Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Αλλαγές από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στη προστασία πρώτης κατοικίας


Με βάση το καθεστώς που ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούλιο και λήγει σήμερα, υποβλήθηκαν στη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μόλις 5.275 αιτήσεις νοικοκυριών προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων.
Συνολικά, 2.761 προτάσεις ρύθμισης χρέους έχουν δοθεί από τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων και εκκρεμεί η ετοιμασία των υπολοίπων, με προθεσμία τον έναν μήνα από τη λήψη της αίτησης του πολίτη. Από αυτές 1.818 προτάσεις ρύθμισης έχουν ήδη αποδεχθεί οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 943 υπολοίπων. Επίσης σε 1.754 πολίτες έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση.
Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θέτει σε παραγωγική λειτουργία την πλατφόρμα του προγράμματος - γέφυρα, που προβλέπει την επιδότηση των «πράσινων» και «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, για όσους επλήγησαν αποδεδειγμένα από τον κορωνοϊό.
Επισημαίνεται ότι στο νέο πρόγραμμα - γέφυρα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα - εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε πληγέντες κλάδους.
Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν μείωση μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020.
Το ποσοστό μείωσης του μισθού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ, τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ και τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.

Δεκαεννέα παραβάσεις στην Ήπειρο το Σάββατο 1 Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο 1 Αυγούστου, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια οι ακόλουθες παραβάσεις:
(311) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(88) στην Αττική,
(41) στη Θεσσαλονίκη,
(27) στην Κρήτη,
(27) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(21) στη Δυτική Ελλάδα,
(21) στα Ιόνια Νησιά
(19) στην Ήπειρο,
(19) στη Θεσσαλία,
(15) στην Κεντρική Μακεδονία,
(13) στη Στερεά Ελλάδα,
  (8) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (6) στην Πελοπόννησο,
  (5) στο Νότιο Αιγαίο και
  (1) στη Δυτική Μακεδονία
(21) για τους κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
(1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο (500 ευρώ).
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Υπουργείο Υγείας: Δυο νέοι θάνατοι σήμερα, 75 νέα κρούσματα


Τα 4 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δυο νέοι θάνατοι  σήμερα, 75 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 75 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.662, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
1.290 (27,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.308 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 2 (16,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 66,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 208 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται την νέα κυνηγετική περίοδο 2020-21


Χωρίς επί της ουσίας αλλαγές δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα ρυθμιστική απόφαση σχετικά με το κυνήγι για τη νέα κυνηγετική περίοδο, η οποία αρχίζει 20 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2021.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στον «Ελεύθερο Τύπο», η μεγάλη αλλαγή αφορά μόνο το κυνήγι του αγριογούρουνου, το οποίο πλέον επιτρέπεται όλο τον χρόνο και μάλιστα χωρίς όριο κάρπωσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εκτός των μεγάλων καταστροφών που προκαλούν σε καλλιέργειες λόγω αύξησης του πληθυσμού τους, υπάρχει και το ζήτημα της επιτήρησης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).
Η απόφαση είναι εναρμονισμένη με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες, στις περιοχές που γειτνιάζουν με μολυσμένες περιοχές ή είναι ελεύθερες του νοσήματος της ΑΠΧ, κρίνεται αναγκαίο να μειωθεί σταδιακά η πυκνότητα του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Με τον νέο νόμο προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων. Για πρώτη φορά, πλέον, το κρέας των αγριόχοιρων που θα θηρεύονται για τους παραπάνω σκοπούς, θα μπορεί να πωληθεί. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει η εκδορά και ο τεμαχισμός του ζώου να γίνουν στις κατάλληλες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις συριγμού θηραμάτων.
Λόγω του κορονοϊού υπάρχει κάποιος προβληματισμός ως προς τις μετακινήσεις των κυνηγών, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα θέμα, αφού όλα γίνονται εκτός κατοικημένων περιοχών.
Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη διαμονή, αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στις κυνηγετικές ομοσπονδίες δεν ανησυχούν για το πρόβλημα, εκφράζουν όμως ανησυχίες ως προς τον αριθμό των γενικών αδειών που θα εκδοθούν.
Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2020-2021 είναι από 20 Αυγούστου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021. Κατ’ εξαίρεση της παραπάνω παραγράφου, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10η Μαρτίου 2021.
Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στον «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ» που ακολουθεί:

Ο Π.Α.Σ. Γιάννινα ανακοινώσε την έναρξη συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Μανώλη Σάλιακα

H Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Μανώλη Σάλιακα.
Ο Σάλιακας είναι αμυντικός, γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1996 στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί για τις ομάδες του Ολυμπιακού, της Καρμιώτισας Κύπρου και των Χανίων, ενώ την περυσινή περίοδο είχε 29 συμμετοχές και 2 goal με την ομάδα της Λαμίας.
“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΠΑΣ κ. Χριστοβασίλη και τον προπονητή κ. Γιαννίκη για την ευκαιρία που μου δίνουν να αγωνιστώ για την ιστορική ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και την οικογένεια μου και τους φίλους μου που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Εύχομαι όλη η ομάδα να έχουμε υγεία και μια καλή αγωνιστική χρονιά.” Δήλωσε στο www.pasgiannina.gr
O ποδοσφαιριστής έφτασε σήμερα στα Ιωάννινα και θα ενσωματωθεί στην αποστολή του ΠΑΣ για την προετοιμασία στο Καρπενήσι.
Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε πολλές επιτυχίες με την ομάδα μας.

ΠΗΓΗ: https://pasgiannina.gr/

Έρχονται δέκα νέα προγράμματα για 56.000 ανέργους


Το επόμενο διάστημα ο ΟΑΕΔ αρχή γενομένης από τον Αύγουστο θα προκηρύξει δέκα νέα προγράμματα για 56.000 ανέργους.
Νέο βελτιωμένο πρόγραμμα της Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν από τον Σεπτέμβριο νέα προγράμματα για 47.000 ανέργους.
Ειδικότερα μέσα στον Αύγουστο θα ξεκινήσει ο ΟΑΕΔ το βελτιωμένο πρόγραμμα της Επιταγής Επανένταξης που επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης (5 μηνών και άνω) στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Σύλληψη αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη μιας 17χρονης αλλοδαπής προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, η 17χρονη, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.                                            
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Γιάννενα: Συνελήφθη αλλοδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού κώδικα


Συνελήφθη, χθες το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αλλοδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού κώδικα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, εντοπίστηκε ο ανωτέρω αλλοδαπός και συνελήφθη, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (500) πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Τι να προσέχουν οι έγκυοι όταν ταξιδεύουν το καλοκαίρι


Για τις περισσότερες γυναίκες, τα ταξίδια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλή. Εφόσον οι ίδιες και το έμβρυο είναι υγιείς και εφόσον έχει συμφωνήσει ο μαιευτήρας τους, οι έγκυοι μπορούν να ταξιδέψουν έως την 36η εβδομάδα της κυήσεως.
Ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να έχουν το νου τους. 
Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουν για να κυλήσει ομαλά το ταξίδι τους.
Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για το ταξίδι;
Η καλύτερη εποχή για ταξίδι είναι περίπου στο μέσο της εγκυμοσύνης (ανάμεσα στην 14η και την 28η εβδομάδα). Στα μέσα της εγκυμοσύνης η γυναίκα έχει ανακτήσει την ενεργητικότητά της, οι ναυτίες συνήθως έχουν υποχωρήσει και της είναι ακόμα εύκολο να μετακινείται. Αντίθετα, οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης είναι συχνότερες στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο. Αν λοιπόν η γυναίκα νιώθει και είναι καλά και συμφωνεί ο μαιευτήρας της, μπορεί κάλλιστα να ταξιδέψει.
Πότε πρέπει να αποφεύγεται το ταξίδι;