Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Έναρξη συνεργασίας με τον Παναγιώτη Γκαρτζονίκα

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον Παναγιώτη Γκαρτζονίκα.

Ο Παναγιώτης αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Αρχηγού Β’ και θα πλαισιώσει τον Μιχάλη Κατσίκο για την οργάνωση της ομάδας μας.

Του ευχόμαστε να έχει υγεία και κάθε επιτυχία με την Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου!

Περιστέρι (Μέγγουλη) Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, στις 17 & 18 Αυγούστου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι, στις 17 & 18 Αυγούστου, στο Περιστέρι (Μέγγουλη) Πωγωνίου.

Καστάνιανη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, στις 14 & 15 Αυγούστου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι, με την ορχήστρα του Απόστολου Μπίλη, στις 14 & 15 Αυγούστου, στην Καστάνιανη Πωγωνίου.

Δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών και ενός αλλοδαπού για υπόθεση απάτης

 


Δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών και ενός αλλοδαπού σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης.

Ειδικότερα, την 22/02/2022 ιδιοκτήτρια τουριστικού καταλύματος δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο που προσποιήθηκε ότι επιθυμεί να προβεί σε κράτηση δωματίου και κατάφερε να της αποσπάσει τεχνηέντως προσωπικούς κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής με το πρόσχημα της κατάθεσης του συμφωνημένου ποσού στον τραπεζικό της λογαριασμό.

Στη συνέχεια και με τη χρήση των υποκλεμμένων κωδικών, πραγματοποιήθηκε μεταφορά από τον τραπεζικό της λογαριασμό χρηματικού ποσού -2.100- ευρώ σε λογαριασμό ενός εκ των κατηγορουμένων.

Πρόσκληση συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) του Δήμου Πωγωνίου

 


Ο Δήμος Πωγωνίου εκπονεί Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) στο πλαίσιο του Ν. 4710/2020 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις». Η εκπόνηση του Σχεδίου βασίζεται στις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στην ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/93764/396/2020 (ΦΕΚ 4380/Β/2020) «Τεχνικές οδηγίες για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων», λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα κοινωνικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με στόχο τον έγκαιρο σχεδιασμό και προετοιμασία των αναγκαίων υποδομών.

Το ΣΦΗΟ συντάσσεται για την κάλυψη των αναγκών φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων που προβλέπεται να κυκλοφορούν/σταθμεύουν στο Δήμο.

Η εκπόνηση του ΣΦΗΟ περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

1.      Στάδιο 1: Ανάλυση και χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης (πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά, υφιστάμενοι δημοτικοί χώροι στάθμευσης, θέσεις στάθμευσης ταξί/ τουριστικών λεωφορείων/ ΑμεΑ/ οχημάτων τροφοδοσίας & διερεύνηση σεναρίων χωροθέτησης σταθμών φόρτισης και θέσεων στάθμευσης Ηλεκτρικών Οχημάτων, τεκμηρίωση της βέλτιστης χωροθέτησης αυτών).

2.      Στάδιο 2: Συμμετοχικές διαδικασίες – διαβούλευση.

3.      Στάδιο 3: Ολοκλήρωση – εφαρμογή του ΣΦΗΟ (χρονικός προγραμματισμός, δυνατότητες χρηματοδότησης, πολιτική κινήτρων, προδιαγραφές).

Στην παρούσα φάση, ο Δήμος Πωγωνίου ολοκληρώνει το Στάδιο 1, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης δικτύου σταθμών φόρτισης Η/Ο. Έπειτα από αξιολόγηση των σεναρίων, και την γνωμοδότηση από τον ΔΕΔΔΗΕ, επιλέχθηκε το βέλτιστο εξ αυτών και στο πλαίσιο της παρούσας διαβούλευσης παρουσιάζεται η προτεινόμενη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης.

Η διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης στοχεύει στην κατά το δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις διαδικασίες χωροθέτησης των σταθμών φόρτισης. Μέσω αυτής της δράσης, σκοπός είναι η επίτευξη της βέλτιστης χωροθέτησης τους. Επομένως, είναι χρήσιμη και αναγκαία η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, καθώς και των πολιτών που κατοικούν, εργάζονται ή επισκέπτονται τον Δήμο.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να συμμετέχετε ενεργά στις διαδικασίες δημόσιας διαβoύλευσης και να διατυπώσετε τις απόψεις σας σχετικά με την προτεινόμενη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στον Δήμο μας.

Το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης θα διαρκέσει έως 21 Αυγούστου 2022.

Σας ενημερώνουμε ότι η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί με συμπλήρωση ερωτηματολογίου ηλεκτρονικά, το οποίο μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link.

Ηλεκτρονικό Link (Google Form): https://forms.gle/qZGJ3gJQDpnJ8t2c9    

Το απαιτούμενο συνοδευτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών στοιχείων και χαρτών για τα προτεινόμενα σημεία χωροθέτησης, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου https://www.pogoni.gr  όπου αναρτάται και η παρούσα πρόσκληση.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι βάσει της νομοθεσίας, που προβλέπει τουλάχιστον μία (1) θέση στάθμευσης και σημείο επαναφόρτισης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά 1.000 κατοίκους, για τον Δήμο Πωγωνίου, του οποίου ο πληθυσμός ανέρχεται σε 8.960 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011, θα χωροθετηθούν εννέα (9) τουλάχιστον θέσεις.

Εκτός αυτών, προτείνεται να χωροθετηθούν φορτιστές για την εξυπηρέτηση:

       δημοτικών και αστικών λεωφορείων,

       τουριστικών λεωφορείων,

       οχημάτων τροφοδοσίας και

       οχημάτων για ΑμεΑ.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, ο Δήμος Πωγωνίου ζητά τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων. Η συμμετοχή είναι εθελοντική και όπως ορίζει ο Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο. Τυχόν προσωπικά δεδομένα που ενδεχομένως προκύψουν, δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους πέραν της παρούσης διαβούλευσης.

Για την αποστολή του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου ή για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Σιώζιου Κατερίνα στο τηλέφωνο 2653360117 και στο e-mail: siokat@pogoni.gr

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιούλιο 2022 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιούλιο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου σημειώθηκαν -21- τροχαία ατυχήματα (έναντι -10- το 2021 ).

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

Κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -3- το 2021)

-7- σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι -1- το 2021)

-14- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -6- το 2021)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -27- παθόντες (έναντι -17- το 2021). Ειδικότερα, καταγράφηκαν :

κανένας νεκρός (έναντι -4- το 2021)

-7- σοβαρά τραυματίες (έναντι -2- το 2021)

-20- ελαφρά τραυματίες (έναντι -11- το 2021)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

παραβίαση ρυθμιστικής πινακίδας STOP

υπερβολική ταχύτητα

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.082) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.695  για υπερβολική ταχύτητα

336  για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

234 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

196 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

96  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

85  για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

30  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

20 για φθαρμένα ελαστικά

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (166) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (76) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (716) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Δωρεάν rapid test την Πέμπτη 11 Αυγούστου από 10:00 έως 13:00 στο παλιό Δημαρχείο

 


Η ΚομΥ Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την 6η ΥΠΕ και το Δήμο Πωγωνίου θα πραγματοποιήσει δωρεάν ανοιχτή δειγματοληψία rapid test στο Κεφαλόβρυσο την  Πέμπτη 11/8/22, από 10:00 έως 13:00 στο παλιό Δημαρχείο.

Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, μπορούν να προσέλθουν.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 9 Αυγούστου, ώρα 12:00 το μεσημέρι

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις 09 Αυγούστου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ. 374/20022(αρ.πρωτ. 39135/30-05-22) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το άρθρο 78 του Ν.4954/2022(ΦΕΚ 136/09-07-2022) καθώς και την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 44590/29.07.2022 (ΦΕΚ 4088/30.07.2022 τεύχος Β'): Παράταση ισχύος της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ. οικ.43107/22.7.2022 κοινής υπουργικής απόφασης περί έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 06:00.,για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Περί απευθείας ανάθεση - ψήφιση πίστωσης της εργασίας « Καθαρισμός προαυλίου χώρουκοπή αποψίλωση χόρτων Ι.Ν. Αγ. Τριάδας» για το έτος 2022 προϋπολογισμού 1.200,00€ από το Κληροδότημα Παν. Καρέτσου Κοινότητας Λάβδανης και σύσταση επιτροπής παραλαβής της εν λόγω εργασίας».

2. Κατακύρωση αποτελέσματος πλειοδοτικής φανερής δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων της συστάδας 2α Κοινότητας Βασιλικού - Δήμου Πωγωνίου.

3. Κατακύρωση αποτελέσματος πλειοδοτικής φανερής δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων των συστάδων 9α και 10α Κοινότητας Βασιλικού - Δήμου Πωγωνίου.

4. Κατακύρωση αποτελέσματος πλειοδοτικής φανερής δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων της συστάδας 4β Κοινότητας Ρουψιάς - Δήμου Πωγωνίου.

5. Σχετικά με διαγραφή προστίμου Κ.Ο.Κ. (κλήση Νο. 520600014784) κατόπι αιτήματος του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου.

6. Έγκριση 3ου πρακτικού επιτροπής διεξαγωγής διαγωνισμού ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού της προμήθειας «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Πωγωνίου (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)».

7. Έγκριση 1ου πρακτικού επιτροπής διεξαγωγής διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΟΛΙΑΝΩΝ (Β΄ΦΑΣΗ)» προϋπολογισμού 89.998,00€ με Φ.Π.Α.24%.

8 Έγκριση της αρ. 25/22 μελέτης που συνέταξε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για την κατασκευή του έργου «Στεγανοποίηση ομβροδεξαμενών Δήμου» προϋπολογισμού 60.000,00€ με Φ.Π.Α. και καθορισμός τρόπου ανάθεσής του.

9. Έγκριση ή μη επιμήκυνσης χρονοδιαγράμματος της σύμβασης του έργου:«Κατασκευή έργων για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας» αναδόχου «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΓΚΟΥΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», βάση του άρθρου 153 του Ν. 4938/2022.

10. Έγκριση ή μη επιμήκυνσης χρονοδιαγράμματος της σύμβασης του έργου: «Τοίχοι αντιστήριξης Τ.Κ. Ριαχόβου» αναδόχου «M.A.I.CON ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ I.K.E.», βάση του άρθρου 153 του Ν. 4938/2022.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δήμος Πωγωνίου: Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα κερασόβου

 

Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα Κερασόβου, την Κυριακή 14 Αυγούστου, ώρα 9:30 π.μ., στο Κεράσοβο Πωγωνίου.


ΕΡΤ3: «Εδέμ: Ο χαμένος Παράδεισος – Ένα κοινωνικό πείραμα» – Σειρά Ντοκιμαντέρ από Τρίτη 8 έως Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 22:00

 


«Εδέμ: Ο χαμένος Παράδεισος – Ένα κοινωνικό πείραμα / Eden: Paradise Lost – An experiment»

(Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)

Σειρά factual Nτοκιμαντέρ

Τρίτη 8 – Τετάρτη 18 Αυγούστου στις 22:00

 

Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εδέμ: Ο χαμένος Παράδεισος – Ένα κοινωνικό πείραμα /Eden:Paradise Lost- An experiment», θα προβάλλει η ΕΡΤ3 καθημερινά από την Τρίτη 8 μέχρι και την Τετάρτη 18 Αυγούστου στις 22:00.

Η σειρά, παραγωγής Μ. Βρετανίας 2017, που θα ολοκληρωθεί σε 6 ωριαία επεισόδια, είναι μια ειδικά επεξεργασμένη εκδοχή ενός τεράστιου κοινωνικού πειράματος που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σκωτίας.

Τον Μάρτιο του 2016, 23 άτομα προσφέρθηκαν εθελοντικά να αφήσουν πίσω την καθημερινότητα τους και μακριά από τους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, να χτίσουν από την αρχή μια νέα κοινωνία.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 5 Αυγούστου

 


Την Παρασκευή 5 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Σύβοτα, Περιφερειακό Ιατρείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00.

Καλοκαίρι: Τα πιο συχνά προβλήματα αυτιών και μύτης

 


Για τους περισσότερους - και ειδικά για τα παιδιά - το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ξεγνοιασιάς. Μπάνια στη θάλασσα και στην πισίνα, παιχνίδι στην άμμο, παγωτά. Για κάποιους, όμως, είναι μια εποχή, όπου προκύπτουν κάποια προβλήματα υγείας, που τους χαλάνε τις διακοπές και εν τέλει και τη διάθεση.

Είναι οι μολύνσεις σε μύτη, αυτιά και λαιμό, πολύ συχνές τώρα το καλοκαίρι, που μπορεί να εμφανιστούν σε μικρούς και μεγάλους και να τους ταλαιπωρήσουν, ενίοτε και επί μακρόν.

«Κάθε καλοκαίρι είθισται να αλλάζουμε κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής μας, ειδικά στο κομμάτι της διατροφής και της άσκησης - αλλαγές που αφήνουν ενίοτε το αποτύπωμά τους και στον οργανισμό μας. Τα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, όπως οι ωτίτιδες, οι ιγμορίτιδες και η αλλεργική ρινίτιδα, είναι μερικά από αυτά, που εκδηλώνονται αυτήν την περίοδο, και τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αυτί είναι το όργανο, που επηρεάζεται περισσότερο το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης υγρασίας, τόσο από τα πολλά λουσίματα εξαιτίας της ζέστης, όσο και από το μπάνιο στη θάλασσα και στην πισίνα», εξηγεί η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ Ανατολή Παταρίδου.