Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, συνολικά 175 έχουν χάσει τη ζωή τους, 2 νέα κρούσματα


Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2917, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 636 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1696 (58.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 175.
Οι 52 ήταν γυναίκες (29.7%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 180.518 κλινικά δείγματα.

Έρχονται πρόστιμα από τον Ιούλιο για τους ασυνεπείς του Κτηματολογίου


Από τον Ιούλιο θα γίνει η ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων στο Κτηματολόγιο και όσοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων θα έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις.
Πηγές από τον φορέα εξηγούν ότι οι επιμέρους λεπτομέρειες θα ενσωματωθούν στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, ενώ θα υπάρξει ένας αλγόριθμος μέσω του οποίου θα συνδέονται οι αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση της υποβολής αίτησης. “Το Κτηματολόγιο έχει δώσει πολλές παρατάσεις στους πολίτες προκειμένου να έχουν όλο το διαθέσιμο χρόνο, ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης”, τονίζουν μιλώντας στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής".

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για την εξ αποστάσεως εργασία


Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ

Έως τις 30 Ιουνίου παρατάθηκε δυνατότητα προσφυγής στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Ειδικότερα, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α' 55), ως ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου, παρατείνεται, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2020.
Παράλληλα, η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση, πριν από την πραγματοποίησή τους, που θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την παρ. 1α του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), ως ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου, παρατείνεται, μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2020.

ΑΕΔ Πωγωνάτος: Έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή Μπάμπη Νταλάκα


Η ανακοίνωση της ομάδας:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη της συνεργασίας μας με τον προπονητή Μπάμπη Νταλάκα έναν άνθρωπο γνώστη του ερασιτεχνικού μας που τα τελευταία δύο χρόνια εργάστηκε στην ακαδημία της  Σέλτικ στη Φλόριντα των ΗΠΑ και αγωνίστηκε και σε μεξικάνικες ομάδες. Ξεκινάει και ο σχεδιασμός για τη νέα περίοδο που με την αναδιάρθρωση μας βρίσκει να αγωνιζόμαστε στην Α κατηγορία».

«Κουδούνι» τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και για τους μαθητές δημοτικών, νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων


Ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία, μετά το lockdown του Μαρτίου.
Οι μικροί μαθητές, θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με νέα δεδομένα, ως προς τη διάταξη των αιθουσών, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά τον τρόπο που θα κάνουν διάλειμμα.
Το σχολικό έτος θα λήξει στις 26 Ιουνίου και μέχρι τότε, οι τάξεις θα έχουν μέχρι 15 μαθητές. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Σημαντικό μέρος της δεύτερης «πρώτης μέρας» στο σχολείο θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.
Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου. Πάντως, όπως έχει επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου για τις τουριστικές


Δημοσιεύτηκε  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική απόφαση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τα οποία τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα προσαρμόσουν την λειτουργία τους στην εποχή του κορονοϊού.
Ως γνωστό από την Δευτέρα ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και στις 15 Ιουνίου τα εποχικά ξενοδοχεία, που με τη σειρά τους θα υποδεχτούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό.
Στην ΚΥΑ (υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού) ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο "Health First" και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020. Το εν λόγω σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Τουρισμού http://www.mintour.gov.gr/
Στην ΚΥΑ γίνεται εκτενή αναφορά των μέσων προστασίας και υγιεινής και ορίζονται τα εξής:
α) Μέσα Ατομικής Προστασίας (εφεξής ΜΑΠ): μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.

ΕΜΥ: Άστατος ο καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες την Κυριακή


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αρχικά από τα δυτικά θα έχουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου και στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Αναλυτικά για τα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, και τξ δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχτούν νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

e–Hμερίδα της ΠΕΑΝΔ COVID-19: Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, την Τετάρτη 3 Ιουνίου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου η πρώτη e–Hμερίδα της ΠΕΑΝΔ
COVID-19: Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 δεν μένουν σπίτι. Μένουν ασφαλή!
Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη – «Π.Ε.Α.Ν.Δ.» διοργανώνει σε συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: «COVID-19: Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τ.1 δεν μένουν σπίτι. Μένουν ασφαλή!», με σκοπό να ενημερώσει τα μέλη της, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τις οικογένειές τους, για τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού και τη νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται.
Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. - μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» - ως ενεργός συμπαραστάτης των ατόμων με ΣΔτ1 εδώ και 37 χρόνια, δίνει το παρόν και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία απαιτεί την ετοιμότητα όλων μας προκειμένου να μείνουμε ασφαλείς. Στόχος της e-ημερίδας της Π.Ε.Α.Ν.Δ. είναι η αξιόπιστη επιστημονική γνώση πάνω στα καίρια ζητήματα της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 να επικοινωνήσουν με τους έγκριτους επιστήμονες ομιλητές της διαδικτυακής Ημερίδας για ερωτήματα και προβλήματα που τους απασχολούν.
Η e-Ημερίδα θα διεξαχθεί μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, 17:00 – 19:00.
Η πρόσβαση στην πλατφόρμα θα γίνει από την ιστοσελίδα της Π.Ε.Α.Ν.Δ. (www.peand.gr )
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
• 17:00 – 17:15. Χαιρετισμοί από την  Πρόεδρο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. κ. Σ. Μανέα και τον επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. και συντονιστή της ημερίδας κ. Χ. Μπαρτσόκα, Παιδίατρο-Ενδοκρινολόγο, Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ.
• 17:15–17:30. H COVID-19 στα παιδιά με ΣΔτ1: Τι ισχύει και ποιες οι οδηγίες για την επιστροφή τους στο σχολείο και την κοινωνική ζωή.
Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Eνδοκρινολογίας, Α' Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία".
• 17:30–17:45. H COVID-19 στους ενήλικες με ΣΔτ.1: Πως επηρεάζει τη ρύθμιση του σακχάρου, τι επιπτώσεις υπάρχουν και τι γίνεται με την επιστροφή στην κανονικότητα (εργασία και φοιτητική ζωή).
Ηλίας Μυγδάλης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής ΝΙΜΤΣ.
17:45–18:00. Νοσηλεία παιδιών και νέων με βαριά εικόνα covid - 19.
Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος-Εντατικολόγος, Διευθυντής ΜΕΘ  Ευρωκλινικής Παίδων.
• 18:00–18:15. Βρέφη και παιδιά με ΣΔτ1 και λοίμωξη COVID-19:
Συχνότητα, κίνδυνοι, σύνδρομο Kawasaki. Οι δύσκολες μάχες σε έναν πόλεμο που θα κερδηθεί.
Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιµωξιολογίας,
Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».
• 18:15–18:30. Οι επιπτώσεις της COVID-19 στην ψυχική υγεία των παιδιών με ΣΔτ.1. και των οικογενειών τους.
Ευαγγελία Δούκα, Κλινική Ψυχολόγος, Μ.Α.,
Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης.
• 18:30 – 19:00.  Απαντήσεις σε ερωτήματα κοινού.
Οι ερωτήσεις αποστέλλονται την ώρα της τηλε-ημερίδας και απαντώνται από τους ειδικούς επιστήμονες.
Πιστή στο έργο της, η Π.Ε.Α.Ν.Δ. συνεχίζει τον αγώνα της διοργανώνοντας ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για τα άτομα με ΣΔτ.1 πάντα με την πολύτιμη στήριξη εξαίρετων επιστημόνων και προσωπικοτήτων.

Από Σεπτέμβριο θα δοθούν οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις


Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης περίπου 240.000 συνταξιούχοι, θα δουν την Τρίτη αυξήσεις στην επικουρική τους σύνταξη, ενώ το Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να δοθεί η νέα κύρια σύνταξη και τον Οκτώβριο οι δυο καταβολές αναδρομικών.
«Τον Οκτώβριο-Θεού θέλοντος και να πάνε όλα καλά, θα πληρώσουμε και τις δυο καταβολές αναδρομικών. Η μια είναι του επικουρικού που αφορά 8 μήνες, καθώς τώρα 2 Ιουνίου πληρώνουμε τη νέα επικουρική και είναι από 1-10-19 έως Ιούνιο 2020. Η άλλη θα είναι 12 μηνών, τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων από 1-10-19 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020», είπε ο υπουργός Εργασίας.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η οι αυξήσεις αυτές δεν δίνονται «ξαφνικά και άκριτα» αλλά σε ευθυγράμμιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε και οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί σοβαρές βλάβες στα μάτια

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επηρεάζει τα μάτια και την όραση με τρόπους που ήταν άγνωστοι μέχρι πρότινος. 
Μία νέα κλινική μελέτη αποκαλύπτει ότι η μόλυνση από αυτόν μπορεί να προκαλέσει ανατομικές βλάβες βαθιά μέσα στο μάτι, οι οποίες ίσως αποτελούν ένδειξη γενικότερης βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ειδικά στον εγκέφαλο.
Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται σε ανθρώπους ανατομικές οφθαλμικές βλάβες σχετιζόμενες με τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο είχαν προηγηθεί ανάλογα περιστατικά σε ζώα. Αν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν από άλλες κλινικές μελέτες, οι οφθαλμικές βλάβες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό μπορεί να αποτελέσουν δείκτη για το αν κάποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να εκδηλώσουν και εγκεφαλικά προβλήματα εξαιτίας του, εκτιμούν οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Instituto da Visão και την Οφθαλμολογική Κλινική του Unifesp (Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του São Paulo), στη Βραζιλία. 
Όπως γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, εξέτασαν 12 επαγγελματίες Υγείας (έξι άνδρες και έξι γυναίκες, ηλικίας 25 έως 69 ετών), οι οποίοι είχαν νοσήσει από το νέο κορωνοϊό.  Όλοι είχαν εκδηλώσει πυρετό, αδυναμία και δύσπνοια. 
Οι 11 από αυτούς είχαν επίσης απώλεια όσφρησης (ανοσμία). Οι δύο χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο (αλλά όχι στην εντατική), ενώ οι εννέα ασθενείς ήταν γιατροί.