Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Δείτε αν κερδίσατε στη κλήρωση της Φορολοταρίας Ιουνίου 2022

 


Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη φορολοταρία αποδείξεων για τις συναλλαγές Μαΐου που διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάθε μήνα.

Τα μηνιαία χρηματικά έπαθλα είναι έως 50.000 ευρώ και υπάρχει μια ετήσια κλήρωση όπου 12 τυχεροί φορολογούμενοι θα κερδίσουν 100.000 ευρώ ο καθένας. Κάθε έτος θα διεξάγονται 12 κληρώσεις σε μηνιαία βάση και μία σε ετήσια.

Τα ποσά που θα κερδίζουν κάθε μήνα 556 φορολογούμενοι είναι τα εξής:

1 τυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ

5 τυχεροί κερδίζουν 20.000 ευρώ ο καθένας

50 τυχεροί κερδίζουν 5.000 ευρώ ο καθένας

500 τυχεροί κερδίζουν 1.000 ευρώ ο καθένας

Η κατάθεση των χρημάτων στον δικαιούχο που θα κερδίσει στην φορολοταρία γίνεται με τη δήλωση του λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ στον δικτυακό τόπο www.aade.gr , στην επιλογή MyTAXISnet.

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώνονται την Τρίτη 28 Ιουνίου τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες 2022

 


Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στις Πανελλήνιες 2022 για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Η ανακοίνωση  του  Υπουργείου Παιδείας:

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι αύριο, Τρίτη 28-6-2022, μετά τις 13.00 μμ, θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.

Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός, που οδηγούσε αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος

 


 Συνελήφθη σήμερα (27-06-2022) πρώτες πρωινές ώρες στην  Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας ημεδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε ύστερα από αλκοτέστ, οδηγούσε αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

ΕΟΔΥ: Δώδεκα θάνατοι σήμερα, 7.682 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 97.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δώδεκα θάνατοι σήμερα, 7.682 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 7.682.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.624.556 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.382 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 161.547(4.3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.190 θάνατοι.

Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 97 (57.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 92.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 43 (44.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (55.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.725 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 210 (ημερήσια μεταβολή -2.78%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 195 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη για «ανακαίνιση-επέκταση Πνευματικού Κέντρου Τ.Κ. Κεφαλόβρυσου»

 


Ο Δήμος Πωγωνίου διακηρύττει ότι την 13η του μηνός Ιουλίου του έτους 2022 ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00 μ.μ. (λήξη υποβολής των προσφορών) με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) θα διεξαχθεί με Ανοιχτό ηλεκτρονικό Διαγωνισμό σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016, κ.α. όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα για την επιλογή αναδόχου ανάθεσης του έργου: «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Τ.Κ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ».

Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την 18η μηνός Ιουλίου, έτους 2022 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 π.μ. η οποία θα διενεργηθεί απ την επιτροπή του διαγωνισμού.

Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση την επικαιροποιημένη μελέτη με αριθμό θεώρησης 24/2018 από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πωγωνίου, ανέρχεται στο ποσό των 185.225,00 ΕΥΡΩ (χωρίς Φ.Π.Α.) και 229.679,00 (με Φ.Π.Α. 24%)  (Δαπάνη Εργασιών, ΓΕ&ΟΕ, Απρόβλεπτα, Αναθεώρηση).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση των συμβατικών τευχών (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λ.π.) συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Εγγράφου Σύμβασης (Ε.Ε.Ε.Σ.) στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο χώρο «ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί» της πύλης www.promitheus.gov.gr  καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Πωγωνίου www.pogoni.gr  

Εφόσον ζητηθεί εγκαίρως, οι αναθέτουσες αρχές παρέχουν σε όλους τους προσφέροντες που συμμετέχουν στην διαδικασία σύναψης σύμβασης συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τις προδιαγραφές και οποιαδήποτε σχετικά δικαιολογητικά.

Η Διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο υπόδειγμα «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ Ν. 4412/2016 ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.»

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος (συνεδρίαση Δευτέρα 27 Ιουνίου)


Στην κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση – με σαφείς και αυστηρούς όρους – επί της Μ.Π.Ε.  του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ), ισχύος 1,70 MW, επί του υδατορέματος Αμάραντος που διέρχεται από τον οικισμό Αγίας Βαρβάρας, Δ.Ε. Κόνιτσας του Δήμου Κόνιτσας της  Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου», προχώρησε στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης στην τοποθέτησή του, κατά την παρουσίαση του θέματος, υπογράμμισε πως πλέον των όρων που έθεσε η υπηρεσία για την φάση λειτουργίας και κατασκευής του έργου τίθεται και σαφής επιπλέον όρος της Επιτροπής πως η υδροληψία και το σύνολο των έργων του μικρού υδροηλεκτρικού δεν θα επηρεάσουν σε καμία περίπτωση την υφιστάμενη και κάθε μελλοντική υδροδότηση, αλλά και κάθε άλλη χρήση νερού του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας, καθώς και της περιοχής των Ιωαννίνων αν υφίσταται σχετική  δυνατότητα μετά την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Κόνιτσας και εφόσον μελλοντικά επικαιροποιηθεί και τροποποιηθεί παλαιότερη μελέτη που υπήρχε για το θέμα αυτό και δεν εγκρίθηκε. Επίσης τέθηκε και επιπλέον όρος κατά τον οποίο ο επενδυτής του έργου θα πρέπει να εφαρμόσει τις διατάξεις που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των τοπικών Κοινοτήτων Αμαράντου και Αγίας Βαρβάρας

Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

Πρέβεζα: Εξιχνιάστηκε διάρρηξη κατοικίας

 


Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός για την εμπλοκή του στην υπόθεση

 

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας διάρρηξη, που έγινε στην Πρέβεζα τον Φεβρουάριο του 2022.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την αξιοποίηση ευρημάτων, ο ημεδαπός παραβίασε την μπαλκονόπορτα κατοικίας, από όπου αφαίρεσε κοσμήματα, χρυσαφικά, χρηματικό ποσό -900- ευρώ, -7- χρυσές λίρες Αγγλίας και ένα κυνηγητικό όπλο.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Παραγραφή χρεών προς στον ΕΦΚΑ στη δεκαετία

 


Σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή στα 10 έτη τίθεται το όριο μετά το οποίο θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, με ασφαλιστικές οφειλές.

Η διάταξη έρχεται σε συνέχεια απόφασης (υπ’ αριθμ. 1833/2021) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός, ως αντίθετος στην αρχή της ασφάλειας δικαίου και της αρχής της αναλογικότητας. Να σημειωθεί ότι πριν από τον νόμο αυτό, υπήρχαν ταμεία στα οποία ίσχυε η εφαρμοζόταν η 20ετής παραγραφή (π.χ. ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) και σε άλλα όπως το ΙΚΑ, στα οποία προβλεπόταν η 10ετής παραγραφή.

Το υπουργείο Εργασίας, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάρτισης διάταξης νόμου, με την οποία αφενός θα συμμορφώνεται με την απόφαση του ΣτΕ, αφετέρου θα καλύπτει το θέμα ενιαία για το σύνολο των οφειλών και των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Θα επαναλειτουργήσει ως διθέσιο το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής

 


Ξανά από παιδικές φωνές θα ζωντανέψει το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής, το οποίο θα επαναλειτουργήσει από την ερχόμενη, κιόλας, σχολική χρονιά.

Την χαρμόσυνη είδηση της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου και μάλιστα ως διθέσιου, μετέφερε στον «Π.Λ» ο Αντιδήμαρχος Πωγωνιου Στέλιος Κουκουλάρης, κάνοντας γνωστό ότι αρχίζουν οι εργασίες ανακαίνισης στο εσωτερικό και στο προαύλιο του σχολείου.

Μετά την επισημοποίηση της επαναλειτουργίας της Μονάδας Προστασίας Παιδιού στην Κόνιτσα, όπου θα λειτουργήσουν και τα εργαστήρια προεπαγγελματικής κατάρτισης, ήρθε άλλη μία ευχάριστη είδηση που αυτή τη φορά αφορά την ακριτική Πωγωνιανή.  

Μπορεί οι προσπάθειες των τοπικών φορέων που υπήρχαν από πέρυσι να μην απέδωσαν άμεσα καρπούς, φέτος όμως δόθηκε το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Παιδείας και έτσι ένα κλειστό, για χρόνια, σχολείο θα δοθεί και πάλι σε λειτουργία.

Ας σημειωθεί ότι το Δημοτικό Σχολείο της Πωγωνιανής παρέμεινε κλειστό τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τόσο τα παιδιά Δημοτικού που φιλοξενούνται στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», όσο και τα λίγα ντόπια της Πωγωνιανής και του Δολού, να πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου.

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ ως την 1η Ιουλίου

 


Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει τις πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως την 1η Ιουλίου.

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Ιουλίου και την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ, τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), για την εβδομάδα 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε 4,8 εκατομμύρια περίπου δικαιούχους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν, την περίοδο 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου, οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου θα καταβληθούν  546,6 εκατ. ευρώ για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Ιουλίου σε 963.857 συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Την Τρίτη 28 Ιουνίου θα καταβληθούν 757,3 εκατ. ευρώ σε 1.490.353 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα καταβληθούν 755,8 εκατ. ευρώ σε 1.488.007 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα καταβληθούν 10,8 εκατ. ευρώ σε 27.800 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Ιουλίου, στη βάση του ν. 4778/2021.

Τέλος, την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθούν 14,4 εκατ. ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τη ΔΥΠΑ  θα γίνουν οι εξής καταβολές:

Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών: Ηπειρώτικο αντάμωμα το Σάββατο 2 Ιουλίου, ώρα 21:00 στο λόφο Προφήτη Ηλία Αχαρνών

 

Η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών διοργανώνει το «Ηπειρώτικο αντάμωμα» το Σάββατο 2 Ιουλίου, ώρα 21:00 στο λόφο Προφήτη Ηλία Αχαρνών.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου

 


Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Καστανή, Πλατεία, 09:30 – 11:00

Ιωάννινα, Αγία Μαρίνα, Πλατεία, 11:30 – 12:30

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, Καναλάκι, 12:30-14:00

Ήλιος: Τι να προσέξουμε για να είναι φίλος μας

 


Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο, για τους περισσότερους, με τις διακοπές. Ήλιος, κολύμπι,  θαλάσσια σπορ, ξεγνοιασιά και βεβαίως ηλιοθεραπεία.

«Η έκθεση στον ήλιο την περίοδο του καλοκαιριού είναι αναπόφευκτη. Πολλοί, μάλιστα, την επιδιώκουν με στόχο να αποκτήσουν ένα έντονο μαύρισμα, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους που επιφυλάσσει η υπερβολική ή η χωρίς προστασία έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία», επισημαίνει η κ. Αικατερίνη Τσιλίκα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος στο Metropolitan Hospital.

Τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι:

·         Ηλιακό έγκαυμα
Το ηλιακό έγκαυμα είναι γνωστό σε όλους και εκδηλώνεται ως ένα έντονο ερύθημα (κοκκίνισμα) του δέρματος, με την παρουσία, κάποιες φορές, και φυσαλίδων, μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Έπειτα από μερικές ημέρες ακολουθείται από απολέπιση (ξεφλούδισμα).
Εξαρτάται από τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο (υπεριώδης ακτινοβολία UVA και UVB), την ώρα της ημέρας αλλά και την ευαισθησία κάθε ατόμου. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο και καίγονται ευκολότερα από τα σκούρα.

·         Φωτογήρανση
Η φωτογήρανση αναφέρεται στη γήρανση του δέρματος που οφείλεται στη χρόνια έκθεση στον ήλιο. Η δράση του ήλιου στο δέρμα είναι αθροιστική και, δυστυχώς, το δέρμα δεν ξεχνάει όλη την ακτινοβολία που έχει δεχθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρόωρες ρυτίδες, δυσχρωμίες (σκούρους και ανοιχτόχρωμους λεκέδες), τραχύτητα του δέρματος, φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και χαλάρωση.

·         Καρκινογένεση
Η καρκινογένεση είναι η ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος (επιθηλιώματα) αλλά και μελανώματος, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή. Σχετίζεται με τη χρόνια έκθεση στον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα.