Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Έγκριση της Περιφέρειας (Ε.Υ.Δ.) για την υπογραφή σύμβασης κατασκευής του Αποχετευτικού Δικτύου των παράλιων οικισμών του Δήμου Ηγουμενίτσας

Προς ολοκλήρωση βαίνουν οι διαδικασίες για την έναρξη υλοποίησης ενός  εκ των σημαντικότερων έργων περιβάλλοντος στο Δήμο Ηγουμενίτσας, αλλά και της παράλιας ζώνης της Ηπείρου.  Συγκεκριμένα η Ε.Υ.Δ. του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, διατυπώνει τη θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου "Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και Διάθεση λυμάτων για την εξυπηρέτηση των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα Δήμου Ηγουμενίτσας, συνολικού προϋπολογισμού  12,361,019.24 €. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας.
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
Επίσης με άλλη απόφαση της Ε.Υ.Δ. του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, διατυπώνεται θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασίας ανάθεσης του υποέργου: Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Ηγουμενίτσας, συνολικού προϋπολογισμού 89.615,07 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Έκτακτο σχέδιο για αποζημιώσεις αγροτών



Τίθεται σε εφαρμογή από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινοτικό “κουμπαρά” με 40 εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζεται να ανοίξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν φέτος οι αγρότες από τα πρωτοφανή σε ένταση καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» εντός των επόμενων εβδομάδων πρόκειται να υπογραφεί υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση μέτρου που εντάσσεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, προκειμένου να “ξεκλειδώσει” κοινοτικούς πόρους ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν φέτος από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Με τις φετινές ζημιές στις καλλιέργειες και τις αγροτικές μονάδες να έχουν υπερβεί τα ταμειακά αποθέματα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την ενίσχυση των προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων(ΠΣΕΑ) με την αξιοποίηση “δεξαμενής” κοινοτικών πόρων για αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών του Νομού Ιωαννίνων

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων των δύο τελευταίων ετών.
Τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών του Νομού Ιωαννίνων είναι:

Γιάννης Καραγιάννης:
Το εισόδημα που έχει δηλώσει ανέρχεται στις 28 χιλιάδες ευρώ. Στο πόθεν έσχες έχει δηλώσει τρεις εκτάσεις εδάφους (οικόπεδα- αγροτεμάχια) και πέντε ακίνητα, τα οποία κατέχει είτε μόνος του είτε αποτελούν συνιδιοκτησίες. Κατέχει μερίδια στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, δύο αυτοκίνητα, ενώ διαθέτει δώδεκα τραπεζικούς λογαριασμούς.
Οι περισσότεροι είναι μηδενικοί και ένας εμφανίζει καταθέσεις των είκοσι χιλιάδων ευρώ.

Χρήστος Μαντάς:
Δηλώνει φορολογητέο εισόδημα 24.682 ευρώ και αφορολόγητο 52.661 ευρώ. Η σελίδα με τα ακίνητα, στο πόθεν έσχες, αναφέρει την ένδειξη "ουδεμία μεταβολή", έχει επτά τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις που φτάνουν περίπου τις 17 χιλιάδες ευρώ και είναι κάτοχος ενός αυτοκινήτου.

Γιάννης Στέφος:
Ο βουλευτής Γιάννης Στέφος δηλώνει φορολογητέο εισόδημα 38 χιλιάδων ευρώ, δηλώνει δέκα εδαφικές εκτάσεις, πέντε ακίνητα, εκ των οποίων ορισμένα αποτελούν συνιδιοκτησίες, τέσσερις συνεταιριστικές μερίδες στην Τράπεζα Ηπείρου, δεκατέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς εκ των οποίων μόνο ένας έχει καταθέσεις 36 χιλιάδων ευρώ και οι υπόλοιποι μικροποσά και ένα αγροτικό αυτοκίνητο.

Μερόπη Τζούφη:
Η βουλευτής Μερόπη Τζούφη, δηλώνει φορολογούμενο εισόδημα 87 χιλιάδων ευρώ. Έχει στην ιδιοκτησία της ή σε συνιδιοκτησία τέσσερις εδαφικές εκτάσεις και έξι ακίνητα, σπίτια και διαμερίσματα ενώ δηλώνει δεκατέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς.με καταθέσεις 130 περίπου χιλιάδων ευρώ.

Κώστας Τασούλας:

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας δηλώνει φορολογούμενο εισόδημα 60 χιλιάδων ευρώ και αφορολόγητο 55 χιλιάδων. Διαθέτει δύο οικοπεδικές εκτάσεις και 15 ακίνητα, με ορισμένα να αποτελούν συνιδιοκτησίες. Έχει επτά τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις 68 χιλιάδων ευρώ και ένα αυτοκίνητο.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί διακινητές για μεταφορά μεταναστών

Δύο αλλοδαποί (02) διακινητές και επτά (07) αλλοδαποί συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από στελέχη του γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής.
Συγκεκριμένα, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε Φορτηγό  όχημα με επικαθήμενο, με οδηγό και συνοδηγό τους ανωτέρω διακινητές, εντοπίστηκαν οι ανωτέρω αλλοδαποί κρυμμένοι εντός του επικαθημένου το οποίο είχε φορτίο από παλέτες, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Λόγω του ότι η καταληκτική ημερομηνίας εξόφλησής τους, συμπίπτει με αργία ή μη εργάσιμη

Παρατείνεται μέχρι τις 2 Ιανουαρίου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, λόγω του ότι η καταληκτική ημερομηνίας εξόφλησής τους, συμπίπτει με αργία ή μη εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα:
Η καταληκτική προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας ρυθμίζεται βάσει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε.7. της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του νόμου 4093/2012 η οποία αναφέρει τα εξής:
«1. Η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 2362/1995 (Α' 247) «Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις».*
Τα τέλη κυκλοφορίας εισπράττονται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως την 31 η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους εκείνου στο οποίο αφορούν. [...]».
Η 31η Δεκεμβρίου 2016 συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα (σ.σ. Σαββάτο). Για τη συγκεκριμένη υποχρέωση (σ.σ. καταβολή τελών κυκλοφορίας) δεν έχουν ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Δ., μιας και τα τέλη κυκλοφορίας είναι εκτός πεδίου ρύθμισης του συγκεκριμένου νόμου. 

ΟΑΕΔ: Παράταση έως Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017, ώρα 15:00 για το πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων 39 - 49 ετών

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε παράταση υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών
Η παράταση αφορά:
•Περισσότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες: Αττική, Νότιο Αιγαίο
•Περιφέρειες σε μετάβαση: ∆υτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη
•Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα.
Ως νέα καταληκτική  ημερομηνία ορίζεται η Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 15:00.
To «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και διά βίου Μάθηση 2014 -2020 (ΕΠ ΑΝΑΔ ΕΔΒΜ)» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Δήμος Πωγωνίου: Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 20-12-2016

Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  20-12-2016 [ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο  18/20-12-2016]
ΘΕΜΑΤΑ   ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ   ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση προϋπολογισμού και Ο.Π.Δ. του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Πωγωνίου έτους 2017.  ΑΠΟΦΑΣΗ  289
2. Σύσταση Επιτροπών παραλαβής έργων. ΑΠΟΦΑΣΗ  290
3. Έγκριση 3ου Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Εκθετήριο – Εργαστήρι ψηφιδωτών Γ. & Ν. Κολέφα».  ΑΠΟΦΑΣΗ  291
4. Έγκριση 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης της μελέτης: «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης έκτασης στη θέση Αγ. Γεώργιος Δολιανών». ΑΠΟΦΑΣΗ  292
5. Έγκριση 1ου Σ.Π. εργασιών – υπηρεσιών της μελέτης: «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης έκτασης στη θέση Αγ. Γεώργιος Δολιανών». ΑΠΟΦΑΣΗ  293
6. Έγκριση της μελέτης:  «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης έκτασης στη θέση Αγ. Γεώργιος Δολιανών».  ΑΠΟΦΑΣΗ  294
7. Διαγραφή τελών ύδρευσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  295
8. Έγκριση αναμορφώσεων προϋπολογισμού Δήμου Πωγωνίου έτους 2016.  ΑΠΟΦΑΣΗ  296 
ΕΚΤΑΚΤΑ  ΘΕΜΑΤΑ
1. Ανακήρυξη Επίτιμου Δημότη του Πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου. ΑΠΟΦΑΣΗ 297 
2. Μεταβολές  Σχολικών  Μονάδων.  ΑΠΟΦΑΣΗ  298
3. Έγκριση ηλεκτρολογικής μελέτης στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Δολιανών. ΑΠΟΦΑΣΗ  299
4. Αίτημα για συμμετοχή του Δήμου στο Πρόγραμμα διά Βίου Μάθησης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  300.
                                                                                            
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ Δ.Σ.

ΜΑΤΣΙΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Προσοχή στο κρυολόγημα γιατί καιροφυλακτεί η ρινικολπίτιδα λένε οι ΩΡΛ

Την προσοχή ενηλίκων και παιδιών στο κοινό κρυολόγημα εφιστούν οι  Ωτορινολαρυγγολόγοι τις ημέρες των γιορτών , καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες  που επικρατούν φέτος ευνοούν την  εμφάνιση ρινοκολπίτιδας!
Η ρινοκολπίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετά  από ένα κοινό κρυολόγημα. Είναι ιογενούς αιτιολογίας, αλλά μπορεί  να εξελιχθεί σε βακτηριδιακή με διάρκεια 10-14 ημέρες.
Πρόκειται για φλεγμονή των κόλπων που βρίσκονται στο πρόσωπο. Φλεγμαίνουν όμως και οι υπόλοιποι κόλποι (μετωπιαίοι, σφηνοειδείς και ηθμοειδείς) και ουσιαστικά το σύνολο της μύτης. Γι’ αυτόν το λόγο συνήθως μιλάμε για ρινοκολπίτιδα.
«Κάθε χρόνο ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεγάλους, γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Φέτος  μάλιστα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο καθώς έχουμε ιδιαίτερα ς χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τις περασμένες χρονιές» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ
Το καλοκαίρι, ο ήλιος και η θάλασσα είναι ευνοϊκοί παράγοντες, αλλά ο χειμώνας   είναι μια δοκιμασία για το αναπνευστικό σύστημα γενικά και την μύτη ειδικά, τουλάχιστον για κείνους που είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις! Η σωστή προετοιμασία και γνώση είναι πολύ σημαντικές!
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν παχύρευστες βλεννοπυώδεις εκκρίσεις από τη μύτη, μπούκωμα , πυρετό, βήχα και πονοκέφαλο. Τα επεισόδια της οξείας ρινοκολπίτιδας μπορούν να συμβούν 4-6 φορές το χρόνο και η διάρκειά τους ξεπερνά συνολικά τις 12 εβδομάδες.

Δήμος Πωγωνίου: Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 20-12-2016

Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  20-12-2016 [ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο  17/20-12-2016]
                          ΑΡΙΘΜΟΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥΣ

MONO ΘΕΜΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
  Έγκριση και ψήφιση προϋπολογισμού έτους 2017  και  Ο.Π.Δ.  Δήμου Πωγωνίου.
                                                                              
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ Δ.Σ.


ΜΑΤΣΙΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ