Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Μεγάλη η ταλαιπωρία των συνδημοτών από τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας

 

Σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου έγινα μάρτυρας του τρόπου λειτουργίας της Τράπεζας της κοινότητάς μας.

Πραγματικά μεγάλη η ταλαιπωρία όλων των συνδημοτών μας.

Δυστυχώς ο τρόπος λειτουργίας της, ας μου επιτραπεί η έκφραση, δίνει όλο το βάρος στην εξυπηρέτηση στους καλούς πελάτες..

Και ας οι ηλικιωμένοι να περιμένουν στον καύσωνα.

Ντροπή!!!!

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Κοινότητας Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

ΟΑΕΔ: 24ωρη παράταση για το νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.000 νέων θέσεων εργασίας

 


Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής στο νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη 1.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση έως την Τρίτη 29 Ιουνίου, στις 23.59, λόγω τεχνικού προβλήματος στη διαδικασία υποβολής εντολών κενών θέσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες (+12 μήνες για τους ανέργους που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση) και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνονται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.

Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση.

Άνεργοι που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση είναι:

– ηλικίας 18-24 ετών ή άνω των 50 ετών ή

– εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για 6 μήνες και άνω ή

– απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δεν ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή δεν παρακολούθησαν επαγγελματική κατάρτιση ή

– ζουν μόνοι τους, έχοντας τη φροντίδα ενός ή περισσότερων εξαρτώμενων μελών.

Άνεργοι που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση είναι:

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Ανακοίνωση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην εκκλησιαστική εκπαίδευση και την Βελλά

 


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην εκκλησιαστική εκπαίδευση και την Βελλά ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας των απόδημων Ηπειρωτών μαζί με ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Ηπείρου.

Η πληροφορία ότι με σχέδιο νόμου συνοδευόμενο με θετική εισήγηση της Ιεράς Συνόδου καταργείται η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς και οι συναφείς Εκκλησιαστικές Σχολές, Λυκείου, Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής, μας βρίσκει καθ’ ολοκληρίαν αντίθετους.

Επιπλέον, η υλοποίηση της σκέψης αυτής έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία και την προσφορά της περιώνυμης Σχολής, αφού αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας με τεράστια προσφορά στη δημόσια ζωή. Καλούμε όλους τους Ηπειρώτες πολιτικούς, τους Τοπικούς παράγοντες, όλους τους κοινωνικούς φορείς, τον λαό της Ηπείρου να υψώσει τη φωνή του, να αγωνιστεί για να μην υλοποιηθεί αυτή η πρόταση.

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

ΕΟΔΥ: Οκτώ θάνατοι σήμερα, 362 νέα κρούσματα

 


11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οκτώ θάνατοι σήμερα, 362  νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 362, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 421.266 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 68 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 629 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 215 (66,5% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

To 83,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.659 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 39 (ημερήσια μεταβολή +2,63%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 50 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.682 θάνατοι.

Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μια παράβαση στην Ήπειρο, την Κυριακή 27 Ιουνίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 89.784 έλεγχοι, από τους οποίους οι 51.258 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 40 παραβάσεις, ως ακολούθως:

21 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 18 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 6 στη Στερεά Ελλάδα,

 5 στο Βόρειο Αιγαίο,

 3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 3 στη Θεσσαλονίκη,

 3 στα Ιόνια Νησιά και

 1 στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 59.646 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 57.523 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.123 των 150 ευρώ.

5 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

 2 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.688 ομοειδείς παραβάσεις.

8 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας και 300 ευρώ πρόστιμο σε υπάλληλο του καταστήματος για μη χρήση μάσκας.

Στα Ιόνια Νησιά, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη εστιατορίου για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στην Ήπειρο, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κέντρο διασκέδασης για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας και εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στη Δυτική Μακεδονία, από 5.000 ευρώ σε 3 άτομα για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στην χώρα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.975 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.121 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 250 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επιστολή του Δημάρχου Πωγωνίου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη Βελλά

 


Επιστολή στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο σχετικά με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων απέστειλε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Μακαριώτατε,

Αποτελεί για όλους μας δυσάρεστη έκπληξη η αποδοχή, από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου, της απόφασης της Κυβέρνησης για κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς και παύση της δραστηριότητάς της ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία.

Πρόκειται για την αρχαιότερη Εκκλησιαστική Σχολή που στην πολύχρονη λειτουργία της έχει προσφέρει ποικιλοτρόπως στην ελληνική κοινωνία κι έχει αποδώσει εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους

Για την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου δε, αποτελεί σημείο αναφοράς και πολλοί από εμάς έχουμε την χαρά και την τιμή να αποτελούμε μέλος της μεγάλης οικογένειας των Βελλαϊτών.

Όπως είχαμε επισημάνει και σε σχετική επιστολής μας στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, σε μία εποχή που η Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να δημιουργήσει  Ιερατικές – Εκκλησιαστικές Σχολές στα πέρατα του κόσμου, η επικείμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί πρόταση που αφενός δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό κι αφετέρου θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη διακονία της Εκκλησίας.

Θα αναμέναμε, λοιπόν, μία συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της Κυβέρνησης αλλά και της Εκκλησίας για ανάδειξη της προσφοράς της Βελλάς ώστε να συνεχίσει το σπουδαίο εκπαιδευτικό της έργο.

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθεί με οιονδήποτε τρόπο ώστε να συνεχίσει να αποτελεί «φάρο» της θρησκευτικής μας παράδοσης και της ελληνικής παιδείας.

                                                                                   

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης»

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Τέλος το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας

 


Από τη  Δευτέρα  28 Ιουνίου παύει να ισχύει το μέτρο  της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που είχε τεθεί σε ισχύ για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού.

Την ανακοίνωση είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ.  Νίκος Χαρδαλιάς  στην ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης.

Εκτός από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 28 Ιουνίου ισχύουν και τα παρακάτω μέτρα περαιτέρω χαλάρωσης.

-Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού.

Στο χώρο της εστίασης, αυξάνεται το ανώτατο όριο παρουσίας στα δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

-Το ανώτατο όριο ατόμων σε δεξιώσεις που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Στις οργανωμένες παραλίες ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 30 Ιουνίου και ώρα 7:30 μ.μ.

 


Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση στο κανάλι του Δήμου Πωγωνίου στο Youtube.

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  74  του  Ν. 4555/2018 και της  ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ του ΥΠ.ΕΣ. αριθμ. 426/Α.Π. 77233/13-11-2020 [ΑΔΑ  6ΩΚΛ46ΜΤΛ6-ΥΔ4],  για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε   να είστε παρόντες 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ  στην  TAKTIKH συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η  οποία θα  διεξαχθεί  την  Τετάρτη   30η  Ιουνίου  2021   και ώρα  19.30.        

Η  συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί   ΜΕ  ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ .  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Πριν  από τη συνεδρίαση  θα σας σταλεί ηλεκτρονικά το  Link  για να συνδεθείτε ηλεκτρονικά στην Τηλεδιάσκεψη. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

                             ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ 

1. Έγκριση 6ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2021.

2. Έγκριση παράτασης υλοτομίας Δ.Δ. Χαραυγής.

3. Έγκριση παροχών  ύδρευσης εκτός οικισμού.

4. Σύσταση  Επιτροπής για αδέσποτα ζώα.

5. Έγκριση προτάσεων στο ΠΕΣΔΑ.

6. Έγκριση αιτήσεως προς την Εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ  ΜΑΛΕΑ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε.», για άμεση εκτέλεση προτεινόμενων μελετών υπό μορφή δωρεάς.

7. Έγκριση δαπάνης ΔΕΔΔΗΕ, για χορήγηση νέας παροχής και σύνδεση με το Δίκτυο Μέσης Τάσης, για Δημοτικό ακίνητο στην Κοιν. Ζαραβίνας.

8. Μεταβίβαση μισθωτικής σχέσης, λόγω θανάτου, στην Κοιν. Κτισμάτων.

9. Λύση σύμβασης Δημοτικού Καταστήματος Κοιν. Ριαχόβου.

10. Έγκριση Αλλαγής  χρήσης  Δημοτικού  Καταστήματος  Κοινότητας  Μαζαρακίου

11. Γνωμοδότηση  ΔΣ  για την ίδρυση τμήματος ένταξης στο δημοτικό σχολείο Καλπακίου.

12. Έγκριση παραχώρησης πλατείας Κοιν.  Κεφαλοβρύσου, για  γάμο.

13. Ονοματοδοσία οδών & πλατειών στις Κοινότητες Καταρράκτη & Κρυονερίου. 

14. Σύνταξη διαχειριστικών μελετών δημοτικών δασών.

Μαρία Κεφάλα: Σχετικά με όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες για το κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης Βελλάς

 


Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες για το κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης της Βελλάς Ιωαννίνων σχετικά με την εισήγηση της ΔΙΣ, η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα ξεκαθάρισε τα εξής:

"Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ) στη Βελλά Ιωαννίνων- η μία από τις 3 συνολικά μεταλυκειακές νέες δομές.

Η Βελλά απετέλεσε από το 13ο αιώνα και για 400 χρόνια περίπου μεγάλο πνευματικό κέντρο. Το 1911 ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων Βλάχος ίδρυσε εκεί Ιεροδιδασκαλείο από όπου αποφοιτούσαν δάσκαλοι και ιερείς και όπου έμεναν δωρεάν οι σπουδαστές. Πλήθος διαπρεπών πολιτικών, νομικών και επιστημόνων έχουν αποφοιτήσει από εκεί. Κανείς δεν υποβαθμίζει την ιστορικότητα και σπουδαιότητα της Βελλάς,  ούτε την προσφορά των Βελλαϊτών στην Εκκλησία και την κοινωνία.

Πολύ νωρίς και πριν προκύψει η οποιαδήποτε εισήγηση, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Υπουργό όσο και με τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων  του Υπουργείου προκειμένου να εξασφαλίσουμε και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, για τα οποία οι λύσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Υπήρξε άλλωστε και σχετική κοινοβουλευτική μου ερώτηση.

Το Υπουργείο Παιδείας δουλεύει μεθοδικά για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας και το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα το αποδείξει.

Ιωάννινα: Σύλληψη ημεδαπού για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και ευπρέπειας

 


Συνελήφθη προχθές (26-06-2021) στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, που κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και ευπρέπειας.

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία ημεδαπής ότι χθες το μεσημέρι άγνωστος βρισκόμενος έξω από την πόρτα του διαμερίσματός της και εκμεταλλευόμενος ότι αυτή ήταν ανοιχτή, προέβη μπροστά της σε πράξη γενετήσιου χαρακτήρα.

Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του κατηγορούμενου, ο οποίος συνελήφθη χθες το απόγευμα.

Ο συλληφθείς οδηγείται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου,

 


Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Παραμυθίας, Θεσπρωτία, 10:00

Δημαρχείο Πλαταριάς, Θεσπρωτία, 10:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Αιμορροΐδες και τρόπος ζωής: Τι κάνουμε λάθος;

 


Οι συνήθειες του τρόπου ζωής επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία του παχέος εντέρου. Η καθιστική ζωή από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που κοιμόμαστε είναι η πιο επικίνδυνη για την εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παραπανίσια κιλά, το στρες, η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ επίσης επηρεάζουν την εμφάνισή, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

«Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση, στην οποία οι φλέβες του πρωκτού ή του ορθού φλεγμαίνουν και διογκώνονται. Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές. Οι εσωτερικές εμφανίζονται στο ορθό και συνήθως είναι ανώδυνες και μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία. Οι εξωτερικές, που εμφανίζονται ως μικρές διογκώσεις γύρω από τον πρωκτό προκαλούν, εκτός από αιμορραγία, πόνο και κνησμό», μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

Η παθογένεση της αιμορροϊδοπάθειας είναι πολυπαραγοντική. Η κύρια αιτία εμφάνισής της είναι η δυσκοιλιότητα, η οποία απασχολεί περίπου το 12% των ανθρώπων παγκοσμίως, με τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε δεινότερη θέση από τους Ευρωπαίους.Η διαταραχή στην ισορροπία των ορμονών, οι παρενέργειες των φαρμάκων και η γενετική προδιάθεση είναι μερικοί από τους λόγους εμφάνισής της, για τους οποίους λίγα μπορούμε να κάνουμε.