Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Άνω Ραβένια Πωγωνίου: Πανηγύρι την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Αυγούστου

 


Πανηγύρι την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Αυγούστου στα Άνω Ραβένια Πωγωνίου.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Ευχαριστήριο

 

Φωτογραφικό υλικό: Γεώργιος Μάνης

Συγχωριανοί, φίλοι/φίλαθλοι της Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, χθες στο καλοκαιρινό πάρτι που διοργάνωσε η ομάδα μας. Μετά από πολλά χρόνια βρεθήκαμε στον χώρο της πηγής και περάσαμε μια όμορφη βραδιά! Δεσμευόμαστε την επόμενη χρονιά και κάθε χρονιά να είναι και καλύτερο!

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την μπάντα Patosou Band και συγκεκριμένα τους Σιούτη Αλέξανδρο, Πότση Σταύρο, Μεντή Σαμάντα, Μεντή Χάρη και Κούρο Θοδωρή που μας ταξίδεψαν με τις μουσικές επιλογές τους.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΜΙΤΖΙΝΤΕΪ

Το ΔΣ Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου Πωγωνίου

Άρτα: Συνελήφθη 29χρονος, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με δόλο, απόπειρας ανθρωποκτονίας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

 


Συνελήφθη σήμερα το πρωί από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δυνάμει εντάλματος σύλληψης του αρμόδιου Ανακριτή, 29χρονος, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με δόλο, απόπειρας ανθρωποκτονίας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, ο 29χρονος κατηγορείται ότι προχθές  το απόγευμα μετέβη στο σπίτι 75χρονου σε χωριό της Άρτας, όπου σε εξωτερικό χώρο αυτού με τη χρήση πυροβόλου όπλου τον τραυμάτισε θανάσιμα. Επιπλέον πυροβόλησε, σε βάρος γυναίκας, χωρίς να την τραυματίσει, ενώ στην συνέχεια τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητο του.

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας κινητοποίηση και έρευνα αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ευρυτανίας και Ακαρνανίας. Από τις έρευνες αρχικά εντοπίστηκε το ανωτέρω όχημα εγκαταλελειμμένο σε περιοχή της Ακαρνανίας και κατασχέθηκε.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι και σήμερα το πρωί, οπότε και εντοπίστηκε ο 29χρονος σε δασώδη ορεινή περιοχή της Ευρυτανίας, όπου ο ίδιος ενημέρωσε ότι βρίσκεται. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ η προανάκριση για την υπόθεση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ζερβοχώρι Θεσπρωτίας: Συνελήφθη ο κτηνοτρόφος για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων

 


Συνελήφθη χθες  το μεσημέρι στο Ζερβοχώρι  Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας και κατόπιν αυτοψίας και της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος διατηρούσε (42) συνολικά βοοειδή, τέσσερα (4) από τα οποία βρέθηκαν σε κακή θρεπτική κατάσταση.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Δήμος Κόνιτσας: Μάγεψε η Κατερίνα Ντίνου

 

Φωτογραφία: Lampros Raptis


Με μεγάλη επιτυχία και με μαζική συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας η συναυλία της χαρισματικής ερμηνεύτριας Κατερίνας Ντίνου. Η τραγουδίστρια με την αυθεντική φωνή της και οι ταλαντούχοι μουσικοί που τη συνόδευαν - Ανδρέας Βουντούρης στο πιάνο, Νίκος Καινούργιος στην κιθάρα, Άρης Κούκος στο μπουζούκι, Νίκος Νταρίλας στα κρουστά - μάγεψαν το κοινό με  ένα πρόγραμμα με γνωστά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, λαϊκά, έντεχνα, αλλά και δικές της επιτυχίες.

Τη συναυλία διοργάνωσε ο Δήμος Κόνιτσας στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων 2022.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, ο οποίος πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στην ερμηνεύτρια.

Δήμος Ζίτσας: Η προτομή του Τάσου Χαλκιά κοσμεί την πλατεία της Κοινότητας Γρανιτσοπούλας, του τόπου που μεγάλωσε

 


Αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον κορυφαίο Ηπειρώτη κλαρινίστα, Τάσο Χαλκιά, ο Δήμος Ζίτσας σε μια σεμνή τελετή πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, στο τόπο όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, την Κοινότητα Γρανιτσοπούλας.

Το βράδυ της Δευτέρας (08.08.2022) παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων Συλλόγων και δεκάδες κόσμου στην πλατεία Γρανιτσοπούλας ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, με τον Λάκη Χαλκιά, γιο του αείμνηστου δεξιοτέχνη του κλαρίνου και μοναδικού συνεχιστή της μουσικής παράδοσης της οικογένειας των Χαλκιάδων, έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής που      φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης.

«Λίγα 24ωρα πριν συμπληρωθούν 30 χρόνια από το θάνατό του, έφυγε από κοντά μας στις 12 Αυγούστου 1992, πράττουμε το οφειλόμενο  χρέος μας και είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι γι’ αυτό. Δημιουργήσαμε την προτομή του εθνικού μας κλαρινίστα» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ζίτσας στο χαιρετισμό του και πρότεινε, «να ξεκινήσει μία ακόμη προσπάθεια για τη δημιουργία Μουσείου Τάσου Χαλκιά ή της οικογένειας των Χαλκιάδων».



Εμφανώς συγκινημένος ο Λάκης Χαλκιάς παίρνοντας το λόγο αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους παριστάμενους αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα που εξέπεμπε ο πατέρας του και εκείνη η γενιά των  καλλιτεχνών.

Σιταριά Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή, o συνδημότης Μητσιώνης Θωμάς του Χαραλάμπου

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 96 ετών, o συνδημότης Μητσιώνης Θωμάς του Χαραλάμπου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022  και ώρα 03:00 μ.μ. από το Ιερό Ναό Αγίου Αγίου Αθανασίου Σιταριάς Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Θεατρική παράσταση "Μάθημα Ιστορίας", την Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 21:15

 


Η θεατρική παράσταση «Μάθημα ιστορίας» στην κεντρική πλατεία Κεφαλοβρύσου από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

 Στις 13 Αυγούστου και ώρα 21.15  θ’ ανέβει η ξεχωριστή θεατρική παράσταση "Μάθημα Ιστορίας" του Σάκη Σερέφα, από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων.

Το «Μάθημα Ιστορίας» εμπνέεται από τη Μικρασιατική καταστροφή και ‘ψηλαφίζει’ τις έννοιες της ιστορικής μνήμης, του πολέμου και της προσφυγιάς.

Σημειώνεται ότι η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Πωγωνίου και της ΠΕΔ Ηπείρου.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Πετρόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρίνα Κωνσταντινίδου

Μουσική: Γιάννης Μαθές

Επιμέλεια κίνησης: Χάρης Πεχλιβανίδης

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κεβρεκίδου

Επί σκηνής

Αφροδίτη Αθανασιάδου

Χρήστος Χρήστου

Μουσικός επί σκηνής

Γιάννης Μαθές

Ontheroad: Ρένια Λουιζίδου (φωνή)

Κωστής Εμμανουηλίδης

Σιταριά Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Αυγούστου

 

Στην Παναγιά της Σιταριάς θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό τραπέζι  το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Αυγούστου.

Το βράδυ της Δευτέρας 15 και της Τρίτης 16 Αυγούστου, το γλέντι θα γίνει στην πλατεία του χωριού.

Το βράδυ της Τρίτης 16 Αυγούστου, χορός από τα χορευτικά της Αδελφότητας και τον Χ.Ο.Ι.

Γιάννενα: Δεν θα λειτουργήσουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, στην Περιφέρεια και στα δυο νοσοκομεία της πόλης

 


Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους πολίτες ότι την αργία του Δεκαπενταύγουστου (Δευτέρα 15/08) τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν θα λειτουργήσουν ούτε στην Περιφέρεια, ούτε και στα 2 νοσοκομεία της πόλης μας.

Από την Τρίτη 16/08 τα κλιμάκια σε όλα τα σημεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σας ευχόμαστε καλό Δεκαπενταύγουστο με υγεία,

Με εκτίμηση,

Διοικητικοί ΚΟΜΥ Ιωαννίνων

Κτίσματα Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου)

 


Παραδοσιακό πανηγύρι, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου  (Κοίμηση της Θεοτόκου) στα Κτίσματα Πωγωνίου.

Βήσσανη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου)

 


Παραδοσιακό πανηγύρι, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου  (Κοίμηση της Θεοτόκου) στη Βήσσανη Πωγωνίου.

Ξεκινούν την 1η Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ

 


Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εισαγωγή στα δημόσια Ι.Ε.Κ., καλούνται οι επιτυχόντες, οι οποίοι υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό, να απευθυνθούν από την Πέμπτη 01/09/2022 έως και την Δευτέρα 12/09/2022, και από τις 9:00 έως τις 14:00, στα ΙΕΚ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για να υποβάλλουν Αίτηση Εγγραφής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, «όσοι επιτυχόντες υποψήφιοι δεν προσέλθουν εντός της καθορισμένης προθεσμίας, αυτόματα θα θεωρηθούν ότι δεν επιθυμούν να εγγραφούν».

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι «απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή ΑΕΙ ή Δημόσιο ΙΕΚ»

Τα στοιχεία επικοινωνίας των ΙΕΚ της ΔΥΠΑ είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα: https://www.dypa.gov.gr/iek-oaed-arkhiki-epaghghelmatiki-katartisi?tab=skholes-iek&tab2=xrisimoi-syndesmoi-ghia-ipovoli-aitiseon-ipopsifion-spoydastwn-sta-iek-tis-dypa-prwin-oaed&tab3=

ή στον σύνδεσμο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr/index.php/site/contact

Απαραίτητα δικαιολογητικά για εγγραφή:

1. Φωτοαντίγραφο του Τίτλου Σπουδών εγγραφής τους (Απολυτήριο Λυκείου, Πτυχίο ΤΕΕ Β ́Κύκλου)

2. Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου τους

3. Βεβαίωση ΑΜΚΑ

4. Τα αποδεικτικά όλων των υπολοίπων δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων τους (κοινωνικά κριτήρια).

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (15-21/08/2022)


 Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (15 έως 21 Αυγούστου 2022) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ 16/08/2022

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/08/2022

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο - Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00 - 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 18/08/2022

Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/08/2022

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18:00 - 01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/08/2022

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 18:00-23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ 16/08/2022

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/08/2022

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 18/08/2022

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/08/2022

Κέδρος - Πετροβούνι - Ποτιστικά - Παλαιοχώρι Συρράκου - Μιχαλίτσι - Βαπτιστή – Χουλιαράδες. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/08/2022

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδ o βίζι – Διχούνι. 08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΤΡΙΤΗ 16/08/2022

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/08/2022

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 18/08/2022

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορ-ράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 18.00-01.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/08/2022

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. 08.00-15.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/08/2022

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΤΡΙΤΗ 16/08/2022

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/08/2022

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά -Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 18/08/2022

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 19/08/2022

Γυμνότοπος - Γοργόμυλος - Τσαγκαρόπουλο - Κλεισούρα - Παναγιά - Γωνιά - Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/08/2022

Σκεπαστό - Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη - Τζάρα - Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 16/08/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/08/2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι - Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 18/08/2022

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος - Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/08/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/08/2022

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά. 08:00-15:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 13 Αυγούστου

 


Το Σάββατο 13 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

 


Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση, είναι μία όχι τόσο συχνή πάθηση του ωτός, που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού.

Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις ους (αυτί) και σκλήρυνση, και περιγράφει ακριβώς αυτό που προκαλεί η νόσος. Δηλαδή, μία «σκλήρυνση» σε ένα -συνήθως- από τα οστάρια που υπάρχουν μέσα στο αυτί και τα οποία μεσολαβούν για τη μετάδοση του ήχου στο νεύρο της ακοής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η μετάδοση των ήχων, που διεγείρουν το νεύρο ώστε να ακούσουμε, με συνέπεια τη μείωση της ακουστικής ικανότητας, που χαρακτηρίζεται ως «βαρηκοΐα αγωγιμότητας». Σε κάποιες περιπτώσεις η πάθηση μπορεί να προσβάλει και τον κοχλία του ωτός, οπότε επηρεάζεται και η λειτουργία του ακουστικού νεύρου προκαλώντας «νευροαισθητήριο» ή «μικτή βαρηκοΐα».

Τι προκαλεί την ωτοσκλήρυνση

«Πρόκειται για πάθηση αγνώστου αιτιολογίας και οφείλεται σε διαταραχή του μεταβολισμού του οστού του ωτός, που καταλήγει σε αντικατάσταση του φυσιολογικού οστού από παθολογικό, σκληρυντικό ή σπογγώδες οστό. Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για τη νόσο, όπως περιβαλλοντικοί, ορμονικοί ή ιογενείς, με κυριότερο τον ιό της ιλαράς. Σε κάποιες περιπτώσεις η πάθηση κληρονομείται, με περίπλοκο τρόπο, καθώς υπάρχουν οικογένειες, στις οποίες νοσούν περισσότερα του ενός άτομα, ενώ έχουν εντοπισθεί και γονίδια που εμπλέκονται στην εμφάνισή της. Τέλος, πιθανολογείται και η εμπλοκή αυτοάνοσων μηχανισμών στην εμφάνιση της νόσου», επισημαίνει η κ. Σταματία Βλάχου, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθύντρια Γ΄ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Metropolitan General.