Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Αλλαγή ωρών κοινής ησυχίας από την 1η Απριλίου

 


Αρχίζει από την 1 Απριλίου 2023 η θερινή περίοδος για τις ώρες κοινής ησυχίας.

Κατά την θερινή περίοδο το ωράριο κοινής ησυχίας είναι από τις 15:00 ως τις 17:30  και από τις 23:00 ως τις 7:00 π.μ..

Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα η διατάραξη της κοινής ησυχίας τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε μηνών.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΟΦΗ 0-1

 

ΠΑΣ σε ελεύθερη πτώση

Ο Σόρια στο 2' εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Εραμούσπε πήρε την κεφαλιά, με την μπάλα να φεύγει άουτ.

Στο 18' ο Νέιρα έκανε το γύρισμα δεξιά της περιοχής, ο Ντίκο πήρε την κεφαλιά από κοντά, με την μπάλα φεύγει πάνω από την εστία του Τσιντώτα.

Ο Ντίκο στο 20'  γύρισε στην περιοχή στον Λάρσον που έκανε το σουτ με το αριστερό για το 1-0 του ΟΦΗ.

Στο 37' ο  Παμλίδης έκανε το σουτ έξω από την περιοχή, με την μπάλα να φεύγει άουτ.

Μετά από εκτέλεση κόρνερ στο 69', ο Εραμούσπε πήρε την κεφαλιά με την μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι.

Οι Κρητικοί δεν απομάκρυναν, με τον Σόρια να πιάνει άουτ, αλλά να αστοχεί.

Στο 76΄ ο Νίνης πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Λάρσον, έκανε το γέμισμα, όμως ο Μορέιρα που πήρε την κεφαλιά αλλά αστόχησε.

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος):

Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Μπορταγκαράι, Εραμούσπε, Ριένστρα (Νίνης 46΄), Τζίνο (Τζίμας 90΄), Μορέιρα, Μπιλμπάο (Σταματελόπουλος 81΄), Παμλίδης (Ροσέρο 57΄), Μπάλαν.

ΟΦΗ (Βάλντας Νταμπράουσκας):

Μανδάς, Λάρσον, Τοράρισον, Βούρος, Διαμαντής, Πασαλίδης, Περέα, Νέιρα (Τοράλ 68΄), Μπάκιτς, Τσιλιανίδης  (Ντιουσέ 46΄), Ντίκο  (Φελίπε 68΄).

Τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής στην Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής

 


Τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής 

Σάββατο 1 Απριλίου 2023  

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ  3-0 α.α.             

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 5-0

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 1-1

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 2-0

Κυριακή 2 Απριλίου 2023  

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:30)

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ - ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (17:30)

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (17:30)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (17:30)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (17:30)

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θεσπρωτία για μεταφορά δύο παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθη χθες (31-03-2023) πριν τα μεσάνυχτα σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος κινούνταν με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας εταιρίας που εργάζεται, λειτουργώντας ως προπομπός οχήματος, στο οποίο επέβαιναν δύο αλλοδαποί, οι οποίοι δεν διέθεταν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.

Τα δύο αυτοκίνητα, τρία κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των -485- ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή των τριών συλληφθέντων κατασχέθηκαν.

Οι κατηγορούμενοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής.

Προϋποθέσεις και δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

 


Από την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οδηγός του προγράμματος Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Μέσω του νέου προγράμματος, τα ωφελούμενα νοικοκυριά, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, θα υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κλοπή αυτοκινήτων από Ιωάννινα και Πρέβεζα

 


Εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε αυτοκίνητο που είχε κλαπεί λίγη ώρα νωρίτερα

Συνελήφθησαν χθες (31-03-2023) το πρωί στη πόλη της Πρέβεζας από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) του Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας δύο ημεδαποί, που κατηγορούνται για κλοπή κατ’ εξακολούθηση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης οι ημεδαποί αρχικά αφαίρεσαν αυτοκίνητο σταθμευμένο από την πόλη των Ιωαννίνων και οδηγώντας το μέχρι τον Λούρο Πρέβεζας το εγκατέλειψαν λόγω μηχανικής βλάβης.

Στην συνέχεια αφαίρεσαν από την περιοχή άλλο σταθμευμένο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Πρέβεζας, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς, αφού όπως διαπιστώθηκε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα.

Τα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου το δώρο του Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

 


Το Δώρο Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έως και τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023.

Φυσικά, αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς νωρίτερα από τον εργοδότη.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα.

Μπορείτε να υπολογίσετε εδώ το ποσό του Δώρου: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Από τη Δευτέρα 3 Απριλίου οι αιτήσεις για επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια σε νέους και νέα ζευγάρια

 


Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Απριλίου, η υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες από νέους και νέα ζευγάρια, για χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων, με επιτόκιο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του κανονικού επιτοκίου της αγοράς, για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Μέσω του προγράμματος, περισσότεροι από 10.000 ωφελούμενοι μπορούν εντός του έτους να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75 % του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα. Έτσι οι δανειολήπτες θα έχουν σημαντικά χαμηλότερη δόση σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες και, αντιστοίχως, πολύ μικρότερη επιβάρυνση από τις όποιες αυξήσεις έγιναν ή μπορεί να γίνουν στα τραπεζικά επιτόκια εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.

Ενδεικτικά, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια και επιτόκιο 5,8 % (Euribor τριμήνου συν 2,8 % που είναι ένα μέσο περιθώριο το οποίο χρεώνουν οι τράπεζες), η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 587,52 ευρώ. Με την επιδότηση του προγράμματος η δόση μειώνεται στα 342,87 ευρώ, που σημαίνει ότι το όφελος του δανειολήπτη είναι 244,65 ευρώ το μήνα ή 2.935 ευρώ το χρόνο. Αν ο δανειολήπτης είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος δόση τότε το δάνειο είναι άτοκο και η δόση περιορίζεται στα 277,78 ευρώ, δηλαδή το όφελος είναι 309,74 ευρώ το μήνα ή 3.716,88 ευρώ το χρόνο.

Ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023

 


Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023.

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022.

Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί:

– Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023

– Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (03/04 – 09/04/2023)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (3 έως  9 Απριλίου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  03/04/2023         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 04/04/2023      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.       08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  05/04/2023

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.        18:00 –  01:00

ΠΕΜΠΤΗ    06/04/2023         

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/04/2023     

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  08/04/2023         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  03/04/2023         

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη-Παλαιόπυργος-Μερόπη-Κακόλακκος-Δολό. 18:00 –01:00

ΤΡΙΤΗ 04/04/2023      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες-Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι-Δρυμάδες-Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  05/04/2023         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    06/04/2023         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/04/2023     

Κέδρος    Πετροβούνι    Ποτιστικά    Παλαιοχώρι Συρράκου    Μιχαλίτσι    Βαπτιστή    Χουλιαράδες.  18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  08/04/2023         

Σενίκο-Δομολεσσά-Μικροχώρι-Κερασέα-Λωζανά-Ραδoβίζι-Διχούνι. 08:00 – 13:00        

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  03/04/2023

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 04/04/2023      

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά –  Γρέβια – Πηγές. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ  05/04/2023

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό  – Κλειδί – Περδικορράχη-Πέτρα-Γιαννιώτι-Σκουληκαριά.18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 06/04/2023

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/04/2023

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω  Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ  08/04/2023          Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή –  Ανέζα  – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή     08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  03/04/2023

Ριζά – Χειμαδιό- Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.      16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 04/04/2023      

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.     08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  05/04/2023         

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ    06/04/2023          Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.  16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 07/04/2023     

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας-Αγ. Γεώργιος-Δρυόφυτο-Παντάνασσα-Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  08/04/2023

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.  08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  03/04/2023         

Φοινίκι – Δάφνη  – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι – Νεροχώρι-Κεραμίτσα-Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι – Αχουρία Μαλουνίου.    18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 04/04/2023      

Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς –  Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι – Αμπελώνας. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  05/04/2023         

Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών – Αναβρυτός. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ    06/04/2023         

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια – Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι-Δονάτος-Γολά-Ροδοστίβα. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/04/2023     

Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι –  Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός – Αχλαδιά.  18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 09/04/2023 

Σαμονίδα-Τσαγγάρι-Φροσύνη-Αυλότοπος-Κουκουλιοί-Γλυκή. 08:00-15:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 1 Απριλίου

 


Το Σάββατο 1 Απριλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Η «επικίνδυνη σχέση» σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκίας

 


Παχυσαρκία σημαίνει συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα πάνω από το φυσιολογικό. Όταν αυτή η συγκέντρωση λίπους είναι αυξημένη και εντοπίζεται μέσα στην κοιλιά, στα σπλάχνα και κυρίως στο συκώτι, ευνοείται μια συνθήκη/κατάσταση κατά την οποία η ινσουλίνη (η ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο) που παράγει ο οργανισμός δεν «δουλεύει καλά», καθώς το αυξημένο λίπος στο σώμα προκαλεί ινσουλινοαντίσταση.

Δηλαδή, όταν συμβαίνει αυτό, ο οργανισμός αρχικά παράγει, αντιρροπιστικά, παραπάνω ινσουλίνη και καταφέρνει να ρυθμίζει το σάκχαρο. Όμως, με την πάροδο του χρόνου αυτή η ικανότητα εκπίπτει, μειώνεται η παραγωγή ινσουλίνης, και τότε εμφανίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η λίγη κοιλίτσα δεν είναι «γοητεία», αλλά, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
«Είναι λοιπόν, πλέον, τεκμηριωμένο ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», τονίζει ο κ. ο Ευθύμιος Καπάνταης Παθολόγος με Εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής του Tμήματος Διαβήτη - Παχυσαρκίας - Mεταβολισμού του
Metropolitan Hospital, ο οποίος και απαντάει στο σημαντικό ερώτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ασθενών: Πώς συνδέονται παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2;

Συνύπαρξη παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη

«Πέρα από την πρόκληση εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η παχυσαρκία έχει επιπτώσεις και όταν συνυπάρχει με αυτόν. Πώς συμβαίνει αυτό; Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για ένα διαβητικό άτομο (χωρίς αυτό να είναι παχύσαρκο) είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Συνηθέστατα, μάλιστα, το διαβητικό άτομο πάσχει από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα ή είναι «κοντά» στην εμφάνιση καρκίνου.