Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ 2-1

Μεγάλη νίκη πανηγύρισε ο ΠΑΣ Γιάννινα στην αυγή του 2023

Ο ΠΑΣ Γιάννινα επικράτησε με 2-1 της ΑΕΚ για την 16η αγωνιστική της Super League. 

Στο 9' ο Πήλιος πήρε μια κόντρα από τα αριστερά με τον Φερνάντες, μοίρασε στον Ριένστρα που με ωραίο σουτ μέσα στην περιοχή άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΣ.

Ο Άμραμπατ  στο 17' ελίχθηκε υπέροχα από τα δεξιά, έκανε το γύρισμα μέσα στην περιοχή και ο Αραούχο αφού απέφυγε έναν αντίπαλο έκανε το σουτ από κοντά, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 24' ο Άμραμπατ έκανε τη σέντρα, ο Γκαρσία έπιασε την κεφαλιά στην πλάτη του Εραμούσπε με την μπάλα να περνάει άουτ.

Ο Βίντα στο 26' έδωσε μια κεφαλιά - πάσα και ο Σιντιμπέ με πλασέ μέσα στην περιοχή έστειλε την μπάλα άουτ.

Στο 32' σε φάση διαρκείας στα καρέ του Αθανασιάδη, ο Σόρια έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Μπάλαν με κεφαλιά έκανε το 2-0.

Ο Φερνάντες στο 48' ελίχθηκε ωραία μέσα στην περιοχή και έκανε το σουτ ο Τσιντώτας βρήκε ελάχιστα την μπάλα και με τη βοήθεια του δοκαριού παραχώρησε κόρνερ.

Στο 50' ο Πινέδα με ωραία πάσα τροφοδότησε τον Αραούχο και αυτός με ωραίο πλασέ μείωσε σε 2-1.

Ο Χατζισαφί στο 84΄ δοκίμασε ένα ωραίο σουτ έξω από την περιοχή, ο Τσιντώτας έπεσε στη γωνιά του και απομάκρυνε με ωραία επέμβαση.

Στο 85΄ ο  Μορέιρα έφυγε στον κενό χώρο και  έστρωσε στον Μπάλαν, αυτός δοκίμασε το σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

ΠΑΣ Γιάννινα:

Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Ριένστρα  (Λιάσος 67΄), Τζίνο, Μορέιρα (Σταματελόπουλος 89΄), Παμλίδης (Τζίμας 79΄), Μπάλαν.

ΑΕΚ:

Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζησαφί, Γιόνσον, Φερνάντες  (Τομ φαν Βερτ 65΄), Πινέδα  (Τσούμπερ 74΄), Άμραμπατ, Λιβάι Γκαρσία, Αραούχο.

Υπουργείο Παιδείας: Δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες μαθητών λόγω γρίπης

 


Απουσία μέχρι πέντε ημέρες δικαιολογείται με βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε εγκύκλιο που εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, και προβλέπει να καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, στην οποία παραπέμπει η εγκύκλιος, ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα το 2023

 


Η διαδικασία με κωδικούς taxis

Οι οδηγοί μπορούν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία και να το κυκλοφορήσουν μόνο για κάποιους μήνες πληρώνοντας τα αντίστοιχα τέλη.

 Έτσι τέλη κυκλοφορίας με το μήνα μπορούν να πληρώσουν όσοι αίρουν την ακινησία του οχήματός τους.

Η αρχική διαδικασία είναι η εξής:

    Με τους κωδικούς TAXISnet, μπαίνετε στην πλατφόρμα, επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία

    Πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης

    Στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος

Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για:

    τη μεταβίβαση του οχήματος,

    την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων

    την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για

    την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα

Άνω Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Ευθυμίου Αθ. Σοφία

 


«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών,  η συγχωριανή Ευθυμίου Αθ. Σοφία.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023   και ώρα 2:00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στον Άνω Παρακάλαμο  Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη δύο αλλοδαπών, για παράβαση του Ν. 4858/2021 “Περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς”

 


Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 52 και 49 ετών, προέβησαν, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του Ν. 4858/2021 “Περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα εν λόγω στελέχη στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό τον 52χρονο και συνοδηγό τον 49χρονο, εντοπίστηκαν, επιμελώς κρυμμένα, εντός του χώρου αποσκευών του ως άνω οχήματος, είκοσι οκτώ 28 αντικείμενα (αγαλματίδια, κολιέ, μενταγιόν, λυχνάρια, βάζο κ.τ.λ.) πιθανόν αρχαία καθώς και επτακόσια εβδομήντα εννέα 779 αρχαία νομίσματα, με σκοπό οι ανωτέρω να τα μεταφέρουν από κοινού παράνομα στο εξωτερικό.

Τα ευρήματα, τα οποία κατασχέθηκαν, πρόκειται να παραδοθούν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για περαιτέρω εξέταση.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε επίσης και το Ι.Χ.Ε. όχημα.

Τροχαίο με δυο τραυματίες στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κοζάνης (κοντά στο Λυκόστομο)

 


Τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 3 Ιανουαρίου στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κοζάνης, (κοντά στο Λυκόστομο), όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μπετονιέρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν μετωπική και σφοδρή καθώς και τα δύο οχήματα κατέληξαν εκτός οδοστρώματος.

Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής που προχώρησαν στον απεγκλωβισμό του οδηγού του ΙΧ.

Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο οι δυο οδηγοί.

Κακαβιά Πωγωνίου: Σύλληψη φυγόποινου αλλοδαπού

 


Συνελήφθη χθες το βράδυ στην Κακαβιά Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λευκάδος, με ποινής φυλάκισης (2) ετών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη δύο αλλοδαπών που επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα

 


Στη σύλληψη δύο  αλλοδαπών, ηλικίας 31 και 22 ετών, προέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, οι δύο  κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα εν λόγω ταξιδιωτικά έγγραφα.

Παρατείνονται έως τέλη Μαρτίου του 2023 τα rapid test στα Σχολεία

 


Με τροπολογία παρατείνεται η εφαρμογή ρυθμίσεων για την λειτουργία πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και για την υποβολή σε διαγνωστικά έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό (rapid test) ως προϋπόθεση συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τροπολογία με την οποία παρατείνονται μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023 οι διαγνωστικοί έλεγχοι και οι ρυθμίσεις για την προστασία από τον κορονοϊό στα σχολεία και τις άλλες εκπαιδευτικές δομές, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις»

Τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το «Σπίτι μου»

 


Παντρεμένοι με παιδιά θα έχουν προτεραιότητα ενώ τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Στην εκπνοή του πρώτου τριμήνου του 2023 αναμένεται να εκταμιευτούν τα πρώτα χαμηλότοκα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας σε 10.000 νέους έως 39 ετών και ευάλωτα νοικοκυριά, με ειδικό μπόνους σε ζευγάρια με παιδιά.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα τρέξει από τις αρχές του έτους και αφορά στην αγορά πρώτης κύριας κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, με ύψος δανείου που δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου

 


Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 11:30-12:30

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 13:00-14:00.

Εποχικές Ιώσεις: RSV ο πιο «συνεπής και προβλέψιμος» ιός

 


Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratoty Syncytial Virus (RSV), ανακαλύφθηκε το 1956 και έκτοτε έχει αναγνωριστεί ως μία από τις συχνότερες αιτίες νόσησης κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία. Είναι ένας κοινός ιός που συνήθως προκαλεί από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα κρυολογήματος.

«Μετά την προσβολή, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε μία με δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η λοίμωξη από RSV μπορεί να είναι σοβαρή, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Ο RSV αποτελεί τη συχνότερη αιτία βρογχιολίτιδας (φλεγμονή των μικρών αεραγωγών του πνεύμονα) και πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων) σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Η λοίμωξη από RSV είναι τόσο συχνή, ώστε σχεδόν όλα τα παιδιά μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους θα έχουν υποστεί λοίμωξη από RSV τουλάχιστον μία φορά» επισημαίνει ο κ. Δημήτριος Καφετζής Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Σύμβουλος Διοίκησης του Παιδιατρικού Τμήματος του Metropolitan Hospital.

Κάθε χρόνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί επιδημίες αναπνευστικών νοσημάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εκτιμάται ότι 58.000-80.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης από RSV.
Στις περισσότερες περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου η κυκλοφορία του RSV αρχίζει το φθινόπωρο και κορυφώνεται το χειμώνα, αλλά ο χρόνος και η σοβαρότητα της περιόδου του RSV σε μια δεδομένη κοινότητα μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος.