Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Βήσσανη Πωγωνίου: Το Οφφίκιο του Οικονόμου στον πατέρα Γεώργιο

 


Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι απενεμήθη στον ιερέα του Αγίου Νικολάου Βήσσανης το οφφίκιο του Οικονόμου!

Να είστε πάντα άξιος και ευλογημένος πατέρα Γεώργιε!

Το οφφίκιο απονέμεται μόνο σε έγγαμους ιερείς, που είναι άνω των 30 ετών και κάτοχοι πτυχίου Ανώτατης Εκπαίδευσης ή Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής από τριετίας.

Χαρακτηριστικό διάσημο των Οικονόμων είναι το επιγονάτιο, το οποίο φέρουν κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας.

Το επιγονάτιο είναι λειτουργικό ένδυμα, η χρήση του οποίου μέχρι τον 12ο αιώνα επιτρεπόταν μόνο στους αρχιερείς και αργότερα επεκτάθηκε σε όλους τους βαθμούχους κληρικούς.

 Το λαμβάνει ο Ιερέας από τον Αρχιερέα ως σύμβολο πνευματικής ρομφαίας.

***

Τα Οφφίκια και το Οφφίκιο του Οικονόμου

Τα Οφφίκια, έκφρασις της μακράς και ευγενούς εκκλησιαστικής παραδόσεως, απονέμονται εις εκείνους οι οποίοι εργάζονται εν τη Εκκλησία και τη κοινωνία, ως τίτλοι μεγάλης προσφοράς προς την Εκκλησίαν, τον άνθρωπον, την επιστήμην και την τέχνην.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ

Η λέξις «Οικονόμος» είναι σύνθετος εκ της λέξεως «οίκος» και του ρήματος «νέμω» το οποίον χαρακτηρίζει εκείνον ο οποίος αγαπά την οικονομίαν και φροντίζη τα του οίκου. Ούτος εξελέγετο εν μέρει μεν υπό του κλήρου, εν μέρει δε εκ των λαϊκών εκείνων οι οποίοι είχον σχετικήν νομικήν εμπειρίαν. Αργότερον ο Μέγας Οικονόμος διωρίζετο υπό του αυτοκράτορος, το έτος δε 1057 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Ισαάκ ο Κομνηνός (1057-1059 μ.Χ.) μετεβίβασεν το δικαίωμα τούτο εις τον Πατριάρχην Μιχαήλ Κηρουλάριον (1043-1059 μ.Χ.), διότι ο Πατριάρχης εβοήθησεν αυτόν όπως ανέλθη εις τον αυτοκρατορικόν θρόνον. Τα καθήκοντα του Μεγάλου Οικονόμου είναι τελετουργικά και περιουσιακά.

Και περιουσιακά μεν είναι η διοίκησις της περιουσίας της Εκκλησίας κατά την γνώμην του Πατριάρχου και η συντήρησις αυτής, κατά τον 26ον Κανόνα της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οι κουμενικής Συνόδου: «ίνα μη αμαρτύρου ούσης της οικονομίας της Εκκλησίας, σκορπίζηται η ουσία αυτής και προστρίβηται λοιδορία τη ιερωσύνη».

Τελετουργικά δε καθήκοντα του Μεγάλου Οικονόμου είναι:

α) λειτουργούντος Επισκόπου, ίσταται δεξιά της Αγίας Τραπέζης, φορών το στιχάριον αυτού και κρατών το άγιον Ριπίδιον.

β) Αναγινώσκει το Ευαγγέλιον τη Κυριακή του Πάσχα.

γ) Προσάγει εις τον Επίσκοπον τον μέλλοντα χειροτονηθήναι ιερέα.