Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε το Έπος του '40


Στα χώματα που γράφτηκαν οι πρώτες νίκες, στα ηρωικά υψώματα του Καλπακίου τιμήθηκε από το Δήμο Πωγωνίου το Έπος του 1940.
Οι ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» αποτίουν φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας και την ελευθερία και προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από όλη την Ελλάδα που συρρέουν στο μνημείο του Μαχητή για να «προσκυνήσουν» τους αφανείς ήρωες και να δηλώσουν ότι η μνήμη παραμένει ζωντανή.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, ένα υπερθέαμα που έκλεψε τις εντυπώσεις και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους. Με φόντο το «ΟΧΙ» και τη μεγαλύτερη γαλανόλευκη, ηθοποιοί, στρατιώτες της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου μετέφεραν τους χιλιάδες παρευρισκομένους στη μάχη της Ελαίας. Το Καλπάκι έγινε για μία ακόμη χρονιά το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχτηκε, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης.
Νωρίτερα, στο μνημείο του Μαχητή και παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης σημείωσε ότι στο Καλπάκι μετουσιώθηκε σε πράξη το ιστορικό «ΟΧΙ» και επεσήμανε το χρέος όλων μας να τιμούμε τη μνήμη των ηρώων. «Τιμούμε τη γενιά του ’40 που πίστεψε στο δίκιο της και πολέμησε με σθένος. Είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία και να αναδείξουμε όλα τα ιστορικά σημεία που είναι συνδεδεμένα με το έπος του ‘40» σημείωσε. 

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής και τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης ενώ τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δ/ντής Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Υποπτέραρχος κ. Άγγος Κωνσταντίνος ως εκπρόσωπος των Ενόπλεων Δυνάμεων, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθανασία Γκίκα, οι Βουλευτές Ιωαννίνων κ.κ. Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβολίου Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γαλίτσης Νικόλαος, Στυλιανός Κουκουλάρης, Σιούτης Μιχάλης και Φωτίου Αθανάσιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας κ. Μπολομύτης Δημήτριος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος κ. Δούβαλης Κων/νος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Ιωαννίνων κ. Βασδέκης Απόστολος, η πρόξενος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας κ. KerstinLohr, ο Πρόξενος της Αλβανικής Δημοκρατίας στα Ιωάννινα κ. Γκόγκα Χαρίλαος, η έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μαρίκα Γκόνη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπιρος, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, σύλλογοι, φορείς, σχολεία και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας.

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Σωσίνου για την επέτειο του «Έπους του ΄40»

Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό πραγματοποιήθηκαν  το πρωί της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 2019 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «Έπους του ΄40» στην Ιερά Μονή Σωσίνου.
Μετά την Θεία Λειτουργία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο  και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ομιλία και απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές των σχολείων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Δημοτική Αρχή, Αστυνομικές και Στρατιωτικές Αρχές και αρκετοί κάτοικοι από τον Παρακάλαμο, τα γύρω χωριά, αλλά και επισκέπτες  από άλλες περιοχές.

Με εντυπωσιακές μηχανές από όλη την Ελλάδα γέμισε ο Δήμος Πωγωνίου κεντρίζοντας το ενδιαφέρον όλων


Τα μέλη του AfricaTwinClubHellas επισκέφθηκαν το Δήμο στα πλαίσια 3ημερης εξόρμησης στο Νομό Ιωαννίνων και χάρισαν ένα μοναδικό θέαμα σε μικρούς και μεγάλους.
Το πρωί της Κυριακής, μετά από μία πορεία στα όμορφα χωριά και την αγνή φύση του Πωγωνίου, οι μοτοσυκλετιστές βρέθηκαν στο Δελβινάκι και οι όμορφες μηχανές τους γέμισαν τον πεζόδρομο μπροστά στο Δημαρχείο προσελκύντας όλα τα βλέμματα.
Το AfricaTwinClubHellas υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γαλίτσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Τσαραώσης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δελβινακίου κ. Γιώργος Τσώνης.
Ο κ. Γαλίτσης, επίσης λάτρης των μηχανών, τους καλωσόρισε και σημείωσε ότι το Πωγώνι έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να αποτελέσει ενδιαφέρον προορισμό για μηχανοκίνητες εκδρομές κι όχι μόνο. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είστε σήμερα κοντά μας. Η πλούσια φυσική ομορφιά της περιοχής και τα παραδοσικά χωριά μας σίγουρα θα κάνουν τη διαδρομή σας ακόμη πιο απολαυστική» δήλωσε, καλώντας τα μέλη της ομάδας να επαναλάβουν σύντομα την επίσκεψή τους.
Επόμενη στάστη του AfricaTwinClubHellas αποτέλεσε ο Παρακάλαμος με τους κατοίκους να θαυμάζουν τα δίτροχα οχήματα και να ζητούν πληροφορίες για τις μηχανές.
Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας παρακολούθησαν την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου κλείνοντας έτσι την όμορφη εξόρμησή τους στο ακριτικό Πωγώνι.

Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος και η συντριβή της ιταλικής εισβολής στο Καλπάκι


Ο Χαράλαμπος Γ. Κατσιμήτρος τον Ιανουάριο του 1937 προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου και το 1938 ανέλαβε διοικητής της VIII Μεραρχίας Πεζικού στην Ήπειρο.
Κατά την διετία 1939-1940 ολοκλήρωσε και εφάρμοσε μεθοδικά τις γραμμές άμυνας του Ελληνικού Στρατού στην Ήπειρο όπως είχαν εκπονηθεί αυτές από το στρατηγείο, ενόψει μιας ενδεχόμενης επίθεσης του Ιταλικού Στρατού, που κατείχε ήδη την Αλβανία.
Με την έκρηξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, ως διοικητής της 8ης Μεραρχίας αρχικά εξουδετέρωσε την επίθεση και στη συνέχεια διέταξε άμυνα μέχρις εσχάτων στον τομέα Ελαίας-Καλαμά, που κάλυπτε τα Ιωάννινα.
Η ηρωική του αντίσταση στην ιταλική επίθεση στο Καλπάκι, συντέλεσε τα μέγιστα στην νίκη της Ελλάδας απέναντι στον Ιταλικό Στρατό.
Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου έδωσε οδηγίες στους διοικητές των μονάδων της μεθορίου να είναι σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενες ιταλικές κινήσεις.
Η ημερήσια διαταγή προς τους άνδρες δείχνει την αποφασιστικότητά του.
Ήδη από το 1938 όταν και ανέλαβε διοικητής της 8ης Μεραρχίας Πεζικού δεν σταμάτησε να εργάζεται για να οργανώσει τις ελληνικές γραμμές άμυνας.
Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών αιφνιδίασε τους υπερόπτες Ιταλούς.
Η συνέχεια είναι γνωστή.
Ο ελληνικός στρατός σύντομα έπαψε να είναι αμυνόμενος και πέρασε στην επίθεση.
Αν και αντιμετωπίστηκε με καχυποψία για «έλλειψη ρεαλισμού», όταν έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα νέα από το μέτωπο το κλίμα άλλαξε.
Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος έγινε ο πρώτος στρατηγός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που νίκησε δυνάμεις του άξονα και τις έτρεψε σε φυγή.
Απελευθέρωσε τη Βόρεια Ήπειρο και προκάλεσε βαθιά κρίση στην ιταλική κυβέρνηση του Μουσολίνι με τους στρατηγούς του να κατηγορούν ο ένας τον άλλο.
Στην είσοδο του Καλπακίου Πωγωνίου βρίσκεται η σπηλιά όπου ήταν το στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Χαράλαμπου Κατσιμήτρου κατά την διάρκεια του πολέμου.
Την είσοδο της σπηλιάς κοσμεί η προτομή του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, που με την πίστη του να υπερασπιστεί την γραμμή αμύνης Ελαίας-Καλαμά καθήλωσε τις εχθρικές δυνάμεις στο Καλπάκι και δημιούργησε το αθάνατο έπος του 1940.

Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2020


Εν αναμονή αυξήσεων από την νέα χρονιά, βρίσκονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν τους λογαριασμούς τους να «φουσκώνουν» από το 2020.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι αυξήσεις θα ξεπερνούν και τα 180 ευρώ το μήνα.
«Πρωταθλητές» των αυξήσεων, θα είναι 300.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται από 60 έως 120 ευρώ λόγω των αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης.
Παραδείγματα
Συνταξιούχος με 35 έτη ασφάλισης, μετά τις περικοπές, λαμβάνει κύρια σύνταξη 722 ευρώ και επικουρική 187 ευρώ.
Με το νέο πλαίσιο αναμένεται να δει αύξηση 34 ευρώ στην κύρια και 96 ευρώ στην επικουρική. Όφελος 130 ευρώ το μήνα.
Συνταξιούχος με 42 έτη ασφάλισης λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.086 ευρώ και επικουρική 239 ευρώ.

Αφιερωμένο στους ήρωες του έπους του 1940

Ιστορικό ντοκουμέντο

Από τα Θεσπρωτικά Νέα, αρ.φ. 70, σελ. 2, της 15ης Νοεμβρίου 1949.
[αναδημοσίευση στο βιβλίο του Δημήτρη Σαφίκου: "Εκεί ψηλά στη Μουργκάνα", σελ. 234-235]

Ο Στρατηγός κ. Χαράλαμπος Κατσιμήτρος

[ήταν αυτός που κατά την εισβολή των Ιταλών στις 28 Οκτωβρίου 1940 παραβίασε(?) τη διαταγή που του εδόθη για οπισθοχώρηση των ελληνικών δυνάμεων και πήγε στα σύνορα, στο Καλπάκι, γράφοντας το έπος του '40 και τον οποίο η πατρίδα μετά το τέλος του πολέμου "αντάμοιψε" με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και τον καταδίκασε σε πολυετή κάθειρξη]
εδέχθη την 28ην Οκτωβρίου (1949) το προεδρείον της Αδελφότητος Λίστης με επιτροπή πολεμιστών του '40 εκ των κ.κ. Σωτ. Σαφίκου, Στ. Στόλη, Γ. Καλογήρου, Ε. Πλόκα, Β. Οικονόμου, Π. Μούτσιου και Νικ. Ιωάννου.
Τον στρατηγόν προσεφώνησε ο πρόεδρος κ. Σωτ. Σαφίκος ειπών τα εξής:
Στρατηγέ μας,
ερχόμεθα ως Ηπειρώται στη σημερινή ιστορική ημέρα που εορτάζομεν ως Εθνικήν, να σας εκδηλώσωμεν την Ηπειρωτικήν ευγνωμοσύνην, διότι Σεις και ημείς οι Ηπειρώται συμπολεμισταί σας, εδώσαμεν την πρώτην νίκην και εθεμελιώσαμεν το ιστορικόν "ΟΧΙ" ως αντίστασιν κατά του εισβολέως και ύστερα οι άλλοι Έλληνες, όλη η Ελλάς ωκωδόμησεν το έπος του 1940.
Ερχόμεθα ακόμη να σας απαλύνωμεν τον πόνο που εδοκιμάσατε από μίαν άδικη καταδίκη για παράπτωμα που εμείς κι όλος ο άλλος κόσμος πιστεύομεν πως δεν σας βαρύνει. Όλος σας ο βίος είναι γεμάτος από πράξεις εθνικάς και πατριωτικάς. Η Ιστορία θα σας δικαιώσει! Εις εκδήλωσιν της ευγνωμοσύνης μας σας προσφέρομεν ως ανάμνησιν, εν μικρόν δώρον, σύμβολον του ψυχικού δεσμού που εδημιούργησε μεταξύ μας το έπος του 1940.
Ο Στρατηγός απάντησεν ως εξής:
Φίλτατε κ. Πρόεδρε,
είμαι βαθέως ευγνώμων και ευχαριστώ θερμώς υμάς και εν σώματι επίσκεψιν υμών προς εμέ, κατά την ιστορικήν ημέραν της 28ης Οκτωβρίου, ως και την ευγενή προσφοράν πολυτίμου αντικειμένου συμβολίζοντος την πρώτην Νίκην μας, την οποίαν σεις οι Ηπειρώται, προμαχούντες των άλλων Ελλήνων, εδώκατε εις την πατρίδα, ως θεμέλιον του έπους του 1940. 
Θα αποτελεί τούτο δι' εμέ μίαν συγκινητικήν ανάμνησιν των κοινών αγώνων μας και του αναλλοιώτου ψυχικού συνδέσμου μετά των γενναίων Ηπειρωτών συμπολεμιστών μου οι οποίοι εξεδήλωσαν πάντοτε θερμόν και αμείωτον το ενδιαφέρον αυτών κατά την μακρόχρονον και άδικον κάθειρξίν μου.

ΠΗΓΗ: https://glousta.blogspot.com/2010/10/1940.html

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την 28η Οκτωβρίου


Το υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου, ημέρα της Εθνικής Εορτής, με πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.
Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, ημέρα της Εθνικής Εορτής, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.
Δικαίωμα εισόδου σε μεμονωμένα μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο (Αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/ΤΑΜΣ/Φ32- 56/226261/135785/7473/4873 – ΦΕΚ Β 2173 – 13.07.2016).

Έρχεται νέα πάγια ρύθμιση για χρέη στην εφορία


Το  οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν οι φορολογούμενοι σε δόσεις τις οφειλές τους στην εφορία.
Το νέο σχήμα των πάγιων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων.
Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή εξετάζεται να ανέρχεται στα επίπεδα του 5% ετησίως για όσους επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 ή 24 δόσεων ανάλογα με την οφειλή.
Όσο αυξάνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 12 μηνιαίες δόσεις που παρέχει σήμερα η πάγια ρύθμιση για τις τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά.) θα μπορούν να γίνουν 24 χωρίς το κριτήριο του εισοδήματος, αλλά με την επιβολή υψηλότερου επιτοκίου για όσους επιλέξουν την αποπληρωμή της οφειλής τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος: Το χειρουργείο θα βελτιώσει τη ζωή μου;


Σε εξαιρετικά σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής, λόγω της ανακούφισης των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την ύπαρξη στραβού ρινικού διαφράγματος, οδηγεί η χειρουργική επέμβαση για τον ευθειασμό του. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει πολυάριθμες μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της στην εξάλειψη της ρινικής συμφόρησης και απόφραξης, στη βελτίωση των αναπνευστικών προβλημάτων αλλά και της άπνοιας ύπνου. Χαρίζει, μεταξύ άλλων, και τη δυνατότητα στους ασθενείς να γυμναστούν ξανά, αφού το αποκλίνον ρινικό διάφραγμα αποτελεί μερικές φορές εμπόδιο.
«Η αλλεργική ρινίτιδα και η χρόνια ρινοκολπίτιδα είναι δύο γνωστοί, πολύ συχνοί λόγοι ρινικής συμφόρησης και δυσχέρειας ρινικής αναπνοής. Στην Ευρώπη, η χρόνια ρινοκολπίτιδα έχει επιπολασμό 10,9% και η αλλεργική ρινίτιδα 17-29%. Για τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα ενοχοποιούνται επίσης η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, η υπερτροφία κογχών και οι ρινικοί πολύποδες. Ωστόσο, η κυριότερη αιτία ρινικής απόφραξης παραμένει η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου - ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.
Παρότι η μικρή απόκλιση του ρινικού διαφράγματος, από τη μέση γραμμή, μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην αναπνοή, το σοβαρά στραβό διάφραγμα υποχρεώνει σε στοματική αναπνοή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (έντονο ροχαλητό, διαταραχές ύπνου, άπνοια, υπερτροφία σταφυλής κτλ). Η ρινική συμφόρηση, λόγω στραβού ρινικού διαφράγματος, προκαλεί συχνές φλεγμονές, μειωμένη όσφρηση, υπνική άπνοια και πλήθος άλλων πρωτογενών και δευτερογενών προβλημάτων υγείας.