Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Τέλη Σεπτεμβρίου η τέταρτη δόση του επιδόματος παιδιού


Από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η τέταρτη δόση του επιδόματος παιδιού για το 2018, που αφορά στους δικαιούχους που θα έχουν υποβάλλει το Α21 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.
Το επίδομα είναι αυξημένο για το 90% των δικαιούχων οικογενειών, διευκρινίζει με έγγραφό του το υπουργείο Εργασίας. Η μέση μηνιαία δαπάνη ανά οικογένεια παρουσιάζει αύξηση κατά 42,4% ενώ σημαντικά αυξημένο είναι το επίδομα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Όπως επισημαίνεται, στο νέο σύστημα που ισχύει από φέτος δεν υπάρχει διαφορά ως προς τον ορισμό του οικογενειακού εισοδήματος, είναι βελτιωμένες οι κλίμακες ισοδυναμίας για τα ποσά βάσης από το πρώτο παιδί, ενώ ευνοϊκότερη στάθμιση έχει προβλεφτεί για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Άγνωστοι έκλεψαν 11 εικόνες, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας.


Καταγγέλθηκε κλοπή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας.
Ειδικότερα, την 17/18-08-2018, άγνωστοι δράστες παραβίασαν παράθυρο του Ιερού Ναού και αφαίρεσαν έντεκα εικόνες. Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Κουκλιοί Πωγωνίου: Θεατρική παράσταση «Το τάβλι» τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, ώρα 9:00 μ.μ.


Το ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει την  Θεατρική παράσταση «Το τάβλι»  στους Κουκλιούς Πωγωνίου, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, ώρα 9:00 μ.μ..

Πάνω από 102 κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μέσα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην περιοχή του Κομποτίου Άρτας


Συνελήφθη 52χρονη ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών
Πάνω από 102 κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στην περιοχή του Κομποτίου Άρτας μέσα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό 52χρονη ημεδαπή, η οποία συνελήφθη και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία, για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
Την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, οι οποίοι στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών και αστυνομικών ερευνών, σήμερα (18-08-2018) το πρωί, εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό την 52χρονη και στο εσωτερικό του βρήκαν εκατό (100) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (102) κιλών και (593) γραμμαρίων.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το παραπάνω αυτοκίνητο ανήκει σε 29χρονο ημεδαπό, ο οποίος το παραχώρησε στην 52χρονη και αναζητείται.
Τα ναρκωτικά και το Ι.Χ.Ε. κατασχέθηκαν.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, 69 και 32 ετών, για εισαγωγή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών


Οι δράστες εντοπίστηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης ελεγχόμενης παράδοσης ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν (36,8) γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) και μεταλλικά εξαρτήματα
Συνελήφθησαν, χθες (17 Αυγούστου 2018) στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο ημεδαποί, ηλικίας 69 και 32 ετών, (πατέρας και γιος), κατηγορούμενοι για εισαγωγή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης ελεγχόμενης παράδοσης ναρκωτικών, χθες το πρωί εντοπίσθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι κατά την παραλαβή δέματος προέλευσης εξωτερικού, που περιείχε ναρκωτικές ουσίες και ακινητοποιήθηκαν από αστυνομικούς που χειρίζονταν την υπόθεση.
Από τον έλεγχο που έγινε στο δέμα, βρέθηκε και κατασχέθηκε κάνναβη κατεργασμένη (σοκολάτα), βάρους (36,8) γραμμαρίων καθώς και ένα μεταλλικό γρανάζι με σχετικά εξαρτήματα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 48χρονου αλλοδαπού διωκόμενου με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης


Συνελήφθη, χθες (17-08-2018) το μεσημέρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Σαγιάδας, ένας 48χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διώκεται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Αναλυτικότερα, ο 47χρονος επιχείρησε να εξέλθει από τη χώρα και όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο και εμπεριστατωμένη έρευνα καθώς κατείχε διαβατήριο με τροποποιημένα στοιχεία ταυτότητας, σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των Ιταλικών Αρχών, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών (ηρωίνη – κοκαΐνη).
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αθρόα συμμετοχή των Συρρακιωτών στο Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης με την ευλογία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων


Στο πετρόχτιστο Συρράκο, που σφύζει αυτές τις μέρες από ζωή, φιλοξενήθηκε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, μετά από πρωτοβουλία και με την ευλογία  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου αλλά και πρόσκληση του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του Προεδρείου της Δημοτικής Ενότητας.  
Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος αγκάλιασε την –αρχόμενη από δεκαετίας και πλέον- προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης ιατρικών παθήσεων από το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης και συμμετέχει ενεργά και ανελλιπώς στην όλη διαδικασία, στοιχεία που αναγνωρίζονται από τους -κατά περιοχή- παρευρισκόμενους.
Μετά την κατανυκτική αρχιερατική Θεία Λειτουργία,  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Συρρακιώτισες και Συρρακιώτες κατέκλυσαν κυριολεκτικά το Συνεδριακό Κέντρο και παρακολούθησαν –ακόμη και όρθιοι- την ημερίδα πρόληψης ιατρικών παθήσεων και αλληλεγγύης, που συντόνισε ο κ. Στέφανος Φούσας. Ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Γκίζας ευχαρίστησε θερμά το Μητροπολίτη για τη συμβολή του και τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας για την ανταπόκριση, τονίζοντας: «Είναι μια σημαντική μέρα για το χωριό μας και τους συμμετέχοντες χωριανούς, γιατί όλοι μας έχουμε βιώσει τη σημασία της γνώσης και της πρόληψης». 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Σκαμνέλος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και υπογράμμισε: «Έχουμε ακούσει και άλλες φορές με ενδιαφέρον τον καθηγητή στα Πράμαντα αλλά η παρουσία του στο χωριό μας, μας τιμά ιδιαίτερα». Το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Μπάζιος, με την ιδιότητα και του διασώστη του ΕΚΑΒ, επισήμανε: «Ευχαριστούμε τον καθηγητή κ. Στέφανο Φούσα για την παρουσία του στο χωριό μας όπως και όλους τους συνεργάτες του, γιατί η πρόληψη σώζει κυριολεκτικά ζωές». Στην κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας, ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος τόνισε μεταξύ άλλων: 
«Πρόκειται για μία συνέργεια πολλών φορέων και ατόμων, η οποία ενώνει τα χαρίσματα όλων, με σκοπό τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο και όλους για τη συμμετοχή». 
Στη συνέχεια, ο κ. Ελευθέριος Γείτονας, Βελλαΐτης και Διευθύνων Σύμβουλος των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, προέβη στον εννοιολογικό προσδιορισμό της αλληλεγγύης και στην ανάλυση εναλλακτικών μοντέλων παραγωγικής ανάπτυξης της περιοχής. 
Στην ημερίδα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο πατήρ Μιχαήλ Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» («πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας») και οι κ.κ.: Κώστας Βέμμος, Παθολόγος, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών («Εγκεφαλικά Επεισόδια-Μία Σοβαρή Πάθηση»), Δημήτρης Γκαρτζονίκας, Ορθοπεδικός («Βιταμίνη D και Οστεοπόρωση»),  Γεώργιος Κατσάνος, Ειδικευόμενος Καρδιολογίας, («Αρτηριακή Υπέρταση και Πρόληψη»), 
Αλέξανδρος Σκαμνέλος, Ειδικευόμενος Γαστρεντερολογίας («Καρκίνος Παχέως Εντέρου»),  Λαμπρινή Τάτση, Γενικός Ιατρός («Ο Ρόλος του Οικογενειακού Ιατρού»), Ζαχαρίας Χριστογιάννης Καρδιολόγος («Κάπνισμα»), Σταύρος Σταύρου, πολιτικός επιστήμων – Msc («Χρήση και Κατάχρηση του Διαδικτύου») και Κώστας Τσαγκλής, δικηγόρος («Νομικά Ζητήματα στην Υγεία»).

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν μπάνιο μικροί και μεγάλοι


Αν το να βάλετε το παιδί σας για μπάνιο μοιάζει με μικρή μάχη, θα χαρείτε να μάθετε ότι ίσως δεν είναι υποχρεωτικό σε καθημερινή βάση.
Το πόσο συχνά χρειάζεται κάποιος μπάνιο εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός του (λιπαρό, ξηρό), την ηλικία, την εποχή και τις δραστηριότητές του. Αυτό ισχύει για όλους, μικρούς και μεγάλους.
«Αν και παγκοσμίως οι περισσότεροι ενήλικες συνηθίζουν να κάνουν μπάνιο καθημερινά και μερικές φορές (ιδίως το καλοκαίρι) δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα, αυτό δεν είναι απαραίτητο μιλώντας από επιστημονικής απόψεως», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικά τεκμηριωμένο όριο στο πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διεθνείς οργανισμοί, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), έχουν εκδώσει συστάσεις μόνο για τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών και τους εφήβους».
Σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις, αν ένα παιδί ηλικίας 6-11 ετών θέλει να κάνει καθημερινά μπάνιο, οι γονείς δεν έχουν κανένα λόγο να μην το αφήσουν. Ωστόσο δεν χρειάζεται να κάνει τόσο συχνά μπάνιο.
Στην πραγματικότητα, τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών χρειάζονται μπάνιο:
* Μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
* Όταν λερώνονται (όπως όταν παίζουν στην λάσπη).
* Μετά το κολύμπι (σε πισίνα, λίμνη, θάλασσα, ποτάμι).
* Όταν ιδρώσουν ή μυρίζουν.
* Όσο συχνά καθορίζει ο δερματολόγος ιατρός, εάν υποβάλλονται σε θεραπεία για κάποια δερματοπάθεια.
«Οι συστάσεις αυτές σχετίζονται με τις ανάγκες του δέρματος, αλλά και με το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών χρειάζεται κάποια έκθεση σε μικροοργανισμούς όπως τα βακτήρια για να αναπτυχθεί σωστά», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.
Στην εφηβεία, τα περισσότερα αγόρια και κορίτσια αρχίζουν να κάνουν καθημερινά μπάνιο. Αυτό είναι και η σύσταση της AAD:
* Να κάνουν ένα ντους καθημερινά.