Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην PHILOXENIA 2022


 Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του Έργου: «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της, θα συμμετάσχει με δικό της περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση PHILOXENIA 2022  που διοργανώνεται στις 18-20 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η  τουριστική έκθεση  PHILOXENIA, υποδέχεται επαγγελματίες και κοινό εδώ και 37 χρόνια, φιλοξενώντας εκθέτες και επισκέπτες της ελληνικής και διεθνούς τουριστικής αγοράς ενώ αποτελεί σημείο  συνάντησης παραγόντων του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Οι  Εκθέτες που θα φιλοξενούνται  στο περίπτερο της περιφέρειας  Ηπείρου, θα έχουν  την ευκαιρία να επικοινωνήσουν  με το ευρύ κοινό της έκθεσης, επιδιώκοντας την  ανάπτυξη συνεργασιών προωθώντας τον προορισμό και τις επιχειρήσεις τους. Οι επισκέπτες στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, θα πρέπει να προχωρήσουν στην προεγγραφή τους στο παρακάτω link και να παραλάβουν την ηλεκτρονική πρόσκληση/κάρτα εισόδου της PHILOXENIA η οποία είναι απαραίτητη για την είσοδο στο χώρο της Εκθεσης.

https://services.helexpo.gr/philoxenia2022reg/

Ιωάννινα: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την εβδομάδα κλιματικής ουδετερότητας

 


Ξεκίνησαν σήμερα οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών και η ΡΑΕ στο πλαίσιο της εβδομάδας κλιματικής ουδετερότητας.

Η πρώτη ενημερωτική δράση αφορούσε στον ίδιο τον Δήμο, τις υπηρεσίες και τα νομικά του πρόσωπα και περιελάμβανε εκτενή ενημέρωση για τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης όπως επίσης και για το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε ο Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Ειδικός Επιστήμονας, Διευθυντής Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ Διονύσης Παπαχρήστου.

«Σκοπός των δράσεων που γίνονται είναι η ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, των φορέων της πόλης και της τοπικής κοινωνίας για την κλιματική ουδετερότητα αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας, ένα μέγιστο πρόβλημα που μας απασχολεί τους τελευταίους μήνες» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Επίσκεψη Αν. Υπ. Οικονομικών στην Περιφέρεια για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

 


Τα πρώτα έργα που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Ηπείρου για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο  Σκυλακάκη ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις τους, μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

Ο Αν, Υπουργός Θ. Σκυλακάκης: «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Περιφερειάρχη. Τον ενημέρωσα για δύο σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Περιφέρειας, εντάχθηκαν – το ένα την περασμένη εβδομάδα, το άλλο μέσα στις επόμενες ημέρες – στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι έργα οδικής ασφάλειας, που είναι σημαντικά για την Ήπειρο και με αξιόλογα ποσά, γύρω στα 34 εκ ευρώ αυτό που έχει ήδη ενταχθεί, και άλλα 24 εκ. ευρώ αυτό που θα ενταχθεί τις επόμενες ημέρες. Είναι έργα που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια στην Ήπειρο, που έχει πολλά θέματα ειδικά το χειμώνα. Τα έργα αυτά θα προσπαθήσουμε, με τον Περιφερειάρχη, να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις εγκρίσεις, ώστε κάποια να δημοπρατηθούν γατί υπάρχουν έτοιμες μελέτες από την Περιφέρεια, μέχρι το τέλος του χρόνου»

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση αλιείας πέστροφας μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2023

 


Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου,  ανακοινώνει  ότι η αλιεία της πέστροφας απαγορεύεται σε όλες τις λίμνες, τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τα λοιπά εσωτερικά ύδατα της Περιφέρειας Ηπείρου από 1η Νοεμβρίου τρέχοντος έτους έως 15 Φεβρουαρίου του 2023 (Β.Δ. 142/1971 –  ΦΕΚ 49/Α΄/12-3-1971).

Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της αλιευτικής νομοθεσίας. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Ιωάννινα: Οριστική ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση στο Πάρκο Πυρσινέλλα

 


Την απόφαση οριστικής ένταξης του έργου ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα στο Ταμείο Ανάκαμψης υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα αποτελεί μία εμβληματική παρέμβαση για την περιοχή. Ο Δήμος από την πλευρά του είναι έτοιμος ώστε να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας για την συνεργασία που είχαν.

«Με πολύ χαρά συνεργαστήκαμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό που έχει την ευθύνη για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μεγάλη ελπίδα για τον τόπο, ανοίγει προοπτικές για την επόμενη μέρα και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε αναλυτικά για τα έργα του Δήμου και τον ευχαριστώ για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε» ανέφερε στη δήλωση που έκανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Στη 2η Διεθνή Συνάντηση για το Περιβάλλον ο Δήμαρχος Πωγωνίου

 

Συζήτησε θέματα του Δήμου με τον Υφυπουργό κ. Αμυρά

Θέματα που αφορούν το Δήμο Πωγωνίου και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχε την ευκαιρία να καταθέσει στον Υφυπουργό κ. Γεώργιο Αμυρά ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σε συνάντηση που είχαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 2ης Διεθνούς Συνάντησης “International Tree Planting Initiative” που πραγματοποιήθηκε στο Μπουραζάνι Κόνιτσας.

Ο κ. Καψάλης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την άριστη συνεργασία επισημαίνοντας ότι οι παραμεθόριοι Δήμοι έχουν ιδιαίτερες ανάγκες που απαιτούν καθολική στήριξη από την πολιτεία.

Στο μεταξύ, η ατζέντα της 2ης Διεθνούς Συνάντησης αφορούσε περιβαλλοντικά θέματα όπως προστασία του περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή, με όλους τους συμμετέχοντες να επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα διάσωσης του φυσικού πλούτου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καψάλης σημείωσε δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τη διάσωση του περιβάλλοντος και του πλανήτη και συνεχάρη τους διοργανωτές για την εξαιρετική εκδήλωση. «Οφείλουμε να συνεργαστούμε πολιτεία, φορείς και πολίτες για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Σε αυτόν τον αγώνα ο Δήμος Πωγωνίου στέκεται αρωγός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης των Τ.Κ. Κτισμάτων, Κρυονερίου και Αργυροχωρίου

 


Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης Κοινοτήτων Κτισμάτων, Κρυονερίου και Αργυροχωρίου για το Β' Εξάμηνο 2021, με ημερομηνία λήξης 31-12-22.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στις 11:00 π.μ., στα γραφεία της παράταξης

 


Οι Ορίζοντες Ηπείρου θα παραχωρήσουν την Τρίτη 15/11/2022, στις  11:00  π.μ., συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα.

Σύλληψη τριών λαθροθήρων στην περιοχή της Κατάρας

 


Συνεχής και αδιάλειπτη είναι η παρουσία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου στα διοικητικά όρια αρμοδιότητας και ευθύνης της Ομοσπονδίας με στόχο την πρόληψη και την αποτροπή περιστατικών που απειλούν την άγρια πανίδα και το φυσικό περιβάλλον.

Το Σάββατο στις 12 Νοεμβρίου, τις πρώτες πρωινές ώρες (05:30) και πριν την έναρξη της θήρας, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Θηροφυλακής περιπολούσε στο Μέτσοβο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κατάρας, όπου εντόπισε όχημα να κινείται σε αγροτικό δρόμο.

Έγινε σήμα στάσης στον οδηγό για έλεγχο. Εντός του αγροτικού οχήματος, τύπου pickup μάρκας Toyota, επέβαιναν τρία άτομα και όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο, ένας εξ αυτών κρατούσε όπλο (καραμπίνα) εκτός θήκης από το οποίο προσπαθούσε να αφαιρέσει τα φυσίγγια. Όπως διαπιστώθηκε επίσης στον έλεγχο το όπλο μύριζε έντονα πυρίτιδα σαν είχε πυροβολήσει πρόσφατα.

Επίσκεψη και την ομιλία του Παύλου Πολάκη στα Ιωάννινα

 


Επίσκεψη στα Ιωάννινα πραγματοποίησε ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων, πρώην αν. υπουργός Υγείας, μέλος του Π.Σ του κόμματος και αν τομεάρχης διαφάνειας διοικητικής δράσης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με περιοδεία στο κέντρο της πόλης όπου του δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσει με συμπολίτες και συμπολίτισές μας. Ακολούθησε συνέντευξη τύπου μαζί με τη βουλευτή  Μερόπη Τζούφη και τον συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων Σάββα Δημητριάδη όπου απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της περιοχής μας.

Σην συνέχεια αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επικεφαλής τον Παύλο Πολάκη αποτελούμενη από τον αν. συντονιστή Πέτρο Παλάσχα, τη βουλευτή Μερόπη Τζούφη, τη αν.συντονίστρια δικαιοσύνης της Κ.Ε. Λίλα Σουλελέ, τη Γεωργία Χήτου, μέλος της επιτροπής δικαιωμάτων και δικαιοσύνης της Ν.Ε  και το μέλος της Κ.Ε. Ιωάννη Στέφο, συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Χριστίνα Τσέτσου, την αντιπρόεδρο Μαρία Κατσαράκη και μέλη του Δ.Σ του συλλόγου.

Metropolitan General: Προσφορά διαβητολογικού ελέγχου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

 


To θεραπευτήριο Metropolitan General, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, προσφέρει στο Διαβητολογικό του Κέντρο:

·                     Δωρεάν αιματολογικό και ουρολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει: ουρία, κρεατινίνη, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, μικρολευκωματίνη ούρων, χοληστερόλη, HDL, LDL και τριγλυκερίδια.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια του δωρεάν ελέγχου είναι η παράλληλη χρήση κρατικού ασφαλιστικού φορέα. Το κόστος της συνταγογράφησης παρέχεται στους ενδιαφερόμενους στην προνομιακή τιμή των
 5€.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κρατικός ασφαλιστικός φορέας, ο παραπάνω αιματολογικός και ουρολογικός έλεγχος θα χρεώνεται στην προνομιακή τιμή των 15€.

·                     Δωρεάν διαβητολογική εξέταση ή δωρεάν εξέταση για διαβητικό πόδι που θα περιλαμβάνει εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ανωτέρω εξετάσεων καθώς και διατροφικές οδηγίες από τους εξειδικευμένους Παθολόγους-Διαβητολόγους- Ποδολόγους του Διαβητολογικού Κέντρου της Κλινικής.

H προσφορά ισχύει από τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022.

Τηλέφωνο για ραντεβού: 210 6502662 (Δευτέρα - Παρασκευή: 08.00-20.00)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αποκατάσταση της μετεγχειρητικής κήλης

 


Η μετεγχειρητική κήλη είναι μία μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος που συχνά έχει σύνθετη αντιμετώπιση. Δημιουργείται όταν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο προπίπτει εκτός της φυσιολογικής ανατομικής του θέσης, μέσω ενός χάσματος επί μίας παλαιότερης χειρουργικής τομής. Η μετεγχειρητική κήλη είναι αρκετά συχνή, ιδίως μετά από ανοικτές επεμβάσεις, με ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 30%.

Γιατί εμφανίζεται μία μετεγχειρητική κήλη;

«Κάθε χειρουργική επέμβαση προκαλεί διακοπή της φυσιολογικής ανατομίας του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος, λόγω της τομής ή των τομών που διενεργούνται. Φυσικά, το σημείο μιας παλαιάς τομής με την πάροδο του χρόνου αποτελεί ένα ευένδοτο (αδύναμο) σημείο του κοιλιακού τοιχώματος και δυνητικά, σημείο εμφάνισης κήλης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός της ευενδοτότητας αυτών των σημείων με την απότομη ή συχνή και επαναλαμβανόμενη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, θα οδηγήσει στην «έξοδο» του ενδοκοιλιακού σπλάγχνου εκτός της ενδοκοιλιακής χώρας», επισημαίνει ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη – Γ΄ Χειρουργική Κλινική Μaster Surgeon in Hernia Surgery, συν-διευθυντής Κέντρου Αριστείας χειρουργικής αντιμετώπισης ασθενών με κήλη του κοιλιακού τοιχώματος του
Metropolitan General.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης, είναι:

·         Οι πολυάριθμες προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις

·         Η κακή αρχική χειρουργική συρραφή

·         Η διαπύηση (μόλυνση) του χειρουργικού τραύματος

·         Το κάπνισμα

·         Η αύξηση του σωματικού βάρους / παχυσαρκία

·         Η εγκυμοσύνη

·         Η ανοσοκαταστολή

·         Η κακή θρεπτική κατάσταση.