Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός Μανούρης Θ. Χρήστος

 

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών,  ο συγχωριανός Μανούρης Θ. Χρήστος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023   και ώρα 12:30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Πειραιώς στο Κοιμητήριο Σχιστού.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την Αγιοποίηση του Πατριάρχη Ιερεμία Α΄

 


Με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου  να ανακηρύξει Άγιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Α΄ ο οποίος καταγόταν από τη Ζίτσα, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την ακόλουθη ευχαριστήρια επιστολή:

«Παναγιώτατε, Πατέρα και Δέσποτα, Οικουμενικέ Πατριάρχα, κ. κ. Βαρθολομαίε,

Με την παρούσα επιστολή απευθύνω σε Εσάς και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου τις θερμές μου ευχαριστίες για την ιστορική απόφαση που λάβατε την 10η Ιανουαρίου 2023 σύμφωνα με την οποία εγγράψατε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Α΄, ορίζοντας ως ημερομηνία εορτασμού της μνήμης του την 13η Ιανουαρίου.

Με την απόφασή Σας αυτή μας δώσατε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση καθώς η Ζίτσα αποτελεί τον γενέθλιο τόπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Α΄. Μεταφέροντας,   τα συναισθήματα της πλειοψηφίας των δημοτών και του χριστεπώνυμου πλήθους του Δήμου Ζίτσας Σας δηλώνω πως αποτελεί για όλους εμάς ιδιαίτερη τιμή η αναγνώρισή Του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.   

Ιωάννινα: Πρόγραμμα κατάρτισης στη μελισσοκομία

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα υλοποιήσει ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης μελισσοκομίας.

Τα προγράμματα θα είναι διάρκειας 295 ωρών και αφορούν στην κατάρτιση 20 συνολικά ατόμων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocollo@ioannina.gr

Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνει τις 12/01/2023 έως τις 31/1/2023.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης: Αρτοκλασία και Πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμή του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ώρα 5:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό κοιμήσεως Θεοτόκου Αργυρούπολης

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης έχει την ιδιαίτερη χαρά να σας προσκαλέσει τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 5:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό κοιμήσεως Θεοτόκου Αργυρούπολης, οδός Ολυμπίας 28, για να τιμήσουμε όλοι μαζί την Ιερή Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων.

Με αφορμή την εορτή του Αγίου η  Αδελφότητα μας θα αναβιώσει την καθιερωμένη προς τιμήν του Αρτοκλασία κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού της Εορτής του, αφού ο Άγιος Γεώργιος είναι Προστάτης της Αδελφότητάς μας.

Θα χαρούμε να σας έχουμε όλους κοντά μας!

Με εκτίμηση

ο Πρόεδρος

και τα μέλη του Δ.Σ.

της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης

Ανατολή Ιωαννίνων: Μονοκατοικία καταστράφηκε από πυρκαγιά

 


Πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα κατέστρεψε ολοσχερώς μονοκατοικία στην περιοχή της Ανατολής Ιωαννίνων.

Στο σημείο επιχείρησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τρία οχήματα και δέκα άνδρες.

Από πυρκαγιά δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε τον Γιώργο Γιαννίκο

 


Τον Γιώργο Γιαννίκο, έναν άνθρωπο που έχει ταυτιστεί με τον εορτασμό των Θεοφανίων στην Παμβώτιδα, τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Σε μία λιτή τελετή, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδημάρχων, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος τον ευχαρίστησε για την προσφορά του και του παρέδωσε το μετάλλιο της πόλης.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζωγράφος ο Γιώργος Γιαννίκος βουτά στα νερά της λίμνης επί 53 συναπτά έτη, κρατώντας ζωντανό το έθιμο, ενώ για 15 φορές ήταν αυτές που ανέσυρε τον σταυρό.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν σωρεία διωκτικών εγγράφων και ειδικότερα (2) βουλεύματα εισαγγελικών αρχών και (4) καταδικαστικές αποφάσεις

 


Συνελήφθη χθες  το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν σωρεία διωκτικών εγγράφων και ειδικότερα (2) βουλεύματα εισαγγελικών αρχών και (4) καταδικαστικές αποφάσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για: 

·         βούλευμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, με το οποίο διατάσσεται η σύλληψη- κράτησή του για το αδίκημα της «Σύστασης και Συμμορίας», 

·         βούλευμα της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης με το οποίο διατάσσεται η σύλληψη- κράτησή του για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών,

·         απόφαση Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με ποινή κάθειρξης -8- ετών και χρηματική ποινή -20.000- ευρώ, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών,

·         απόφαση Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με ποινή  κάθειρξης -8- ετών και χρηματική ποινή -5.000- ευρώ για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών,

·         απόφαση Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης με ποινή φυλάκισης οκτώ -8- μηνών και δέκα -10- ημερών, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και απόπειρα κλοπής και 

·         απόφαση Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης με ποινή φυλάκισης επτά -7- μηνών για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διάρκειας στην Ιόνια Οδό

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μακράς διαρκείας, θα ισχύσουν στον Αυτοκινητόδρομο Ιόνια Οδός με στόχο την εκτέλεση εργασιών διαγράμμισης.

Ειδικότερα, από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 30 Απριλίου, στον αυτοκινητόδρομο Ιόνια Οδός , και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (140,9ο έως 200,9ο χλμ), θα υλοποιούνται κατά περίπτωση και διαδοχικά οι κάτωθι αποκλεισμοί:

             Αποκλεισμός αριστερής λωρίδας

             Αποκλεισμός δεξιάς λωρίδας και Λ.Ε.Α.

             Αποκλεισμός χώρου στάθμευσης

             Αποκλεισμοί ραμπών εισόδου-εξόδου κόμβων

             Αποκλεισμοί λωρίδων διοδίων (μετωπικών και πλευρικών)

Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή από ανατολή έως δύση ηλίου και το Σάββατο από ανατολή ηλίου έως τις 16:00.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα αποσύρονται καθημερινά μετά το πέρας των εργασιών.

Εργασίες και κατ’ επέκταση κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν τα διαστήματα 24-28/02/2023, 24-27/03/2023 και 07-18/04/2023, καθώς και σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και εφιστά την προσοχή των οδηγών καθώς οι τελευταίοι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική σήμανση.

Αρχές Μαρτίου τα πρώτα στεγαστικά για νέους

 


Στο στάδιο της υλοποίησης πέρασαν τα πρώτα δύο προγράμματα στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από την ψήφιση του νόμου 5006/2022 «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 239 Α΄/22.12.2022).

Συγκεκριμένα, προχωρούν αμέσως η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και τη διάθεσή τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα προγράμματα αυτά σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, με έμφαση στους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά δράσεις, συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τους 137.000 δικαιούχους, που θα εξασφαλίσουν προσιτή κατοικία υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Παράλληλα, με τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής αυξάνεται η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα, ενώ αξιοποιείται δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Ειδικότερα, για το πρόγραμμα των χαμηλότοκων δανείων προβλέπεται ότι:

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για συμμετοχή επιχειρήσεων στις τουριστικές εκθέσεις Βρυξελλών και Τελ Αβίβ

 


Σε δυο ακόμη σημαντικές διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, στις Βρυξέλλες και στο Τελ Αβίβ, θα συμμετάσχει τον Φεβρουάριο η Περιφέρεια Ηπείρου, υλοποιώντας τον ετήσιο προγραμματισμό της για προβολή και προώθηση του προορισμού «Ήπειρος».
Η Περιφέρεια, όπως πάντα, θα φιλοξενήσει στο χώρο που θα διαθέτει στο Περίπτερο του ΕΟΤ, τους φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Αναλυτικά στοιχεία για τις δύο εκθέσεις:

1.   Η Έκθεση BRUSSELSTRAVELFESTIVAL (πρώην SalondesVacances) θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το διάστημα 2-5 Φεβρουαρίου 2023. Πρόκειται για την δεύτερη συμμετοχή της Ηπείρου στο πιο σημαντικό τουριστικό event του Βελγίου με πλήθος εκθετών και συνεκθετών, καθώς και επαγγελματιών του τουρισμού και φυσικά πολλών επισκεπτών.

Η ιστοσελίδα της έκθεσης είναι: https://www.salondesvacances.eu

2.   Η Έκθεση Ι.Μ.Τ.Μ. στο Τελ Αβίβθα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14&15 Φεβρουαρίου 2023. Στην συγκεκριμένη έκθεση ηΠεριφέρεια Ηπείρου συμμετέχει από το 2008 επιτυγχάνοντας συνεχή αύξηση των επισκεπτών προς την περιοχή μας. Η ιστοσελίδα της έκθεσης είναι: https://www.imtm-telaviv.com/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου

 


Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας- Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας- Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Αλκοόλ και καρκίνος παγκρέατος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

 


Η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό και οι πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και κυρίως του στόματος, του ανώτερου πεπτικού και του ήπατος, είναι αποδεδειγμένη. Πρόσφατα μια κορεάτικη μελέτη επιβεβαίωσε ότι μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης κακοήθειας και στο πάγκρεας, ένα όργανο που παράγει ένζυμα και βοηθά στην πέψη. Μάλιστα, ανέδειξε μια πληθυσμιακή ομάδα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος: τους διαβητικούς και τα άτομα με διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας.

«Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ, ανεξαρτήτως του τύπου, αποτελεί παράγοντα κινδύνου καρκινογένεσης. Όσον αφορά στο πάγκρεας, υπάρχουν μελέτες που έχουν συνδέσει την κακή αυτή συνήθεια με την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στους πάσχοντες από παγκρεατίτιδα - μια πάθηση που απειλεί όσους καταναλώνουν συχνά, για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες ποσότητες οινοπνευματώδη ποτά.

Η έρευνα δείχνει ότι ενοχοποιείται τόσο η οξεία παγκρεατίτιδα όσο και η χρόνια. Η πρώτη είναι μια κατάσταση που προκαλεί ξαφνική φλεγμονή του παγκρέατος και διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Η δεύτερη, χαρακτηρίζεται από χρόνια προοδευτική φλεγμονή και ουλές και οδηγεί σε μη αναστρέψιμη βλάβη των παγκρεατικών πόρων», εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

Μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε το 2018 σε ασθενείς που αναζήτησαν θεραπεία οξείας παγκρεατίτιδας σε νοσοκομείο, έδειξε ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, συγκριτικά με άτομα χωρίς τη νόσο.