Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Νέα Δημοκρατία: Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Αντώνη Φούσα

 


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απώλεια του Αντώνη Φούσα,  εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με οδύνη τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Αντώνη Φούσα, ο οποίος υπήρξε για δεκαετίες επιφανής νομικός και πολύτιμο στέλεχος της παράταξής μας, με σημαντικές παρεμβάσεις και διακρίσεις.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Ρεπετίστα του Δήμου Άνω Καλαμά Ιωαννίνων. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δικηγόρος με ειδίκευση στην ποινική δικηγορία. Το 1974, ως νέος τότε δικηγόρος, ήταν ο πρώτος που υπέβαλε μήνυση σε βάρος των πραξικοπηματιών για τα εγκλήματα της επταετίας, προκαλώντας την καταδίκη των δραστών.

Εκλέχτηκε Βουλευτής Ιωαννίνων το 1993, το 1996 και το 2004, ενώ διετέλεσε Υπουργός Αιγαίου στις Κυβερνήσεις Ιωάννη Γρίβα και Ξενοφώντα Ζολώτα κατά τα έτη 1989 και 1990.

Στη μακρά πολιτική και επαγγελματική του διαδρομή, ο Αντώνης Φούσας διακρίθηκε για το ήθος, τη μαχητικότητα και την αγάπη του για την Ελλάδα και την ιδιαίτερή του πατρίδα.

Η μνήμη του θα αποτελεί για όλους μας πολύτιμη παρακαταθήκη και οδηγό.

Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Βόλος-ΠΑΣ Γιάννινα 0-0


Η ισοπαλία άφησε τον ΠΑΣ εκτός Playoffs

Ισόπαλος με 0-0 ολοκληρώθηκε ο αγώνας  στο Πανθεσσαλικό μεταξύ Βόλου και ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο Ρεγκατέν στο 8' εκτέλεσε απευθείας το φάουλ, υποχρεώνοντας τον Λοντίγκιν να αποκρούσει με δυσκολία.

Στο 13' έπειτα από σέντρα από τα αριστερά του Μπαρτόλο ο Μπαριέντος έγινε αποδέκτης της μπάλας, έκανε την καρφωτή κεφαλιά με τον Λοντίγκιν να διώχνει, αλλά μέσα στην περιοχή.

Στο 32' ο Σνάιντερ βγήκε τετ α τετ, πλάσαρε, με τον Κλέιμαν να βρίσκει την μπάλα, αλλά να την στέλνει στο δοκάρι.

Στο 41' ο Σάλιακας εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά, με την μπάλα να καταλήγει στον Ντομίνγκεθ, ο οποίος αστόχησε από κοντά, με την μπάλα να περνάει έξω από το δεξί δοκάρι του Κλέιμαν.

Στο 57' ο Βόλος μετά από σέντρα ο Ολλανδός έκανε την κεφαλιά προς τα πίσω, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι του Λοντίγκιν.

Στο 76' ο ΠΑΣ Γιάννινα έφυγε στην αντεπίθεση, με τον Περέα να κάνει την κούρσα, να μπαίνει στην περιοχή και να δοκιμάζει το διαγώνιο σουτ με τον Κλείμαν να διώχνει σωτήρια με το σώμα. 

Βόλος (Κώστας Μπράτσος):

Κλέιμαν, Γκιουλέν, Ρινέρ, Μπαρτόλο, Άλχο, Ορόζ  (Νίνης 72΄), Ρεγκατέν, Φερνάντες  (Πουρίτα 88΄), Τσοκάνης, Μπαριέντος  (Κορέα 72΄), Φαν Βέερτ.

ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς):

Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Παντελάκης, Κάργας, Λιάσος (Mπρένερ 72΄) Στάνκο (Καραχάλιος 58΄), Γκαρντάφσκι, Σνάιντερ (Μίνα 86΄), Ντομίνγκεθ, Περέα.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του Αντώνη Φούσσα

 


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με λύπη της πληροφορήθηκε το θάνατο του Αντώνη Φούσσα, εκλεκτού  Ηπειρώτη με ουσιαστική συνεισφορά στην ΠΣΕ.

Ο Αντώνης Φούσσας,  γεννήθηκε Ρεπετίστα Ιωαννίνων.  Διακεκριμένος δικηγόρος με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο, διετέλεσε Υπουργός στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Ιωάννη Γρίβα (1989), στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990) και στην Κυβέρνηση Προσωπικοτήτων Ξενοφώντα Ζολώτα (1990).

Εκλέχτηκε βουλευτής με τη Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων το 1993, 1996 και 2004.

Διετέλεσε (1987-1990) εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων.

Από νεαρή ηλικία είχε ενεργή δράση στη Ηπειρωτική αποδημία. Εκλέχτηκε στο ΔΣ της ΠΣΕ στο πλευρό του Κώστα Νάση το 1977 και για μια δεκαετία αναδείχθηκε σε διάφορες θέσεις ευθύνης μέχρι και αντιπρόεδρος του ΔΣ. Μέχρι την τελευταία του στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της ΠΣΕ.

Τελευταία του προσφορά μόλις πριν ένα μήνα, η συμβολή του στην επιτυχία του πολυαφιερώματος  ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ.

 Η ΠΣΕ (με πρόεδρο τον Ζήκο Ντίνο), όταν αποχώρησε από τη διοίκηση το 1987, τον ανακήρυξε “Πρωτεργάτη”, για την προσφορά του στην Ηπειρωτική Αποδημία και την Ήπειρο γενικότερα.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

EΟΔΥ: Πενήντα ένα θάνατοι σήμερα, 9.213 νέα κρούσματα

 


21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα ένα θάνατοι σήμερα 9.213, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 9.213 , εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.508.472

(ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 49.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 212 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.798 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.194 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 376 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 88.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 262 (69.68%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (30.32%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.304 ασθενείς.

Οι εισαγωγέςνέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 276 (ημερήσια μεταβολή -2.47%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 287 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Ιωαννιτών: Θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αντώνη Φούσα

 


Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους, την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Αντώνη Φούσα.

Η ανακοίνωση του Δήμου:

 «Ο Αντώνης Φούσας υπήρξε από τους ανθρώπους που αγάπησαν βαθιά τον τόπο τους και τον υπηρέτησε από την πολιτική και τη νομική επιστήμη με πάθος, ευπρέπεια, συνέπεια και εντιμότητα.

Η παρουσία και η φωνή του θα λείψουν.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Συλλυπητήρια του Κωνσταντίνου Τασούλα για τον θάνατο του Αντώνη Φούσα

 


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, πληροφορηθείς την είδηση του θανάτου του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Ιωαννίνων Αντώνη Φούσα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στην κοινή ανθρώπινη μοίρα υπέκυψε ο συμπατριώτης Αντώνης Γρ. Φούσας, πρώην Υπουργός και Βουλευτής της Ν.Δ. επί σειράν ετών, και η θλιβερή είδηση του αδόκητου θανάτου του προκαλεί αισθήματα θλίψης, ιδιαίτερα στον ηπειρωτικό κόσμο.

Καταγόμενος από ένα μικρό χωριό του Πωγωνίου, την Ρεπετίστη, έγινε δικηγόρος Αθηνών, διακριθείς από νωρίς επαγγελματικά, ενώ παράλληλα πρωτοστατούσε στην ανάδειξη και προώθηση ζητημάτων της ιδιαίτερής του πατρίδας μέσα από τους θεσμικούς φορείς της Ηπειρωτικής Αποδημίας.

Τιμήθηκε με το αξίωμα του Υπουργού Αιγαίου στις κυβερνήσεις ευρύτερης αποδοχής Γρίβα και Ζολώτα, για να τιμηθεί εν συνεχεία από το λαό των Ιωαννίνων εκλεγόμενος κατ’ επανάληψιν Βουλευτής της Ν.Δ., παράταξη την οποία υπηρέτησε σθεναρά και με αυταπάρνηση.

Τίμησε με το παραπάνω τη λαϊκή εντολή προωθώντας σημαντικά θέματα του Νομού Ιωαννίνων, σχετιζόμενα άμεσα με την οικονομική του κυρίως ανάπτυξη, ενώ στεκόταν πάντα δίπλα στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Η πρόσφατη βράβευσή του στα Γιάννενα, στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, ήλθε ως δίκαια αναγνώριση μιας πολύ επιτυχημένης δικηγορικής πορείας πολλών δεκαετιών και ως επιστέγασμα πολλών άλλων βραβεύσεων από επιστημονικούς και αποδημικούς φορείς.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, την οποία ο Αντώνης Φούσας ευδόκιμα και πιστά υπηρέτησε, με αισθήματα θλίψης συλλυπούμαι την οικογένεια και τους οικείους του».

Συλλυπητήριο μήνυμα της Μαρίας Κεφάλα για την απώλεια του Αντώνη Φούσα

 


«Πληροφορήθηκα τον αδόκητο θάνατο του Αντώνη Φούσα με τεράστια θλίψη.

Ο πρώην Υπουργός, ο αγαπητός σε όλους Αντώνης, ήταν ένας ειλικρινής αγωνιστής της παράταξής μας και του απανταχού Ελληνισμού, σπουδαίος νομικός, μεγαλόψυχος άνθρωπος.

Τον αποχαιρετώ με ειλικρινή σεβασμό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον μοναδικό τρόπο που αγαπούσε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ρεπετίστη, στην οποία βρεθήκαμε μαζί πριν λίγο καιρό.

Πίστευε στη φλόγα και τη δυναμική των νέων και τους εμπιστευόταν απόλυτα. 

Θα μας λείψει πολύ ο Αντώνης.

Το κενό του δυσαναπλήρωτο.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Δήμος Πωγωνίου: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου, για το θάνατο του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Αντώνη Φούσα

 


Το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τη θλιβερή είδηση του θανάτου του πρ. Υπουργού και Βουλευτή Αντώνη Φούσα, συνήλθε εκτάκτως (δια περιφοράς) εκδίδοντας ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου αποφασίζει ομόφωνα:

1.      Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., στη μνήμη του εκλιπόντος.

2.      Να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

3.      Να παρευρεθεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία.

4.      Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του, εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου.

5.      Να εκφωνηθεί σύντομη επικήδειος ομιλία από τον Πρόεδρο του σώματος.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δώδεκα παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 5 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 68.827 έλεγχοι, από τους οποίους οι 33.073 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 151 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 28 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

48 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 46 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

12 στην Ήπειρο,

10 στη Θεσσαλονίκη,

  7 στη Θεσσαλία,

  4 στη Δυτική Ελλάδα,

  4 στο Βόρειο Αιγαίο,

  4 στην Πελοπόννησο,

  2 στο Νότιο Αιγαίο,

  2 στη Δυτική Μακεδονία,

  1 στην Κεντρική Μακεδονία,

  1 στην Κρήτη και

  1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 104.322 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 100.761 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.561 των 150 ευρώ.

11 παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.719 ομοειδείς παραβάσεις

92 παραβάσεις και 3 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κρήτη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 5 παραβάσεις στους πελάτες,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση, για μη χρήση μάσκας από οδηγό λεωφορείου.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη με πιστοποιητικό άλλου ατόμου. Επιπλέον, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 7.500 ευρώ πρόστιμο, για μη τήρηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού θεατών και 7.500 ευρώ πρόστιμο, για μη εκτεταμένη χρήση μάσκας σε αθλητικό χώρο,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων και 3 παραβάσεις στα καταστήματα,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση σε ιδιοκτήτη καταστήματος για απασχόληση εργαζόμενου χωρίς μάσκα.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας σε πελάτη καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Αττική, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων και από 2 παραβάσεις στα καταστήματα.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 32.685 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.024 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Έφυγε» από τη ζωή ο συνδημότης πρώην υπουργός και διακεκριμένος δικηγόρος Αντώνιος Γρ. Φούσας

 

«Έφυγε» το πρωί της Κυριακής 6 Μαρτίου, από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, ο συνδημότης πρώην υπουργός και διακεκριμένος δικηγόρος Αντώνιος Γρ. Φούσας.

Ο εκλιπών είχε διαγνωσθεί με νευροενδοκρινή καρκίνο κύστεως ταχυτάτης εξέλιξης, πριν από τρείς μήνες και τις τελευταίες ημέρες, μετά από σοβαρή επιπλοκή της ασθένειας, η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 και ώρα 15:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Ψυχικού, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στη γενέθλια γη του στη Ρεπετίστα Πωγωνίου, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στην «ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».

Αντώνιος Γρ. Φούσας

Ο Αντώνης Φούσας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Ρεπετίστα του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων. Ήταν έγγαμος με την Ελένη Φούσα (Γεροντολόγο - Ψυχολόγο) και πατέρας δύο παιδιών. 

Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής (για 5 χρόνια) και μετά, το τελευταίο έτος, στην Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, απ' όπου έλαβε και το απολυτήριο. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. 

Ήταν δικηγόρος Αθηνών (παρ' Αρείω Πάγω) και ασχολείται ειδικότερα με την Ποινική Δικηγορία (χειρίστηκε ιδιαίτερα σοβαρές ποινικές υποθέσεις, με γενικότερο ενδιαφέρον και αντίκτυπο).

Μετά την πτώση της επταετίας, το 1974, υπέβαλε πρώτος, ως νέος τότε δικηγόρος, μήνυση κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος και των αυτουργών για τα πρώτα θύματα κατά την 21-4-1967 (Β. Πεσλή κ.λ.π.) και καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι. 

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας (1974) ασχολήθηκε συστηματικά με τη δικηγορία του, και παράλληλα και με τα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ηπείρου και γενικότερα της χώρας μας.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 64χρονου αλλοδαπού για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, περί λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων

 


Στη σύλληψη ενός 64χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, περί λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων (Ν.2960/2001).

Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση και ανάλυση πληροφοριών καθώς και εντατικοποίηση των στοχευόμενων δράσεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε έλεγχος από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας, με τη συνδρομή στελεχών της κινητής μονάδας ανίχνευσης ακτίνων Χ (X-RAY VAN) της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ότι ο 64χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος, μετέφερε εντός του ρυμουλκούμενου ψυγείου, με προκάλυμμα εμπόρευμα συσκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαουρτιών), επτά εκατομμύρια εκατόν ενενήντα οκτώ χιλιάδες διακόσια (7.198.200) λαθραία/παραποιημένα τσιγάρα, ήτοι 359.910 πακέτα τσιγάρων, στερούμενων της ταινίας ασφαλείας ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι των ανωτέρω κατασχεθέντων καπνικών προϊόντων ανέρχονται σε ποσό άνω του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ (πιο συγκεκριμένα 1.524.416,90€), ενώ από την ανάλυση των έως τώρα δεδομένων, η υπόψη κατασχεθείσα ποσότητα λαθραίων/παραποιημένων τσιγάρων, επρόκειτο να διατεθεί στις παράνομες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους διεθνικών εγκληματικών δικτύων.

Η εν λόγω επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το προσωπικό Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και τη δίωξη του λαθρεμπορίου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν η εν λόγω ποσότητα καπνικών προϊόντων, το φορτίο των γαλακτομικών προϊόντων (5.076 συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων βάρους 1 kg έκαστη, καθώς και τα πλαστά συνοδευτικά έγγραφά τους), το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο (ψυγείο), το χρηματικό ποσό των 500,00€, καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα.

Χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά του Νομού Ιωαννίνων

 


Χιονόπτωση εκδηλώνεται από το βράδυ του Σαββάτου στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων.

Το οδικό δίκτυο στα ορεινά του Δήμου Πωγωνίου έχει καλυφθεί από χιόνι και οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Φώτο: Γεώργιος Μάνης

Χιονοπτώσεις εκδηλώνονται  στην περιοχή του Μετσόβου, του Ζαγορίου και της Κόνιτσας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες μέρες θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και το τσουχτερό κρύο.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 6 Μαρτίου

 


Την Κυριακή 6 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, ISO BOX-Είσοδος Εκθεσιακού Κέντρου, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Καρκίνος του νεφρού: Ένας σιωπηλός εχθρός

 


Το κύριο όργανο του ουροποιητικού συστήματος είναι οι νεφροί, ένας αριστερός κι ένας δεξιός. Έχουν σχήμα φασολιού και βρίσκονται στα πλάγια της σπονδυλικής στήλης κάτω από το διάφραγμα.

Οι νεφροί είναι ισχυρά χημικά εργοστάσια με ποικίλες λειτουργίες. Φιλτράρουν το αίμα και το απαλλάσσουν από τοξίνες και ουσίες μέσω των ούρων. Ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών, του άλατος και των ηλεκτρολυτών, παράγουν ορμόνες που καθορίζουν την αρτηριακή πίεση, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και το μεταβολισμό του ασβεστίου των οστών.

·         Ο καρκίνος του νεφρού είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος και παρατηρείται μια σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως τις τελευταίες 2 δεκαετίες.

·         Σήμερα, η διάγνωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% γίνεται σε τυχαίο απεικονιστικό έλεγχο (αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα), μιας και η νόσος δεν παρουσιάζει πρώιμα συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου

·         Κάπνισμα

·         Παχυσαρκία

·         Υψηλή αρτηριακή πίεση.

Συμπτώματα

«Η πλειονότητα των νεφρικών όγκων παραμένει ασυμπτωματική μέχρι να αναπτυχθεί προχωρημένη νόσος. Τα σημεία και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως καθυστερημένα και δεν είναι ειδικά.
Η κλασική τριάδα συμπτωμάτων (οσφυϊκός πόνος, αιματουρία και ψηλαφητή κοιλιακή μάζα) σήμερα εμφανίζεται σε λιγότερο από το 10% των ασθενών», επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Μπουζαλάς, Ουρολόγος - Διευθυντής ΣΤ΄ Ουρολογικής Κλινικής, Κλινική Ενδοουρολογίας και Ελάχιστα Επεμβατικής Αντιμετώπισης της Ουρολιθίασης,
Metropolitan General.

Σε μερικές περιπτώσεις ο καρκίνος του νεφρού σχετίζεται με καταστάσεις που ονομάζονται παρανεοπλασματικά σύνδρομα. Αυτά τα σύνδρομα συμβαίνουν περίπου στο 30% των ασθενών και τα συμπτώματα μπορεί να είναι: απώλεια βάρους, καχεξία, πυρετός και αρτηριακή υπέρταση. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν και παθολογικά ευρήματα σε εργαστηριακές εξετάσεις όπως αναιμία, ερυθροκυττάρωση, υπερασβεστιαιμία και διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας.