Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Α. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Συνέντευξη του νέου περιφερειάρχη


Στα οργανωτικά ζητήματα της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Υπάρχουν διάφορα βήματα τα οποία και ακολουθούμε για να φτάσουμε σε επιθυμητό επίπεδο την Περιφέρεια», τόνισε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι «γίνονται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και «σιγά – σιγά» η μηχανή της Περιφέρειας παίρνει μπροστά».
Ο κ. Καχριμάνης, τόνισε ακόμη ότι υπάρχει συνεργασία με όλους τους Δήμους και έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες και στους αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων ώστε να κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση προκειμένου να δίνονται από κοινού λύσεις όπου απαιτούνται.
«Το βασικό είναι – ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του – ότι η αρμοδιότητα των σχολείων από 1ης του έτους έχει μεταφερθεί στους Δήμους, οι οποίοι ανέλαβαν και τις δαπάνες μίσθωσης των διδακτηρίων και των υπηρεσιών της εκπαίδευσης».
Τη λήψη απόφασης για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, ως προς τη μετακίνηση των ζώων που προορίζονται για σφαγή, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, θα δοθεί η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να μεταφέρουν τα ζώα στα σφαγεία με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι υγιή, είτε των ιδίων, είτε των εμπόρων, ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία που υπάρχει για την εξεύρεση κτηνιάτρων για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης. Όπως πρόσθεσε, ο έλεγχος των ζώων από τους κτηνιάτρους θα γίνεται κατά τη σφαγή τους.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων στο Τελωνείο Κακαβιάς, το οποίο μετά από χρόνια επανέρχεται στη δημοσιότητα. Ο κ. Α. Καχριμάνης, τόνισε ότι το θέμα αυτό είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, οι οποίες είχαν αναστείλει τη λειτουργία του για πολεοδομικό πρόβλημα. Στη συνέχεια από την Εταιρεία των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών αγοράστηκε η απαιτούμενη συμπληρωματική έκταση των 250 τ.μ. από την Κρατική Περιφέρεια. Το ΣΧΟΠ εξέτασε εκ νέου το ζήτημα και με απόφαση του ιδίου, ως Νομάρχη Ιωαννίνων, εγκρίθηκε η λειτουργία του πρατηρίου, αλλά με τους ίδιους όρους, (δηλαδή με δασμούς), που ισχύουν για όλα τα πρατήρια που λειτουργούν στην Ελληνική Επικράτεια. «Φοβόμασταν ότι θα δοθεί το δικαίωμα να μην έχουν δασμούς τα πρατήρια αυτά, για αυτό και δώσαμε την έγκριση για λειτουργία χωρίς την απαλλαγή δασμών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό με τα άλλα πρατήρια», πρόσθεσε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Α. Καχριμάνης, ανέφερε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει η θεσμοθέτηση των Επιτροπών Ανάπτυξης και Κοινωνικών Θεμάτων, ενώ μεταξύ των πρώτων θεμάτων που θα συζητηθούν είναι το Π. Δ. για την Λίμνη Παμβώτιδα και η Μελέτη για τη Χωροθέτηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.
Αναφερόμενος στο θέμα των σταθμών διοδίων, σημείωσε ότι η καλύτερη λύση είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών. Για τους περιφερειακούς συμβούλους, είπε ότι αυτοί δεν χωρίζονται ανάλογα με τις περιοχές τους, προσθέτοντας ότι: «για να βοηθηθεί το έργο και των αντιπεριφερειαρχών ενοτήτων και να δοθεί οντότητα στην πραγματική διάσταση που έχει ο θεσμός αυτός, θεώρησα ότι οι περισσότεροι που επελέγησαν (για θεματικοί αντιπεριφερειάρχες – Οικονομική Επιτροπή) κατά την πρώτη περίοδο πρέπει να είναι γύρω από το κέντρο και στη δεύτερη θα αξιοποιηθούν και από άλλες περιφερειακές ενότητες».