Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Καλή συνέχεια Σταύρο Πήλιο

 


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την μεταγραφή του ποδοσφαιριστή Σταύρου Πήλιου στην Α.Ε.Κ., συνεχίζοντας την ανάδειξη ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες της.

“Σε ευχαριστούμε για την εξαιρετική σου παρουσία αυτά τα χρόνια στην ομάδα μας και σου ευχόμαστε ότι καλύτερο για το μέλλον σου.”

ΠΗΓΗ:  http://pasgiannina.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Δύο ακόμη έργα αποχέτευσης και τοιχίων αντιστήριξης

 


Η εκτέλεση δύο ακόμη έργων συνολικού προϋπολογισμού 145.000€ ξεκίνησε στο Δήμο Πωγωνίου.

Πρόκειται για τα έργα «Αποχέτευση Δ.Ε. Άνω Καλαμά, Καλπακίου, Πωγωνιανής και Δελβινακίου Δήμου Πωγωνίου» και «Τοίχοι αντιστήριξης Δήμου Πωγωνίου Β’ Φάση».

Η μελέτη του πρώτου έργου αφορά σε συντήρηση – αποκατάσταση υφιστάμενων δικτύων αποχέτευσης αλλά και κατασκευή νέων στις εξής Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου: Καλπάκι, Παρακάλαμος, Δολιανά, Πωγωνιανή, Χαραυγή, Μαζαράκι και Σρατίνιστα.

Σε ό, τι αφορά τα τοιχία αντιστήριξης, η μελέτη αφορά σε εργασίες – επεμβάσεις που απαιτούνται για την άρτια και έντεχνη αντιστήριξη των πρανών και των δημοτικών δρόμων μέσω κατασκευής τοιχίων αντιστήριξης αλλά και άλλων τεχνικών επεμβάσεων στις εξής Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου: Σρατίνιστα, Χαραυγή, Πωγωνιανή, Βασιλικό, Κεφαλόβρυσο, Μαζαράκι και Νεγράδες. 

Και τα δύο έργα εκτελούνται με ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων: «Πάμε μπροστά, για την αξιοπρέπεια και ένα καλύτερο αύριο για όλους»

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

«Πάμε μπροστά, για την αξιοπρέπεια και ένα καλύτερο αύριο για όλους»

Όλοι και όλες μέχρι το τελευταίο λεπτό δίνουμε τη μεγάλη μάχη για την ανατροπή του συσχετισμού των εκλογών του Μαΐου!

Δίνουμε τη μεγάλη μάχη για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους, για ένα καλύτερο αύριο!

Σπίτι το σπίτι, μαγαζί το μαγαζί, δρόμο τον δρόμο, άνθρωπο τον άνθρωπο να μιλήσουμε με αυτοπεποίθηση και πίστη ότι τα πράγματα πρέπει και μπορούν να αλλάξουν προς όφελος όλης της κοινωνίας!

Ξέρουμε όλοι, γιατί το ζήσαμε και το ζούμε καθημερινά, ότι κρατούν υψηλά τις τιμές στο ρεύμα και παντού, ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής, για να κερδίζουν οι λίγοι.

Ξέρουμε όλοι ότι ο μήνας βγαίνει δύσκολα και για αρκετούς δεν βγαίνει καθόλου.

Ξέρουμε όλοι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν εξαιτίας του υψηλού κόστους λειτουργίας και παραγωγής αλλά και της χαμηλής κατανάλωσης.

Ζητούν να τους τα δώσουμε όλα.

Τοποθέτηση εξωτερικού απινιδωτή στην κεντρική πλατεία Παρακαλάμου

 

Αγαπητοί συγχωριανοί - συνδημότες,

Με ιδιαίτερη χαρά σας πληροφορούμε πως από σήμερα στο κέντρο της Κοινότητας μας τοποθετήθηκε ο εξωτερικός απινιδωτής (ΔΩΡΕΆ του συνδημότη μας κ. Φούσα Στέφανου).

Βρίσκεται στο φαρμακείο της κ. Σανιδά Στυλιανή (η οποία μας έδωσε την άδεια εγκατάστασης του) γιατί αφενός μεν σε μια δύσκολη περίπτωση υγείας όλοι μας σπεύδουμε στο φαρμακείο για βοήθεια και αφετέρου για την μεγαλύτερη ασφάλεια του απινιδωτή για τυχόν βανδαλισμό κτλ, υπάρχει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τυχόν κάποιες κακόβουλες πράξεις.



Είναι κλειδωμένο με λουκέτο με 4ψηφιο κωδικό και εάν παραστει ανάγκη ο κωδικός για το άνοιγμα του κυτιου θα βρίσκεται πρωτίστως στο φαρμακείο και επίσης στον Αντ/ρχο Πωγωνίου (Αρμόδιος Αντ/ρχος Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμα) κ. Φωτίου Αθανάσιο, Πρόεδρο Παρακαλάμου κ. Μπικα Κωνσταντίνο, στην Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου "Το Σώσινο" κ. Νίκου Παναγιώτα  σε όλα τα μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου κ. Κουρή Αναστάσιο, κ. Ιωάννου Αθηνά  κ. Μπραχόπουλο Μιχαήλ, και στον πρώην Αντ/ρχο και νυν Εκπαιδευτικό συγχωριανό κ. Σκαρώνη Μιλτιάδη (Μίμης).

Τα τηλέφωνα μας βρίσκονται πάνω στο κουτί του απινιδωτή.

Έτσι λοιπόν αγαπητοί φίλοι, σε μια δύσκολη περίπτωση έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το πολύ χρήσιμο αυτό μηχάνημα για να βοηθηθεί ο οποιοσδήποτε που παραστεί ανάγκη.

Σας υπενθυμίζω πως έχει προηγηθεί εκπαίδευση πολλών παιδιών στην περιοχή μας για την σωστή χρήση απινιδωτή, κάρπα και πρώτων βοηθειών με την ανάλογη πιστοποίηση (με την συνεργασία του ΕΚΑΒ).

Εξυπακούεται ότι είναι στην διάθεση όλων των συνδημοτών και για όποιον παραστεί ανάγκη.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά από Καρδιάς τον καθηγητή Καρδιολογίας συνδημότη κ. Φούσα Στέφανο για την ΔΩΡΕΆ του, τον Δήμο Πωγωνίου για το κυτίο τοποθέτησης του απινιδωτή, την φαρμακοποιό μας κ. Σανιδά Στυλιανή για την παραχώρηση χώρου και τον συγχωριανό φίλο κ. Πρόκο Θωμά για την βοήθεια στην τοποθέτηση.

Η αγάπη για τον Τόπο που γεννηθήκαμε και ζούμε, μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς για το καλύτερο δυνατό.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ταξίδι εξοικείωσης δημοσιογράφων του τουρισμού στον δήμο Κόνιτσας

 


Με στόχο την προβολή της Κόνιτσας, ο Δήμος μας στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εταιρεία CK Strategies, διοργάνωσε ένα ξεχωριστό ταξίδι εξοικείωσης  για ομάδα Ισραηλινών δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων και μέλη τηλεοπτικού συνεργείου από το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ.

Στρατηγικοί εταίροι του Δήμου μας σε αυτό το ταξίδι ήταν η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ TUS με συχνές πτήσεις προς το άρτια οργανωμένο αεροδρόμιο του Ακτίου στην Πρέβεζα. Επίσης, το γνωστό πρακτορείο ταξιδιών Mazi Travel και το ταξιδιωτικό γραφείο Dentro outdoor Travel και για πρώτη φορά η εταιρεία κολοσσός σε θέματα τουριστικού marketing #Aviareps.

Για δυο ημέρες οι έντεκα (11) δημοσιογράφοι  προσκεκλημένοι του Δήμου Κόνιτσας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις φυσικές ομορφιές του Δήμου μας, την πληθώρα υπαίθριων δραστηριοτήτων που προσφέρει η περιοχή μας, τα θρησκευτικά μνημεία, την ιστορία της και την εξαιρετική γαστρονομία.

Χρηστικός οδηγός για τις εθνικές εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου

 


Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την επαναληπτική κάλπη της Κυριακής 25 Ιουνίου.

Καθώς βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου οι ψηφοφόροι καλό είναι να γνωρίζουν κάποιες βασικές πληροφορίες για το πώς θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν τις 7:00 το πρωί έως και τις 19:00 το απόγευμα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 50 του π.δ. 26/2012.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4, 6 παρ. 1, 10 και 15 του π.δ. 26/2012, δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17o  έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, με την παρέλευση της καθορισμένης ώρας λήξης της ψηφοφορίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για 2 ώρες κατ’ ανώτατο όριο.

Σε περίπτωση διακοπής, για οποιονδήποτε λόγο, της ψηφοφορίας, αυτή παρατείνεται με συμφωνία και του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τυχόν διακοπής.

Σε ιδιαίτερα εξαιρετικές και απόλυτα δικαιολογημένες περιπτώσεις, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία και πέραν των 2 ωρών καθώς και από το χρόνο που διήρκεσαν οι διακοπές, μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός των παρόντων εκλογέων (άρθρο 89 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Στα 15,5 λεπτά η κιλοβατώρα από τη ΔΕΗ τον Ιούλιο

 


Στα 15,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα η χρέωση του Ιουνίου.

Η ΔΕΗ διατηρεί και τον Ιούλιο για τις 500 πρώτες κιλοβατώρες στο Γ1 οικιακό τιμολόγιο, με το κόστος να διαμορφώνεται στα 16,7 λεπτά για μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Παρά το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 30% από αρχές του μήνα, η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα τιμολόγια και περιορίζει αισθητά την ανάγκη των επιδοτήσεων.

Στους υπόλοιπους παρόχους η Protergia διαμόρφωσε την τιμή της στα 0,1115 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η ΗΡΩΝ για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών στα 0,1432 ευρώ, η Elpedison στα 0,1790 ευρώ, η NRG στα 0,1320 ανά κιλοβατώρα, ίδια τιμή με τον Ιούνιο διατηρεί και η Φυσικό Αέριο με 0,92 ευρώ, ενιαία χρέωση 0,139 ευρώ για οικιακούς και επαγγελματίες πελάτες ανακοίνωσε και η Volterra.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

 


Είχαν εγκαταστήσει εργαστήρια καλλιέργειας κάνναβης εσωτερικού χώρου σε δύο διαμερίσματα

Κατασχέθηκαν – μεταξύ άλλων – 48 δενδρύλλια κάνναβης και περισσότερα από 6 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν χθες (22-06-2023) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.



Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε δύο διαμερίσματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι, πλήρως οργανωμένο σύστημα καλλιέργειας κάνναβης εσωτερικού χώρου.

Πιο αναλυτικά, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα διαμερίσματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

48 δενδρύλλια κάνναβης,

ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 110 γραμμαρίων, διαμοιρασμένη σε βάζα και συσκευασίες,



4 «φιξάκια» κοκαΐνης, συνολικού βάρους 1,55 γραμμαρίων,

μικροποσότητα κατεργασμένης κάνναβης («σοκολάτα»),

εκριζωμένος κορμός κάνναβης,

4 γλάστρες με ισάριθμους κλώνους, κρεμασμένους προς αποξήρανση,

216 γραμμάρια φυτικών αποσπασμάτων κάνναβης,

10 τρίφτες κάνναβης,



εξοπλισμός εργαστηρίου παραγωγής και αποξήρανσης κάνναβης, αποτελούμενος, ενδεικτικά, από: 11 τέντες ανάπτυξης φυτών, σωλήνες εξαερισμού, λάμπες θερμότητας με ανακλαστήρες φωτός, θερμόμετρα, ανεμιστήρες και ηλεκτρικό πλαστικοποιητή,

χρηματικό (850) ευρώ,

4 κινητά τηλέφωνα και

ατζέντα με χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Συνάντηση εργασίας για τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

 


Με θέμα την «επόμενη ημέρα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» πραγματοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε» συνάντηση εργασίας τη Πέμπτη 22 Ιουνίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Στράτος Ιωάννου, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ», ο Πρόεδρος της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» κ. Κωνσταντίνος Ντέτσικας, η Αντιπρόεδρος της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» κα Ελένη Ρόκκου, ο Γενικός Διευθυντής της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» κ. Γιώργος Θεοχάρης και τα στελέχη της Πολιτιστικής Διαδρομής κ. Αριστοτέλης Σταγκίκας και κα Γεωργία Κιτσάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας τέθηκαν επί τάπητος η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα της Πολιτιστικής Διαδρομής και η καθιέρωση δεικτών αξιολόγησης.

Υπουργείου Παιδείας: Στις 29 Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

 


Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι στις 29 Ιουνίου μετά τη μία το μεσημέρι θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλήνιων εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας η τελική καταχώριση των βαθμολογιών θα ολοκληρωθεί μέχρι την Δευτέρα 26 Ιουνίου και στη συνέχεια η δεματοποίηση των αποκομμάτων με τις τελικές βαθμολογίες θα αποσταλεί στα σχολεία μέχρι το πρωί της 29ης Ιουνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 23 Ιουνίου, ώρα 09:30

 


Την 23-06-2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου (Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 215), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατάρτιση του σχεδίου της 4ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2023 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

2.   Έγκριση του από 19-06-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 01-06-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Διαμόρφωση χώρου συγκέντρωσης πλαστικών απορριμμάτων στην περιοχή “Όρμος Παναγιάς – Λωρίδα Σαγιάδας Δήμος Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας”», προϋπολογισμού 77.000,00 €  με Φ.Π.Α. του έργου «AETHER - Alliance for the Effective Transnational Handling of Environmental Resources» (MIS 5070064) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

3.      Έγκριση του από 14-06-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 12-06-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ασφαλτικές εργασίες στην επαρχιακή οδό Γλυκή - Τσαγγάρι», προϋπολογισμού € 248.000,00 με ΦΠΑ

4.      Έγκριση του από 16-06-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση αγωγού ύδρευσης Λευκάδας στην περιοχή παράκαμψης Νικόπολης», προϋπολογισμού € 998.515,80 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

5.      Έγκριση του από 16-06-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης γέφυρας Κομποτίου (Ανοδομή – Ακρόβαθρο – Διευθέτηση κοίτης)», προϋπολογισμού 380.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Ιωάννινα: Εντοπίστηκαν 63,7 κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε αυτοκίνητο

 


Συνελήφθη ο ημεδαπός οδηγός του οχήματος για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας προέβησαν σήμερα (22-06-2023) το πρωί σε περιοχή των Ιωαννίνων στην κατάσχεση σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών.

Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, που κατηγορείται για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν μισθωμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο ημεδαπός και σε έρευνα που διενεργήθηκε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο χώρο των αποσκευών και της καμπίνας 10 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 63 κιλών και 700 γραμμαρίων.

Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 23 Ιουνίου

 


Την Παρασκευή  23 Ιουνίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφόρος Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Αμυγδαλές: Πότε πρέπει να αφαιρούνται;

 


Οι αμυγδαλές είναι ένα ζευγάρι μικρών οργάνων σε σχήμα οβάλ που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελούνται από λεμφικό ιστό και είναι υπεύθυνες για την παγίδευση και την απομάκρυνση βακτηρίων, ιών και άλλων επιβλαβών ουσιών που εισέρχονται στο σώμα μέσω του στόματος και της μύτης.

Οι αμυγδαλές μπορεί να μολυνθούν και να αναπτύξουν φλεγμονή, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται αμυγδαλίτιδα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Ένα από τα πρώτα ιατρικά κείμενα για την περιγραφή των αμυγδαλών γράφτηκε από τον αρχαίο Έλληνα ιατρό Γαληνό (έζησε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.) ο οποίος πίστευε ότι οι αμυγδαλές ήταν σημαντικές για την υγεία του σώματος και έγραψε ότι θα μπορούσαν να φουσκώσουν και να διογκωθούν λόγω ποικίλων αιτιών, όπως μόλυνση, τραυματισμός και έκθεση στον κρύο αέρα.

Αμυγδαλίτιδα και άλλα προβλήματα

«Το πιο κοινό πρόβλημα των αμυγδαλών είναι η αμυγδαλίτιδα. Εκδηλώνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή στα παιδιά από ότι στους ενήλικες. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, πυρετό, πρησμένους αδένες στον λαιμό και λευκωπή επικάλυψη στις αμυγδαλές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αμυγδαλίτιδα προκαλείται από ιούς, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος», επισημαίνει ο κ. Στυλιανός Μαγκανάρης Διευθυντής Ωτορινολαρυγγολόγος Metropolitan Hospital. «Ταξινομείται σε οξεία και χρόνια αμυγδαλίτιδα», συνεχίζει, περιγράφοντας τα συμπτώματα και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.