Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Παρακάλαμος: Εθελοντική αιμοδοσία, στο αγροτικό ιατρείο

 


Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου, διοργάνωσε  εθελοντική αιμοδοσία, στο αγροτικό ιατρείο.

Σπύρος Ριζόπουλος: Στις προτεραιότητες η προσαρμογή των προδιαγραφών για τον παραδοσιακό οικισμό στο Συρράκο

 


Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στα Τζουμέρκα η  πολυπληθής ομάδα των Οριζόντων Ηπείρου βρέθηκε στο Συρράκο. Ο Σπύρος Ριζόπουλος συνομίλησε με τους κατοίκους και τους ανέπτυξε τις προτάσεις του για την περιοχή.

Κεντρικό θέμα των κατοίκων του χωριού είναι η διευθέτηση και το ξεκαθάρισμα όσον αφορά τους παραδοσιακούς οικισμούς και εν συνέχεια να επιτευχθεί μείωση τόσο των τιμών στα υλικά όσο και του γενικότερου κόστους που απαιτείται για τη συντήρηση των παραδοσιακών κατασκευών.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου δεσμεύτηκε πως θα ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα του Συρράκου ούτως ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα τι ισχύει για τη συγκεκριμένη περιοχή, προτάσσοντας την προσαρμογή  των προδιαγραφών και κατ επέκταση  του κόστους για τη διατήρηση της «ταυτότητας» του παραδοσιακού οικισμού.

Νεκρός 32χρονος σε θανατηφόρο τροχαίο στην Ε.Ο. Πεδινής – Ιωαννίνων

 


Πρωινές ώρες σήμερα στην επαρχιακή οδό Πεδινής -Ιωαννίνων, δίκυκλη μοτοσικλέτα, που οδηγούσε 32χρονος ημεδαπός, εκτράπηκε της πορείας της και προσέκρουσε σε διαχωριστική νησίδα και ακολούθως σε πινακίδα σήμανσης, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

***

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 32 ετών, ο Γιωτόπουλος Ευαγ. Αλέξανδρος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, ώρα 6:30 μ.μ., στον Ιερό Ναό   Αγίου Νικολάου στη Λάζαινα  Ιωαννίνων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.    

Πρέβεζα: Σύλληψη για παράβαση των νόμων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και όπλων

 


Από άνδρες του τμήματος ασφαλείας Πρέβεζας συνεληφθεί το μεσημέρι της Τρίτης, ένας άνδρας  ο οποίος κατηγορείται για παράβαση των νόμων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και όπλων.

Ειδικότερα, ο ημεδαπός κατηγορείται ότι, κατά το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, άντλησε φωτογραφίες προσώπων από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης σε τουλάχιστον εννιά διαφορετικές περιπτώσεις και αφού τις παραποίησε και πρόσθεσε άσεμνο και υβριστικό περιεχόμενο, τις δημοσίευσε μέσω ψεύτικων λογαριασμών (προφίλ) που δημιούργησε.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ψηφιακές συσκευές και μέσα αποθήκευσης, καθώς και μια απομίμηση αεροβόλου όπλου.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Εορτασμός προς τιμή της Αγίας Παρασκευής

 


Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής,  τελέστει Θεία Λειτουργία στο  ξωκλήσι της  Αγίας Παρασκευής στον Παρακάλαμο.

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, την Τετάρτη 26 Ιουλίου, ώρα 08.00 π.μ.

 


ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμενα προσέλθετε στην έκτακτη*  συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις 26 Ιουλίου 2023, ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 08.00 π.μ.,  στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4940/2022, του άρθρου  77   του  Ν.4555/2018 για έκτακτη* σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής και τουάρθρου75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω μοναδικού θέματος:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένων πιστώσεων με τίτλους α) «Έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων» και β)«Επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία» Δήμου Πωγωνίου κατόπι της από 24-07-23 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

*Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα που δεν επιτρέπει την συζήτηση του  συγκεκριμένου θέματος σε τακτική συνεδρίαση, λόγω: Ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων (πραγματοποίηση  πολιτιστικών εκδηλώσεων από 08-08-23 κατόπι της από 24-07-23 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου).

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Έλεγχοι και συλλήψεις για θορύβους μουσικής από καταστήματα διασκέδασης στην Ήπειρο

 


Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ελέγχων σε όλη την Ήπειρο για την προστασία του κοινού από θορύβους μουσικής από καταστήματα διασκέδασης, συνελήφθησαν στις (23-07-2023) μετά τα μεσάνυχτα δύο ημεδαποί.

Ειδικότερα, οι συλληφθέντες διαπιστώθηκε να λειτουργούν ως προσωρινά υπεύθυνοι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Ιωάννινα και τη Θεσπρωτία, αντίστοιχα, όπου έκαναν χρήση μουσικής υπερβαίνοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο από το νόμο όριο θορύβου.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά περίπτωση από τα Αστυνομικά Τμήματα Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, ενώ οι έλεγχοι με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Καταργείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία

 


Καταργείται, με νέο ΦΕΚ που ισχύει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία, καθώς και η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ από τους εργαζόμενους που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Πλέον η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προβλέπεται πλέον μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), καθώς και για τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης, η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ εξακολουθεί να ισχύει πλέον μόνο για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

ΕΜΥ: Αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη σε όλη τη χώρα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

 


Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί από τις 12-7-2023 κατά διαστήματα συνθήκες καύσωνα επικαιροποιείται.

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 σε όλη τη χώρα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και στη βορειοανατολική Ελλάδα μπουρίνια.

Αναλυτικά:

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 6 με 8 βαθμούς και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών και γενικά του καιρού θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις έως τις 31 Αυγούστου

 


Παρατείνεται κατά έναν μήνα, έως τις 31 Αυγούστου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του έτους 2022.

Ωστόσο, έως την ίδια ημερομηνία (31 Αυγούστου), θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου.

Ενώ, η έκπτωση 3% εξακολουθεί να ισχύει μόνο για όσους καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Παρακάλαμος: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, (Αγίου Παντελεήμονα), την Πέμπτη 27 Ιουλίου, ώρα 7:30 π.μ.

 


Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, ώρα 7:30 π.μ., ημέρα εορτασμού του προστάτη του χωριού, Αγίου Παντελεήμονα,  θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στον Παρακάλαμο.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα Θα παραμείνει ανοικτός από το πρωί (θεία λειτουργία) έως και τις εννέα το βράδυ.

Γιάννενα: Εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων

 


Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων, η Ανοιχτή Εθελοντική Ομάδα των Paguristas και το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος ενώνουν γι’ άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους και οργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, την Παρασκευή 28 Ιουλίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Μαζί συμμετέχουν οι εξής φορείς:

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ / ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΕΝΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΙΩΑΝΝΙΝΑ»

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ (ΣΕΑ) ΕΛΕΟΥΣΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ (ΣΕΑ) ΑΝΑΤΟΛΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ «ΕΝΕΡΓΩ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ “ΠΥΡΡΟΣ”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τις αιμοληψίες θα πραγματοποιήσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Συμμετέχουμε με Θέληση, με Χαμόγελο κι Αγάπη γιατί… το αίμα μας ενώνει όλους!!!

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 26 Ιουλίου

 


Την Τετάρτη 26 Ιουλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:00-12:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:00-12:30

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-12:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 08:00-12:30

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 08:00-12:30

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 08:00-12:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 08:00-12:30

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης

 


H Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ) αποτελεί μία από τις πλέον συχνές παθήσεις, με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, ενώ υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών (στενώσεις, αιμορραγία, αναιμία, απώλεια βάρους) μερικές φορές απειλητικών για τη ζωή (π.χ. ανάπτυξη οισοφάγου Barrett που αποτελεί προκαρκινική κατάσταση).

«Η εμφάνιση των συμπτωμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η παλινδρομούσα στη διάρκεια της ημέρας ποσότητα γαστρικού υγρού, το οποίο ως γνωστόν περιέχει μεγάλη ποσότητα υδροχλωρικού οξέος, έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της επιφανειακής στιβάδας που καλύπτει το εσωτερικό του οισοφάγου (βλεννογόνος) και την εμφάνιση κατά κύριο λόγο οπισθοστερνικού καύσου, αισθήματος πυρώσεως και αναγωγών γαστρικού ή γαστροδωδεκαδακτυλικού περιεχομένου.

Η διάγνωση βασίζεται κατά κύριο λόγο στα κλινικά συμπτώματα, ενώ η παρουσία φλεγμονής του οισοφάγου (οισοφαγίτιδα), τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά (γαστροσκόπηση) και ιστολογικά.

Η θεραπεία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην υιοθέτηση και εφαρμογή ορισμένων κανόνων καθημερινής συμπεριφοράς, καθώς και στη χορήγηση φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (Proton Pump Inhibitors – PPIs), φάρμακα τα οποία αποτελούν σήμερα και την πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενη ομάδα φαρμάκων γαστρεντερολογικού ενδιαφέροντος, διεθνώς» τονίζουν οι κ.κ. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης Καθηγητής Γαστρεντερολογίας και Γεώργιος Μαλγαρινός Γαστρεντερολόγος, αμφότεροι Επιστημονικοί Συνεργάτες του Metropolitan General.



Επειδή υπάρχουν πολλές ασάφειες και αντικρουόμενες απόψεις σχετικώς με τη χορήγηση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου, τόσο από τους γαστρεντερολόγους, όσο και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγων, γενικών ιατρών και χειρουργών κατά κύριο λόγο), οι κ.κ. Τριανταφυλλίδης και Μαλγαρινός παραθέτουν τις επικρατούσες σήμερα συστάσεις για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες (guidelines) του Αμερικανικού Κολεγίου Γαστρεντερολογίας (American College of Gastroenterology).