Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για την 1η φάση του έργου ανάδειξης παραδοσιακής μορφής αγοράς Παρακαλάμου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου "Ανάδειξη παραδοσιακής μορφής αγοράς Παρακαλάμου (1η φάση από οικ. Γκονη ως τον ποταμό Λιμπουσδα)", προϋπολογισμού 591.069,24 ευρώ.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την 8/04/2015 (έκτακτη)


    Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75 παρ.6  του  Ν. 3852 / 2010 για έκτακτη* σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής   σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί  την  08η Απριλίου 2015, ημέρα Τετάρτη  & ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ με θέματα:
1. Έγκριση πρακτικών άγονου πρόχειρου διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια υγρών Καυσίμων και λιπαντικών Δ.Ε. Άνω Καλαμά» και επανάληψη διαγωνισμού.»
2. Έγκριση πρακτικών άγονου πρόχειρου διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια υγρών Καυσίμων και λιπαντικών Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου» και επανάληψη διαγωνισμού.»
3. Έγκριση πρακτικών άγονου πρόχειρου διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια υγρών Καυσίμων και λιπαντικών Δ.Ε.  Δελβινακίου» και επανάληψη διαγωνισμού.»
4. Έγκριση πρακτικών άγονου πρόχειρου διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια υγρών Καυσίμων και λιπαντικών Δ.Ε. Καλπακίου» και επανάληψη διαγωνισμού.»
5. Έγκριση πρακτικών άγονου πρόχειρου διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια υγρών Καυσίμων και λιπαντικών Δ.Ε. Πωγωνιανής» και επανάληψη διαγωνισμού.»

*Λόγω  επείγουσας ανάγκης προμήθειας καυσίμων κίνησης και θέρμανσης κ.λ.π.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Πριν από το Πάσχα οι ενισχύσεις σε βοοτρόφους

Η ειδική ενίσχυση συνολικού ύψους 13.600.000 ευρώ στους βοοτρόφους των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, θα καταβληθεί  πριν από το Πάσχα, έπειτα από σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Συγκεκριμένα, θα δοθούν 190 ευρώ ανά επιλέξιμη μοσχίδα αναπαραγωγής κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης και 90 ευρώ συμπληρωματική ενίσχυση ανά επιλέξιμη μοσχίδα αναπαραγωγής κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης.

Για τις επιλέξιμες θηλάζουσες αγελάδες θα δοθούν αντίστοιχα 60 ευρώ πρόσθετη ενίσχυση ανά επιλέξιμη θηλάζουσα αγελάδα και 37 ευρώ συμπληρωματική ενίσχυση ανά επιλέξιμη θηλάζουσα αγελάδα.

ΕΚΑΒ: Ειδικό πρόγραμμα και έκτακτα μέτρα για την περίοδο του Πάσχα

Ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του Εθνικού Οδικού Δικτύου με έκτακτα μέτρα, κατά την περίοδο του Πάσχα, έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.
Η κάλυψη θα γίνει με ανάπτυξη σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου Κινητών Μονάδων Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής και Ασθενοφόρων και συγκεκριμένα:
- Από τις 3:00 μ.μ. έως τις 11:00 μ.μ. της Μεγάλης Πέμπτης
- Από τις 7:00 π.μ. έως τις 11:00 μ.μ. της Μεγάλης Παρασκευής
- Από τις 7:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου
- Από τις 7:00 π.μ. έως τις 11:00 μ.μ. τη Δευτέρα του Πάσχα και την Κυριακή του Θωμά
Το Παράρτημα Ιωαννίνων και οι τομείς Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Φιλιππιάδας, Κέρκυρα Λευκάδας και Δολιανών θα καλύψουν το Εθνικό Οδικό Δίκτυο ως εξής: 
• Παράρτημα Ιωαννίνων
 Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών-Τρικάλων (κόμβος Εγνατίας)
Ε.Ο. Ιωαννίνων (Παλαιά)-Ηγουμενίτσας (αεροδρόμιο)
• Τομέας Δολιανών
 Ε.Ο  Ιωαννίνων-Κακαβιάς (Καλπάκι)
• Τομέας Άρτας
 Ε.Ο. Άρτας-Αγρινίου (Κέντρο Ε.Κ.Α.Β.)
Ε.Ο. Άρτας-Ιωαννίνων (Κόμβος στρατοπέδου Παπακώστα)
• Τομέας Πρέβεζας
 Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας (Κανάλι, Κέντρο Ε.Κ.Α.Β.)
• Τομέας Ηγουμενίτσας
 Ε. Ο. Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας (Κέντρο Ε.Κ.Α.Β.)
• Τομέας Παραμυθίας
 Ε. Ο. Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων (Εγνατία)
• Τομέας Λευκάδας
 Ε.Ο. Λευκάδας-Βόνιτσας (Κέντρο Ε.Κ.Α.Β.)
• Τομέας Φιλιππιάδας
 Ε.Ο. Ιωαννίνων-Πρέβεζας (Φιλλιπιάδα- Γέφυρα Καλογήρου)
• Τομέας Κέρκυρας
 Κεντρική Πλατεία Λιστών
Το Ε.Κ.Α.Β. προτρέπει όλους τους οδηγούς για σωστή χρήση των ζωνών ασφαλείας και του κράνους και ασφαλή οδήγηση με τήρηση των κανόνων του Κ.Ο.Κ.
Επίσης, το Ε.Κ.Α.Β. παρακαλεί για την σωστή χρήση του «166» και την κλήση του μόνο σε καταστάσεις που είναι αναγκαία η επείγουσα βοήθεια.
Εάν καλέσετε το «166» θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δώσετε τις παρακάτω πληροφορίες:
• Τον αριθμό του τηλεφώνου από το οποίο καλείτε
• Την ακριβή διεύθυνση στην οποία θα πρέπει να μεταβεί το Ασθενοφόρο
• Αν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (μεγάλος δρόμος ή σταυροδρόμι).
• Πόσοι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα
• Ηλικία και φύλο των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια
Παρακαλούμε μην κλείσετε το τηλέφωνο εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η συνομιλία και δεν έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο

Toν Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, επισκέφθηκε σήμερα, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειος Τόλιος.
Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με τις όμορες Αλβανικές, σε ζητήματα διασυνοριακής συνεργασίας, ενώ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνεχούς ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην συνοριακή γραμμή Ελλάδος- Αλβανίας.
Ο Περιφερειάρχης μετέφερε στον νέο Γενικό Πρόξενο το ενδιαφέρον του για σειρά ζητημάτων που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και τον βλαχόφωνο Ελληνισμό. Επίσης επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στα παραμεθόρια κυρίως χωριά της Ηπείρου από τη συνεχιζόμενη εισροή λαθρομεταναστών, ζητώντας την παρέμβασή του -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του - προς τις αρμόδιες Αλβανικές Αρχές.
Για τα εν εξελίξει διασυνοριακά προγράμματα Ελλάδος- Αλβανίας, ενημέρωσε τον Γενικό Πρόξενο η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για Θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, κ. Τατιάνα Καλογιάννη.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για κλοπή από σούπερ μάρκετ στην Άρτα

Συνελήφθησαν χθες (06-04-2015) αργά το απόγευμα στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί, ένας 21χρονος άνδρας και μία 23χρονη γυναίκα, κατηγορούμενοι για κλοπή προϊόντων από σούπερ μάρκετ.
Ειδικότερα, χθες αργά το απόγευμα, οι δύο δράστες, ενεργώντας από κοινού, αφαίρεσαν διάφορα προϊόντα από σούπερ μάρκετ της πόλης της Άρτας πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από υπαλλήλους του καταστήματος και στη συνέχεια συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς που μετέβησαν στο σημείο.
Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον υπεύθυνο του καταστήματος.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου , δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Μάρτιο.
Συνελήφθησαν συνολικά (984) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί Αλλοδαπών»: -857- (εκ των οποίων -9- διακινητές)
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -11-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -3-
Για κλοπές - διαρρήξεις: - 13 -
Για πλαστογραφίες: -8-
Για παράβαση του Ν. «περί ενδοοικογενειακής βίας»: -4-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες:-26-

Μήνυμα αγάπης

Γράφει η Νανά Ζαφειροπούλου

Αν ο σταυρός που κουβαλάμε είναι η κρίση που δεν μας επιτρέπει πασχαλινά ταξίδια, αν ο σταυρός που κουβαλάμε είναι τα καινούρια ρούχα που δεν μπορούμε να αγοράσουμε, αν ο σταυρός που κουβαλάμε είναι το αυτοκίνητο που δεν αποκτήσαμε, τότε η Ανάσταση δεν θα έρθει τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια...
Αν ο σταυρός που κουβαλάμε είναι ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΝΟΣ, αν είναι τα παιδιά που πεινάνε, αν είναι οι πληγές στην καρδιά και στο σώμα, αν είναι η υποθήκη της ζωής μας, τότε η Ανάσταση θα έρθει αν απλά αφουγκραστούμε την σιωπηλή αγωνία του διπλανού μας για το αύριο κι απλώσουμε τα χέρια, ανοίξουμε τις καρδιές και μοιραστούμε το τελευταίο κομμάτι αξιοπρέπειας που μας έμεινε!

Καλό Πάσχα σε όλους.

Ξεκίνησαν τα «ραβασάκια» σε δύο εκατ. οδηγούς για ΚΤΕΟ

Ξεκίνησε η αποστολή σημειωμάτων σε όσους δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ  τα αυτοκίνητά τους.
Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τη λίστα μέτρων που απέστειλε η χώρα μας, εξετάζεται η αλλαγή της νομοθεσίας ώστε οι οδηγοί να μπορούν να προσέρχονται στα ΚΤΕΟ πληρώνοντας μικρότερο ή και καθόλου πρόστιμο σε περίπτωση που είναι εκπρόθεσμοι.
Στόχος είναι η συλλογή ποσού που μπορεί να φτάσει έως και τα 190 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπολογίζεται ότι σήμερα στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια οχήματα που δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ, ενώ και ο αριθμός των δικύκλων που δεν έχουν ελεγχθεί φτάνει το 1 εκατομμύριο.
Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διασυνδεθεί ηλεκτρονικά με τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών τα 17 δημόσια και τα 175 ιδιωτικά ΚΤΕΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Πλέον κάθε έλεγχος οχήματος περνά σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο.

Υπουργείο Παιδείας: Το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σύστημα «δεσμών» με ένα μάθημα «μπαλαντέρ» που ξεκλειδώνει περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία ανακοίνωσε τελικά το υπουργείο Παιδείας ύστερα από αρκετές ημέρες φημολογίας και συνεχόμενων διαρροών.
Το σύστημα που ανακοινώθηκε έχει τρεις προσανατολισμούς:
    Ανθρωπιστικών σπουδών, από τον οποίο υποψήφιοι μπορούν να κατευθυνθούν μέσω των Λατινικών ως 4ου μαθήματος στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες, μέσω της Βιολογίας Γενικής παιδείας στις χαμηλόβαθμες σχολές των επιστημών Υγείας και μέσω των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης (Παιδαγωγικά κτλ.).
    Θετικών σπουδών, από τον οποίο οι υποψήφιοι μπορούν να κατευθυνθούν μέσω των Μαθηματικών ως 4ου μαθήματος στις Θετικές Επιστήμες, της Βιολογίας στις Επιστήμες Υγείας και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης.
Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, από τον οποίο μέσω του μαθήματος των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) οι υποψήφιοι μπορούν να κατευθυνθούν σε σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, μέσω της Βιολογίας γενικής παιδείας στις Επιστήμες Υγείας και μέσω της Ιστορίας Γενικής Παιδείας στις Επιστήμες Εκπαίδευσης.
Το νέο εξεταστικό σύστημα μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το κτίριο του Αμαρουσίου, επρόκειτο να ανακοινωθεί αύριο, Μεγάλη Τρίτη, αλλά καθώς είχαν διαρρεύσει σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, από πηγές του υπουργείου Παιδείας τα βασικά σημεία του, ανακοινώθηκε τελικά εσπευσμένα.
Περισσότερες επιλογές
Το νέο σύστημα δίνει περισσότερες επιλογές τμημάτων στους υποψηφίους, αλλά περιπλέκει αρκετά και τα δεδομένα καθώς αποτελείται από «μπαλώματα» στις αλλαγές Αρβανιτόπουλου που είχαν ήδη ανακοινωθεί από πέρυσι και θα εφαρμόζονταν από τη νέα σχολική χρονιά.
Μάλιστα εκπαιδευτικός έλεγε στο «Βήμα» ότι «κάθε μαθητής θα χρειάζεται τώρα τον “λογιστή” του»... 
Βασική αρχή του νέου εξεταστικού συστήματος είναι ότι για την εισαγωγή στα τμήματα του καθενός από τα πέντε επιστημονικά πεδία θα χρειάζεται ένας υποψήφιος να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, ενώ αν θέλει να έχει επιλογές ταυτόχρονα σε δύο επιστημονικά πεδία θα πρέπει να δώσει και ένα πέμπτο μάθημα-«μπαλαντέρ».
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο που πλέον θα περιλαμβάνει μόνο τα παιδαγωγικά τμήματα, θα μπορούν να μπουν όλοι οι υποψήφιοι από όλα τα επιστημονικά πεδία.
Όπως είναι γνωστό, το σύστημα αυτό θα εφαρμοσθεί από το επόμενο καλοκαίρι, του 2016. Εκκρεμεί ακόμη η ένταξη των τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στα νέα επιστημονικά πεδία και ο καθορισμός των συντελεστών αυξημένης βαρύτητας στα μαθήματα.
Το σύστημα εξετάσεων εισαγωγής που παρουσιάστηκε, σχεδιάστηκε ως μεταβατικό σύστημα για να αντιμετωπίσει, όπως λέει το υπουργείο, ελλείψεις, κενά και στρεβλώσεις τόσο του συστήματος του Νέου Λυκείου όσο και του ισχύοντος σήμερα εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Υπήρχαν πάρα πολλοί αντικειμενικοί περιορισμοί που δεν επέτρεπαν την επιδίωξη ενός σχεδιασμού εκ του μηδενός. Όμως δίνει σαφώς περισσότερες ευκαιρίες στους υποψήφιους της επόμενης σχολικής χρονιάς από εκείνες που έδινε το σύστημα του Νέου Λυκείου, χωρίς να αιφνιδιάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ανατρέπει τον προγραμματισμό τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας: