Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Α. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Συνέντευξη του νέου περιφερειάρχη


Στα οργανωτικά ζητήματα της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Υπάρχουν διάφορα βήματα τα οποία και ακολουθούμε για να φτάσουμε σε επιθυμητό επίπεδο την Περιφέρεια», τόνισε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι «γίνονται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και «σιγά – σιγά» η μηχανή της Περιφέρειας παίρνει μπροστά».
Ο κ. Καχριμάνης, τόνισε ακόμη ότι υπάρχει συνεργασία με όλους τους Δήμους και έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες και στους αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων ώστε να κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση προκειμένου να δίνονται από κοινού λύσεις όπου απαιτούνται.
«Το βασικό είναι – ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του – ότι η αρμοδιότητα των σχολείων από 1ης του έτους έχει μεταφερθεί στους Δήμους, οι οποίοι ανέλαβαν και τις δαπάνες μίσθωσης των διδακτηρίων και των υπηρεσιών της εκπαίδευσης».
Τη λήψη απόφασης για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, ως προς τη μετακίνηση των ζώων που προορίζονται για σφαγή, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, θα δοθεί η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να μεταφέρουν τα ζώα στα σφαγεία με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι υγιή, είτε των ιδίων, είτε των εμπόρων, ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία που υπάρχει για την εξεύρεση κτηνιάτρων για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης. Όπως πρόσθεσε, ο έλεγχος των ζώων από τους κτηνιάτρους θα γίνεται κατά τη σφαγή τους.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων στο Τελωνείο Κακαβιάς, το οποίο μετά από χρόνια επανέρχεται στη δημοσιότητα. Ο κ. Α. Καχριμάνης, τόνισε ότι το θέμα αυτό είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, οι οποίες είχαν αναστείλει τη λειτουργία του για πολεοδομικό πρόβλημα. Στη συνέχεια από την Εταιρεία των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών αγοράστηκε η απαιτούμενη συμπληρωματική έκταση των 250 τ.μ. από την Κρατική Περιφέρεια. Το ΣΧΟΠ εξέτασε εκ νέου το ζήτημα και με απόφαση του ιδίου, ως Νομάρχη Ιωαννίνων, εγκρίθηκε η λειτουργία του πρατηρίου, αλλά με τους ίδιους όρους, (δηλαδή με δασμούς), που ισχύουν για όλα τα πρατήρια που λειτουργούν στην Ελληνική Επικράτεια. «Φοβόμασταν ότι θα δοθεί το δικαίωμα να μην έχουν δασμούς τα πρατήρια αυτά, για αυτό και δώσαμε την έγκριση για λειτουργία χωρίς την απαλλαγή δασμών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό με τα άλλα πρατήρια», πρόσθεσε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Α. Καχριμάνης, ανέφερε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει η θεσμοθέτηση των Επιτροπών Ανάπτυξης και Κοινωνικών Θεμάτων, ενώ μεταξύ των πρώτων θεμάτων που θα συζητηθούν είναι το Π. Δ. για την Λίμνη Παμβώτιδα και η Μελέτη για τη Χωροθέτηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.
Αναφερόμενος στο θέμα των σταθμών διοδίων, σημείωσε ότι η καλύτερη λύση είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών. Για τους περιφερειακούς συμβούλους, είπε ότι αυτοί δεν χωρίζονται ανάλογα με τις περιοχές τους, προσθέτοντας ότι: «για να βοηθηθεί το έργο και των αντιπεριφερειαρχών ενοτήτων και να δοθεί οντότητα στην πραγματική διάσταση που έχει ο θεσμός αυτός, θεώρησα ότι οι περισσότεροι που επελέγησαν (για θεματικοί αντιπεριφερειάρχες – Οικονομική Επιτροπή) κατά την πρώτη περίοδο πρέπει να είναι γύρω από το κέντρο και στη δεύτερη θα αξιοποιηθούν και από άλλες περιφερειακές ενότητες».

ΠΑΣΟΚ: Εθνική Συνδιάσκεψη ως τον Ιούνιο - Εθνικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο


Τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ μέσα στο επόμενο εξάμηνο και οπωσδήποτε ως τον Ιούνιο, αποφάσισε σύσκεψη στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού.
Αποφασίστηκε ακόμα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στις αρχές Φεβρουαρίου, πριν από αυτό σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.
Ως την Εθνική Συνδιάσκεψη του Ιουνίου θα γίνει πανελλαδική εξόρμηση και περιφερειακές συνδιασκέψεις.

ΔΟΕ: Παραιτήθηκε ο κ. Δημήτρης Μπράτης από την προεδρία


Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ΔΟΕ, υπέβαλε ο κ. Δημήτρης Μπράτης, λόγω της εκλογής του στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ: Διαμαρτυρίες από τις δύο Ομοσπονδίες του χώρου


Διαμαρτυρίες και από τις δύο Ομοσπονδίες του χώρου της λιανικής πώλησης καυσίμων προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, να επιτρέψει και πάλι τη διάθεση αφορολόγητων καυσίμων από πρατήρια στην παραμεθόριο στους Κήπους Έβρου, την Κακαβιά και τους Ευζώνους που είχαν κλείσει το 2006.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων εκφράζει σε σημερινή ανακοίνωση εντύπωση, προβληματισμό και απορία για την αδικαιολόγητη, όπως αναφέρει, απόφαση του Υπουργείου και επισημαίνει ότι τα πρατήρια έκλεισαν το 2006 μετά την διαπίστωση των αρμοδίων αρχών, ότι δια μέσου αυτών υπήρχε ευρεία διάθεση, διαρκώς αυξανόμενη, στο εσωτερικό της Ελλάδας ποσοτήτων των αφορολόγητων καυσίμων.

«Η παράνομη διακίνηση και διάθεση αφορολόγητων καυσίμων στο εσωτερικό της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια δημοσίων εσόδων από την δασμοφοροδιαφυγή, και την αλλοίωση των συνθηκών ανταγωνισμού της λιανικής πώλησης καυσίμων στον ευρύτερο χώρο της Βόρειας Ελλάδας», τονίζει η ΠΟΠΕΚ.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έστειλε σήμερα σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου στην οποία αναφέρει ότι τα πρατήρια της Β. Ελλάδος δέχονται ήδη τις καταστροφικές συνέπειες από τις αυξήσεις των φόρων καυσίμων στη χώρα μας και τη διαρροή των πωλήσεων στις γείτονες χώρες, και με το αφορολόγητο καύσιμο η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Υπενθυμίζει ακόμη ότι οι λόγοι για τους οποίους σταμάτησε η λειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων ήταν, σύμφωνα με την απόφαση του 2006, η απώλεια εσόδων των Δημοσίου, η δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού τόσο στον χώρο των εμπορευματικών μεταφορών, όσο και στο χώρο της εμπορίας πετρελαιοειδών και ο ελλοχεύων κίνδυνος άμεσης επιστροφής των αυτοκινήτων και λαθραίας διάθεσης των καυσίμων τους στην Ελληνική Επικράτεια.

Η ΟΒΕ σημειώνει ακόμη ότι την σχεδιαζόμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης από τον Οκτώβριο του 2011 τα πράγματα θα επιδεινωθούν δραματικά για τον καταναλωτή και τα παραμεθόρια πρατήρια τα οποία κυριολεκτικά θα αφανιστούν.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010: Στα 23,4 δισ. το ταμειακό έλλειμμα


Μείωση κατά 25% εμφάνισε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε Ταμειακή βάση σύμφωνα με τα στοιχεία σε ταμειακή βάση που δημοσιοποίησε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2010 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους) μειώθηκε σε 23,396 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 32,622 δισ. ευρώ το 2009.

Κατά το 2010, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,7% σε 52,306 δισ. ευρώ, από 48,560 δισ. ευρώ το 2009. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το δωδεκάμηνο μειώθηκαν κατά 8,1% σε 68,671 δισ. ευρώ, από 74,790 δισ. ευρώ το 2009.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία


Ο βουλευτής Ηλείας κ. Γιώργος Κοντογιάννης έκανε επίσημη δήλωση προσχώρησης στη Δημοκρατική Συμμαχία της κα Ντόρας Μπακογιάννη. Είναι ο τέταρτος που προσχωρεί στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: Ενέκρινε 150.000 ευρώ για τις ζημιές στους δρόμους από τις βροχοπτώσεις


Το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ενέκρινε πιστώσεις ύψους 150.000 ευρώ, ώστε να πληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης της βατότητας των δρόμων στην Περιφέρεια Ηπείρου από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του περασμένου Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε χτες Τρίτη 11 Ιανουαρίου ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας εγκρίνεται η διάθεση της πίστωσης από τους πόρους της Τ.Ε.Ο. Α.Ε., για την αντιμετώπιση δαπανών εκτελεσθεισών εργασιών αποκατάστασης ζημιών λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου 2010 και τρεχουσών αναγκών άρσης καταπτώσεων, πτώσεων ογκολίθων, επίχωσης τεχνικών κ.λ.π., στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Δ.Ε.Σ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου.

Όπως τονίζεται στην απόφαση την έγκριση της πίστωσης είχε ζητήσει με έγγραφό της τα τέλη Νοεμβρίου η ΔΕΣΕ, ενώ ελήφθη υπόψη και την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με την οποία πλήθος περιοχών της Περιφέρειας Ηπείρου κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Τέλος, στην απόφαση εκτιμάται ότι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, που, όπως σημειώνεται, οφείλονται στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα συνεχισθούν καθόλη την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Στο 90% η προσωρινή σύνταξη


Στο 90% της κανονικής σύνταξης θα ανέρχεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγείται στον ασφαλισμένο μετά την αίτησή του για συνταξιοδότηση. Τις αιτήσεις θα υποδέχεται ειδικό Σώμα Επιθεωρητών το οποίο θα έχει συγκροτηθεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα πιστοποιημένων επιθεωρητών το οποίο θα έχει την ικανότητα να απονέμει γρήγορα τις συντάξεις στους δικαιούχους και να διασφαλίζει ότι ύψος των προσωρινών συντάξεων θα βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά σε εκείνο της κανονικής, να φθάνει το 90% ή και να το υπερβαίνει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κουτρουμάνης, η εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής σύνταξης αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχε πριν από τις γιορτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΚΑ βάσει της σχετικής πρότασης που υπέβαλε η διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε πως η προσωρινή σύνταξη θα ισχύει για όλα τα Ταμεία και για τη διαδοχική ασφάλιση.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Απογραφή των αναγκών κάθε υπηρεσίας


Δεκαέξι ομάδες καταγραφής, μία ανά κάθε υπουργείο, συγκροτούμενες από στελέχη που θα επιλεγούν κατόπιν ανοιχτής και αδιάβλητης διαδικασίας ξεκινούν την ποιοτική απογραφή στο Δημόσιο.
Οι ομάδες καταγραφής θα καταγράψουν τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να συγκεντρώσουν και αποστείλουν τα πρώτα σχετικά στοιχεία έως τις 10 Φεβρουαρίου στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Τα δεδομένα της καταγραφής αυτής θα αποτελέσουν τη βάση, πάνω στην οποία ο ΟΟΣΑ θα προχωρήσει στη λειτουργική αξιολόγηση του δημοσίου τομέα κατά το β΄ τρίμηνο του 2011.
Η πρεμιέρα του σχεδίου για τον αποκαλούμενο «Καλλικράτη στο κράτος» έγινε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών σε συνάντηση του Γιάννη Ραγκούση με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που θα «εμπλακούν» στο σχέδιο.

Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε μάλιστα ότι συνεδριάσεις των επιτροπών που θα απογράψουν τα κενά και τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό θα γίνεται εκτός ωραρίου.
Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε από τους γενικούς γραμματείς να κάνουν μία προσέγγιση των αποχωρήσεων από το Δημόσιο σε βάθος τριετίας έτσι ώστε να δουν πως θα οργανωθούν μεσοπρόθεσμα οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας.
«Με την ποιοτική καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού ξεκινά ο Καλλικράτης στο κράτος, ο οποίος θα συμβάλει στην αναβάθμιση προς το επιτελικό Δημόσιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Προανήγγειλε μάλιστα ότι η ποιοτική καταγραφή θα συνδυαστεί με τη διαμόρφωση του νεόυ μισθολογίου αλλά και με μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ «για την κινητικότητα των υπαλλήλων», τον τρόπο δηλαδή που θα γίνοται στο μέλλον αποσπάσεις, μετατάξεις κλπ.

ΡΑΪΝΕΡ ΜΠΡΙΝΤΕΡΛΕ: Προτείνει ελεγχόμενη πτώχευση για μέλη της Ευρωζώνης


Σειρά δημοσιευμάτων στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, την Frankfurter Rundschau και αλλού, αναφέρονται στις προτάσεις του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανού υπουργού Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε (προέρχεται από το φιλελεύθερο FDP).
Σε αυτές, προτείνεται σχέδιο ελεγχόμενης πτώχευσης για χρεοκοπημένα κράτη της Ευρωζώνης. Οι σύμβουλοι του φιλελεύθερου υπουργού θεωρούν ότι μία χώρα θα πρέπει να μπορεί να οδηγηθεί σε πτώχευση ακόμη και αν είναι μέλος της Ευρωζώνης.
Ο στόχος μίας τέτοιας εξέλιξης είναι διπλός, αφού αφενός θα έστελνε «ισχυρό μήνυμα» στους ιδιώτες επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη το ρίσκο της στάσης πληρωμών ενός κράτους και αφετέρου θα επιδρούσε θετικά στη δημοσιονομική συμπεριφορά των κρατών-μελών.
«Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι στο μέλλον κανένα κράτος-μέλος δεν θα μπορεί να επαναπαυτεί ότι θα γλιτώσει την πτώχευση έχοντας την οικονομική στήριξη των εταίρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα των συμβούλων.
Το επιστημονικό συμβούλιο του κ. Μπρίντερλε θεωρεί πολιτικό "λάθος" να καταστεί ο σχεδιαζόμενος από τα μέσα του 2013 μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη σε ένα απλό ταμείο βοήθειας για τη διάσωση κρατών από την πτώχευση.
Στις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας οι σύμβουλοι του κ. Μπρίντερλε προτείνουν να δίνεται μεγαλύτερο βάρος στο σύνολο του χρέους παρά στο ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Θεωρούν επίσης επιβεβλημένο να θεσπιστεί σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ένα "φρένο χρέους" κατά το πρότυπο της Γερμανίας, όπου η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει συνταγματική ισχύ.
Αν και η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων είναι ηπιότερη, συχνά έρχονται στο προσκήνιο οξύτερες θέσεις, όπως αυτή και οι επερχόμενες εκλογές πρόκειται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την σκληρή ρητορική στη Γερμανία.

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Έως 17 Ιανουαρίου αιτήσεις για τους επιτυχόντες στην ΑΤΕbank


Με διορθωτική ανακοίνωση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει ότι έως τις 17 Ιανουαρίου 2011 και όχι έως τις 22 Ιανουαρίου όπως εσφαλμένα είχε αναγραφεί στην αρχική ανακοίνωση του Οργανισμού, καλούνται οι επιτυχόντες των κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ της προκήρυξης 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί στην ΑΤΕ Bank να υποβάλλουν σχετική αίτηση πρόσληψης, προκειμένου να διοριστούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ακολουθεί το τηλεγράφημα διορθωμένο.

«Έως τις 17 Ιανουαρίου 2011 καλούνται Οι επιτυχόντες των κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ της προκήρυξης 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί στην ΑΤΕ Bank να υποβάλλουν σχετική αίτηση πρόσληψης, προκειμένου να διοριστούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Διοίκηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ / Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού / Αγ. Κωνσταντίνου 8 - ΤΚ 102 41 Αθήνα, είτε με απευθείας κατάθεση στο πρωτόκολλο της Διοίκησης, είτε με αποστολή συστημένης επιστολής στην ανωτέρω διεύθυνση εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας».

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ: Ουρές στις τράπεζες για τις ρυθμίσεις των οφειλών


Αυξημένο ενδιαφέρον για ένταξη στις ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, όπως προκύπτει από το σημαντικό αριθμό δανειοληπτών που έχουν ζητήσει ενημέρωση από τις τράπεζες.

Μόνο στην Εθνική Τράπεζα έχουν κατατεθεί έως τώρα περισσότερες από 3 χιλιάδες αιτήσεις για τη λήψη βεβαίωσης οφειλών που είναι απαραίτητη για να κινηθεί η σχετική διαδικασία, ενώ πάνω από 10.000 πελάτες έχουν υποβάλει ερωτήματα για το θέμα στα υποκαταστήματα του δικτύου της.

Πρόκειται κυρίως για οφειλέτες που θέλουν να εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν ως προς την εξόφληση των χρεών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην Εθνική ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ελλιπή, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στη διευθέτησή τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τις επόμενες ημέρες η τράπεζα θα αποστείλει απαντητική επιστολή σε όλους τους πελάτες της, ζητώντας από όσους χρειάζεται να προσκομίσουν τα έγγραφα με τις πληροφορίες που λείπουν. Υπολογίζεται συνολικά ότι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και στις υπόλοιπες τράπεζες είναι περί 7-8.000.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ "Η ΠΙΝΔΟΣ": Ετήσιος χορός - Κοπή πίτας την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«Η ΠΙΝΔΟΣ»
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας καλούμε, με ιδιαίτερη χαρά, να τιμήσετε με την παρουσία σας τον ετήσιο χορό και την κοπή βασιλόπιτας που θα κάνει ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 στις 13:00 μ.μ. στο κέντρο «Νέο Κάστρο» (Τριπόλεως και Ανδριαθύρων κοντά στη Γυμναστική Ακαδημία - Δάφνη).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική με ηπειρώτικο συγκρότημα.
Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210-9640113 και 6972075270.

ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: Παραλία Βράχου Πρέβεζας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ: Ετήσιος χορός το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(Ισχύει για 2 άτομα)
Σας προκαλούμε, να τιμήσετε με την παρουσία σας τον ετήσιο χορό του Συλλόγου μας που θα γίνει το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 στις 9:00 μ.μ. στο κτήμα ΧΑΜΟΡΟΥΣΟΥ, (2ο χλμ Φαρσάλων - Καρδίτσας).
Την εκδήλωση θα συντροφέψει παραδοσιακή Ηπειρώτικη ορχήστρα.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ευτυχώς υπάρχουν και «υγιείς» «Καποδιστριακοί» Δήμοι


Μετά την ψυχρολουσία από τα οικονομικά αποτελέσματα του «Καποδιστριακού» Δήμου Άνω Καλαμά, έρχονται στο φως και ευχάριστες εκπλήξεις όσο προχωρά η οικονομική απογραφή.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο «τρύπες» αλλά και υγιή ταμεία.
1.Υγιές ταμείο είναι σίγουρα αυτό του πρώην «Καποδιστριακού» Δήμου Καλπακίου. Ο κ. Καψάλης γνωρίζει από πρώτο «χέρι» πως παραδίδει στον εαυτό του ταμειακό υπόλοιπο 150.000 ευρώ!
2.Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον πρώην «Καποδιστριακό» Δήμο Άνω Πωγωνίου, όπου υπάρχει η μια και μοναδική εκκρεμότητα του δανείου που έλαβε η προτελευταία Δημοτική Αρχή για την ολοκλήρωση και να θέσει σε λειτουργία των δημοτικών σφαγείων.

3.Τα πολύ ευχάριστα για τον νέο Δήμαρχο Πωγωνίου έρχονται από τον «Καποδιστριακό» Δήμο Δελβινακίου.
Με την Παράδοση – παραλαβή στο Δελβινάκι, ο κ. Κώστας Καψάλης παρέλαβε «ζεστό» χρήμα 252.000 ευρώ!!! από τον τελευταίο Δήμαρχο Δελβινακίου κ. Θανάση Μποζιάρη. Από τα χρήματα αυτά ελάχιστα ενδέχεται να πάνε σε υποχρεώσεις που πιθανόν να προκύψουν στο μέλλον, ενώ στο ταμειακό πλεόνασμα πρέπει να προστεθεί η τρίτη δόση της ΣΑΤΑ για το 2010 – δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, αλλά υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 130.000 ευρώ – και μια επιστροφή της ΔΕΗ ύψους 10.000 ευρώ. Στο σύνολο δηλαδή, ο κ. Καψάλης βρίσκει στο ταμείο του καταργηθέντος ακριτικού Δήμου περί τα 400.000 ευρώ.
Οφειλές προς τρίτους δεν υπάρχουν, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και τα τέλη της νέας χρονιάς, για τα αυτοκίνητα του Δήμου, έχουν πληρωθεί.
Μια τελευταία αλληλοενημέρωση έγινε το περασμένο Σάββατο, στο Δημαρχείο του Δελβινακίου, μεταξύ του κ. Θανάση Μποζιάρη και του κ. Κώστα Καψάλη, κατά τη διάρκεια κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ο κ. Καψάλης αναγνώρισε πως ο πρώην Δήμος Δελβινακίου είναι ένας από τους πιο άρτια οργανωμένους «Καποδιστριακούς» ΟΤΑ της χώρας.
Υπάρχουν τέλος και 5 με 6 μελέτες για ώριμα έργα που καλείται να χρηματοδοτήσει και να δρομολογήσει η νέα Δημοτική Αρχή.
Από τις σημαντικότερες είναι η αναπαλαίωση της οικίας Γκιώχα στο Δελβινάκι, η οποία προορίζεται για κέντρο πολυδραστηριότητας και τα δύο γήπεδα 5Χ5 σε Δελβινάκι και Κτίσματα.
Η νέα δημοτική αρχή έχει να αξιοποιήσει το Εκθετήριο Τοπικών Προϊόντων και το νερόμυλο του Ρογοζίου, μέσω δημοπρασίας σε ιδιώτες.

«ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ»: Τέλος για 250.000 εργαζομένους


Μόνο το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας θα απολαμβάνει των προνομίων της λίστας «βαρέων και ανθυγιεινών», σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Με την αναδιάρθρωση της λίστας και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός «βαρέων και ανθυγιεινών», ενώ δεν πρόκειται να βγουν στη σύνταξη πριν συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται σταδιακά, ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή στο 58ό έτος για μειωμένη). Για όσους μείνουν εκτός λίστας, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης θα είναι πέντε χρόνια, ενώ δεν θα θιγούν μονάχα όσοι βγαίνουν σε σύνταξη έως το 2015.

Όσοι απασχολούνται σε εργασίες ή επαγγέλματα τα οποία εξαιρούνται από τον πίνακα των ΒΑΕ, εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 31.12.2015, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ΒΑΕ.

ΙΚΑ: Καθιέρωση της έκδοσης προσωρινής σύνταξης σε ένα μήνα


Την υποχρεωτική καθιέρωση του μέτρου της έκδοσης προσωρινής σύνταξης σε ένα μήνα εξετάζει το υπουργείο εργασίας προκειμένου να περιοριστούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον ευαίσθητο τομέα της έκδοσης των συντάξεων, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 4.000.
Όπως επισημαίνει η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ η διαδικασία απονομής συντάξεων κυμαίνεται από 8 έως και 18 μήνες.
Η προσωρινή σύνταξη λειτουργεί σήμερα σε εκούσια βάση, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου και απονέμεται μέσα σε ένα μήνα. Κάθε συνταξιούχος λαμβάνει ένα ποσό έναντι, βάσει του 70% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα, το οποίο θα του επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωσή του εως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής οριστικής σύνταξης. Ωστόσο, οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι το ποσό δεν θα πρέπει να υπολείπεται του σημερινού κατώτατου ορίου των 465 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να λαμβάνουν κανονικά τα «επιδόματα» Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, πράγμα που δεν προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.