Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο στο Δήμο Ζίτσας

 


Ο Δήμος Ζίτσας ανακοινώνει το πρόγραμμα των Θερινών Εκδηλώσεων για το μήνα Αύγουστο 2021.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

1/8 «ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ» ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ- ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

2/8  «ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ» ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ- ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

4/8  «ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ-ΜΟΥΣΙΚΟΑΦΗΓΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» ΣΤΟ  ΡΟΔΟΤΟΠΙ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΞΑΥΔΑ

6/8  «GREEK SALAD» ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΣΑ - ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ ΒΟΡΕΙΩΣ

7/8  «GREEK SALAD» ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΟΧΩΡΙ  - ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ ΒΟΡΕΙΩΣ

9/8   «ΕΧΘΡΟΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ» ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ -ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

23/08 «ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΣ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ ΠΑΓΩΝΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΕΟΥΣΑ - ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ &  ΘΕΑΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

29/8  «ΜΑΡΓΙΟΛΑ» ΣΤΗΝ ΚΛΗΜΑΤΙΑ - ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ ΦΑΟΣ

30/8  «ΜΑΡΓΙΟΛΑ» ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΕΝΟ - ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ ΦΑΟΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

16/8 ΓΡΑΝΙΤΣΑ

21/8 ΓΚΡΙΜΠΟΒΟ

22/8 ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ

23/8 ΑΝΩ ΛΑΨΙΣΤΑ

25/8 ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑ

31/8 ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΕΣ ΔΕΗΣΕΙΣ

8/8 ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ

22/8 ΕΛΕΟΥΣΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΕΣΗ ΑΜΠΕΛΙΑ

ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14/8 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΑΚΑΚΙΕ»  ΣΤΗ ΛΙΓΟΨΑ

18/8 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΚΟΥΡΕΝΤΑ

 

(Το πρόγραμμα δύναται να τροποποιηθεί)

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr

ΟΑΕΔ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τις 50 Επαγγελματικές Σχολές

 


Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, για το σχολικό έτος 2021-22, σε 33 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι γεννήθηκαν τα έτη 1998-2006 και είναι κάτοχοι τουλάχιστον Απολυτηρίου Γυμνασίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-epaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) του ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυικό σύστημα στη χώρα μας, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στην σχολή με την πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training). Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας. Οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. το πρωί πραγματοποιούν μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στη σχολή.

ΕΟΔΥ: Εικοσιένα θάνατοι σήμερα, 2.925 νέα κρούσματα

 


6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εικοσιένα θάνατοι σήμερα, 2.925 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 06 Αυγούστου 2021 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.925, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 509.596 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 141 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.938 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)».

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.048 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 191 (62.8% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 82.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.836 ασθενείς.

Οι εισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 207 (ημερήσια μεταβολή +7.25%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 175 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πωγωνίου και Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

 


Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των προσπαθειών του Δήμου Πωγωνίου για την κοινωνική συμπερίληψη και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην τοπική κοινωνία υπεγράφη την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, μεταξύ του δήμου Πωγωνίου και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κα.Mireille Girard, στο πλαίσιο των συναντήσεων της τελευταίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, επιβεβαιώνει και αποτυπώνει το κοινό πεδίο δράσεων της Ύπατης Αρμοστείας και του δήμου Πωγωνίου προς όφελος τόσο των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που ζουν στην πόλη, όσο και της τοπικής κοινωνίας που τους έχει υποδεχτεί και συνυπάρχει μαζί τους αρμονικά.

Όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση, το Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει τις μορφές στήριξης και συνεργασίας μεταξύ του δήμου Πωγωνίου και της Ύπατης Αρμοστείας, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας σε ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικής καθοδήγησης ενώ προβλέπει συνέργειες στον τομέα της ανάπτυξης προγραμμάτων και της αναζήτησης χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων πολιτικών του Δήμου για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την άρση των ανισοτήτων, αναπτύσσονται και δράσεις κοινωνικής συμπερίληψης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων, ώστε να διασφαλίζεται η αρμονική και βιώσιμη συνύπαρξη των ανωτέρω με την τοπική κοινωνία. «Προς τούτο και η υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας καθίσταται εξόχως σημαντική για την υλοποίηση του οράματός μας» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο παραμεθόριος Δήμος Πωγωνίου που γειτονεύει με την Αλβανία και στα όριά του υπάρχει η κύρια πύλη των δύο χωρών, αυτή της Κακαβιάς, υποδέχεται εδώ και δεκάδες χρόνια μετανάστες. «Μετά τις  δομές που δημιουργήθηκαν στο Δήμο μας για να στηρίξουν τους μετανάστες από την Αλβανία ακολούθησε  η Δομή στα Δολιανά τα  τελευταία χρόνια, για τους μετανάστες των άλλων χωρών  που ήταν από τις πιο υποδειγματικές σχετικά με την φιλοξενία προσφύγων. Οι υποδομές όπως και οι καλές πρακτικές για το προσφυγικό πρέπει συνεχώς να βελτιώνονται» κατέληξε.

Εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας η κα. Girard επισήμανε: «Είναι πολύ τιμητικό για μένα που επισφραγίζεται σήμερα η συνεργασία μας με το Δήμο Πωγωνίου. Όλοι μας στην Ύπατη Αρμοστεία εμπνεόμαστε από το όραμα, τη δημιουργικότητα και τη φροντίδα της δημοτικής αρχής και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε σε δράσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μεταξύ των προσφύγων και ντόπιων κατοίκων του Πωγωνίου.

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν ακόμη, από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας ο υπεύθυνος για θέματα Ένταξης κ. Πέτρος Μάστακας (Αssociate Protection Officer), η κα. Ελεάννα Ιωαννίδου  (τομέας Προστασίας, Protection Associate), η κα. Ελένη Χασιώτη (Associate Liaison Expert), ο κ. Ευάγγελος Ξηνταρόπουλος (AssociateLiaisonExpert και από το Δήμο Πωγωνίου ο Σύμβουλος Δημάρχου κ. Δημήτριος Γκαρτζονίκας.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Μέχρι τον Οκτώβριο η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου

 


Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχουν προθεσμία μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο, προκειμένου να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου ή να αναβαθμίσουν το λογισμικό αυτών που ήδη έχουν.

Η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλιού τύπου θα κριθεί από το αν οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί ή όχι από την πανδημία αλλά και το ύψους του τζίρου τους.

Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι να συνδεθούν το ταχύτερο δυνατόν περίπου 500.000 ταμειακές μηχανές online με το σύστημα.

Την στιγμή αυτή, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ότι αφορά τις ταμειακές μηχανές. Ως εκ τούτου η εφορία γνωρίζει το πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή.

Εκείνο όμως που δεν γνωρίζει είναι πως έγινε η συναλλαγή, δηλαδή εάν η πληρωμή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας. Όπως εξηγεί στέλεχος της φορολογικής διοίκησης εντός του έτους θα διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει και τις δύο πληροφορίες. Δηλαδή θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά).

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Έναρξη συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Ahmad Mendes Moreira

 


Η Car.gr Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Ahmad Mendes Moreira.

Ο 26χρονος επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Feyernoord και έχει φορέσει τη φανέλα των ομάδων Excelsior, Groningen FC, Telstar, Kozakken Boys, ενώ έχει υπάρξει και διεθνής με την Εθνική Ομάδα της Γουινέας.

Με την υπογραφή του συμβολαίου του δήλωσε στο www.pasgiannina.gr :

"Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ανυπόμονος που θα αγωνιστώ για 1η φορά εκτός της χώρας μου. Ήδη γνωρίστηκα με τους συμπαίχτες μου, το προπονητικό team και την υπόλοιπη ομάδα και ανυπομονώ να γνωρίσω και τους οπαδούς μας. Ελπίζω να έχουμε υγεία και καλά αποτελέσματα στη σεζόν."

ΠΗΓΗ: http://pasgiannina.gr/

 

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (διά περιφοράς) του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 12 Αυγούστου, ώρα 10:00 π.μ.

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας  καλούμε σε τακτική συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου,  στις  δώδεκα (12) του μηνός ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021, ημέρα  Πέμπτη  και ώρα 10.00, η οποία θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις α) του άρθρου 167 του Ν 3852/2010, όπως ισχύει,  β) του άρθρου 10, της δημοσιευμένης στο ΦΕΚ τ.Α΄55/11-3-2020 Π.Ν.Π., η οποία κυρώθηκε με το άρθρ. 2 του ν.4682/2020, Α΄76 και γ) της υπ΄αριθμ. 427/2020 εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ. (ΑΔΑ Ψ8Τ646ΜΤΛ6-ΠΓΦ), με θέματα  Ημερήσιας Διάταξης:

1.  Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης  επενδυτικού δανείου μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» (άρθρο 69 Ν 4509/2017, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με την παρ 3 του άρθρου 21 της υπ΄ αριθμ. 22766/9-4-2020 (ΦΕΚ 1386/Β/14-4-2020) Κ.Υ.Α. ) μεταξύ του Ταμείου  Παρακαταθηκών και Δανείων και της Περιφέρειας Ηπείρου,   για  την εκτέλεση του έργου «ΕΡΓΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Π.Η.», ενταγμένου στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», συνολικού ποσού 4.339.610,72 €, μετά τη λήψη της υπ΄αριθμ. 9/25/29-6-2021 (ΑΔΑ 6ΠΜΣ7Λ9-Ο1Μ) απόφασης Π.Σ. περί αποδοχής των όρων για τη λήψη επενδυτικού δανείου από το Τ.Π.Δ., για την υλοποίηση του ως άνω έργου.

2.  Έγκριση 4ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2021. (εισήγηση: η Εκτελεστική Επιτροπή)

3. Έγκριση 4ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2021. (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

4. Έγκριση αιτήματος  πρόσληψης έκτακτου προσωπικού στην Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Alliance for the Effective Transnational Handling of Environmental Resources  - AETHER”   του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020». (εισήγηση: η Οικονομική Επιτροπή)

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εορτασμός προς τιμή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Παηδονία Πωγωνίου

 


Την Παρασκευή  6 Αυγούστου 2021, ημέρα εορτασμού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τελέστει Θεία Λειτουργία στο  εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Παηδονία Πωγωνίου.
























Έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 5 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 5 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 102.173 έλεγχοι, από τους οποίους οι 64.012 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 106 παραβάσεις και 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

66 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 64 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

20 στη Θεσσαλονίκη,

12 στη Στερεά Ελλάδα,

  9 στο Βόρειο Αιγαίο,

  7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  7 στην Κεντρική Μακεδονία,

  6 στην Ήπειρο,

  3 στην Αττική και

  2 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 62.997 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 60.751 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.246 των 150 ευρώ.

39 παραβάσεις και μία σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλία, σύλληψη προσωρινά υπευθύνου και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 1.500 ευρώ πρόστιμο για ύπαρξη όρθιων θεατών σε συναυλία,

- 5.000 ευρώ σε προσωρινά υπεύθυνο κέντρου διασκέδασης και αναστολή λειτουργίας 7 ημερών για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας.

Στην Κρήτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες σούπερ μάρκετ, τουριστικών καταστημάτων και καταστήματα κινητής τηλεφωνίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες σε καταστήματα.

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ-μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Δυτική Ελλάδα, παράβαση των 300 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 8.431 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.289 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 354 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μεταβολικής Aιτιολογίας Λιπώδης Νόσος του Ήπατος: Νέο όνομα, νέα διαγνωστικά κριτήρια

 


Η µη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ, nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD), γνωστότερη ως λιπώδης διήθηση του ήπατος, εμφανίζεται στο 25% του γενικού πληθυσμού και φτάνει το 60% σε ασθενείς µε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) και μέχρι 90% σε ασθενείς µε ΣΔ2 και σοβαρή παχυσαρκία. Είναι νόσος µε σημαντικά αυξητική τάση επιπολασµού, μιας και ακολουθεί τις επιδημίες του ΣΔ2 και της παχυσαρκίας.

Η νόσος εμφανίζεται με πολλές μορφές, ξεκινώντας ως απλή στεάτωση (λιπώδης διήθηση), που µπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή μέσα στο ήπαρ (µη-αλκοολική στεατοηπατίτιδα, nonalcoholic steatohepatitis, NASH), και να εξελιχθεί ακόμη και σε ηπατική ίνωση, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Αν και σε κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα καταλήγει μικρό ποσοστό αυτών που έχει απλή στεάτωση, οι απόλυτοι αριθμοί είναι αρκετά υψηλοί, λόγω του μεγάλου επιπολασµού της νόσου. Έτσι, η ΜΑΛΝΗ τείνει να γίνει πρώτη αιτία κίρρωσης, αλλά και μεταμόσχευσης ήπατος, ενημερώνει  εκ μέρους της  Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας ο Ενδοκρινολόγος κ. Στέργιος Πολύζος, Επίκουρος Καθηγητής Φαρµακολογίας-Μεθοδολογίας της Έρευνας, Α΄ Εργαστήριο Φαρµακολογίας Τµήµα Ιατρικής Α.Π.Θ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Παρασκευή 6 Αυγούστου

 


Την Παρασκευή 6 Αυγούστου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός και Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 09:00-13:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-13:30

Χαλάρωση δέρματος: Πώς αντιμετωπίζεται;

 


Η φροντίδα της εξωτερικής εμφάνισης τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Η ηλικία που συνήθως αρχίζουν οι ανησυχίες μας και οι ανασφάλειες για τη νεότητα που χάνεται είναι λίγο μετά τα 40, οπότε κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος, τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα. Ξηροδερμία, ρυτίδες, πανάδες και το πιο ενοχλητικό από όλα: η χαλάρωση. Το δέρμα στο εσωτερικών των χεριών, των μηρών ή της κοιλιάς, αλλά και στο περίγραμμα του προσώπου και στο λαιμό χάνει τη σφριγηλότητά του και παρά την περιποίηση με κρέμες, δεν φαίνεται να βελτιώνεται ικανοποιητικά.

«Όταν είμαστε νέοι, το δέρμα μας παράγει ουσίες που το βοηθούν να διατηρεί τον τόνο, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά του να παράγει αυτά τα συστατικά της νεότητας, μειώνεται σημαντικά. Το δέρμα χάνει τη σταθερότητα και τη δομή του και χαλαρώνει. Ο χαλαρός δερματικός ιστός είναι αποτέλεσμα βιομοριακών αλλαγών και συγκεκριμένα της διάσπασης με πιο γρήγορους ρυθμούς δύο βασικών πρωτεϊνών, του κολλαγόνου και της ελαστίνης, και της πιο αργής πλέον αναπλήρωσής τους», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι δομικές πρωτεΐνες. Και οι δύο συνθέτουν, μαζί με άλλα μόρια, μια γέλη στο χόριο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ επιδερμίδας και υποδέρματος. 

Το κολλαγόνο αποτελεί το 75% του δέρματος, είναι σαν την κόλλα που συγκρατεί τα κύτταρα μαζί. Προσφέρει στο δέρμα σφριγηλότητα. Η ταχύτητα παραγωγής του αρχίζει σταδιακά να μειώνεται μετά την ηλικία των 20-25. Σημαντική, όμως, είναι η απώλειά του μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, λόγω της έλλειψης οιστρογόνων, αλλά και στους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας, λόγω μείωσης της τεστοστερόνης. Μία διατροφή με χαμηλή πρόσληψη ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών, που δεν εξασφαλίζει στον οργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών C, E και A, αλλά και των αμινοξέων γλυκίνης, προλίνης και λυσίνης προκαλεί προβλήματα στη σύνθεσή του. Αντιθέτως, η άσκηση διεγείρει την παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου, όπως και ο ύπνος – ειδικά τις ώρες μεταξύ 1 και 4 μετά τα μεσάνυχτα.