Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Δώρα και φοροεκπτώσεις από τις e-αποδείξεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

 


Τα σενάρια που εξετάζονται είναι αρκετά, με πολλές εναλλακτικές, αλλά κοινή συνισταμένη την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ήδη υπάρχουν προτάσεις οι οποίες προβλέπουν:

1. Φοροεκπώσεις: Το σύνολο των συναλλαγών που θα γίνονται με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ή ελεύθερων επαγγελματιών θα φέρνουν μείωση στο φορολογητέο εισόδημα ή στο φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου. Προϋπόθεση οι συναλλαγές να έχουν γίνει μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking. Στις κατηγορίες των επαγγελματιών ή των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων θα είναι συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.

2. Έπαθλα: Σχεδιάζεται η αναμόρφωση της φορολοταρία προκειμένου να δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά. Τα ποσά μπορεί να φτάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.

3. Αποδείξεις: Στο σύστημα που ισχύει σήμερα, στη φόρολοταρία μετρούν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων. Εξετάζεται ωστόσο, στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων και ως εκ τούτου θα αναγκαστούν οι συναλλαγές τους να γίνονται μέσω τράπεζας.

4. Διπλές αποδείξεις: Υπάρχει και το σενάριο που προβλέπει στο όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να μετράνε διπλά.