Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Δύο άνθρωποι νεκροί σε συντριβή μονοκινητήριου αεροσκάφους

 

Νεκρός ο Γιαννιώτης ο συνεπιβάτης


Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μετά από πτώση του μονοκινητήριου αεροσκάφους, το πρωί της Δευτέρας στο χωριό Χαριά του Δήμου Πύργου στην Ηλία.

Πρόκειται για τους δύο επιβάτες του ιδιωτικού αεροσκάφους, το οποίο είχε ξεκινήσει από το Μεσολόγγι και έπεσε μέσα σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς όμως να τραυματιστεί κάποιος κάτοικος του χωριού.


Μάλιστα ο 55χρονος πιλότος του αεροσκάφους, δάσκαλος στο επάγγελμα,  καταγόταν από το συγκεκριμένο χωριό και το πατρικό του σπίτι βρισκόταν μόλις 100 μέτρα από σημείο της συντριβής

Ο δεύτερος νεκρός, ο 58χρονος συγκυβερνήτης, είναι εθελοντής πυροσβέστης από το Μεσολόγγι.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, για κατοχή ναρκωτικών και επιπλέον ο ένας και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

 


Συνελήφθησαν χθες (20-06-2021) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί, που κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών και επιπλέον ο ένας και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους κατηγορούμενος και κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια τους και σε σημεία περιμετρικά αυτών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

ποσότητα ηρωίνης σε μορφή «βράχου», βάρους 12,8 γραμμαρίων,

μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,

φιαλίδιο με υγρή μεθαδόνη,

δενδρύλλιο κάνναβης σε γλάστρα,

μεταλλικός τρίφτης,

ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και

σώμα πολεμικής χειροβομβίδας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού

 


Οι εμβολιασμένοι που, κατά την κρίση των γιατρών τους, υπέστησαν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους με την πρώτη δόση του εμβολίου, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, αίτημα για εξαίρεσή τους από τη δεύτερη δόση με το εν λόγω εμβόλιο και επιλογή άλλου.

Από την δεύτερη δόση με AstraZeneca εξαιρούνται τα άτομα όλων των ηλικιών που εκδήλωσαν σοβαρή, ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, τα οποία θα κληθούν να κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα από τα άλλα εμβόλια.

Επιπλέον, από τη δεύτερη δόση του AstraZeneca, εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι, που μετά την πρώτη δόση εκδήλωσαν:

Αρτηριακή εμβολή και θρόμβωση

Εμβολή και θρόμβωση της κοιλιακής αορτής

Εμβολή και θρόμβωση άλλων και μη καθορισμένων τμημάτων της αορτής

Εμβολή και θρόμβωση αρτηριών των άνω άκρων

Εμβολή και θρόμβωση αρτηριών των κάτω άκρων

Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένων αρτηριών των άκρων, μη καθορισμένη

Εμβολή και θρόμβωση λαγόνιας αρτηρίας

Εμβολή και θρόμβωση άλλων αρτηριών

Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένης αρτηρίας

Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα

Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα των επιφανειακών αγγείων των κάτω άκρων

Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα της μηριαίας φλέβας

Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα άλλων εν τω βάθει αγγείων των κάτω άκρων

Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα των κάτω άκρων μη καθορισμένη

Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα άλλων εντοπίσεων

Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα μη καθορισμένης εντόπισης

Θρόμβωση πυλαίας φλέβας

Άλλη φλεβική εμβολή και θρόμβωση

Σύνδρομο Budd-Chiari

Μεταναστευτική θρομβοφλεβίτιδα

Εμβολή και θρόμβωση της κοίλης φλέβας

Εμβολή και θρόμβωση της νεφρικής φλέβας

Εμβολή και θρόμβωση άλλων καθορισμένων φλεβών

Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένης φλέβας

Πνευμονική εμβολή

Πνευμονική εμβολή με αναφορά σε οξεία πνευμονική καρδιά

Πνευμονική εμβολή χωρίς αναφορά σε οξεία πνευμονική καρδιά.

ΕΟΔΥ: Δέκα επτά θάνατοι σήμερα, 209 νέα κρούσματα

 


4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα επτά θάνατοι σήμερα, 209 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 209, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.548 (ημερήσια μεταβολή +0.0%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 32 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 672 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.565 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 283 (63.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.615 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -27.27%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δεν θα μπορούν να πουλήσουν και να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους αν δεν τα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο

 


Ύστερα από απόφαση που έλαβε υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν μπορούν να πουλήσουν και να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο.

Όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι περιοχές στις οποίες έτρεχε συλλογή δηλώσεων το προηγούμενο διάστημα αλλά και εκείνες που βρίσκονται σε φάση προανάρτησης – ανάρτησης δεν έχουν την αναμενόμενη ανταπόκριση, καθώς μόλις 1 στις 3 αιτήσεις είναι πλήρως δηλωμένη.

Στις πλείστες των περιπτώσεων, δηλαδή, είτε είναι αδήλωτες είτε δεν έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Αποτέλεσμα αυτού, το υπουργείο να φέρει ρύθμιση, μέσω της οποίας μπαίνουν στον «πάγο» τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους επόμενους 18 μήνες, σε μια προσπάθεια να δηλωθούν ολοένα και περισσότερα ακίνητα. 

Για να είναι εφικτό αυτό, όσοι συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια αδιαφορία δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν αλλά ούτε και να πουλήσουν την περιουσία τους, αν πρώτα δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Δώρα και φοροεκπτώσεις από τις e-αποδείξεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

 


Τα σενάρια που εξετάζονται είναι αρκετά, με πολλές εναλλακτικές, αλλά κοινή συνισταμένη την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ήδη υπάρχουν προτάσεις οι οποίες προβλέπουν:

1. Φοροεκπώσεις: Το σύνολο των συναλλαγών που θα γίνονται με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ή ελεύθερων επαγγελματιών θα φέρνουν μείωση στο φορολογητέο εισόδημα ή στο φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου. Προϋπόθεση οι συναλλαγές να έχουν γίνει μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking. Στις κατηγορίες των επαγγελματιών ή των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων θα είναι συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.

2. Έπαθλα: Σχεδιάζεται η αναμόρφωση της φορολοταρία προκειμένου να δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά. Τα ποσά μπορεί να φτάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.

Πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 20 Ιουνίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 78.461 έλεγχοι, από τους οποίους οι 36.969 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 177 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

78 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 76 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

20 στο Βόρειο Αιγαίο,

17 στη Στερεά Ελλάδα,

11 στη Θεσσαλονίκη,

 7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 6 στη Δυτική Μακεδονία,

 5 στην Κρήτη,

 5 στην Ήπειρο,

 4 στην Κεντρική Μακεδονία,

 2 στη Δυτική Ελλάδα και

 1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 59.265 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 57.157 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.108 των 150 ευρώ.

75 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

47 στη Θεσσαλονίκη,

13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

8 στη Θεσσαλία,

3 στο Βόρειο Αιγαίο,

3 στην Κρήτη και

1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.568 ομοειδείς παραβάσεις.

11 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στη Θεσσαλονίκη, σε 2 καφέ μπαρ επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για 15ημέρες για υπέρβαση ορίου πελατών – όρθιοι πελάτες.

Στη Στερεά Ελλάδα, 5.000 ευρώ σε επιβάτη πτήσης διότι ταξίδευε χωρίς να έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα από τον πλήρη εμβολιασμό του.

Στην Κρήτη, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου και με 15νθημερη αναστολή λειτουργίας, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

Στο Νότιο Αιγαίο, από 3.000 ευρώ σε 4 καφέ μπαρ και 15νθημερη αναστολή λειτουργίας, για όρθιους πελάτες.

Στα Ιόνια Νησιά, από 5.000 ευρώ σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για όρθιους πελάτες.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.880 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.097 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 222 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τροφικές αλλεργίες vs τροφικές δυσανεξίες

 


Στις μέρες μας υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε άτομα έχει εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του κάποια τροφική αλλεργία.

Οι τροφικές αλλεργίες παρουσιάζονται ως απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος με τη διαδικασία της παραγωγής ισταμίνης για την καταπολέμηση της «εισβολής» μιας ανεπιθύμητης για τον οργανισμό τροφής.

Η διαδικασία αυτή αποθηκεύεται στη «μνήμη» του σώματος και σε κάθε επόμενη εμφάνιση της συγκεκριμένης τροφής επανενεργοποιείται ταχύτατα ο μηχανισμός αυτός.

Αυτή η αλλεργική αντίδραση δεν πρέπει να συγχέεται με τις τροφικές δυσανεξίες, καθώς η βασική διαφορά των δύο αυτών καταστάσεων είναι ότι η δυσανεξία σχετίζεται με τα αντισώματα IgG ενώ η αλλεργία με τα IgE, αναφέρει ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital.

Συμπτωματολογία

Οι διαφορές των τροφικών αλλεργιών με τις τροφικές δυσανεξίες είναι αρκετές και στη συμπτωματολογία τους.

Για τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών είναι γνωστό ότι αφορούν το δέρμα, την αναπνευστική λειτουργία και το κυκλοφορικό σύστημα.

Όταν η αλλεργιογόνος για τον οργανισμό τροφή εισέρχεται στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται απελευθερώνοντας ισταμίνη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας σειράς αντιδράσεων όπως εξάνθημα στο δέρμα, συριγμός και βήχας.

Άλλες συχνές αλλεργικές αντιδράσεις είναι οι εξής:

·       Ναυτία και έμετος

·       Δυσκολία στην αναπνοή

·       Πρόβλημα κατάποσης

·       Οίδημα της γλώσσας

·       Αδυναμία ομιλίας

·       Ζάλη

Για τα συμπτώματα δυσανεξίας στα τρόφιμα είναι γνωστό ότι είναι χρόνια και ότι μπορεί να εμφανιστούν αρκετές ημέρες μετά την κατανάλωση της μη ανεκτής από τον οργανισμό τροφής, ενώ έχουν συσχετιστεί με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη χρόνια κόπωση.

Πως να διατηρήσετε υγιή τα γόνατά σας για χρόνια

 


Αδυσώπητος αποδεικνύεται ότι είναι με όλους ανεξαιρέτως ο χρόνος, καθώς στο πέρασμά του αφήνει έναν οργανισμό λιγότερο ισχυρό, επιβαρύνοντας κάθε όργανο, σύστημα, ιστό, οστό και άρθρωση, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του γόνατος. Με τη γήρανση ο χόνδρος φθείρεται και πια δεν προστατεύει στον ίδιο βαθμό τα οστά, οι μύες και οι σύνδεσμοι χάνουν τη δύναμή τους, οι μηνίσκοι παύουν να προστατεύουν τόσο αποτελεσματικά τον χόνδρο.

Ακόμα πιο καταστροφικός στο πέρασμά του είναι στους ανθρώπους που έχουν υπερβολικό βάρος, την ατυχία κάποιος πρόγονός τους να είχε οστεοαρθρίτιδα ή παράγοντες που διαταράζουν την ικανότητα ισορροπίας και τους καθιστούν επιρρεπείς σε πτώσεις, με αποτέλεσμα να έχουν πολλούς τραυματισμούς στα γόνατά τους.

Αυτοί οι λόγοι οδηγούν συχνά σε οστεοαρθρίτιδα, μια πάθηση που είναι η κύρια αιτία πόνου των γονάτων, δυσκολία αυτοεξυπηρέτησης και υποβάθμιση της ζωής των ηλικιωμένων.

«Το γόνατο είναι η άρθρωση που υπόκειται στις μεγαλύτερες πιέσεις. Έχει σύνθετη δομή και είναι ευάλωτη σε τραυματισμούς κυρίως από πτώσεις που προκύπτουν όχι μόνο σε ηλικιωμένους αλλά σε άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Μάλιστα, η πτώση με το γόνατο μπορεί να έχει ιδιαίτερα βαριές συνέπειες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες και γι’ αυτό χρήζει ταχύτατης ιατρικής φροντίδας.

Εκτός από τους τραυματισμούς, ο πόνος στο γόνατο απασχολεί μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, αφού με την πάροδο του χρόνου είναι αναπόφευκτο ένα ποσοστό φθοράς του. Όμως, δεν είναι απόλυτο ότι θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ή κινείται η άρθρωση. Υπάρχουν τρόποι που εάν υιοθετηθούν και εφαρμοστούν με συνέπεια, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα  μελλοντικά να κληθεί κάποιος να θεραπεύσει ακόμα και χειρουργικά μια δυσλειτουργική άρθρωση», επισημαίνει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Κλινική Περιστερίου.