Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Συνεργασία Περιφερειάρχη με τους νέους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες


Την πρώτη τους συνεργασία είχαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τους νέους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από όλους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση θεμάτων του τομέα τους, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η Περιφερειακή Αρχή.
Υπενθυμίζεται πώς οι νέοι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες είναι οι εξής:
1. Παπαγρηγορίου Νικόλαος με αρμοδιότητα τα αγροτικά θέματα, θέματα Πολιτικής Γης και Δασικών Χαρτών
2. Μπάγιας Μιχαήλ με αρμοδιότητα τα θέματα Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών.
3. Λάζος Ιωάννης, με αρμοδιότητα τα θέματα Πολιτισμού και Παιδείας
4. Σίμου – Τάσιου Αναστασία, με αρμοδιότητα τα θέματα Δια Βίου Μάθησης, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής.
5. Λάμπρου Αλκιβιάδης με αρμοδιότητα τα θέματα Νεολαίας και Αθλητισμού
6. Γούσης Χρήστος με αρμοδιότητα τα θέματα Υγείας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις 500 ατόμων, 24/μηνης διάρκειας


O ΟΑΕΔ γνωστοποιεί την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά πεντακοσίων (500) ατόμων τετράωρης απασχόλησης 24/μηνης διάρκειας (και όχι πέραν της 2/7/2021) για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών περιστάσεων καθαριότητας των κτιρίων του Ο.Α.Ε.Δ. εντός του Νομού Αττικής και των Νομών Αιτωλ/νίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.6 μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ www.oaed.gr

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, ώρα 10:00 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 παρ.6 του Ν. 3852 / 2010 για έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής λόγω σημερινού αιτήματος του κ. Γκόγκου Χρήστου με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου (περίοδο από 1-9-2014 έως 9-3-17) για ορισμό δικηγόρου κατά την δικάσιμο στις 07-02-2019, σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 06η Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Τετάρτη & ώρα 10.00 π.μ. στο Δημαρχείο-ΚΑΛΠΑΚΙ με μοναδικό θέμα συζήτησης:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Ορισμός δικηγόρου κατά την δικάσιμο στις 07-02-2019 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων για συζήτηση αγωγής Ελ.-Μαρ. Μποζιάρη κατά του κ. Χρ. Γκόγκου με την ιδιότητα Αντιδημάρχου (περιόδου από 1-9-14 έως 9-3-17) Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Η 20χρονη Κέλλυ Κουτσιούκη, υποψήφια από σήμερα στο νομό Άρτας, δείχνει το δρόμο στη νέα γενιά!


Οι Ορίζοντες Ηπείρου υποδέχονται σήμερα το νεότερο μέλος τους, την 20χρονη Κέλλυ Κουτσιούκη. Γεννημένη στην Άρτα, φοιτήτρια Νοσηλευτικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, θα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Άρτα και αποτελεί την πιο νέα υποψήφια όλων των ψηφοδελτίων τοπικής αυτοδιοίκησης της Ηπείρου.
Πρόκειται για την ουσιαστική εφαρμογή στην πράξη μιας από τις βασικές μας θέσεις που υποστηρίζει ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να αναλάβουν τις τύχες τους στα χέρια τους. 
Να σηκωθούν από τις καρέκλες και τους καναπέδες τους και να αγωνιστούν για το μέλλον τους.
Με αφορμή την ένταξή της στους Ορίζοντες της Ηπείρου, η Κέλλυ Κουτσιούκη δήλωσε:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που από σήμερα αποτελώ κομμάτι αυτής της μεγάλης προσπάθειας αναγέννησης του τόπου μου, της Ηπείρου.
Ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος του Συνδυασμού «Ορίζοντες Ηπείρου-Περήφανοι Ξανά!» δεσμεύομαι να αφιερώσω τις δυνάμεις μου για να βάλουμε τέλος σε ό,τι μας κρατάει πίσω, να δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα στην μετριότητα και την συνδιαλλαγή.
Και, επιτέλους, να κάνουμε πράξη το άπιαστο όνειρο: Οι νέοι να εμπλακούν με την πολιτική και να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή!»
Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος καλωσόρισε την Κέλλυ Κουτσιούκη λέγοντας:
«Αισθάνομαι χαρούμενος αλλά ταυτοχρόνως και υπερήφανος γιατί οι θέσεις και οι αρχές της παράταξής μας βρίσκουν απήχηση στη νέα γενιά.
Στον αγώνα για αλλαγή της Ηπείρου, για πρόοδο και προκοπή δεν περισσεύει κανένας μας. Πολύ δε περισσότερο χρειαζόμαστε μαζί μας τους νέους ανθρώπους που με την πίστη και τον ενθουσιασμό τους θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για όλους εμάς αλλά και την καθημερινή υπενθύμιση ότι το μέλλον είναι εδώ και περιμένει λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας.
Η Κελλυ είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι νέοι πρέπει να είναι αυτόνομοι και να αποφασίζουν μακριά από αγκυλώσεις και εξαρτήσεις του παρελθόντος. Είναι η απόδειξη ότι εμείς θέλουμε, για αυτή τη γενιά, να μην κάνουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Και να της δώσουμε όραμα, ανάπτυξη και εργασία.
Κέλλυ, καλωσόρισες.»

Συνάντηση του Γιάννη Καραγιάννη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου για το Π.Δ. της λίμνης Παμβώτιδας


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης συναντήθηκε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου, Γιώργο Παππά, από τον οποίο ενημερώθηκε λεπτομερώς για τη θέση του ΤΕΕ επί του σχεδίου Π.Δ. της λίμνης Παμβώτιδας.
Ο κ. Παππάς γνωστοποίησε στον Γιάννη Καραγιάννη τις επισημάνσεις, προτάσεις και παρατηρήσεις που θα καταθέσει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ με υπόμνημα που έχει ετοιμάσει, το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί τη συνέχεια των διαχρονικά διαμορφωμένων θέσεων του ΤΕΕ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

H Παραμυθιώτισσα Πανεπιστημιακός Άννα Κούρτη, Συντονίστρια στην παράταξη του Ν. Κάτσιου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Δήμο Σουλίου


Τη δέσμευσή του για την άμεση ενεργοποίηση του πολύτιμου δυναμικού των απόδημων επιστημόνων του Δήμου Σουλίου στη διαδικασία αναπτυξιακής ανάταξης της περιοχής, έκανε πράξη ο υποψήφιος δήμαρχος Σουλίου, Νικόλας Κάτσιος, μέσα από τον ορισμό της απόδημης Παραμυθιώτισσας κ. Άννας Κούρτη, Καθηγήτριας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Συντονίστρια της δημοτικής του παράταξης, υπεύθυνης για την εκπόνηση του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα υλοποιήσει στο Δήμο ως νέα δημοτική αρχή.
«Η εποικοδομητική συνεργασία μας με τους επιστήμονες της αποδημίας θα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της νέας δημοτικής αρχής στο Δήμο Σουλίου, στο δύσκολο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας μας», ανέφερε στη διακεκριμένη Παραμυθιώτισσα επιστήμονα ο Ν. Κάτσιος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί της στο Γραφείο της στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, ο υποψήφιος δήμαρχος Σουλίου τόνισε ότι, ως δήμαρχος θα αξιοποιήσει με κάθε τρόπο το επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό της αποδημίας και σημείωσε ότι, ήδη έχει αρχίσει να συγκροτεί μία ομάδα επιστημόνων που συνεχώς διευρύνεται, η οποία θα αποτελέσει για το Δήμο μία δεξαμενή πολύτιμων ιδεών, προτάσεων και λύσεων για τα προβλήματα του τόπου. «Μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων που αποτελούν πανεπιστημιακοί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι σε συνεργασία με τους καταξιωμένους επιστήμονες της περιοχής και το γεωτεχνικό δυναμικό της πολιτείας αλλά και του Δήμου θα αποτελέσουν έναν στρατηγικό σύμβουλο ανάπτυξης, που θα βοηθήσει τη νέα δημοτική αρχή να σηκώσει όσο πιο ψηλά γίνεται, το Δήμο Σουλίου», υπογράμμισε με νόημα ο Ν. Κάτσιος.
Η κ. Άννα Κούρτη, αποδεχόμενη με ευχαρίστηση την πρόσκληση του υποψήφιου δημάρχου Σουλίου να προσφέρει τις γνώσεις της στο δήμο της ιδιαίτερης πατρίδας της, ανέφερε ότι: «Η ανάπτυξη του Δήμου Σουλίου περνάει υποχρεωτικά μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, με άξονα μια δυναμική και βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία αλλά και με την ταυτόχρονη στήριξη των αγροτικών προϊόντων της περιοχής». Αναλύοντας την αναγκαιότητα θέσπισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για το Δήμο Σουλίου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών με σεβασμό στο περιβάλλον, στη μείωση του κόστους άρδευσης και παραγωγής αλλά και στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επίσης επισήμανε τη σημασία ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τη διασύνδεση της παραγωγής με την αγορά, την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας με χαρακτήρα "Brand-Σούλι" και τον αγροτουρισμό, ως τομείς που θα συμβάλουν στην τόνωση του αγροτικού εισοδήματος, θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, που θα αποτελέσουν διέξοδο για τους νέους ανθρώπους και τελικά θα τους κρατήσουν στον τόπο μας.
Από την πλευρά του, ο Ν. Κάτσιος τόνισε ότι η έναρξη της συνεργασίας με την κ. Κούρτη σηματοδοτεί την απαρχή της διαμόρφωσης ενός μοντέλου τοπικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία στο Δήμο Σουλίου που θα παράγει γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Κλείνοντας ο υποψήφιος δήμαρχος Σουλίου δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι: «Αυτό δεν είναι ζήτημα μόνο της κεντρικής εξουσίας αλλά αποτελεί υπόθεση όλων μας και κατά συνέπεια είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει όχι μόνο τους επιστήμονες και τους αγρότες αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα έργα υποδομής που θα πρέπει να υλοποιήσουμε, ώστε να διαμορφώσουμε για τους παραγωγούς μια νέα αισιόδοξη προοπτική που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην τόνωση της τοπικής μας οικονομίας. Πεποίθηση μου είναι ότι, παρά τα όποια προβλήματα τελικά θα τα καταφέρουμε και θα διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον παραγωγικό κόσμο στο Δήμο Σουλίου».

Νικόλας Κάτσιος
Υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου

Σύλλογος Γυναικών Άνω Καλαμά: Κοπή πίτας το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, ώρα 9:00 μ.μ. στο ΧΗΤΟΣ-LUXURY ΗALL στη Μεταμόρφωση Ιωαννίνων

Ο Σύλλογος Γυναικών Άνω Καλαμά σας καλεί στην κοπή πίτας το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, ώρα 9:00 μ.μ. στο ΧΗΤΟΣ-LUXURY ΗALL, στη Μεταμόρφωση Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής-διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, συνελήφθησαν σε δασική περιοχή στη Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας, τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι μετέφεραν πεζοί, μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών


Κατασχέθηκαν πέντε σάκοι με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -113- κιλών

Συνελήφθησαν, χθες (04-02-2019) το βράδυ, σε δασική περιοχή στη Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, τρεις αλλοδαποί (ηλικίας 31, 23 και 24 ετών), οι οποίοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών καθώς και της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή της εισαγωγής - διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι, μαζί με δύο συνεργούς τους που αναζητούνται, μετέφεραν πεζή ταξιδιωτικούς σάκους, που περιείχαν (99) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -113- κιλών.
Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων των παραπάνω αλλοδαπών, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα, εξακριβώθηκε ότι σε βάρος του 31χρονου, εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Κατασχέθηκαν τα ναρκωτικά καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ το προανακριτικό έργο και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.    

Αδελφότητα Κτισμάτων Πωγωνίου: Ετήσιος χορός και κοπή πίτας την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, ώρα 12:30 μμ. (μεσημέρι) στο κέντρο:“ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ”


Ανακοίνωση - Πρόσκληση
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας σας καλεί στον ετήσιο χορό και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 και ώρα 12:30 μμ. (μεσημέρι) στο κέντρο:
“ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ” ΘΡΑΚΗΣ 80 ΚΑΜΑΤΕΡΟ
(Τηλέφωνα επικοινωνίας 2102318830 και 2102384008)
πίσω από την εκκλησία «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΛΙΟΝ».
Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει, κοπή Βασιλόπιτας και παραδοσιακό Κτισματιώτικο γλέντι με τους ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ στο ΚΛΑΡΙΝΟ και τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΥΡΙΑΖΟ στο ΤΡΑΓΟΥΔΙ.
Συγχωριανοί, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να ενημερώσετε τα μέλη της οικογένειας σας, τους γνωστούς σας και τους φίλους σας που θα ήθελαν να παρευρεθούν στην ετήσια εκδήλωση. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της αδελφότητας.
Με την παρουσία σας δείχνετε την συμπαράσταση στην προσπάθεια που κάνει η αδελφότητα μας και σας περιμένουμε να σας δούμε στο χορό.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΟΥΣΙΑ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ        ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 R σε υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου, κοντά στην Πρέβεζα


Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 R (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου και ώρα 04:26 σε υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου, κοντά στην Πρέβεζα.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 19 χλμ. βορειοδυτικά της Πρέβεζας και στα 73 χλμ. νότια των Ιωαννίνων σύμφωνα με το EMSC.

Σύλληψη αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη μίας 30χρονης αλλοδαπής προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, η ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Πως επηρεάζει ο διαβήτης την όραση


Περισσότεροι από ένας στους δύο πάσχοντες από διαβήτη παρουσιάζουν βλάβες στα μάτια εξαιτίας του αυξημένου σακχάρου, αλλά οι μισοί δεν το γνωρίζουν γιατί δεν κάνουν προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο.
Ωστόσο η προσβολή των ματιών από το σάκχαρο είναι πολύ σοβαρή και οι παθήσεις που αναπτύσσονται μπορεί να κοστίσουν την όραση, εάν δεν γίνει εγκαίρως η απαιτούμενη θεραπεία.
«Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μένουν υψηλά για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε πολλά όργανα και ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των ματιών και των αιμοφόρων αγγείων τους», εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Αυτό έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη διαβητικής οφθαλμοπάθειας, δηλαδή μιας σειράς οφθαλμικών παθήσεων οι οποίες είναι συνέπειες του διαβήτη. Οι παθήσεις αυτές είναι κυρίως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το διαβητικό οίδημα της ωχράς, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Μπορεί επίσης να υπάρξει απόφραξη στην κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς ή σε κάποιον κλάδο της».