Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Ιωάννινα: Ξεκινά η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου από την ΔΕΔΑ

 


Τις εργασίες για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και για την κατασκευή δικτύου που θα τροφοδοτεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΕΔΑ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Τσάκας και συνεργάτες του είχαν σήμερα συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ με τον οποίο συζήτησαν την ανάπτυξη του δικτύου και την συνεργασία που θα πρέπει να υπάρξει ώστε να προκληθεί η μικρότερη δυνατή όχληση στην πόλη.

«Ήρθε η σειρά της Ηπείρου και των Ιωαννίνων να προμηθευτούν φυσικό αέριο. Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα που θα γίνουν και δεσμευτήκαμε να έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία ώστε τους επόμενους μήνες που θα ξεκινήσουν τα έργα, να προχωρήσουν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να υπάρχει η μικρότερη όχληση και ταλαιπωρία. Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα αποκτήσουμε και μεις φυσικό αέριο κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Πώς θα λειτουργεί το panic button, που μπορεί να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας

 


Ένα «κουμπί» στο κινητό μπορεί να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; 

Η εφαρμογή panic button («Κομβίον Πανικού») δίνει την δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του προσώπου που την χρησιμοποιεί. 

Η εφαρμογή που σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει πιλοτικά, θα χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα ή εξυπηρετούνται στα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ).

Πώς θα λειτουργεί και πώς θα την χρησιμοποιεί μια γυναίκα που απειλείται και κινδυνεύει; Με έναν αριθμημένο κωδικό που θα λάβει ώστε να εγκαταστήσει στο κινητό της την εφαρμογή.

Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγγραφή της εφαρμογής. Το panic button μπορεί να εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα έξυπνης τεχνολογίας (smartphones), που υποστηρίζουν λογισμικά ios και android, ανεξαρτήτως του παρόχου κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο είναι συμβαλλόμενο το εγγεγραμμένο πρόσωπο.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπή, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων

 


Συνελήφθη χθες (18-11-2022) το πρωί από αστυνομικούς του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Ιωαννίνων ημεδαπή, η οποί κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, η κατηγορούμενη, βρισκόμενη σε αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε να προβαίνει σε καταγραφή δικαστικής συνεδρίασης με χρήση ηλεκτρονικής συσκευής, η οποία κατασχέθηκε.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΕΜΥ: Βροχές και τοπικές καταιγίδες την Κυριακή κυρίως στα δυτικά και βόρεια

 


Σύμφωνα με τη πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο, στο Ιόνιο και στη Θράκη, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα δυτικά, βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις σταδιακά πυκνότερες, με τοπικές βροχές, κυρίως στα κεντρικά τμήματα της χώρας. Τα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Η ορατότητα τις βραδινές και πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, με τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά τμήματα τις βραδινές και πρωινές ώρες. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία ξανά σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από 13 έως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 18 βαθμούς), 14 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 13 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 12 έως τους 16 βαθμούς), 17 έως 22 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (στη Βόρεια Κρήτη έως τους 26 βαθμούς Κελσίου), 18 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 5 Μποφόρ και βαθμιαία ισχυροί 6 Μποφόρ και αργότερα τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 Μποφόρ και πρόσκαιρα μετά το απόγευμα από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, σχεδόν θυελλώδεις, 7 Μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις βραδινές ώρες και υψηλά επίπεδα υγρασίας τις βραδινές και πρωινές ώρες αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ και βαθμιαία μέτριοι έως ισχυροί 5-6 Μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά πυκνότερες με τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις, ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, 3-4 Μποφόρ και τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα μέτριοι έως ισχυροί 5-6 Μποφόρ.

Άρτα: Εξιχνιάστηκε κλοπή χρηματικού ποσού από πορτοφόλι

 


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής, που κατηγορείται ότι αφαίρεσε 620 ευρώ από πελάτισσα καταστήματος

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή που έγινε στην Άρτα την 2-11-2022 και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη προσέγγισε πελάτισσα καταστήματος σούπερ – μάρκετ, όπου κατά τη συναλλαγή της στο ταμείο, αφαίρεσε τεχνηέντως από το πορτοφόλι της το χρηματικό ποσό των -620- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Σιταριά Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή, o συνδημότης Γκριμπούρας Στέφανος του Χαραλάμπου

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 87 ετών, o συνδημότης Γκριμπούρας Στέφανος του Χαραλάμπου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Κυριακή 20  Νοεμβρίου 2022  και ώρα 11:00 π.μ., από το Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιταριάς Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός για μεταφορά παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθη χθες το μεσημέρι σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών και παράβαση του Κ.Ο.Κ.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο συλληφθείς, χωρίς να είναι κάτοχος άδειας ικανότητας οδήγησης, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε με αυτό δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν των απαιτούμενων διατυπώσεων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.

Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Καταστροφή πυρομαχικών το πεδίο βολή «Πενταλώνι» Ζίτσας, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου

 


Καταστροφή πυρομαχικών το πεδίο βολή «Πενταλώνι» Ζίτσας, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (21 - 27/11/2022)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (21 έως 27 Νοεμβρίου 2022) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/11/2022

Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγγος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 22/11/2022

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11/2022

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 24/11/2022

Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/2022

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 08:00-15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 27/11/2022

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 18:00-23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/11/2022

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 22/11/2022

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες-Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11/2022

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 24/11/2022

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/2022

Συρράκο - Καλαρρύτες – Ματσούκι. 18:00-01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11/2022

Σενίκο-Δομολεσσά-Μικροχώρι-Κερασέα – Λωζανά – Ραδ o βίζι-Διχούνι. 08:00-13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/11/2022

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 22/11/2022

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11/2022

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 24/11/2022

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορ-ράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/2022

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11/2022

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/11/2022

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 22/11/2022

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11/2022

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 24/11/2022

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/2022

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας-Κερασώνας-Αγ. Γεώργιος-Δρυόφυτο-Παντάνασσα-Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11/2022

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/11/2022

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 22/11/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11/2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 24/11/2022

Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος - Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι - Δονάτος - Γολά - Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11/2022

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά. 08:00-15:00.

Τα Ιωάννινα προάγουν την καινοτομία και την εξωστρέφεια


 

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) οργάνωσαν στα Ιωάννινα σεμινάριο με θέμα την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.

O Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ καλωσόρισε τη διεθνή αποστολή και τους ευχαρίστησε που επέλεξαν τα Ιωάννινα για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου σεμιναρίου.

Υπογράμμισε ότι η επιλογή της πόλης ήταν ιδανική καθώς συνδυάζει τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν κέντρο υψηλής τεχνολογίας, καινοτομίας και υγιούς ανταγωνιστικότητας.

Ο Δήμαρχος έκανε μνεία στην ιστορική κληρονομιά των Ιωαννίνων, στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, στα βήματα εξωστρέφειας που γίνονται και στον καταλυτικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής.

Σε 40 Κοινότητες του Δήμου Ζίτσας, 15% επιπλέον επιδότηση από το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»

 


Αυξημένη επιδότηση κατά 15% δικαιούνται οι δικαιούχοι του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», από 18 έως 39 ετών που διαμένουν σε δήμους ή δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο συμπεριλαμβάνονται και 40 Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας και Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας.

Πρόκειται για τις Κοινότητες: Ασφάκας, Βατατάδων, Βλαχάτανου, Γαβρισιών, Λιγοψάς, Μεταμόρφωσης, Πετσαλίου, Βασιλόπουλου, Δελβινακόπουλου, Κληματιάς, Κοκκινοχώματος, Λευκοθέας, Παλιουρής, Ράϊκου, Σουλόπουλου, Δαφνόφυτου, Ζίτσας, Καρίτσας, Λίθινου, Πρωτόπαππα, Αετόπετρας, Βερενίκης, Βουτσαρά, Βροσίνας, Βρυσούλας, Γιουργάνιστας, Γκριμπόβου, Γρανίτσας, Γρανιτσοπούλας, Δεσποτικού, Δοβλάς, Εκκλησοχωρίου, Ζαλόγγου, Καλοχωρίου, Κουρέντων, Πολυδώρου, Ραδοβιζίου, Ριζού, Φωτεινού, Χίνκας. 

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα, για το οποίο δόθηκε παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022,  απευθύνεται σε νέους 18-39 ετών (φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005), με ατομικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό έως 50.000 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου

 


Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Τριτογενές κάπνισμα: Για ποιες δερματικές παθήσεις ευθύνεται;

 


Η έκθεση του ανθρώπινου δέρματος σε τριτογενές κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η αθηροσκλήρωση. Όπως όμως διαπιστώθηκε πρόσφατα, η επαφή με τους ρύπους που αφήνει το κάπνισμα στο περιβάλλον, όπως στα ρούχα, τις επιφάνειες των επίπλων, τις κουρτίνες ή τις ταπετσαρίες του αυτοκινήτου, πυροδοτεί και τους μηχανισμούς που ευθύνονται για την εμφάνιση φλεγμονωδών δερματικών νόσων, όπως η ψωρίαση.

«Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο δέρμα και τους βλεννογόνους, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, εξαιτίας των 7.000 βλαβερών ουσιών που περιέχει. Στις άμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνεται το κιτρίνισμα των δακτύλων και των νυχιών και η καθυστέρηση της επούλωσης των πληγών, ενώ εκείνες που εμφανίζονται μετά από χρόνια καπνίσματος είναι το ξηρό δέρμα και η πρόωρη γήρανση.

Έχει αποδειχθεί δε ότι οι καπνιστές με δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η παλαμο-πελματιαία φλυκταινώδης δερματίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, έχουν εντονότερα συμπτώματα. Επίσης, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, κυρίως μέσα και γύρω από το στόμα, ενώ διπλασιάζει τις πιθανότητες ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος», επισημάνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.