Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια

 


Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19 και μετά από απόφαση της κυβέρνησης, επαναλειτουργούν οι εξής δραστηριότητες:

Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση για την εξειδίκευση των αποφάσεων.

ΕΟΔΥ: Ενενήντα έξι θάνατοι σήμερα, 2.093 νέα κρούσματα

 


6  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενενήντα έξι θάνατοι σήμερα, 2.093 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.093, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 44 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.96 (95%Crl: 0.37 - 1.43).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.764 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765 (61.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. 

To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.148 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσια μεταβολή -4.65%). 

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 411 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Πωγωνίου: Καθαρισμός οικοπέδων-αντιπυρική περίοδος 2021


Ο Δήμος Πωγωνίου, στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου από 1-5-21 έως 31-10-21, καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου να προβούν άμεσα στον καθαρισμό της βλάστησης και στην απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, με στόχο την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς.

Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει από την υπ’ αριθ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1346/25.4.2012) όπου ρητά αναφέρεται ότι:

1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων κοινοτήτων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

2. Στους χώρους αυτούς απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων - σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων αναφορικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, αυτοί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σχετικές ποινικές διαδικασίες και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, την Πέμπτη 6 Μαΐου, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς


6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 10:00 π.μ. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886.

Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.

Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.

Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Και αυτά είναι λίγα από αυτά που έχει «φροντίσει» να διαρρεύσει η κυβέρνηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης.

Η επιθετικότητα και ο  κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., απορρίπτοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για υποβάθμιση και απονεύρωση του φετινού εορτασμού, προκηρύσσει 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη, 6 Μάιου 2021 και συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11:00πμ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., παράλληλα, καλεί Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα του Ιδιωτικού Τομέα να πλαισιώσουν με τις αποφάσεις και τη συμμετοχή τους τον αγωνιστικό και ταξικό εορτασμό.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη μετά από καταδίωξη ημεδαπός, που είχε εισάγει στη χώρα και μετέφερε πάνω από 8 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και πιστόλι TOKAREV

 


Συνελήφθη χθες (04-05-2021) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα ημεδαπός, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας, της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.



Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών, παραβάσεις του νόμου περί όπλων και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και απείθεια.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, ο συλληφθείς εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας να κινείται με μοτοσικλέτα σε παραμεθόρια περιοχή της Θεσπρωτίας με κατεύθυνση προς το εσωτερικό της χώρας και τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση.

Κατά τη διέλευσή του από την περιοχή της Σελεύκειας Ηγουμενίτσας, ο κατηγορούμενος δε σταμάτησε σε σήμα αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό να διαφύγει τον έλεγχο.

Ύστερα από καταδίωξη που ακολούθησε, ο οδηγός της μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην Νέα Παραλιακή Οδό Ηγουμενίτσας, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός και ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς.

Εντός του σάκου που έφερε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

8 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους -8- κιλών και -460- γραμμαρίων και πιστόλι TOKAREV με γεμιστήρα με (7) φυσίγγια.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα παραπάνω είχε εισάγει στη χώρα με σκοπό να τα μεταφέρει στην Αθήνα.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης ενώ κατασχέθηκαν επίσης η μοτοσικλέτα, χρηματικό ποσό -170- ευρώ και κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου την Πέμπτη 6 Μαΐου, στις 9:15 π.μ.

 


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει αύριο, Πέμπτη 06/05 στις 9:15 π.μ , συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931).

Η συνέντευξη θα ξεκινήσει αυστηρά στις 9.15 π.μ ώστε να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως για όσους πρέπει να καλύψουν την πορεία και τις εκδηλώσεις του εργατικού κέντρου.

Τριάντα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 4 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 94.249 έλεγχοι, από τους οποίους οι 15.723 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 502 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις, ως ακολούθως:

373 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 38 στη Στερεά Ελλάδα,

 37 στην Κεντρική Μακεδονία,

 34 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 33 στην Πελοπόννησο,

 33 στο Βόρειο Αιγαίο,

 31 στην Αττική,

 30 στην Ήπειρο,

 30 στην Κρήτη,

 27 στη Θεσσαλονίκη,

 27 στη Δυτική Ελλάδα,

 26 στη Θεσσαλία

 17 στη Δυτική Μακεδονία,

   6 στα Ιόνια Νησιά και

   4 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 188.033 ομοειδείς παραβάσεις.

81 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 11 στη Θεσσαλονίκη,

 10 στην Ήπειρο,

   9 στο Βόρειο Αιγαίο,

   8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   7 στη Στερεά Ελλάδα,

   6 στη Κρήτη,

   6 στη Δυτική Ελλάδα,

   5 στην Αττική,

   5 στη Θεσσαλία

   4 στη Δυτική Μακεδονία,

   3 στη Κεντρική Μακεδονία,

   3 στο Νότιο Αιγαίο,

   3 στα Ιόνια Νησιά και

   1 στη Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 52.491 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 50.420 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.071 των 150 ευρώ.

 48 παραβάσεις και 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- από 10.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτες 2 εστιατορίων, επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας και σχηματισμός δικογραφίας για παραβίαση του άρθρου 285 Π.Κ.,

- σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 6 πελάτες.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας και 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στη Δυτική Μακεδονία, από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 4 άτομα για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στην χώρα.

Στη Πελοπόννησο, 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Δυτική Ελλάδα, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία.

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε 8 συμμετέχοντες.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε 20 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.914 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.918 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρακάλαμος: Θεία Λειτουργία την Παρασκευή (Ζωοδόχου Πηγής) 7 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, ώρα 7:30 π.μ..

 


Θεία Λειτουργία την Παρασκευή (Ζωοδόχου Πηγής) 7 Μαΐου  2021, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής  Παρακαλάμου, ώρα 7:30 π.μ..

Δελβινάκι Πωγωνίου: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 


Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

6977971340

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Παρασκευή 7 Μαΐου, ώρα 13:00

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας  καλούμε σε ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί  στις   επτά (7) του μηνός Μαΐου 2021, ημέρα  Παρασκευή και ώρα 13.00, ΜΕΣΩ  ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ, με  θέματα  Ημερήσιας Διάταξης:

1.  Επικύρωση πρακτικού 5ης/16-4-2021 ειδικής, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίασης Π.Σ.

2. Σύσταση των Επιτροπών «Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης» και «Κοινωνικών Θεμάτων», του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, σύμφωνα με το άρθρο 164 του Ν 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και εκχώρηση αρμοδιοτήτων

3. Συγκρότηση των Επιτροπών «Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης» και «Κοινωνικών Θεμάτων», του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Τετάρτη 5 Μαΐου

 


Την Τετάρτη 5 Μαΐου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο  είναι τα ακόλουθα:

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 10:00-14:00

Δημαρχείο Άρτας, 09:00-15:00

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα

Αρχοντικό Πυρσινέλλα, Ιωάννινα

Κτελ Φιλιππιάδας, Πρέβεζα

Γενικό Νοσοκομείο  Πρέβεζας.

Θυρεοειδής: Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D;

 


Σημαντικός παράγοντας για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος και την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και του εγκεφάλου είναι η βιταμίνη D. Από πρόσφατες μελέτες, όμως, φαίνεται να διαδραματίζει κι έναν ιδιόμορφο ρόλο στη διαμόρφωση των ανοσολογικών αποκρίσεων. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι η βιταμίνη αυτή δρα στην εκ γενετής και επίκτητη ανοσία και φαίνεται να ασκεί ανοσορυθμιστική δράση σε αυτοάνοσα νοσήματα και σε καρκίνους.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς είναι τα πιο συχνά με εκτιμώμενο επιπολασμό 5%. Τα συνηθέστερα είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η νόσος του Graves. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους, ειδικά στον γυναικείο πληθυσμό. Οι ενήλικες γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτά τα αυτοάνοσα νοσήματα από τους άνδρες και παρουσιάζουν συχνότερα ανώμαλη λειτουργία του αδένα (7%-9% έναντι 1%-2%).

«Η πρόσφατη βιβλιογραφία αναφέρει ότι υπάρχει υψηλός επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D στα άτομα με υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργικό θυρεοειδή), καθώς και με υπερθυρεοειδισμό (υπερδραστήριο θυρεοειδή) λόγω της νόσου του Graves. Επίσης, η έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει τον ρόλο της βιταμίνης D στην έναρξη και την εξέλιξη των όγκων του θυρεοειδούς. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσε να δράσει στο πρώιμο στάδιο καρκίνου, μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό και την επιθετικότητα των όγκων του θυρεοειδούς», επισημαίνει ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.