Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Πρέβεζα: Σύλληψη για πυρκαγιά και επιβολή διοικητικού προστίμου

 


Συνελήφθη, σήμερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας.

Στον ανωτέρω επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αξίας 500€.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 37χρονου αλλοδαπού που κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο

 


Βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, ο 37χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το εν λόγω έγγραφο.

Βήσσανη Πωγωνίου: Το Οφφίκιο του Οικονόμου στον πατέρα Γεώργιο

 


Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι απενεμήθη στον ιερέα του Αγίου Νικολάου Βήσσανης το οφφίκιο του Οικονόμου!

Να είστε πάντα άξιος και ευλογημένος πατέρα Γεώργιε!

Το οφφίκιο απονέμεται μόνο σε έγγαμους ιερείς, που είναι άνω των 30 ετών και κάτοχοι πτυχίου Ανώτατης Εκπαίδευσης ή Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής από τριετίας.

Χαρακτηριστικό διάσημο των Οικονόμων είναι το επιγονάτιο, το οποίο φέρουν κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας.

Το επιγονάτιο είναι λειτουργικό ένδυμα, η χρήση του οποίου μέχρι τον 12ο αιώνα επιτρεπόταν μόνο στους αρχιερείς και αργότερα επεκτάθηκε σε όλους τους βαθμούχους κληρικούς.

 Το λαμβάνει ο Ιερέας από τον Αρχιερέα ως σύμβολο πνευματικής ρομφαίας.

***

Τα Οφφίκια και το Οφφίκιο του Οικονόμου

Τα Οφφίκια, έκφρασις της μακράς και ευγενούς εκκλησιαστικής παραδόσεως, απονέμονται εις εκείνους οι οποίοι εργάζονται εν τη Εκκλησία και τη κοινωνία, ως τίτλοι μεγάλης προσφοράς προς την Εκκλησίαν, τον άνθρωπον, την επιστήμην και την τέχνην.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ

Η λέξις «Οικονόμος» είναι σύνθετος εκ της λέξεως «οίκος» και του ρήματος «νέμω» το οποίον χαρακτηρίζει εκείνον ο οποίος αγαπά την οικονομίαν και φροντίζη τα του οίκου. Ούτος εξελέγετο εν μέρει μεν υπό του κλήρου, εν μέρει δε εκ των λαϊκών εκείνων οι οποίοι είχον σχετικήν νομικήν εμπειρίαν. Αργότερον ο Μέγας Οικονόμος διωρίζετο υπό του αυτοκράτορος, το έτος δε 1057 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Ισαάκ ο Κομνηνός (1057-1059 μ.Χ.) μετεβίβασεν το δικαίωμα τούτο εις τον Πατριάρχην Μιχαήλ Κηρουλάριον (1043-1059 μ.Χ.), διότι ο Πατριάρχης εβοήθησεν αυτόν όπως ανέλθη εις τον αυτοκρατορικόν θρόνον. Τα καθήκοντα του Μεγάλου Οικονόμου είναι τελετουργικά και περιουσιακά.

Και περιουσιακά μεν είναι η διοίκησις της περιουσίας της Εκκλησίας κατά την γνώμην του Πατριάρχου και η συντήρησις αυτής, κατά τον 26ον Κανόνα της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οι κουμενικής Συνόδου: «ίνα μη αμαρτύρου ούσης της οικονομίας της Εκκλησίας, σκορπίζηται η ουσία αυτής και προστρίβηται λοιδορία τη ιερωσύνη».

Τελετουργικά δε καθήκοντα του Μεγάλου Οικονόμου είναι:

α) λειτουργούντος Επισκόπου, ίσταται δεξιά της Αγίας Τραπέζης, φορών το στιχάριον αυτού και κρατών το άγιον Ριπίδιον.

β) Αναγινώσκει το Ευαγγέλιον τη Κυριακή του Πάσχα.

γ) Προσάγει εις τον Επίσκοπον τον μέλλοντα χειροτονηθήναι ιερέα.

Μαυρονόρος Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή o συνδημότης Νάτσης Γιωρ. Βασίλειος

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 65 ετών, o συνδημότης  Νάτσης Γιωρ. Βασίλειος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί  την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024  και ώρα 12:00 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μαυρονόρους Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Α.Ε. Δαφνούλας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 3-5

 

*Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος επικράτησε  στο γήπεδο Πλατανιάς της Α.Ε. Δαφνούλας με 5-3 για την 17η αγωνιστική της ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής.  

Τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής της ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής 

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 7-1

Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ  3-5

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 2-0

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ  (15:30)

Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ   (15:30)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ (15:30)

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ (15:30)

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ  (15:30)

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (15:30)

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ (17:15)

Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

 


Συνελήφθη χθες (02-02-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων άνδρας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορούμενου και κατασχέθηκαν ένα σπρέι πιπεριού και μια σιδερογροθιά.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 31– 1- 2024 [Πρακτικό Νο 2/31-1-2024]

 


ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ  ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΤΟΥ Δ.Σ.  ΤΗΣ   31–1-2024 [ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 2/31-1-2024] ΑΡΙΘΜΟΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥΣ

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.Ορισμός μελών Δ.Σ. του  Ν.Π.Δ.Δ.  « Σχολική  Επιτροπή  Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου  Πωγωνίου. ΑΠΟΦΑΣΗ  3.

2.Ορισμός μελών Δ.Σ. του  Ν.Π.Δ.Δ.  « Σχολική  Επιτροπή  Β/θμιας Εκπ/σης Δήμου  Πωγωνίου. ΑΠΟΦΑΣΗ  4.

3.Ορισμός  Δημοτικών  Συμβούλων, για τη συγκρότηση  Επιτροπής  Εκτίμησης  Ακινήτων. ΑΠΟΦΑΣΗ  5.4.Ορισμός Επιτροπής Διεξαγωγής  Δημοπρασιών, για τη μίσθωση ακινήτων έτ. 2024. ΑΠΟΦΑΣΗ  6.

5.Ορισμός  Εκπροσώπου στη Γ.Σ. του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες. ΑΠΟΦΑΣΗ 7.

6.Συγκρότηση Επιτροπών Προστασίας  Δημοτικής Περιουσίας. ΑΠΟΦΑΣΗ  8.

7.Συγκρότηση  Επιτροπών  σύμφωνα με τις διατάξεις  του Ν. 4412/2016. ΑΠΟΦΑΣΗ  9.

8.Συγκρότηση Επιτροπής παραλαβής έργων  προϋπολ. Δαπάνης 5.869,41 ευρώ [χωρίς ΦΠΑ].  ΑΠΟΦΑΣΗ  10.

9.Κατανομή  Επιχορήγησης από ΥΠ.ΕΣ. , για λειτουργικές δαπάνες  Σχολικών  Επιτροπών. ΑΠΟΦΑΣΗ  11.

10.Διατύπωση  γραπτών απόψεων προς την Περιφέρεια Ηπείρου, για το περιεχόμενο της Μελέτης  [Μ.Π.Ε.]  πτηνοτροφικής μονάδας  στην Τ.Κ. Ρεπετίστας. ΑΠΟΦΑΣΗ  12.

11.Έγκριση  παράτασης  έναρξης της  μίσθωσης  Δημοτικού ακινήτου [καταστήματος Υ.Ε.] στην Κοιν/τα Βασιλικού, που κατακυρώθηκε μετά από δημοπρασία στην Παπαχαρίση Μαγδαληνή, λόγω μη αποπεράτωσης απαιτούμενων εργασιών στο ακίνητο. ΑΠΟΦΑΣΗ  13.

12.Έγκριση  επέκτασης  Φ.Ο.Π. στον οικισμό Άνω Παρακαλάμου, με μία κολώνα. ΑΠΟΦΑΣΗ  14.

13.Ορισμός προσώπων που θα κινούν τον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης του Δήμου Πωγωνίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.ΑΠΟΦΑΣΗ  15.

14.Ορισμός υπευθύνων λογαριασμών για τα  έργα του ΠΔΕ –Διαχειριστή  ΟΤΡ.ΑΠΟΦΑΣΗ  16.

15.Ορισμός νόμιμων εκπροσώπων του Δήμου Πωγωνίου, στην Τράπεζα Πειραιώς. ΑΠΟΦΑΣΗ  17.

16.Καθορισμός δικαιούχων και ανώτατων επιτρεπτών ορίων χρήσης κινητής τηλεφωνίας. ΑΠΟΦΑΣΗ  18.

17.Εκλογή εκπροσώπων στην Γενική Συνέλευση της  ΠΕΔ  Ηπείρου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  19.

ΕΚΤΑΚΤΑ  ΘΕΜΑΤΑ  -ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ-  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.Έγκριση  καθιέρωσης  κατ’  εξαίρεση  από  την  εφαρμογή  της  πενθήμερης  εργασίας, λειτουργία κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες και 12ωρης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για το έτος 2024»  ΑΠΟΦΑΣΗ  20.

2.Ορισμός υπευθύνων για την Πράξη «Συνέχιση Λειτουργίας Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Πωγωνίου» μετά την ενσωμάτωση του ΝΠΔΔ στον Δήμο Πωγωνίου.ΑΠΟΦΑΣΗ  21.

3.Εκλογή Αντιπροσώπου του Δήμου Πωγωνίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΣΔΑ 1ης Διχ/κής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου.  ΑΠΟΦΑΣΗ 22.

4.Τροποποίηση Απόφασης  Δ.Σ. 220/2023 «Περί παραχώρησης χρήσης αίθουσας του πρώην Δημοτικού Σχολείου Νεγράδων, για τις ανάγκες της Εκκλησίας. ΑΠΟΦΑΣΗ 23

5.Επί αιτήσεως Συλλόγου Πωγωνησίου Πολυφωνικού Τραγουδιού. [Μόνο συζήτηση]

6.Έγκριση  1ηςπαράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ, ΒΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ»  αναδόχου Κωσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε. ΑΠΟΦΑΣΗ 24.

7.Έγκριση  2ης παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Δ.Ε. ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ –ΚΛΠΑΚΙΟΥ –ΠΩΗΩΝΙΑΝΗΣ –ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» αναδόχου ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ. ΑΠΟΦΑΣΗ 25.

8.Έγκριση  Διαδημοτικής -Διαβαθμιδικής Συνεργασίας  μεταξύ των  Δήμων  Πωγωνίου, Ζαγορίου & Ιωαννιτών, για θέματα Πολεοδομίας. ΑΠΟΦΑΣΗ  26.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ  Δ.Σ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ  ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ

Συνελήφθη άνδρας σε περιοχή των Ιωαννίνων, για κλοπή

 


Συνελήφθη προχθές (01-02-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων άνδρας, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή, που έγινε λίγη ώρα πριν την σύλληψη του, σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, μετά από καταγγελία, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν τον κατηγορούμενο για διάρρηξη σε αποθήκη ιδιοκτησίας γυναίκας, από όπου αφαίρεσε διάφορα αντικείμενα αξίας περίπου -15.000- ευρώ και κατόπιν αναζητήσεων τον εντόπισαν άμεσα και τον συνέλαβαν.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης κατασχέθηκε το όχημα του άνδρα ως μέσω τέλεσης της κλοπής, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πιο χαμηλές είναι οι τιμές ρεύματος στα νέα πράσινα τιμολόγια για τον Φεβρουάριο

 


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων πιο χαμηλές είναι οι τιμές ρεύματος στα νέα πράσινα τιμολόγια για τον Φεβρουάριο.

 Η ΡΑΕ έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της τις τιμές όλων των παρόχων, προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις, ώστε να καταλήξουν ποιο τους συμφέρει.

Τα πράσινα τιμολόγια για τον Φεβρουάριο ξεκινούν από τα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα και είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τις τιμές ανά πάροχο:

Οι χρεώσεις μετά και από τις εκπτώσεις που εφαρμόζουν ορισμένες εταιρείες (με προϋπόθεση την συνέπεια στην πληρωμή ή/και την εξόφληση του λογαριασμού με πάγια εντολή) διαμορφώνονται ως εξής:

ELPEDISON 11 σεντς ανά κιλοβατώρα

ΕΛΙΝΟΙΛ 11,798 σεντς ανά κιλοβατώρα

NRG 12,453 σεντς ανά κιλοβατώρα

Volton 12,476 σεντς ανά κιλοβατώρα

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες

 


Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με τη χορήγηση μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες, με βάση τα δεδομένα που απέστειλαν στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τις κατοικίες, το κεφάλαιο ασφάλισης και τα είδη ασφαλισμένων κινδύνων (σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα).

Οι αιτήσεις (αρχικές ή τροποποιητικές) υποβάλλονται έως τις 22/02/2024, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Επισημαίνεται ότι, κατά τη δημιουργία της αίτησης, οι λήπτες της ασφάλισης μπορούν να εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους και να: τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)

Γιάννενα: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή, λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Λαμία

 


Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει της διεξαγωγής ποδοσφαιρικού αγώνα της 21ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Super League 1, αθλητικής περιόδου 2023-2024, μεταξύ των ομάδων ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 – ΛΑΜΙΑ, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 04-02-2024 και ώρα 17:30′, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες».

α) Την προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων, επί της οδού Φώτου Τζαβέλλα, την Κυριακή04-02-2024, από ώρα 14:00′ έως πέρατος του ποδοσφαιρικού αγώνα.

β) Την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων, επί της οδού Φώτου Τζαβέλλα, την Κυριακή 04-02-2024, και από ώρα 14:00′ έως πέρατος του ποδοσφαιρικού αγώνα.

Άρτα: Συνελήφθη άνδρας, διότι οδηγούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος

 


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας άνδρας, διότι, όπως διαπιστώθηκε, οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Τα 5 μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα

 


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, εξειδικεύοντας τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, από κοινού με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στα πέντε μέτρα για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μειώσεις τιμών, ρύθμιση χρεών και «πράσινη» ενέργεια για την τροφοδοσία αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος σε μόνιμη βάση.

Ειδικότερα, στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

1. Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση θα ισχύσει από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων).

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (05 – 11/02/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (5 έως 11 Φεβρουαρίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  05/02/2024         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 06/02/2024

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.   08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  07/02/2024         

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.        18:00 –  01:00

ΠΕΜΠΤΗ    08/02/2024          

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο.    08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09/02/2024     

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι-Ανθοχώρι. 18:00-01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  10/02/2024

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  05/02/2024         

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό.   18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ  06/02/2024     

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες-Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι-Δρυμάδες-Πωγωνιανή. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  07/02/2024         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    08/02/2024         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο.       08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       09/02/2024         

Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστής – Χουλιαράδες. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  10/02/2024          Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.       08:00 – 13:00

Περιφέρεια Ηπείρου: Ορισμός ημερομηνίας υποβολής δικαιολογητικών & ημερομηνίας εξετάσεων βοηθού φαρμακείου περιόδου Φεβρουαρίου 2024

 


ΟΡΙΣΜΟΣ  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ & ΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ  ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΒΟΗΘΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις Βοηθού Φαρμακείου περιόδου ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 είναι από 31-01-2024 έως και 12-02-2024.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων και διαβιβάζονται από αυτές στις Γενικές Δ/νσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών στις έδρες των οποίων λειτουργούν Φαρμακευτικές Σχολές (Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Πατρών).

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και στις εξής ημερομηνίες:

α) Στην ΠΑΤΡΑ την Παρασκευή 19-02-2024 και ώρα 9.00π.μ. στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου της Φαρμακευτικής (δίπλα στην Ιατρική και κοντά στο Νοσοκομείο Ρίου).

β) Στην ΑΘΗΝΑ την Παρασκευή 23-02-2024 και ώρα 9.00 π.μ. στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου)

γ) Στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ την Πέμπτη 22-02-2024 και ώρα 9.00 π.μ., (προφορική εξέταση) και την Παρασκευή 23/2/2024 και ώρα 09:00 π.μ. (γραπτή εξέταση) στον 2 ο όροφο του κτιρίου Βιολογίας (Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας).

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:

Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87138 & 87131

Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512 & 63511

Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσπρωτίας

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60186 & 60185

Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113 & 62112

Υπουργείο Υγείας, Δ/νση Ιατρών λοιπών Επιστημόνων

& Επαγγελμάτων Υγείας (Τμήμα Β΄): 2108208839.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

 


Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) – (Irritable Bowel Syndrome - IBS), είναι αρκετά συχνό και παρατηρείται κυρίως στους ενήλικες, σε ποσοστό 10-20% στις δυτικές χώρες, με μεγαλύτερη συχνότητα στο γυναικείο πληθυσμό.
«Είναι γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από απουσία κάποιας οργανικής νόσου, δηλαδή όλες οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές, αναφέρει ο κ. Θεοδόσιος Πάρχας Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής της Α' Γαστρεντερολογικής Κλινικής του
Metropolitan General.

Συμπτώματα του ΣΕΕ

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

- Επεισόδια κοιλιακού πόνου, ο οποίος συνήθως υποχωρεί με την κένωση
- Μετεωρισμός - Διάταση της κοιλιάς
- Διάρροια, Δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές αυτών
- Επιτακτικότητα κένωσης
- Αίσθηση μη πλήρους κένωσης του εντέρου και παρουσία βλέννας στα κόπρανα

Με βάσει τα συμπτώματα διακρίνονται 4 τύποι του συνδρόμου:

- ΣΕΕ με διάρροια
- ΣΕΕ με δυσκοιλιότητα
- Μικτός τύπος με εναλλαγές κενώσεων
- Απροσδιόριστος τύπος όπου τα συμπτώματα ποικίλουν

Παράγοντες που πυροδοτούν επεισόδια έξαρσης του ΣΕΕ

- Χρονικές περίοδοι με έντονο άγχος, έντονη σωματική και ψυχολογική κόπωση
- Επεισόδιο κατάθλιψης
- Στις γυναίκες λόγω των ορμονικών μεταβολών, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται πιο έντονα ορισμένες μέρες της περιόδου
- Η διατροφή, επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς και η δυσανεξία σε ορισμένες τροφές
- Αρκετά συχνά μπορεί να πρωτοεμφανιστεί και μετά από ένα απλό επεισόδιο γαστρεντερίτιδας και ο ασθενής να ζητά τη βοήθεια του γιατρού γιατί νομίζει ότι έχει κάποιο μικρόβιο.