Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Στις Πανελλήνιες Εξετάσεις το βιβλίο του Πωγωνήσιου συγγραφέα Θόδωρου Δεύτου «Τραπεζούντα: Το διαμάντι της Ανατολής»

Σε απόσπασμα από το βιβλίο Τραπεζούντα - Το διαμάντι της Ανατολής, του Ηπειρώτη συγγραφέα Θεόδωρου Δεύτου (εκδ. Ωκεανός, Αθήνα 2015, σ. 243-244) εξετάστηκαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Ημερήσιου και της Δ΄ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου που έδιναν χθες Πανελλήνιες Εξετάσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας θεωρητικής κατεύθυνσης.
Συγκεκριμένα τους ζητήθηκε να βρουν δύο ομοιότητες και τρεις διαφορές ως προς το περιεχόμενο με απόσπασμα από το πεζογράφημα του Γιώργου Ιωάννου «Μες στους προσφυγικούς καταυλισμούς» (Για ένα φιλότιμο, εκδ. Κέδρος). 
Από το βιβλίο του Θ. Δεύτου η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επέλεξε το απόσπασμα που αναφέρεται σε πρόσφυγες οι οποίοι φτάνουν μετά από απίστευτες κακουχίες στη Θεσσαλονίκη:
[...] Το πρώτο φως της αυγής που μας ξύπνησε, μας δημιούργησε την πρώτη έκπληξη. Μπροστά μας απλωνόταν ένας μεγάλος κόλπος, αλλά δεν γνωρίζαμε πού βρισκόμασταν, αφού η απόσταση ήταν πολύ μεγάλη, ενώ ακόμη και τα σπίτια φαίνονταν σαν μικρές κουκκίδες. 
Όσο πλησιάζαμε, όλα γίνονταν ευκρινέστερα, αλλά και πάλι συμπέρασμα δεν μπορούσαμε να βγάλουμε για το πού βρισκόμασταν.
Μέχρι τη στιγμή που κάποιος απ' αυτούς που είχαν ανέβει ψηλά στο κατάρτι, φώναξε: «Ο Λευκός Πύργος, αδέλφια! Είμαστε στη Θεσσαλονίκη!».
Ένα πανηγύρι έγινε πάνω στο κατάστρωμα, όπου συγκεντρώθηκαν όλοι οι επιβάτες. Όλοι ήθελαν να θαυμάσουν τη νύφη του Θερμαϊκού, που έστεκε εκεί αγέρωχη, ήρεμη, αρχόντισσα, καθώς την έλουζε ο πρωινός ανοιξιάτικος ήλιος. Η Θεσσαλονίκη έστεκε εκεί απέναντι, υπερήφανη για την ιστορία της, αλλά, το κυριότερο, με μια ανοικτή αγκαλιά για όλους.

Ειδικό κάδο ανακύκλωσης πλαστικών καπακιών τοποθέτησαν στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας, μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ σε συνεργασία με τη γιαννιώτικη εταιρεία "SEP Market Παπαδόπουλος"

   
  Στην τοποθέτηση ειδικού κάδου στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου για τη συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών καπακιών με στόχο την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων και υγειονομικού υλικού που θα προσφερθεί στα ιδρύματα της περιοχής, προχώρησαν σήμερα Παρασκευή 3 Ιουνίου, μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ σε συνεργασία με τη γιαννιώτικη εταιρεία "SEP Market Παπαδόπουλος".
     Η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και περιλαμβάνει την τοποθέτηση 11 συνολικά ειδικών κάδων σε επιλεγμένα σημεία (10 στα Ιωάννινα και 1 στην Ηγουμενίτσα), ώστε να συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός πλαστικών καπακιών.
    Φέτος το Πάσχα, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ σε συνεργασία με την εταιρεία “SEP Market Παπαδόπουλος”, μέσα από τη συγκέντρωση και ανακύκλωση περίπου 1,5 τόνου πλαστικών καπακιών μπουκαλιών και άλλων πλαστικών συσκευασιών εξασφάλισαν την αγορά δύο αναπηρικών αμαξιδίων τα οποία δόθηκαν στο Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων «Νεομάρτυς Γεώργιος» και στο Χρόνιων Παθήσεων Ηγουμενίτσας.
    Η μεγάλη ανταπόκριση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, των πελατών των “SEP Market Παπαδόπουλος”, συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, φορέων αλλά και των πολιτών σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα, μας υποχρεώνει να επαναλάβουμε το εγχείρημα που αποδεικνύει έμπρακτα ότι, η ανακύκλωση και η κοινωνική προσφορά στον τόπο μας, αποτελεί για όλους μας τρόπο ζωής.
     Την σημερινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Οδυσσέας Πότσης και η εκπρόσωπος της εταιρείας “SEP Market Παπαδόπουλος”, κα Αφροδίτη Κουρμαντζή.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους υποστήριξης της Πρωτοβουλίας, φορείς και πολίτες μπορούν να επικοινωνούν  με το τηλέφωνο: 26510-44113.

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: Ενημέρωση για τα προβλήματα κατά την επίσκεψη του Δημήτρη Ντότη στις Τ.Κ. Βασιλικού και Αγίας Μαρίνας

Τις Τοπικές Κοινότητες Βασιλικού και Αγίας Μαρίνας επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες, ο επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι» Δημήτρης Ντότης, που συναντήθηκε με κατοίκους και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Το κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα θερμό και οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων εξέφρασαν στον κ. Ντότη την ικανοποίησή τους για την επίσκεψή του και για την δέσμευσή του να μεταφέρει στο δημοτικό συμβούλιο τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.
Μετά το πέρας των επισκέψεων του ο Δ. Ντότης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 
«Επισκέφθηκα τις Τοπικές Κοινότητες Βασιλικού και Αγίας Μαρίνας και συναντήθηκα με κατοίκους τους και άκουσα τα παράπονα, τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Αυτό που διαπίστωσα είναι η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την επίλυση σειράς προβλημάτων τα οποία και δεσμεύτηκα να φέρω προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ακόμη, δεσμεύτηκα να είμαι καθημερινά δίπλα στους δημότες και ιδιαίτερα αυτών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.
Μαζί, θα αγωνιστούμε και θα πιέσουμε τη δημοτική αρχή να επιλύσει καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους».

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν με εντάλματα σύλληψης τρεις αλλοδαποί, για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την έξοδο παράνομων αλλοδαπών από την ελληνική επικράτεια

Συνελήφθησαν, χθες (02-06-2016) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρεις αλλοδαποί (ένας 33χρονος υπήκοος Γουινέας, ένας 28χρονος υπήκοος Ερυθραίας και ένας 23χρονος υπήκοος Κονγκό), κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης της κας Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την έξοδο παράνομων αλλοδαπών από την ελληνική επικράτεια.
Ειδικότερα, οι δράστες ήταν μέλη εγκληματικής ομάδας, η οποία προσέγγιζε παράνομους αλλοδαπούς στην περιοχή της Αττικής και διευκόλυνε, έναντι χρηματικής αμοιβής, την μετάβαση τους σε χώρες της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες στις 27-05-2016 συνόδευσαν τέσσερις παράνομους αλλοδαπούς (τρεις υπηκόους Κονγκό και έναν υπήκοο Μαρόκου), από την περιοχή της Αττικής στην πόλη των Ιωαννίνων, υποσχόμενοι τη μετάβασή τους, μέσω της Αλβανίας, σε χώρες της Ευρώπης (σχετικό το χθεσινό Δελτίο Τύπου μας).
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Συνυπέγραψε ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, ερώτηση που σχετικά με την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, σχετικά με την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Στην ερώτηση αναφέρεται ότι 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας και της κατάρρευσης, καθώς λειτουργούν χωρίς κανέναν πόρο, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο έχει μείνει στα χαρτιά. Έτσι, οι 380 εργαζόμενοι παρέμειναν για πολλοστή φορά απλήρωτοι επί μήνες, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, αφού πολλοί από αυτούς εργάζονται για 10 ή και περισσότερα χρόνια στους φορείς διαχείρισης.
Επιπλέον, σταδιακά διακόπτονται κρίσιμες λειτουργίες των ΦΔΠΠ, όπως για παράδειγμα η φύλαξη και οι πάσης φύσεως μετακινήσεις για επιστημονική παρακολούθηση, αυτοψίες και καταγγελίες, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων στη νέα προγραμματική περίοδο (ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ 2014 – 2020), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πόροι για αυτού του είδους διαχειριστικές δράσεις. Μια τέτοια προοπτική θα οδηγούσε σε άμεση διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται σε διαχειριστικό και οικονομικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε να ενημερωθούν για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο αρμόδιος Υπουργός, ώστε να λυθεί το εργασιακό πρόβλημα των εργαζομένων, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, όπως και για την ημερομηνία που θα ανοίξει η πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ 2014-2020 για την υποβολή προτάσεων από τους Φορείς Διαχείρισης.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Πρέβεζα

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 21χρονος ημεδαπός Ρομά

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Πρέβεζα.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος ενός 21χρονου ημεδαπού Ρομά, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε κλοπή, που έγινε την 05-04-2016 σε μονοκατοικία στην Πρέβεζα, όπου αφαιρέθηκαν χρυσά κοσμήματα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Άμεσα ενέργειες για την προστασία των βοοειδών

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μετάδοσης της οζώδους δερματίτιδας είναι οι αγελαδοτρόφοι της Ηπείρου, καθώς όπως ενημέρωσε επίσημα την Περιφέρεια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαπιστώνεται επιδημιολογική εξέλιξη του νοσήματος στη χώρα μας, αλλά και σε γειτονικές τρίτες και μη χώρες.
Το Υπουργείο μάλιστα παρέχει τη σύμφωνη γνώμη του στην Περιφέρεια να προχωρήσει στην προμήθεια εμβολίου, με ιδίους πόρους, κατά της νόσου για την προστασία των βοοειδών της περιοχής μας.
Ο Περιφερειάρχης ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο, τόνισε ότι η νόσος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την αγελαδοτροφία μας και πολύ περισσότερο για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, καθώς ήδη έχει δοθεί εντολή από το Υπουργείο για εμβολιασμό των ζώων στους γειτονικούς νομούς Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

ΟΑΕΔ: Υπενθύμιση για το επίδομα ανεργίας και την παρουσία των ανέργων

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας πρέπει ανα διαστήματα να προσέρχονται στα ΚΠΑ του οργανισμού για παρουσία.
Ο ΟΑΕΔ με ανάρτηση του υπενθυμίζει την διαδικασία για το επίδομα ανεργίας.
Κάθε πότε και πού πρέπει να δηλώνω την παρουσία μου στον ΟΑΕΔ προκειμένου να πιστώνεται το επίδομά ανεργίας;
Πρέπει να προσέρχεστε αυτοπροσώπως και αυστηρώς εντός των χρονικών διαστημάτων που αναγράφονται αναλυτικά στην «Απόφαση Υπαγωγής» στην επιδότηση που έχετε παραλάβει από την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ στην οποία έχετε καταθέσει την αίτησή σας για επιδότηση και αποκλειστικά στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και όχι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης πολιτών.
Επίσης η δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων δεν ανανεώνεται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.


Θανατηφόρο τροχαίο στο 3ο χμ της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων

Χθες (02-06-2016) το βράδυ στο 3ο χιλιόμετρο της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων, έλαβε χώρα τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν τρία οχήματα (ένα Δ.Χ. Φορτηγό και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα), με οδηγούς έναν 53χρονο ημεδαπό, μία 29χρονη ημεδαπή και έναν 19χρονο ημεδαπό αντίστοιχα.
Το τροχαίο δυστύχημα είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της 29χρονης οδηγού του ενός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου καθώς και το σοβαρό τραυματισμό 27χρονης ημεδαπής συνοδηγού.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

ΕΝΦΙΑ ως το ... 2031 προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός

Την παραδοχή ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει μέχρι το 2031 περιλαμβάνει η πρόβλεψη κρατικών εσόδων από τη λειτουργία των επενδύσεων που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή.
Στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων του νέου νόμου αναφέρεται ακόμη ότι τα έσοδα του κράτους από τις επενδύσεις μπορεί να φθάσουν το 1,45 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-2031, οπότε είναι το καταληκτικό εκτιμώμενο έτος παροχής των κινήτρων.
Πηγές χρηματοδότησης του νέου νόμου
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι πηγές άμεσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης του νέου νόμου είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, τα δάνεια του ελληνικού Δημοσίου από τράπεζες του εξωτερικού και η μόχλευση μέσω των Ταμείων Συμμετοχών.
Έσοδα - Δαπάνες
Από τις διατάξεις της εξεταζόμενης ρύθμισης, επισημαίνεται στην έκθεση, προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:
 1. Έσοδα που θα προκύψουν από την είσπραξη των προβλεπόμενων παραβόλων του άρθρου 13 «Υποβολή αίτησης υπαγωγής», του άρθρου 16 «Έλεγχος επενδυτικών σχεδίων» και του άρθρου 17 «Τροποποιήσεις απόφασης υπαγωγής».

Ευχάριστο καλοκαίρι χωρίς αιμορροΐδες

Ευχάριστο  καλοκαίρι χωρίς αιμορροΐδες μπορούν να απολαύσουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς ακόμα προλαβαίνουν.
Κι αυτό γιατί χάρη στη νέα μέθοδο “ANGIODINPROCTO’’  μπορούν να απαλλαγούν απ αυτές  μέσα σε μισή ώρα.
«Πράγματι όσοι δεν πρόλαβαν η το αμέλησαν μπορούν τώρα να απαλλαγούν από τις αιμορροΐδες γρήγορα, ανώδυνα, αναίμακτα  και να απολαύσουν ένα ευχάριστο καλοκαίρι» αναφέρει ο Δρ Διαμαντής Θωμάς Διευθυντής χειρουργός στο Metropolitan Hospital και προσθέτει:
«Οι αιμορροΐδες  το καλοκαίρι  λόγω του αλκοόλ, της ανέμελης διατροφής και της ζέστης ερεθίζονται  πιο ευκολα και προκαλούν συχνά αιμορραγία ,κνησμό και πόνο. Γι αυτό καλό είναι να τις θεραπεύουμε πριν από τις διακοπές μας».      
Οι αιμορροΐδες είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις –εμφανίζονται περίπου στο 50% του πληθυσμού της γης
και μπορεί να επηρεάσουν, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής του ασθενή και φυσικά περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα με τους γιατρούς οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν ριζική χειρουργική επίλυση του προβλήματος  λόγω του  έντονου μετεγχειρητικού πόνου, που προκαλεί η παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση.

Προς διάθεση τους επόμενους 12-18 μήνες, 1 δισ. για τα εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα δοθεί τους προσεχείς 12 μήνες για τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.
Την καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έθεσε με ερώτηση του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης.
Συγκεκριμένα τους επόμενους 12-18 μήνες θα δοθούν 1,063 δισ. ευρώ.

Ο Τ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι τα 663 εκατ. ευρώ θα βρεθούν από την χρηματοδότηση της χώρας και άλλα 400 εκατ. από το κράτος και τα διαθέσιμα των Ταμείων που έχουν αποθεματοποιηθεί από την μη καταβολή των εφάπαξ τα τελευταία χρόνια.