Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Το πόθεν έσχες του δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη

 


Στη δημοσιότητα δόθηκαν  από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών, των βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπεύθυνων οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και αυτοδιοικητικών για το έτος 2022 (χρήση 2021).


Το πόθεν έσχες του δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη.

ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα: Εκφράζουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη στον προπονητή μας Θανάση Στάικο και δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτησή του

 


Όταν κληθήκαμε να αναλάβουμε τις τύχες του αγαπημένου μας ΠΑΣ Γιάννινα η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ο πατέρας μας έδινε μια μάχη γνωρίζοντας εκ προοιμίου πως ήταν άνιση. Σε εκείνες τις τελευταίες του στιγμές εμείς προσωπικά πήραμε αξεπέραστα μαθήματα ζωής.

Βλέποντας τον Γιώργο Χριστοβασίλη να δίνει την μάχη του με αξιοπρέπεια, έχοντας πάντα στην άκρη του μυαλού του το παρόν και το μέλλον της ομάδας, δεν μπορούσαμε παρά να του δώσουμε μια υπόσχεση: Να συνεχίσουμε στα χνάρια του και να δικαιώσουμε τον πιο πετυχημένο πρόεδρο στην ιστορία του συλλόγου.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής η πορεία της ομάδας δεν είναι αυτή που είχαμε σχεδιάσει και ονειρευτεί. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως και δικαιολογούμε απόλυτα την ανάγκη του κόσμου για άμεσες κινήσεις ώστε ο ΠΑΣ Γιάννινα να επιστρέψει εκεί που του αρμόζει. Έχοντας πλήρη συναίσθηση της κατάστασης εκφράζουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη στον προπονητή μας Θανάση Στάικο και δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτησή του.

Πιστεύουμε στο έργο του όπως πιστεύουν και όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας, οι οποίοι διατρανώνουν όχι μόνο σε εμάς αλλά και προς κάθε κατεύθυνση, την στήριξη προς το πρόσωπό του. Γνωρίζουμε καλά πως στο ποδόσφαιρο αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και σίγουρα τα δικά μας δεν είναι καλά. Δεν κρυβόμαστε και δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Γι αυτό η διοίκηση, σε πείσμα πολλών που θεωρούν την ομάδα παρατημένη – πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσε ένα έργο ζωής του αείμηνστου προέδρου με τα νέα προπονητικά γήπεδα – έχει αποφασίσει να βοηθήσει και να προβεί σε άμεση ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα.

Κατανοούμε και αναγνωρίζουμε τον εκνευρισμό και την απογοήτευση του κόσμου και είμαστε σίγουροι πως σύντομα με τις πράξεις μας η ομάδα θα δώσει ξανά στην πόλη όραμα. Σύντομα θα παραθέσουμε συνέντευξη Τύπου εξηγώντας τις πρώτες μας ενέργειες ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακούμε τον κόσμο, άλλωστε μας ενώνει η κοινή μας αγάπη για τον ΠΑΣ, και υποσχόμαστε όλοι μαζί, διοίκηση-τεχνικό επιτελείο-ποδοσφαιριστές, να αλλάξουμε την κατάσταση. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας και θα κάνουμε τα πάντα για να βγει η ομάδα από την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή. Σε σε αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς κι ενωμένοι θα χαμογελάσουμε στο τέλος.

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπός, με ραδιοερασιτεχνικό εξοπλισμό

 

Συνελήφθη  σήμερα (6-11-2023) το πρωί στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ημεδαπός, διότι ύστερα από έρευνα που έγινε στο σπίτι του, διαπιστώθηκε ότι είχε εγκαταστήσει ερασιτεχνικό σταθμό ασυρμάτου, χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή.

Ο ραδιοερασιτεχνικός εξοπλισμός κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Βρέθηκε νεκρός 58χρονος πυροσβέστης, σε ρέμα κοντά στο Γρεβενίτι

 


Σήμερα (6-11-2023) το μεσημέρι, στην Επαρχιακή Οδό Γρεβενιτίου-Φλαμπουραρίου, εντοπίστηκε νεκρός 58χρονος ημεδαπός, που όπως προέκυψε οδηγούσε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, η οποία εκτράπηκε της πορείας της και ανατράπηκε σε παρακείμενο ρέμα με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα διαθέσιμα voucher των 150 ή 200 ευρώ του "Τουρισμός για Όλους"

 


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού «προβλέπεται η μεταφορά αδιάθετων ποσών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022-2023», ώστε να διασφαλιστεί συντομότερα και πιο αποτελεσματικά ως προς την απορρόφηση και υλοποίηση του Β’ κύκλου του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους”».

Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους να κάνουν αίτηση για να διεκδικήσουν τα διαθέσιμα voucher των 150 ή 200 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιταγές μοιράζονται με κλήρωση, που γίνεται περίπου 7 με 10 μέρες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας tourism4all.

Μέχρι πέρσι, τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων ήταν τα εξής:

Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο

 


Στο πλαίσιο καθημερινών ελέγχων και δράσεων των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την πάταξη της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν κατά το τελευταίο 10ήμερο συνολικά 5 άτομα και αναλυτικότερα:

• δύο ημεδαποί στην Άρτα, από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας,

• δύο ημεδαποί στα Ιωάννινα, από την Ο.Π.Κ.Ε. της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και

• ημεδαπός στη Θεσπρωτία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, κατά περίπτωση, μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και ναρκωτικά χάπια.

Τον Δεκέμβριο η ορκωμοσία των νέων δημοτικών αρχών

 


Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση η ορκωμοσία από τις 12 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μπορεί να γίνει η ορκωμοσία των νέων Δημοτικών Αρχών, των Δημοτικών Συμβουλίων και των τοπικών συμβουλίων που αναδείχθηκαν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η ορκωμοσία γίνεται σε δημόσια συνεδρίαση της οποίας ο ακριβής χρόνος ορίζεται από τον εκλεγέντα δήμαρχο.

Για την ορκωμοσία συντάσσεται πρακτικό το οποίο υπογράφεται από τον δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους, τους συμβούλους δημοτικής κοινότητας και τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων.

Η ανάληψη καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών γίνεται επίσημα στις 2 Ιανουαρίου με τη σύνταξη σχετικού πρωτοκόλλου.

Από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπεται διαδικασία παράδοσης- παραλαβής της δημοτικής αρχής.   

Γιάννενα: Συνελήφθη διότι εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση σε βάρος του για κλοπή

 


Συνελήφθη χθες το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας άνδρας  διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών για κλοπή.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης θέρμανσης και ρεύματος

 


Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά θα λάβουν τον ερχόμενο χειμώνα επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από την απόφαση για επέκταση της ενίσχυσης στα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα.

Οι ενισχύσεις που προβλέπονται σήμερα περιλαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης με δικαιούχους 1,2 εκατ. νοικοκυριά για το οποίο επίκειται η έναρξη υποβολής αιτήσεων, το επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσει από 1.1.2024 για άλλους 1,2 εκατ. ωφελούμενους, τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια (ΚΟΤ) που ίσχυαν ήδη και το νέο ΚΟΤ για πολύτεκνους που θεσπίζεται τώρα.

Ειδικότερα:

Το επίδομα θέρμανσης περιόδου 2023 - 2024 χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, και βιομάζας ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Τα κριτήρια είναι:

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να ανέρχεται έως τα 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το όριο είναι 29.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

«Ξεπαγώνει» η υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς

 


Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για στείρωση του κατοικιδίου τους ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο οδεύει προς υλοποίηση καθώς, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ολοκληρώνονται οι προαπαιτούμενες διαδικασίες.

Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ.Στρ.Μακρυγιάννη 60, 08:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-15:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00.

Καρκίνος παγκρέατος: Συστατικό-μίμος επιβραδύνει τη νόσο

 


Ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχέστερη διαχείριση του καρκίνου του παγκρέατος ενδεχομένως να μας φέρνει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Cancer. Πρόκειται για μια εντελώς νέα προσέγγιση αντιμετώπισης των όγκων του αδένα, αν και ήδη διεξάγονται οι πρώτες κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Sanford Burnham Prebys διαπίστωσαν ότι η σίτιση των όγκων με ένα αντίγραφο ενός σημαντικού θρεπτικού συστατικού τούς στερεί το “καύσιμο” που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Με απλά λόγια τους ξεγελά και έτσι αυτοί λιμοκτονούν, παύουν να μεγαλώνουν και να εξαπλώνονται.

«Το πάγκρεας είναι ένας αδένας που βρίσκεται πίσω από το στομάχι. Από τα εξωκρινή κύτταρά του παράγεται το παγκρεατικό υγρό, που βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Από αυτά ξεκινά η συντριπτική πλειονότητα των καρκίνων που αναπτύσσονται στο όργανο. Από τα ενδοκρινή κύτταρά του παράγονται ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη, που συμβάλουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η χρόνια παγκρεατίτιδα, αλλά και κληρονομικές παθήσεις, όπως ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση κακοήθειας.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σπάνιος και ανακαλύπτεται συνήθως τυχαία, αφού αρχικά δεν δίνει συμπτώματα και όταν υπάρξουν μπορεί να παρερμηνευθούν, επειδή ομοιάζουν με άλλων ασθενειών. Δεν έχει καλή πρόγνωση -αν και έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια- εκτός κι αν διαγνωστεί σε πολύ αρχικό στάδιο. Επομένως, η ανάγκη νέων θεραπειών είναι επιτακτική», επισημαίνει ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.