Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για το πότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο για τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων

 


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε νέες διευκρινίσεις για τη μη επιβολή προστίμου σε εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, στις περιπτώσεις που το φυσικό πρόσωπο δεν υπέχει σχετική υποχρέωση.

Με τη νέα εγκύκλιο 2008/2023 της ΑΑΔΕ παρέχονται διευκρινίσεις για τη μη επιβολή προστίμου σε εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, στις περιπτώσεις που το φυσικό πρόσωπο δεν υπέχει σχετική υποχρέωση από τον ΚΦΕ και τον ΚΦΔ.

Η εγκύκλιος για τις φορολογικές δηλώσεις:

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 (εφεξής ΚΦΕ), ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, τα φορολογούμενα με οποιοδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενα, στη Φορολογική Διοίκηση ηλεκτρονικά.

Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι κεκαρμένοι μοναχοί για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ.

Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης τα φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και αποκτούν εισόδημα αποκλειστικά από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και από τόκους εταιρικών ομολογιών της παραγράφου 5 του άρθρου 37.

Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από δικαιολογητικά και στοιχεία που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Αδελφότητα Ψηλοκάστρου Πωγωνίου: Γενική Συνέλευση και κοπή πίτας την Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα 10:00 π.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Πωγωνίου, Δεληγιώργη 7 Αθήνα

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προσκαλούμε τα μέλη της  Αδελφότητας  Ψηλοκάστρου στην Γενική Συνέλευση που θα γίνει στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Πωγωνίου στην οδό Δεληγιώργη 7 Αθήνα, την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 και ώρα 10:00 με τα  εξής θέματα:

1) Έγκριση διοικητικού  και οικονομικού απολογισμού του απερχόμενου Δ.Σ.

2) Εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής, Αντιπροσώπων Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων  Πωγωνίου και Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

3) Συζήτηση για άλλα τρέχοντα θέματα του  χωριού μας.

Δικαίωμα συμμετοχής στην  εκλογική διαδικασία έχουν όλα τα μέλη της Αδελφότητας μας που είναι ταμειακά τακτοποιημένα.

Η συμμετοχή όλων των μελών μας είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί το νέο Δ.Σ. που θα  προκύψει και να μην χρειαστεί να  επαναληφθεί η διαδικασία.

Θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας μας και άφθονο τσίπουρο  Ψηλοκάστρου!

                                                  Το  Δ.Σ.

Έρχονται αλλαγές στην εκλογή προέδρου για κοινότητες άνω των 300 κατοίκων

 


Άρθρο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση φέρει μία μεγάλη αλλαγή στον τρόπο εκλογής προέδρων σε Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων.

Η κυβέρνηση με μεγάλη χρονική καθυστέρηση από την ψήφιση του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έρχεται να ρυθμίσει την εκλογή προέδρων συμβουλίων για τις κοινότητες με πληθυσμό περισσοτέρων των 300 κατοίκων.

Οι πρόεδροι λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις θα προέρχονται στο σύνολό τους από τον συνδυασμό του δημάρχου.

Άσχετα αν κάποιος εκλεγμένος με άλλο συνδυασμό έχει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπεται ότι «Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 301 κατοίκων, ορίζεται ο Σύμβουλος του επιτυχόντος ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ στη Δημοτική Κοινότητα».

Παρακάλαμος: Ημερίδα διαβούλευσης/ενημέρωσης για το νέο LEADER, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00 στην αίθουσα του ΚΔΑΠ

 


Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διακριτικό τίτλο «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», ως υποψήφια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), πρόκειται να διοργανώσει ημερίδα διαβούλευσης/ενημέρωσης για τον τοπικό πληθυσμό και φορείς της περιοχής, με στόχο την πληροφόρηση και τον σχεδιασμό της Στρατηγικής του νέου τοπικού προγράμματος LEADER.

Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παραστούν στην ημερίδα που θα γίνει την Τετάρτη 22-2-2023 και ώρα 18.00 στην αίθουσα του ΚΔΑΠ στον Παρακάλαμο.

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023

 


Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη ανακοίνωσε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.

«Έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα» είπε διευκρινίζοντας πως πρόκειται για κάτι που έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» είπε κ. Μητσοτάκης.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για κλοπή κατ’ εξακολούθηση

 


Συνελήφθη χθες (13-02-2023) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωάννινων ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για κλοπή κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νωρίτερα η κατηγορούμενη εισήλθε σε δύο καταστήματα ένδυσης στην πόλη των Ιωαννίνων παριστάνοντας την πελάτισσα, από όπου αφαίρεσε είδη ρουχισμού συνολικής αξίας περίπου 290 ευρώ.

Τα κλεμμένα είδη βρέθηκαν στην κατοχή της και αποδόθηκαν στους υπεύθυνους των καταστημάτων, ενώ κατασχέθηκαν επιπλέον και δύο ψαλίδια, που χρησιμοποίησε για την απομάκρυνση των ετικετών και αντικλεπτικών μηχανισμών από τα ρούχα.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Παραδόθηκε η μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσαν οι δημότες

 


Παραδόθηκε στην Π.Ε.Δ. Ηπείρου η μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσαν οι δημότες του Δήμου Πωγωνίου.

Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γαλίτσης Νίκος, Γιούνης Αναστάσιος και Μιχάλης Σιούτης καθώς και ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Γρηγόρης Μποντίνης μετέφεραν το μεγάλο όγκο που περιελάμβανε κλινοσκεπάσματα, ρούχα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κι ευχαριστούν, για μία ακόμη φορά, τους δημότες για τη συγκινητική και άμεση ανταπόκριση στην έκκληση βοήθειας.

Ημερίδα ενημέρωσης-διαβούλευσης για το σχεδιασμό του προγράμματος “Leader” στο Δήμο Ζίτσας

 


Το ενδιαφέρον δεκάδων επαγγελματιών, εκπροσώπων φορέων και αιρετών προσέλκυσε η ημερίδα ενημέρωσης – διαβούλευσης για το σχεδιασμό του νέου τοπικού προγράμματος “Leader”   που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (13-02-2023) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, στην Ελεούσα.

Την εκδήλωση πραγματοποίησαν ο Δήμος Ζίτσας  και η  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», με στόχο την ενημέρωση καθώς και την ανταλλαγή απόψεων με τον τοπικό πληθυσμό προκειμένου στη συνέχεια η «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» να διαμορφώσει και να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης στο νέο πρόγραμμα “Leader”.

Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου: 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορωδιών αντιφωνικού τραγουδιού, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00

 

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου διοργανώνει το  8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορωδιών αντιφωνικού τραγουδιού, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00.

Κόνιτσα: Εσπερίδα «Ποινική Νομοθεσία και Προστασία Περιβάλλοντος», την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ώρα 18:30 στην αίθουσα δεξιώσεων του Δημαρχείου

 

Εσπερίδα «Ποινική Νομοθεσία και Προστασία Περιβάλλοντος», την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 18:30, στην αίθουσα δεξιώσεων του Δημαρχείου  Κόνιτσας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου

 


Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας – Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας – Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Λευκίμμης, 09:30-14:30.

Υγεία οστών και αγγείων: Ποιο σύνδρομο την απειλεί;

 


Σοβαρά προβλήματα με τα οστά και τα αγγεία τους είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τα άτομα με σύνδρομο Cushing. Οι πάσχοντες των οποίων τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα τους είναι πάνω από το φυσιολογικό, λόγω ενδογενών παραγόντων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα και δυσκαμψία των αρτηριών, η οποία αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο συμπέρασμα κατέληξε ιαπωνική μελέτη, η οποία έδειξε ότι οι συνέπειες στα αγγεία μπορεί να συνυπάρχουν με αυτές που προκαλούνται στα οστά.

«Το σύνδρομο Cushing είναι μια ομάδα παθήσεων που χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας κορτιζόλης στον οργανισμό, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται σε καταστάσεις στρες. Το σώμα τη χρειάζεται για τη διαχείριση της αναπνοής, της πίεσης, του καρδιακού ρυθμού, της γλυκόζης, της φλεγμονής, τον έλεγχο της έντασης των μυών και για πολλές άλλες λειτουργίες.

Παράγεται από δύο μικρούς αδένες που βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών, καθώς και από την υπόφυση και τον υποθάλαμο, που βρίσκονται στον εγκέφαλο. Από τις πιθανότερες αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου είναι η ανάπτυξη όγκου στα επινεφρίδια, ο οποίος είναι συνήθως καλοήθης αλλά προκαλεί την έκκριση υπερβολικής ποσότητας κορτιζόλης. Η κακοήθεια δεν αποκλείεται, αλλά ούτε είναι συνήθης», εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.