Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΟΑΕΔ: Κοινωνικός τουρισμός 2020


Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των δικαιούχων στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού 2020 ΟΑΕΔ όπως ακριβώς περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ.
Χιλιάδες δικαιούχοι θα μπορούν από την 1η Αυγούστου 2020 να κάνουν χρήση των νέων voucher κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ για το 2020. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του 2019 λήγει στις 31 Ιουλίου 2020.
Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019-2020.
Οι διακοπές με το νέο πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1η Αυγούστου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.
Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:
από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Νέο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας στα ΚΕΠ


Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με απόφαση του υφυπουργού κ. Γεωργαντά θέσπισε νέο διευρυμένο ωράριο στην λειτουργία των ΚΕΠ.
Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση οι ώρες εισόδου κοινού στα ΚΕΠ που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο διαμορφώνονται ως εξής:
Από Δευτέρα ως και Παρασκευή από 8:00 π.μ. έως 7:30 μ.μ. και το Σάββατο από 8:00 π.μ. έως 1:30 μ.μ.
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι όσα ΚΕΠ πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας με διευρυμένο ωράριο, δηλαδή υπηρετούν σε αυτά τρεις (3) και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών ή προσωπικό άλλου κλάδου ή ειδικότητας του Δήμου:
Εξακολουθούν να λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 8:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. και το Σάββατο από 8:00 π.μ. έως και 2:00 μ.μ.
Οι ώρες εξυπηρέτησης κοινού αναπροσαρμόζονται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 8.00 πμ έως 7:30 μ.μ. και το Σάββατο από 8.00 πμ έως 1:30 μ.μ.

Τι μπορείς να κάνεις όταν δε νιώθεις καλά με τον εαυτό σου;


Φωτογραφία: Сергей Гладкий / pexels.com

Όταν αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας, τείνουμε να χρησιμοποιούμε την αυτοκριτική για να παρακινήσουμε τον εαυτό μας, μία πράξη που δυστυχώς τείνει να δημιουργεί περισσότερη εσωτερική πίεση.


Υπάρχουν φορές που δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, στιγμές που ίσως να νιώθεις ιδιαίτερα άσχημα.
Ίσως να σου φταίει το βάρος σου, το σχήμα των γοφών ή της μύτης σου. Ίσως να σου φταίει η αδυναμία σου να πας για τρέξιμο ή να κάνεις κάμψεις. Ίσως να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους αναφορικά με το επίπεδο νοημοσύνης, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα, την οικονομική επιφάνεια, νιώθoντας αναπόφευκτα μειονεκτικά. Ίσως επειδή αυτή η κάποτε λαμπερή, απαλή επιδερμίδα σου έχει αρχίσει να γίνεται άγρια και να γεμίζει ρυτίδες.
Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεσαι καλά για τον εαυτό σου και μπορεί να βιώνεις μία αίσθηση αποτυχίας, θυμό και απογοήτευση. Ωστόσο, δεν είναι βοηθητικό να επιπλήττεις και να κατακρίνεις τον εαυτό σου.
Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο και θεραπεύτρια ζεύγους Τρέισι Ντάλγκλις, όταν αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας, τείνουμε να χρησιμοποιούμε την αυτοκριτική για να παρακινήσουμε τον εαυτό μας. Κάτι τέτοιο λογικά θα μας προτρέπει να αλλάξουμε. Μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας Μπορείς να προσπαθήσεις περισσότερο! Προσπάθησε να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου! Εσύ ξέρεις καλύτερα. Σταμάτα να φέρεσαι ανόητα!


Ωστόσο, η αυτοκριτική δυστυχώς καταλήγει να δημιουργεί περισσότερη εσωτερική πίεση και τελικά γυρίζει μπούμερανγκ, αποτυγχάνοντας να βελτιώσει το πως αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, αναφέρει η Ντάλγκλις. Η επίκριση του εαυτού, μάς δυσκολεύει να αναδείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, προσθέτει. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η Ντάλγκλις μοιράζεται τις ακόλουθες πέντε στρατηγικές:
  • Επικεντρώσου στο ποιος πραγματικά είσαι. Μην εστιάζεις τόσο στην εξωτερική εμφάνισή σου και απελευθερώσου από το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Αντ’ αυτού, σκέψου Τι πιστεύουν οι φίλοι μου για μένα; Είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε μια συμπονετική αντίληψη για τον εαυτό μας, όταν σκεφτόμαστε τι θα έλεγε ο πιο στενός φίλος μας για εμάς. Ομοίως, η Ντάλγκλις επισημαίνει τη σημασία της εστίασης σε εκείνα τα κομμάτια του εαυτού μας που συμβάλλουν στον κόσμο στον οποίο ζούμε.
  • Χρησιμοποίησε μια δραστική δήλωση αυτο-αποδοχής. Αντί να βλέπεις τον εαυτό σου επικριτικά ή να εστιάζεις σε αυτά που χρειάζεται να αλλάξεις, δες μέσα από την οπτική της αυτο-αποδοχής, υποστηρίζει η Ντάλγκλις. Για παράδειγμα, μπορείς να σταθείς μπροστά στον καθρέφτη, να κοιτάξεις τον εαυτό σου στα μάτια και να πεις: Βρίσκομαι ακριβώς εκεί που χρειάζομαι να είμαι ή Έχεις όλα όσα πραγματικά χρειάζεσαι. To μυστικό είναι να επιλέξεις μια δήλωση που σου κάνει απήχηση και η οποία σου φαίνεται ειλικρινής και αυθεντική.

  • Δημιούργησε μια στάση ευγνωμοσύνης. Κάθε μέρα να βρίσκεις τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Μπορείς να εκφράσεις ευγνωμοσύνη για την υγεία σου ή για όσα κάνει το σώμα σου για σένα. Κάποιες φορές, όταν δεν βρίσκεις τίποτα για το οποίο να είσαι ευγνώμων, δοκίμασε να νιώσεις ευγνωμοσύνη για τη στιγμή που ζεις, μόνο και μόνο που αναπνέεις. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη. Όπως και στην περίπτωση της δραστικής δήλωσης παραπάνω, το σημαντικό είναι να βρεις μια πρακτική η οποία να σου κάνει νόημα. Επίσης, να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι υπέροχα για να εξασκείσαι στην ευγνωμοσύνη, είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ακόμα και όταν νιώθεις θλίψη.
  • Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου. Το μυαλό μας είναι ένας ιδιαίτερα δημιουργικός αφηγητής. Κάποιες φορές, αυτό είναι καλό, ενώ άλλες στιγμές, αυτή η ιδιότητά του μάς κάνει να νιώθουμε χειρότερα. Συχνά, δηλώνει η Ντάλγκλις, οι ιστορίες που αφηγείται, επικεντρώνονται στο πόσο αξιαγάπητοι ή άξιοι νιώθουμε, καθώς και στο πόσο μη αγαπητοί ή ανάξιοι νιώθουμε, μέσω δηλώσεων όπως: Εάν ήμουν λίγο πιο αδύνατος, θα ένιωθα καλύτερα, θα ήμουν πιο ευτυχισμένος και εν τέλει θα είχα βρει την ηρεμία που αναζητώ.
Αυτό κάνει το μυαλό μας: Φλυαρεί. Ωστόσο, αντί να προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε αυτές τις σκέψεις, η Ντάλγκλις προτείνει να κάνουμε δύο πράγματα.
1. Το πρώτο είναι να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια: Οι σκέψεις είναι απλά σκέψεις. Ξεκίνα να βλέπεις τις σκέψεις σου αυτό που πραγματικά είναι.
2. Το δεύτερο βήμα είναι κάθε μέρα να κάνεις κάτι που σε απελευθερώνει από τον παγιωμένο τρόπο σκέψης σου. Μπορείς να πας μια βόλτα, να πάρεις δέκα αργές, βαθιές αναπνοές, να μιλήσεις με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, να ρίξεις κρύο νερό στο πρόσωπό σου ή να κάνεις ένα ζεστό ντους.
  • Να είσαι προσεκτικός με τα κοινωνικά δίκτυα. Οι αγαπημένες ερωτήσεις που κάνει η Ντάλγκλις στους θεραπευόμενούς της, είναι: Ποιοι επωφελούνται από την ανασφάλεια σου; και Θέλεις όντως να τους δώσεις αυτή τη δύναμη; Για παράδειγμα, αναφορικά με τα κοινωνικά δίκτυα δεν χρειάζεται να γίνεσαι καταναλωτής όλων όσων βλέπεις, καθώς οι αλγόριθμοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για σένα, προβάλλοντάς σου εικόνες, μηνύματα και διαφημίσεις που θεωρούν ότι χρειάζεσαι. Ο συντονισμός με την εσωτερική σου αυτοεκτίμηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός προκειμένου να μπορείς να διαχειριστείς όλα αυτά τα μηνύματα που δέχεσαι, μαθαίνοντας παράλληλα να παίρνεις συνειδητά, συχνά διαλείμματα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Διαβάστε σχετικά: Αγάπα τον εαυτό σου

Όταν δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να πορευτείς με την αυτο-συμπόνοια. Οι παραπάνω στρατηγικές προτείνουν να είστε υπομονετικοί, ευγενικοί και να δείχνετε κατανόηση προς τον εαυτό σας. Η σοφή επιλογή είναι να προσεγγίζουμε τον εαυτό μας με καλοσύνη.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr

Εξειδικευμένο φορέα για τις παραπομπές ανηλίκων τέκνων σε δομές φροντίδας ζητά η Μαρία Κεφαλα


Την συγκρότηση ενός φορέα συντονισμού, που θα καθορίζει βάσει της συνολικής εικόνας και των στοιχείων, την παραπομπή ανήλικων τέκνων σε δομές φιλοξενίας και προστασίας, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για  ιδιωτικές, ζητά από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων με ερώτησή της η βουλευτής Ιωαννίνων  της Νέας Δημοκρατίας Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα.
  Επισημαίνοντας την ανάγκη σωστού συντονισμού των παραπομπών των ανήλικων τέκνων, πόσο μάλλον  όταν αφαιρείται η γονική μέριμνα και η ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας, προστασίας και φροντίδας αποτελεί την μοναδική λύση, η κ. Κεφάλα θεωρεί ότι η συγκρότηση του εξειδικευμένου φορέα συντονισμού των σχετικών παραπομπών θα λειτουργούσε στοχευμένα και εξαιρετικά υποβοηθητικά στο έργο των δικαστικών και κοινωνικών λειτουργών, που σήμερα γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους


Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, κοινοποιείται το παρακάτω  Έκτακτο Δελτίο που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για επιδείνωση του καιρού από τις απογευματινές ώρες σε Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο.
Με βάση το Δελτίο της ΕΜΥ, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών, των δήμων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)
Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από σήμερα Τρίτη 3 Μαρτίου και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, καθώς και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
1. Την Τρίτη 3 Μαρτίου
Από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και τη νύχτα στη δυτική Στερεά, το νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο.
2. Την Τετάρτη 4  Μαρτίου
α) Στη δυτική Ελλάδα τις πρωινές ώρες.
β) Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά.
γ) Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα και στα Δωδεκάνησα από τις βραδινές ώρες.
3. Την Πέμπτη 5 Μαρτίου
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Β. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν σήμερα Τρίτη (03-03-2020) στα πελάγη.
Την Τετάρτη (04-03-2020) στο Αιγαίο θα φθάσουν τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr

Κορωνοϊός: Είναι επικίνδυνο το…σεξ;


Όχι φιλιά, όχι χειραψίες, όχι και σεξ; 
Την ώρα που επιστήμονες σε κάθε γωνιά του πλανήτη ψάχνουν να βρουν κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίστηκε ο κορωνοϊός και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά αλλά και προληπτικά, οι ανδρολόγοι διερευνούν τον συσχετισμό σεξ και κορωνοϊού.
Η παγκόσμια ανησυχία έχει γιγαντωθεί και πολλά ερωτήματα για τον εν λόγω ιό εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Ένα από αυτά είναι αν είναι ασφαλές να κάνουμε σεξ ενώ νοσούμε ή αν και κατά πόσο κινδυνεύουμε να νοσήσουμε πιο εύκολα από τον ιό, μέσα από την σεξουαλική επαφή.
Αυτά που γνωρίζουμε ως τώρα είναι ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή από το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται - αν εμφανιστούν - συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών από τη μόλυνση. 
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 - 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά, στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). 
Πιο πολύ άνδρες νοσούν από ό,τι γυναίκες.
Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο ChaoYang του Πεκίνου, διερευνά την πιθανότητα η αρχή της επιδημίας με αυτόν τον νέο ιό να ξεκίνησε στην Κίνα από την αύξηση των σεξουαλικών επαφών την εποχή των εορτασμών του νέου έτους. 
Η υπόθεση αυτή διερευνήθηκε σε μελέτη, που έκανε το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου σε συνεργασία με το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη 4 Μαρτίου, ώρα 16:30


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σας καλούμε στις τέσσερις (4) του μηνός Μαρτίου έτους 2020,  ημέρα Τετάρτη  και ώρα 16.30  στην ανοικτή ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με θέματα  Ημερήσιας Διάταξης:
1. Επικύρωση πρακτικών –αποφάσεων  1ης /29-1-2020 συνεδρίασης Π.Σ.
2.  Έγκριση 1ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2020.
3.   Περί μίσθωσης τμήματος του στρατοπέδου «Παπακώστα», επί της Ε.Ο. Άρτας- Αγρινίου, για την ανέγερση κτηρίου Διοικητηρίου Περιφέρειας Ηπείρου στην Π.Ε. Άρτας.
4.   Πρόσληψη ενός (1) Π.Ε. Κτηνιάτρου με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ, μέχρι ένα  (1) έτος, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης ως το τέλος του Προγράμματος «Εμβολιασμοί κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών», της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας.
5.   Πρόσληψη ενός (1) Π.Ε. Κτηνιάτρου με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ, μέχρι ένα  (1) έτος , με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης ως το τέλος του Προγράμματος «Εμβολιασμοί κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών», της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
6.  Γνωμοδότηση επί αιτήματος ΥΠ.Α.Α.Τ., για παραχώρηση της χρήσης ακινήτου με δημοπρασία, εμβαδού 210.055,49 τ.μ. στη θέση Τζούμζα (ΛΙΜΠΟΧΩΒΙΤΙ) της Κοινότητας Ωρωπού του Δήμου Πρέβεζας, Ν. Πρέβεζας, σύμφωνα με τις διατάξεις  του άρθρ. 4 παρ. 1α  του Ν 4061/2012.
7. Γνωμοδότηση επί αιτήματος ΥΠ.Α.Α.Τ., για παραχώρηση της χρήσης ακινήτου με δημοπρασία, εμβαδού 136.805,69 τ.μ. στη θέση Τζούμζα (ΛΙΜΠΟΧΩΒΙΤΙ) της Κοινότητας Ωρωπού του Δήμου Πρέβεζας, Ν. Πρέβεζας, σύμφωνα με τις διατάξεις  του άρθρ. 4 παρ. 1α  του Ν 4061/2012. 
8.      Έγκριση υποβολής προτάσεων ένταξης  έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΗΠΕΙΡΟΣ».
9.      Σχετικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΑΝΑΣ

Ολική αρθροπλαστική ισχίου με τη μέθοδο AMIS


Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου
Η κύρια αιτία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου. 
Γίνεται αντιληπτή ως πόνος, αρχικά μόνο όταν φορτίζεται η άρθρωση, αργότερα όλο και πιο συχνά και τελικά και σε κατάσταση ηρεμίας. Η αύξηση στην ένταση του πόνου είναι μια αργή διαδικασία, που διαρκεί χρόνια και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δυσκαμψία της άρθρωσης.
Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;
H αντικατάσταση του ισχίου (ολική αρθροπλαστική) φέρνει θεαματική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης. 
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου μετρά 70 χρόνια ιστορίας και αποτελεί μια συνηθισμένη και ασφαλή επέμβαση για τη θεραπεία της σοβαρής αρθροπάθειας, εξηγεί ο κ. Βασίλης Βερναρδάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Γ΄Ορθοπαιδικής Κλινικής Ελάχιστης Επεμβατικότητας (MIS), Πιστοποιημένο Κέντρο Metropolitan General.
Τα κύρια οφέλη της είναι τα εξής:
        Δραστική μείωση του πόνου και πλήρη εξαφάνισή του.
        Επάνοδος φυσιολογικής λειτουργικότητας του ισχίου.
        Μη περιορισμός πλέον των καθημερινών δραστηριοτήτων και της κοινωνικής ζωής.
Ο χειρουργός μπορεί να έχει πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου από διαφορετικά μονοπάτια, ακολουθώντας μια «συμβατική» ή μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσπέλαση.
Tι είναι η AMIS;

Διευκρινίσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά δίνει η ΠΟΜΙΔΑ

Η δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών δεν απαιτεί την υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού προκειμένου να γίνεται η διόρθωση, καθώς η πλατφόρμα συνδέεται αυτόματα με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.
Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του ιδιοκτήτη ακινήτου.

Τα αδήλωτα τετραγωνικά

Η ΠΟΜΙΔΑ παρέχει σειρά απαντήσεων για την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και την εφαρμογή της ρύθμισης διαγραφής των κάθε είδους οφειλών των πολιτών προς τους ΟΤΑ από ελλιπή εμβαδά ακινήτων.
Απαντώντας σε βροχή ερωτημάτων τόσο των μελών της όσο και πολλών ενδιαφερομένων ιδιοκτητών, διευκρινίζει τα εξής:

1. ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙ:

*Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.
*Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις για:
Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής)
Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ
Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

2. ΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΑΠ:

Πολύποδες στη χολή: Πότε απαιτείται χειρουργείο;


Πολυπαραγοντική είναι η λήψη της απόφασης για αφαίρεση της χολυδόχου κύστης, λόγω ύπαρξης πολυπόδων. 
Το μέγεθος και η μορφή τους, η ηλικία του ασθενή και η ταυτόχρονη παρουσία χολολίθων, καθορίζουν πότε είναι απαραίτητη η χολοκυστεκτομή. Αν και στην συντριπτική πλειονότητά τους είναι ακίνδυνοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, σε ορισμένες μπορεί να κριθεί προτιμότερη για τον ασθενή η εκτομή της.
«Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι  βλάβες που προεξέχουν από το εσωτερικό τοίχωμα της χοληδόχου κύστης. 
Στους περισσότερους ασθενείς, ο εντοπισμός τους είναι  ένα τυχαίο εύρημα ενός τυπικού υπερηχογραφήματος στην κοιλιά ή ακόμα και μετά από  χολοκυστεκτομή εξαιτίας χολολίθων ή κολικού χοληφόρων», μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr). 
«Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι κυρίως καλοήθεις. Μπορεί να είναι ψευδοπολύποδες, οι οποίοι δεν έχουν κακοήθη πιθανότητα και δεν απαιτούν καμία παρακολούθηση ή παρέμβαση, ή αδενώματα ή μεσεγχυματικοί όγκοι. 
Υπάρχουν επίσης και κακοήθεις πολύποδες, η έγκαιρη ανίχνευση και η αντιμετώπιση των οποίων είναι σημαντικές για τη θεραπεία και τη μακροχρόνια επιβίωση. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου», συμπληρώνει.