Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

ΑΕΛ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1 (4-2 πέναλτι) κύπελλο

 

Η ΑΕΛ επικράτησε 3-1 στα πέναλτι του ΠΑΣ Γιάννινα  και προκρίθηκε στη φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ισόπαλο με 1-1 έληξε η κανονική διάρκεια και η παράταση στο γήπεδο Αλκαζάρ μεταξύ της ΑΕΛ και του ΠΑΣ Γιάννινα.

Στο 48΄ μετά από εκτέλεση κόρνερ, έγινε ένα σουτ μέσα στην περιοχή, με τον Γκαρντάβσκι να διώχνει με το κεφάλι πάνω στη γραμμή.

Ο διαιτητής έδειξε ωστόσο την άσπρη βούλα για πέναλτι και κόκκινη κάρτα στον Γκαρντάβσκι.

Ο Μαυριάς ευστόχησε στην εκτέλεση του πέναλτι  γράφοντας το

Στο 62' ο Περέα ανατρέπεται εντός περιοχής από τον  Ηλιάδη.

Ο Κάργας ευστόχησε στο πέναλτι γράφοντας το 1-1.

ΑΕΛ (Ηλίας Φυντάνης):

Θεωδορόπουλος, Μπέρτος, Μαξιμένκο, Ηλιάδης, Ομάρ, Παπαγεωργίου, Μπαντιμπαγκά (105′ Σιμελίδης), Νικολιάς (67′ Γιάκος), Κολομπίνο, Μαυρίας, Ογκμπόε (67′ Ακούνια).

ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς):

Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Ρίζος (Πίρσμαν 67′), Καραχάλιος, Σιόντης (Μέντες 83′), Γκαρντάβσκι, Μίνα (Τριάδης 46′), Περέα, Μιλιντσεάνου (Σνάιτνερ 46΄).

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ώρα 9:30

 


Την 27-10-2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α’55/11-03-2020) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (ΦΕΚ Α΄76), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Γ’ τρίμηνο έτους 2021 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

2.      Έγκριση του 2ου/19-10-2021 Πρακτικού (έλεγχος και αξιολόγηση οικονομικών προσφορών) της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 13-07-2021 ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικής δημόσιας σύμβασης μελέτης άνω των ορίων του Ν.4412/2016, για την ανάθεση της μελέτης της Περιφέρειας Ηπείρου «Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», προεκτιμώμενης αμοιβής € 2.300.970,59 με ΦΠΑ.

3.      Έγκριση του από 20-10-2021 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη & στατική μελέτη για την αποκατάσταση του καθολικού της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Βίτσας, Δήμου Ζαγορίου», προϋπολογισμού € 44.220,45 χωρίς Φ.Π.Α. και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

4.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες αποκατάστασης παλαιού δημοτικού σχολείου Άνω Κλειδωνιάς», προϋπολογισμού € 115.000,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

ΕΟΔΥ: Είκοσι πέντε θάνατοι σήμερα, 4.165 νέα κρούσματα

 


7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι πέντε θάνατοι σήμερα 4.165 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.165, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 724.571 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.876 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.707 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 380 (61.3% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 79.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 327 (86.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 53 (13.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.290 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 261 (ημερήσια μεταβολή +19.18%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 236 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Διεθνή Έκθεση PHILOXENIA 2021, θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Ηπείρου

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου, θα συμμετάσχει με δικό της περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση PHILOXENIA 2021  που διοργανώνεται στο διάστημα 12-14 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η  τουριστική έκθεση  PHILOXENIA, υποδέχεται επαγγελματίες και κοινό εδώ και 36 χρόνια , φιλοξενώντας εκθέτες και επισκέπτες της ελληνικής και διεθνούς τουριστικής αγοράς ενώ αποτελεί σημείο  συνάντησης παραγόντων του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

H PHILOXENIA  πραγματοποιείται με απόλυτο σεβασμό και τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εξασφαλίζοντας την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για εκθέτες και επισκέπτες.

Οι  εκθέτες που θα φιλοξενούνται  στο περίπτερο της περιφέρειας  Ηπείρου θα έχουν  την ευκαιρία να επικοινωνήσουν  με το ευρύ κοινό της έκθεσης, επιδιώκοντας την  ανάπτυξη συνεργασιών προωθώντας τον προορισμό και τις επιχειρήσεις τους. Όσοι θα προσέλθουν στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με το πρωτόκολλο λειτουργίας που ανακοίνωσε η HELEXPO στο παρακάtω link:

https://philoxenia.helexpo.gr/el/protokollo-leitoyrgias

Στο παρακάτω link επίσης, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι σας να προχωρήσουν στην προεγγραφή τους και να παραλάβουν την ηλεκτρονική πρόσκληση/κάρτα εισόδου της PHILOXENIA η οποία είναι απαραίτητη για την είσοδο στο χώρο της Έκθεσης.

https://services.helexpo.gr/philoxenia2021reg/    

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με έντυπο ενημερωτικό υλικό ( έως 50 αντίτυπα), μπορούν να το αποστείλουν στο Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου (γραφείο 143) ως την Παρασκευή 5/11/2021  και ώρα  12.00 πμ. Πληροφορίες: τηλ. 2651087143.

Μαρία Κεφάλα: Μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου


 Μια επέτειος, μια μνήμη κι ένα χρέος.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα, επέδωσε στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο με το οποίο ο Μουσολίνι ζητούσε την κατοχή ορισμένων ελληνικών περιοχών. Ήταν ακριβώς αυτή η ιστορική στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε το «ΟΧΙ» απέναντι στην Ιταλογερμανική φασιστική επιδρομή  γνωρίζοντας πως μεγαλύτερο αγαθό από το αγαθό της ελευθερίας δεν υπάρχει.

Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την ελευθερία  και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε πριν από 81 χρόνια. Απαιτείται ,όμως να επιστρατεύσουμε τις ίδιες αρετές που έκαναν την Ελλάδα και τότε να θριαμβεύσει. Την Εθνική ενότητα: Εθνική ομοψυχία και αλληλεγγύη καθώς και το υψηλό φρόνημα.  Με την ίδια λοιπόν ομοψυχία και σθένος θα πορευτούμε και στη συνέχεια ως απόλυτο μονόδρομο για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη.

 Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!

Γιάννενα: Δικογραφία σε βάρος δύο ανδρών που κατηγορούνται για απόπειρα κλοπής

 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ανδρών που κατηγορούνται για απόπειρα κλοπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το πρωί της 22/10/2021 οι κατηγορούμενοι αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν καλώδια μηχανολογικού εξοπλισμού από εγκαταστάσεις εταιρείας σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

 

Τροποποίηση κατανομής της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια

 


Με την τροποποίηση κατανομής της ΚΥΑ των βοσκοτόπων επιτυγχάνεται η αποκατάσταση μιας σειράς χρόνιων στρεβλώσεων και καταστρατηγήσεων στον τρόπο κατανομής των δημοσίων εκτάσεων λειτουργώντας πάντοτε εντός των περιορισμών που μας θέτει  το Κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και εντός των εθνικών επιλογών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Η νέα ΚΥΑ διαμορφώνει ένα πιο δίκαιο και αντικειμενικό πλαίσιο στη κατανομή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους που ξεκινούν τώρα τη γεωργική τους δραστηριότητα. Ένα πλαίσιο που θα πρέπει, μαζί με άλλες παρεμβάσεις και ελέγχους, να ανταποκρίνεται και να συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις που θέτει η νέα ΚΑΠ σε κάθε Κράτος - Μέλος της Ε.Ε.

Ειδικότερα, οι κύριες βελτιωτικές παρεμβάσεις που έχουν ενσωματωθεί συνοψίζονται στα παρακάτω:

1. Αντιμετωπίζουμε την υπέρμετρη και σε ορισμένες περιπτώσεις αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των δηλωθέντων αμνοεριφίων.

Αυτό οδηγούσε σε αντίστοιχη υπέρμετρη απαίτηση δημοσίων εκτάσεων και άρα ανάλογη απαίτηση σε ποσά από το εθνικό απόθεμα. Επιπλέον, είχε ως αποτέλεσμα  την έλλειψη διαθέσιμων δημόσιων εκτάσεων για κατανομή και παρακράτηση μεγαλύτερων ποσών από το σύνολο των αγροτών της χώρας.

Καθώς οι απαιτήσεις βόσκησης για τα νεαρά αμνοερίφια είναι πολύ μικρότερες από των ενηλίκων, διατηρούμε την αντιστοιχία κατανομής έκτασης για κάθε ενήλικο ζώο (0.15 ΜΜΖ ανά ζώο μεγαλύτερο 1 έτους), ενώ μειώνουμε την αντίστοιχη αναλογία για τα νεαρά ζώα (κάτω του έτους) στο 1/3 δλδ. 0.05 ΜΜΖ ανά ανήλικο ζώο.

Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου: Τα αποτελέσματα των εκλογών για το Διοικητικό Συμβούλιο

 


Αγαπητά μας μέλη, φίλες και φίλοι της Ένωσής μας, μετά την εκλογο-απολογιστική διαδικασία της 24ης  Οκτωβρίου 2021, σας ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα που έχουν ως εξής:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχθηκαν με σειρά ψήφων οι κάτωθι:

ΡΟΥΤΗ ΕΦΗ

ΓΚΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΚΟΝΗ ΜΑΡΙΚΑ

ΒΕΛΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΚΟΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΝΕΣΤΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΔΑΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Αναπληρωματικοί:

ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Για τους εκπροσώπους στην Π.Σ.Ε

ΡΟΥΤΗ ΕΦΗ

ΓΚΟΝΗ ΜΑΡΙΚΑ

ΓΚΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί και η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Καλή δύναμη σε όλους!

Δωρεάν rapid tests στο Κεφαλόβρυσο, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου

 


Η ΚομΥ Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Πωγωνίου θα πραγματοποιήσει δωρεάν ανοιχτή δειγματοληψία με rapid test στους κατοίκους της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου την Τρίτη 2/11/21 από 10:00 π.μ. έως 1:00 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο.

Όσοι πολίτες του Δήμου Πωγωνίου  επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, μπορούν να προσέλθουν.

Γιάννενα: Δεν θα λειτουργήσουν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου

 


Δε θα λειτουργήσουν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ στην Κεντρική Πλατεία και στα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, λόγω της αργίας.

Οι πολίτες θα πρέπει να προνοήσουν για την πραγματοποίηση διαγνωστικού ελέγχου την προηγούμενη ημέρα.

Δήμος Ζίτσας: Η δρομολόγηση έργων στη συνάντηση του Δημάρχου με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

 


Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Ζίτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τον Γιαννιώτη Ειδικό Γραμματέα καθώς με την ένταξη της δομής Φιλοξενίας «Αγία Ελένη», πριν από λίγους μήνες, στο Εθνικό Σύστημα Υποδοχής ικανοποιήθηκε ένα μακροχρόνιο αίτημα του Δήμου που πλέον εισπράττει, για πρώτη φορά, ανταποδοτικά τέλη για τη λειτουργία της δομής αίροντας  έτσι μια χρονίζουσα αδικία σε βάρος του Δήμου Ζίτσας και των δημοτών του.

150.000 ΓΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟ

Να σημειωθεί πως το πρώτο έργο του Δήμου Ζίτσας  που έχει εγκριθεί ήδη για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης με το ποσό των 150.000 ευρώ αφορά την επισκευή πεζοδρομίων και οδοφωτισμού τμήματος της Ε.Ο. Ιωαννίνων που διέρχεται από τη δομή  «Αγία Ελένη» και τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη. Ένα έργο υποδομής που είχε τεθεί από το Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο, ως απολύτως  αναγκαίο από την έναρξη λειτουργίας της δομής το καλοκαίρι του 2017 καθώς με την ολοκλήρωσή του δημιουργούνται συνθήκες ασφαλούς διέλευσης τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς των οχημάτων που κινούνται στην Εθνική Οδό ειδικά κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες.

Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει τον περασμένο Αύγουστο, ο Δήμος Ζίτσας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επεξεργάζεται νέα πρόταση, προκειμένου να την καταθέσει προς έγκριση, για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του γηπέδου στην Κοινότητα Αγίου Ιωάννη.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στη διάρκεια της συνάντησης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνέργειας και συνεργασίας των εμπλεκόμενων για την επίτευξη των στόχων. Ειδικότερα ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια, έχει συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλουμε   για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν τη ζωή όλων, ο συντοπίτης μας, Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης με τον οποίο σήμερα είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση  και θέσαμε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό και  προσδοκούμε στη συνέχιση της βοήθειας και συνεργασίας του γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε πως μπορούμε να έχουμε και στο μέλλον θετικά αποτελέσματα σαν το σημερινό».

Σπύρος Ριζόπουλος: Ανίκανη να παρακολουθήσει τα μεγάλα ζητήματα του τόπου η Περιφερειακή Αρχή

 


Σε τρία θέματα που έχουν κοινό παρανομαστή την ανικανότητα της Περιφερειακής Αρχής να παρακολουθήσει τα μεγάλα ζητήματα της Ηπείρου, αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής των  «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Ξεκινώντας από τη διαμάχη Περιφερειάρχη και δημάρχων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Ριζόπουλος υπενθύμισε ότι η δική του παράταξη ήταν εκείνη που ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή τη θέση της για τη σχέση που πρέπει να έχει η Περιφέρεια με τον ΦΟΔΣΑ.

«Στην Ήπειρο υπήρξε βιασύνη για την κατασκευή του εργοστασίου χωρίς καμία άλλη υποδομή, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε περιφερειακός ΦΟΔΣΑ κι έτσι την ευθύνη ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου για την οποία ήταν βούτυρο στο ψωμί της. Άλλωστε την έχω κατηγορήσει ανοιχτά για διαπλοκή. Έτσι φτάσαμε σήμερα οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης να τσακώνονται γιατί κανείς δεν υποχωρεί», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος για να προσθέσει:

«Δεν λυπάμαι τους δημάρχους όμως γιατί έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν το σθένος να διεκδικούν το δίκιο τους απέναντι στον Περιφερειάρχη. Η αποτυχία και στο ΦΟΔΣΑ είναι ζήτημα παραίτησης  το οποίο οφείλουν να το ζητήσουν οι Δήμαρχοι, αλλά όπως είπα και στην ομιλία της Δευτέρας κανένας δεν το κάνει γιατί περιμένουν να δούν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι τέλους. Άρα και αυτοί δεν κινούνται αμιγώς με το συμφέρον των δημοτών. Κινούνται με το προσωπικό τους συμφέρον.  Με νοιάζει όμως ότι στο τέλος ότι θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Πρόθεσή μου, όπως την ξεκαθάρισα στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, είναι ότι εφόσον είμαστε η νέα περιφερειακή αρχή θα μεταβιβάσουμε, όπως ορίζει και ο νόμος, την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ΦΟΔΣΑ.»

Δέκα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 86.816 έλεγχοι, από τους οποίους οι 48.674 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 219 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

83 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 79 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

16 στην Ήπειρο,

12 στη Θεσσαλονίκη,

10 στο Βόρειο Αιγαίο,

7 στη Δυτική Ελλάδα,

7 στη Θεσσαλία,

7 στην Κεντρική Μακεδονία,

5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

5 στη Δυτική Μακεδονία,

5 στο Νότιο Αιγαίο,

4 στην Κρήτη,

4 στη Στερεά Ελλάδα και

1 στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 71.875 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 68.697 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.178 των 150 ευρώ.

12 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ,

1 στην Ήπειρο,

2 στη Δυτική Μακεδονία,

2 στη Θεσσαλία και

7 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.996 ομοειδείς παραβάσεις.

123 παραβάσεις και 2 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 3 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

 

- 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για έλλειψη αντισηπτικών στα τραπέζια,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων,

- μία παράβαση σε πελάτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για έλλειψη απαραίτητων πιστοποιητικών.

Στη Θεσσαλονίκη, 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο για παραβίαση καραντίνας.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 18.856 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.597 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 406 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Βασίλης Γαρδίκος: “ Όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν δεν αντικαθίστανται, αφήνουν κενά που δεν γεμίζουν…”

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“ Όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν δεν αντικαθίστανται, αφήνουν κενά που δεν γεμίζουν…”

Με βαθιά συγκίνηση και απέραντη θλίψη αποχαιρετάμε την ΠΡΟΕΔΡΟ Φώφη Γεννηματά.

Με ήθος και αξιοπρέπεια με συνέπεια και ευγένεια ψυχής, πάντα με το πιο φωτεινό χαμόγελο έδωσε τις μικρές και τις μεγάλες μάχες της ζωής. Με γενναιότητα και αφοσίωση στις αρχές και τις αξίες μέχρι την τελευταία ώρα. Η δημόσια ζωή της χώρας δεν γίνεται φτωχότερη γίνεται φτωχή χωρίς την Φώφη.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Θερμά συλλυπητήρια σ’ όλους τους συντρόφους.

                                                                   Καλό ταξίδι Πρόεδρε….

Ο επικεφαλής της παράταξης

Βασίλης Γαρδίκος

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 26 Οκτωβρίου

 


Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 09:00-13:00

Άρτα, Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 0900-17:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Ζωοδόχος Δήμου Ζίτσας, Πνευματικό Κέντρο, 11.00-13.00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-17.00.

Άπνοια στον ύπνο: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;

 


Το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΥ), ή σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΑΥ), ή υπνο-απνοϊκό σύνδρομο, είναι μια σοβαρή και αρκετά συχνή διαταραχή που αφορά όλες τις ηλικίες και των δύο φύλων.

Συχνότερα όμως, αφορά τους άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών. Η γενική επίπτωσή του στον πληθυσμό είναι περίπου 4-6%.

Είναι μια διαταραχή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, όπου διακόπτεται η αναπνοή (άπνοια) μεταξύ επεισοδίων με έντονο ροχαλητό.

Η διάρκεια αυτών των επεισοδίων είναι 10-15 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο.

Στην ουσία πρόκειται για επεισόδια ασφυξίας τα οποία επαναλαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου και στα οποία σημειώνονται σημαντικές παθοφυσιολογικές διαταραχές που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οξυγόνωση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό.

Τα επεισόδια άπνοιας καταστρέφουν τη φυσιολογική δομή του ύπνου, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο της άπνοιας να παρουσιάζουν ημερήσια κόπωση και υπνηλία άλλοτε άλλης έντασης, ανάλογα με τη βαρύτητα του συνδρόμου.

Η βαρύτητα του συνδρόμου εξαρτάται από τον αριθμό των επεισοδίων άπνοιας–υπόπνοιας που συμβαίνουν ανά ώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναφέρει ο κ. Νικόλαος Δ. Χαΐνης, Διευθυντής Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital.

·         Μέχρι 5 επεισόδια ανά ώρα μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει σύνδρομο άπνοιας εφόσον δεν υπάρχουν και κλινικά συμπτώματα.

·         Ήπιου βαθμού τα 5 – 14 επεισόδια ανά ώρα.

·         Μέτριου βαθμού τα 15 – 29 επεισόδια ανά ώρα.

·         Σοβαρού βαθμού τα 30 ή περισσότερα επεισόδια ανά ώρα.

Η υπνική άπνοια περιγράφηκε και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά ως κλινικό σύνδρομο το 1976 από τον Cristian Guilleminault, υπεύθυνο της ιατρικής ύπνου του Πανεπιστημίου Stanford.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ως σύνδρομο ορίζεται το σύνολο των κλινικών συμπτωμάτων και σημείων που σχετίζονται με την ίδια κλινική εικόνα.

Η άπνοια οφείλεται στο κλείσιμο του ανώτερου αεραγωγού στο επίπεδο του φάρυγγα και συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν υπάρχει γενική μυϊκή χαλάρωση προκαλώντας στένωση του αεραγωγού, με αποτέλεσμα αντίσταση στη ροή του αέρα.

Η στένωση αυτή μπορεί να είναι πλήρης ή μερική, οπότε μιλάμε για άπνοια ή υπόπνοια αντιστοίχως.