Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Νεκρό το τετράχρονο παιδάκι που ανασύρθηκε από νερά του Λούρου


Σύμφωνα με τις πληροφορίες το παιδάκι έφυγε από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη.
Από την μητέρα του ενημερώθηκαν στην συνέχεια η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Άνδρες της Πυροσβεστικής Φιλιππιάδας ανέσυραν το τετράχρονο.
Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άρτας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου


Η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου 2020, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.
Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:
-αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
-αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
-εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης,
-ειδικές δράσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας εντός των πόλεων,
-αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
-συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την
-προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ),
-έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς – Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται,
-ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας.
Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί παρακαλούνται:
-να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου,
-να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
-να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
-να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και
-σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται»


Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται έστειλε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας». Αυτά αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με παρέμβασή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.
Και τονίζει: «Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.
Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπουργείο Υγείας: Δυο θάνατοι σήμερα, 262 νέα κρούσματα


22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δυο θάνατοι  σήμερα, 262 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Σήμερα ανακοινώνουμε 262 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.177, εκ των οποίων το 54,8% αφορά άνδρες.
1.528 (24,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.002 (48,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Είκοσι τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο την Τρίτη 11 Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 11 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (47.910) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(12) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, ως ακολούθως:
(5) στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη,
(2) στη Θεσσαλονίκη,
(2) στην Κρήτη,
(2) στα Ιόνια νησιά και
(1) στο Νότιο Αιγαίο.
(32) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (187) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (16) άτομα.
(1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (47) σχετικές παραβάσεις.
(403) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(68) στη Θεσσαλονίκη,
(67) στην Αττική,
(53) στην Κεντρική Μακεδονία,
(38) στην Πελοπόννησο,
(30) στη Στερεά Ελλάδα,
(23) στη Δυτική Ελλάδα,
(23) στην Ήπειρο,
(23) στο Νότιο Αιγαίο,
(22) στην Κρήτη,
(17) στη Θεσσαλία,
(16) στο Βόρειο Αιγαίο,
(11) στα Ιόνια Νησιά και
(10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
 (2) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.203) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (4.197) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (6) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (176) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (22) παραβάσεις, ενώ αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε σε (2) καταστήματα στην Φολέγανδρο, (1) στη Σέριφο και (1) στη Μύκονο.
Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:
στην Τήνο (60) έλεγχοι με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
στην Νάξο (13) έλεγχοι με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
στην Ίο (42) έλεγχοι με (3) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και (2) παραβάσεις για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
στη Μήλο (38) έλεγχοι με (11) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
στη Μύκονο (7) έλεγχοι με (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
στην Πάρο (9) έλεγχοι, στην Κέα (5) έλεγχοι και στη Σύρο (2) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις.
Επιπλέον στη Μύκονο συνελήφθη ένα άτομο για διατάραξη κοινής ησυχίας, σε βίλα όπου είχε διοργανωθεί πάρτι.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αναβολή της Γενικής Συνέλευσης της Κίνησης "Καθαρός Καλαμάς"


Αναβολή της Γενικής Συνέλευσης της Κίνησης "Καθαρός Καλαμάς".

Συνελήφθησαν στην Εγνατία Οδό δύο άτομα για διευκόλυνση μεταφοράς παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθησαν χθες (11-08-2020) μετά τα μεσάνυχτα επί της Εγνατίας Οδού  (ύψος Μετσόβου), από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διευκόλυνση μεταφοράς παράτυπων μεταναστών.
Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του ημεδαπού, με οδηγό τον ίδιο και συνοδηγό τον αλλοδαπό, διαπιστώθηκε ότι από κοινού διευκόλυναν τη μεταφορά δύο παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο όχημα.
Ανωτέρω όχημα καθώς και τρία κινητά κατασχέθηκαν, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων που διεξήγαγε την προανάκριση, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊο από την Περιφέρεια Ηπείρου


Η αύξηση του κρουσμάτων κορωνοϊού σε πανελλαδικό επίπεδο είναι εύλογο να προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο.
Στην Ήπειρο η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ελεγχόμενη, ωστόσο και ο εντοπισμός/επιβεβαίωση σποραδικών κρουσμάτων είναι αρκετός ώστε να προκαλείται εύλογη ανησυχία για κίνδυνο διασποράς, κυρίως όμως για τον προβληματισμό που προκαλείται για τις περιοχές των νοσούντων ώστε να λαμβάνονται αυξημένα μέτρα προστασίας. Ταυτόχρονα επανεμφανίζονται φαινόμενα παραπληροφόρησης τα οποία προκαλούν επιπλέον ζητήματα.
Οι ανακοινώσεις του Ε.Ο.Δ.Υ. αποδείχτηκαν στην πράξη, ότι δεν αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα ζητήματα και για αυτό το λόγο μετά από συνεννόηση μου με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, αποφασίστηκε η επανάληψη της καθημερινής ενημέρωσης για τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου.

Σύλληψη αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών  προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής,στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας πριν τον απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου με προορισμό λιμένα Ιταλίας, εντοπίστηκε 48χρονος αλλοδαπός οδηγός ΙΧΕ οχήματος με 42χρονη συνοδηγό, να  μεταφέρει τους δύο υπόλοιπους αλλοδαπούς ηλικίας 46 και 29 ετών, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί προανάκριση, κατασχέθηκε το ΙΧΕ όχημα.

Θάνατος λουόμενου στην Ηγουμενίτσα


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες χθες, από την θαλάσσια περιοχή Δρεπάνου Ηγουμενίτσας, 76χρονος ημεδαπός.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Εγκυμοσύνη: Πως αντιδρά ο οργανισμός της γυναίκας στη ζέστη


Η ζέστη του καλοκαιριού επηρεάζει πολλούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους και οι έγκυοι είναι μια πληθυσμιακή ομάδα που έχει μεγάλη δυσανεξία σε αυτήν. Τι σημαίνει όμως αυτό για την ίδια την έγκυο και το αγέννητο μωρό της;
«Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε εγκύους στο νοσοκομείο τις μέρες που έχει πολλή ζέστη», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. «Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, ο οργανισμός της παράγει περισσότερη θερμότητα απ' ό,τι συνήθως. Την περιττή θερμότητα αποβάλλουν οι φυσικοί θερμορρυθμιστικοί μηχανισμοί του οργανισμού της, για να διατηρήσουν υγιή την ίδια και το μωρό της. Όταν ο ήδη επιβαρυμένος οργανισμός της εγκύου έρθει αντιμέτωπος και με την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, υπάρχει κίνδυνος να μην κατορθώσει να ρυθμίσει αποτελεσματικά την εσωτερική θερμοκρασία της εγκύου. Αν συμβεί αυτό, η έγκυος μπορεί να υπερθερμανθεί, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε προχωρημένη κύηση».