Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 1-1

 

«Μπλόκο» στο σερί του Ολυμπιακού

ΠΑΣ Γιάννινα και Ολυμπιακός ήρθαν ισόπαλοι με 1-1 στους «Ζωσιμάδες»  για την 4η αγωνιστική της Super League Interwetten.

Στο 5' ο Κρίζμαν από δεξιά έδωσε στον Σάλιακα, αυτός πέρασε στον Σιόντη κι κείνος με την σειρά του έδωσε κάθετα στον Καρτάλη, ο οποίος βρήκε τον Παμλίδη.

Αυτός γύρισε το κορμί του, έστρεψε το σώμα προς την εστία και με σουτ μέσα από την περιοχή νίκησε τον Τζολάκη για το 1-0 του ΠΑΣ.

Ο Ραφίνια στο 51΄ έδωσε από δεξιά στον Φορτούνη, αυτός σήκωσε με εξαιρετικό τρόπο τη μπάλα, βρήκε τον Αραμπί, ο οποίος με καταπληκτική σκαστή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι και στα δίχτυα κάνοντας το 1-1 για τον Ολυμπιακό.Ο Κρίζμαν στο 70΄ έκανε δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή και αριστερά, ο Τζολάκης είδε τη μπάλα να φεύγει από τα χέρια του και να χτυπά στο δεξί δοκάρι.

Στο 91΄ ο Αραμπί έκανε πλασέ με το αριστερό από κοντά, η μπάλα στο οριζόντιο. Ο Χασάν από κοντά πήρε το ριμπάουντ και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Η φάση εξετάστηκε από το VAR και το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

ΠΑΣ Γιάννινα:

 Χουτεσιώτης, Σάλιακας, Εραμούσπε, Παντελάκης, Πίρσμαν, Σιόντης, Καρτάλης, Κάστρο, Νάουμετς, Παμλίδης, Κρίζμαν.

Ολυμπιακός:

Τζολάκης, Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα, Χολέμπας, Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς, Αραμπί.

Διπλό με ολική ανατροπή για τον Αγροτικό Αστέρα (Π.Α.Σ. Αγίας Μαρίνας-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 1-3)-Πέρασε από το Δελβινάκι ο Π.Α.Σ. Κράψης (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Π.Α.Σ. Κράψης 0-3)


*
Το πρώτο διπλό και μάλιστα με ανατροπή  πέτυχε ο Αγροτικός Αστέρα Άνω Καλαμά αφού επικράτησε στο γήπεδο της Αγίας Μαρίνας του τοπικού Π.Α.Σ. με 3-1 για την 4η αγωνιστική στον Α΄ Όμιλο της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής.

Οι γηπεδούχοι  άνοιξαν  το σκορ στο 39'  όταν μετά από κόρνερ του Αθανασίου Κωνσταντίνου ο Γιώργος Παππάς με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 1-0.

Ο Αγροτικός Αστέρας Καλαμά είχε δοκάρι στο 50' σε εκτέλεση φάουλ του Ντρίκου Βασίλη.

Στο 66' ο Αστέρας έφερε το ματς στα ίσα μετά από σέντρα του Ηλία Μιχάλη, ο Ρουμπής Αντώνιος με κεφαλιά πέτυχε το 1-1.

Στο 81' ο Αγροτικός Αστέρας έκανε την ολική ανατροπή με πλασέ του Θωμά Παππά

Το τελικό 1-3 διαμόρφωσε ο Φερούλης Μάριος στο 89΄.

ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας:

Κοτίκας Στέφανος, Κολόσης Χαραλαμπος-Κωνσταντίνος, Πεπόνης Ιωάννης, Παππάς Γεώργιος, Λαγκαβάνης Απόστολος (Παππάς Νικόλαος 78΄), Ζιάρας Ευάγγελος, Πασχάλης Χρήστος, Στογιάννης Ευάγγελος, Τσίκας Θεοφάνης (Ιορδανίδης Ιωαννης 67΄), Αθανασίου Κωνσταντίνος, Ράπα Άλντο 

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά:

Ελευθεριάδης  Σάββας, Ηλίας Μιχαήλ (Γκόνης Πέτρος 68΄), Nτρίκος Βασίλειος, Κλείτσας Βασίλειος-Δημήτριος, Τάσσος Παναγιώτης, Ρουμπής Αντώνιος, Ζότα Αρσέν, Καράβας Αναστάσιος (Μπισιέλας Γεώργιος 55΄), Φερούλης Μάριος, Παππάς Θωμάς, Κουλούρης Σωκράτης

Φωτό: http://delvinaki-pogoni.blogspot.com/


*
Την ήττα γνώρισε η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος στο γήπεδο  Δελβινακίου από τον ΠΑΣ Κράψης με σκορ 3-0 για την 4η   αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής.

Οι φιλοξενούμενοι έκαναν το 0-1 με σουτ του Σταμούλη Κωνσταντίνου στο 10΄.

Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 53΄ ο Χριστακόπουλος Γεώργιος με πλασέ έγραψε το 0-2.

Το τελικό 0-3 έκανε  ο Ζαμπέτας Ιωάννης στο  78΄.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:

Μπαλλατζία Σεμπαστιάνο, Ανάδος Κωνσταντίνος (Στεφάνου Χρήστος 65΄), Κόντος Κωνσταντίνος, Νάτσης Σταύρος, Μυριούνης Σταύρος, Πρεμέτης Αλέξανδρος (Τσίτος Δημήτριος 79΄), Μακρής Χρήστος (Ζάρρας Νικόλαος  59΄), Χαρίσης Ιωάννης, Μπενέκος Αχιλλέας, Τσαραώσης Ευάγγελος,  Ζενέλης Πάτροκλος

ΠΑΣ Κράψης:

Αρχοντάκης Δημήτρης, Πάσχος Παναγιώτης Ορέστης (Ζαμπέτας Ιωάννης 56΄), Γεωργιάδης Ιάκωβος  (Μαρμούτας Φίλιππος 56΄), Τζίμας Παναγιώτης, Πάνος Κωνσταντίνος, Μαλλάτος Στέφανος, Τσουμάνης Δημήτριος, Νάσιος Άγγελος  (Τσανής Χαρίσης Κωνσταντίνος 62΄), Νούγιας Σωκράτης  (Καρασάς Σταύρος 56΄), Σταμούλης Κωνσταντίνος, Χριστακόπουλος Γεώργιος  (Ριστάνης Ευάγγελος 76΄)

Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ  2-1

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 1-1

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ 0-3

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ   4-0

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 1-3

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 3-3

Βαθμολογία  Hall of Brands στο Α΄ Όμιλο της Α΄ Κατηγορίας

1.  ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 10

2.  Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ 10 

3.  Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 8

4.  Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  7

5.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 7

6.  Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 6

7.  Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 6

8.  Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 6

9.  ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 4

10. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 3

11. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 1

12. ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 0

Διπλό με πεντάρα για την Αναγέννηση (Πανζαγορισιακός-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 1-5)

Φωτό: https://www.facebook.com/AnnagenisiKefalovrisou/   

* Τέσσερα στα τέσσερα για την Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου αφού συνέτριψε στο γήπεδο του Τσεπέλοβου τον τοπικό Πανζαγορισιακό με 5-1 για την 4η αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής.
 Η Αναγέννηση δεν μπήκε καλά στο γήπεδο και το πλήρωσε, καθώς στην πρώτη φάση των γηπεδούχων έμεινε πίσω στο σκορ, όταν ο Τσουμάνης Βασίλειος στο 10΄ έκανε το 1-0. 
 Ο Γιαννάκης Κωνσταντίνος απάντησε με μακρινό σουτ, το οποίο μετά την απόκρουση του αντιπάλου τερματοφύλακα πήγε στο οριζόντιο δοκάρι. 
 Η ισοφάριση ήρθε στο 28΄ από τον Ταχιά Γεώργιο που πήρε την μπάλα από το κέντρο, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και με όμορφο πλασέ έκανε το 1-1. 
 Το 1-2 έκανε στο 39΄ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καμονά Ιωάννη. 
 Στο 50΄ ο Ταχιάς Γεώργιος με σουτ εκτός περιοχής έκανε το 1-3. 
 Το 1-4 έγραψε στο 80΄ ο Μακολλάρι Ντοριάν μετά από καταπληκτική ασίστ του Καμονά Ιωάννη. 
 Σουτ του Γιαννάκη Κωνσταντίνου η μπάλα βρήκε το δοκάρι των γηπεδούχων. 
 Το τελικό 1-5 έκανε στο 87΄ με όμορφη ενέργεια ο Ταχιάς Γεώργιος.
Πανζαγορισιακός: 
 Βλάχος Ιωάννης, Ζήγος Ιωάννης, Μπόττης Κωνσταντίνος, Κώστας Μιλτιάδης, Ράπτης Παναγιώτης, Μπέσης Λαμπρός, Ζήγος Γεώργιος, Κανδρέλης Σταύρος (Ντίμης Δημήτριος 58΄), Τσουμάνης Βασίλειος, Καραβασίλης Διομήδης, Τσουμάνης Περικλής (Καρβούνης Νικόλαος 79΄) 
 Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου (Μπάμπης Ρούντας): 
 Γέρακος Δημήτριος, Λάμπρος Μάριος Σταμάτης (Μπενέκας Ιωάννης 57΄), Νασούλας Άγγελος, Τσουμάνης Παναγιώτης, Πότσης Ανδρέας, Ταχιάς Γεώργιος, Καμονάς Ιωάννης, Μπάσιος Χρήστος (Μπάγιας Ελευθέριος 65΄), Μασούρας Χρήστος (Ντόντης Βασίλειος 75΄), Γιαννάκης Κωνσταντίνος, Makollari Dorjan
Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής 
Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 
 ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 1-2 
Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ 6-1 
 Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 0-3 
 Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 
 Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 2-3 
 Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 1-5  
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 1-2 
 ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 1-5 
 
Βαθμολογία στον Α΄ Όμιλο της MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής 
 1. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 12 
 2. Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 12 
 3. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 9 
 4. Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 7 
 5. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 7 
 6. Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 6 
 7. Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 6 
 8. Α.Σ.ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 6 
 9. Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 6 
 10. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 6 
 11. Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 3 
 12. Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 3 
 13. Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ 0 
 14. Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ 0

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι σήμερα, 229 νέα κρούσματα


28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τέσσερις νέοι θάνατοι, 229 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 229 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19842, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

3049 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8083 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

82 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (30.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 223 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 409 θανάτους συνολικά στη χώρα. 153 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων


Ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ προβλέπει διαγραφή προστίμων και πλαφόν στις προσαυξήσεις που δεν θα μπορούν να υπερβούν το 20% του κύριου φόρου για τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι στο διάστημα από το 2015 έως και το 2018.

Τα συγκεκριμένα ποσά αντιστοιχούν στο πρώτο έτος χορήγησης της σύνταξης τα οποία καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους με καθυστέρηση από τον ασφαλιστικό φορέα και είτε δεν έχουν δηλωθεί εγκαίρως στις φορολογικές δηλώσεις τους είτε η δήλωση δεν έχει γίνει με στον ορθό τρόπο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί είτε έχουν λάβει, είτε θα λάβουν σύντομα, ειδοποίηση από την εφορία προκειμένου να τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους αυτή με την ένταξή τους στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η αίτηση μπορεί υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. είτε ηλεκτρονικά με email ή σε φάκελο μέσω ΕΛΤΑ ή κούριερ.

Πόσο καλά θωρακισμένος από τον νέο κορωνοϊό είναι ο οργανισμός σας;

 

Κάντε το check up εκτίμησης του κινδύνου στα θεραπευτήρια του Ομίλου HHG 

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς στη χώρα μας, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Μαζί όμως με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, «μεταδίδονται» και πολλές -ακόμα και αντικρουόμενες-  απόψεις για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου, από επιστήμονες και μη, χωρίς αυτό το γεγονός να έχει το ουσιαστικό αποτέλεσμα που όλοι, ανεξαρτήτως πεποιθήσεως, αναζητούν, δηλαδή τη μείωση της θνητότητας. Έτσι, τα ερωτηματικά παραμένουν στο μυαλό όλων: Αν κολλήσω, κινδυνεύω; Πόσο καλά θωρακισμένος είναι ο οργανισμός μου;

Η απάντηση είναι ότι το κλειδί της επιτυχίας στην αντιμετώπιση της νόσου, είναι η πρόληψη και η έγκαιρη ταυτοποίηση των ασθενών που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου επιδείνωσης και η κατά προτεραιότητα χορήγηση των κατάλληλων θεραπειών. 

Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας και βάσει ειδικού σχεδίου προετοιμασίας και διαχείρισης της κρίσης COVID-19, ο Όμιλος Hellenic Healthcare (HHG) έχει βιώσει από την πρώτη γραμμή και αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που γέννησε η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, χάρη στη συνεργασία του με τους κορυφαίους καθηγητές Λοιμωξιολογίας κκ. Σαρόγλου, Σκουτέλη, Γιαμαρέλλου και Δαΐκο, τον καθηγητή  Μικροβιολογίας και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τσακρή, άπαντες μέλη της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού, καθώς και με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ και καθηγητή του  Πανεπιστημίου Πατρών, Λοιμωξιολόγο κ. Παναγιωτακόπουλο, και τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνο του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του ομίλου HHG κ. Σπανάκη.

Σε συνεργασία με τον καθηγητή Αιματολογίας κ. Γ. Γεροτζιάφα και την επιστημονική του ομάδα από το INSERM U938 Sorbonne University επεξεργάστηκαν και προσάρμοσαν το πρωτοποριακό πρόγραμμα εφαρμογής των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση και καθοδήγηση των ασθενών με COVID-19, στη μορφή ενός απλού και οικονομικού check up, του “Score Compass COVID -19”. 

Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας στους Λιγκιάδες


 Την μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών με τις εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής.

Φέτος συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ημέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής σκόρπισαν τον θάνατο και την καταστροφή.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο και ακολούθησαν στο χώρο του μνημείου προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν o Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr. Ernst Reichel, η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας, του στρατού και της πυροσβεστικής, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωποι περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων καθώς και αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.


Παρών και ο μοναδικός επιζών της γερμανικής θηριωδίας Παναγιώτης Μπαμπούσκας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος σημείωσε ότι η ημέρα της 3ης Οκτωβρίου του 1943 δεν ήταν ένα γεγονός ουρανοκατέβατο. «Ήταν η μαύρη συνέπεια μιας ακόμη πιο μαύρης αιτίας. Με άλλα λόγια, προηγήθηκε κάποιο σύστημα μέσα στο οποίο επωάστηκε το αυγό τούτου του φιδιού» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης: «Σήμερα ωστόσο ζούμε σε οργισμένους καιρούς και βεβαιωμένα πλέον διαλεγόμαστε με το αβέβαιο. Σήμερα που το χάος της αβύσσου είναι σχεδόν μπροστά μας έτοιμο να μας καταβροχθίσει συνολικά, σήμερα το χρέος να θυμούμαστε είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτικότερο».

Έντεκα παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (46.298) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(12) για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (4) καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, (3) στη Στερεά Ελλάδα, (3) στην Ήπειρο, (1) στη Δυτική Ελλάδα και (1) στην Πελοπόννησο.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (765) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (59) άτομα.

(1) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (145) σχετικές παραβάσεις.

(3) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (206) σχετικές παραβάσεις.

(233) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (232) διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και (1) των 300 ευρώ ωςακολούθως:

(42) στη Θεσσαλονίκη,

(33) στην Κεντρική Μακεδονία,

(29) στα Ιόνια Νησιά,

(27) στη Δυτική Ελλάδα,

(21) στο Βόρειο Αιγαίο,

(18) στη Στερεά Ελλάδα,

(13) στην Αττική,

(12) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(12) στην Κρήτη,

(11) στην Ήπειρο,

 (9) στην Πελοπόννησο,

 (4) στη Θεσσαλία και

 (2) στο Νότιο Αιγαίο

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (18.375) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (18.359) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (16) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ


Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παράταση των αναστολών συμβάσεων και των αποζημιώσεων (534 ευρώ) των εργαζομένων σε όλους τους πληττόμενους κλάδους βάσει ΚΑΔ, για όλον τον Οκτώβριο.

Συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης των κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού είναι οι νέοι δικαιούχοι για το επίδομα των 800 ευρώ, που δίνεται σε επαγγελματίες των οποίων ο κλάδος έχει πληγεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών του υπουργείου Εργασίας artandculture.professionals.services.gov.gr

Εφόσον δεν έχουν λάβει επιδότηση ανεργίας μέχρι τον Μάιο του 2020 αλλά ούτε έχουν λάβει με άλλη ιδιότητα τα 800 ευρώ αποζημίωσης ειδικού σκοπού, θα μπορέσουν να λάβουν το επίδομα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιους προστατεύει η μεσογειακή διατροφή;


Επιρρεπείς στην ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι όσοι ακολουθούν μια υψηλή σε κρέας, αλάτι και αναψυκτικά διατροφή. Αντιθέτως, όσοι επιλέγουν τη μεσογειακή διατροφή αντιμετωπίζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Ένα πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, δημητριακά και ψάρια, μέτριο σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασί και φτωχό σε κόκκινο κρέας διαιτολόγιο, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τις καπνίστριες και πρώην καπνίστριες στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στο ευνοϊκό αυτό συμπέρασμα για όσες κάνουν χρήση προϊόντων καπνού κατέληξε μια πρόσφατη γαλλική ανάλυση, μετά από αξιολόγηση της διατροφής περισσότερων από 62.000 γυναικών.

«Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που επηρεάζει δύο με τρεις φορές συχνότερα της γυναίκες. Αυτές αντιπροσωπεύουν το 70% των περιπτώσεων. Η  αιτιολογία της εμφάνισής της δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί, ωστόσο η πλειονότητα  των μελετών υποδεικνύει  ότι στην παθογένεσή της αλληλεπιδρούν τόσο περιβαλλοντικοί όσο και γενετικοί, ορμονικοί και  ανοσολογικοί παράγοντες. Συχνά σχετίζεται με αντισώματα [ρευματοειδείς παράγοντες (RF) και/ή αντι-κιτρουλλινικά αντισώματα (ACPA)]. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για θετική σε ACPA ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιδιαίτερα σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση», μας εξηγεί ο εξειδικευμένος στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος Oρθοπαιδικός Χειρουργός δρ Αθανάσιος Τσουτσάνης.

Πρόκειται για μια μη μεταδοτική νόσο που προσβάλλει τις αρθρώσεις, όπως είναι και οι άλλες μορφές αρθρίτιδας. Η βλάβη προκαλείται από ανάπτυξη φλεγμονής και υπερπλασία του αρθρικού υμένα, που οδηγούν σε φθορά του χόνδρου και κατόπιν των οστών της προσβεβλημένης άρθρωσης. Οι ασθενείς βιώνουν τοπικό πόνο, οίδημα και δυσκαμψία, ενώ σπανιότερα μπορεί να εκδηλώσουν εξωαρθρικά συμπτώματα, όπως αναιμία, οφθαλμική φλεγμονή, απώλεια βάρους ή φλεγμονή σε άλλα όργανα του σώματος. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανόν να επηρεάσουν και την ψυχική υγεία τους, αφού προκαλούν άγχος και κατάθλιψη, χειροτερεύοντας τελικά την ποιότητα ζωής τους. Η νόσος σχετίζεται και με σημαντική θνησιμότητα, με το προσδόκιμο ζωής των ασθενών να είναι πιθανό να μειωθεί κατά τρία έως δέκα χρόνια!