Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας

 

Φωτό αρχείου

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας είναι οριοθετημένη και επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 4 οχήματα και 2 Α/Φ.

Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, κατά την εβδομάδα 3-7 Οκτωβρίου

 


Συνολικά 75,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 128.500 περίπου δικαιούχους, κατά την εβδομάδα 3-7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

– 13,2 εκατ. ευρώ σε 41.404 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας.

– 15,2 εκατ. ευρώ σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

– 348. 810 ευρώ σε 494 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

2. Από τη ΔΥΠΑ  θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 28  εκατ. ευρώ σε  70.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 18 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 700.000  ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Τιμήθηκε το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

 


Τη συμπλήρωση των 79 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων τίμησε η Κοινότητα και ο Δήμος Ιωαννιτών με τις εκδηλώσεις που έγιναν στο χωριό το πρωί της Κυριακής.

79 χρόνια από την ημέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα σκόρπισαν το θάνατο και τη φωτιά, με τις μνήμες να παραμένουν νωπές. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες που συντελέστηκαν στην Ήπειρο.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησαν στο χώρο του μνημείου προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Παρών ήταν και ο μοναδικός επιζών της γερμανικής θηριωδίας Παναγιώτης Μπαμπούσκας ο οποίος ήταν ο πρώτος που κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος των Λιγκιάδων Ιωάννης Αυγέρης ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα δραματικά γεγονότα όσο και στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

«Τα θύματα ακόμη ζητούν δικαίωση. Είναι χρέος μας να καταδικάσουμε τη βαρβαρότητα του φασισμού και του ναζισμού. Θα συνεχίσουμε να ζητούμε να μην σταματήσει η διαδικασία διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων. Η κληρονομιά που μας άφησαν όλα τα θύματα είναι μία… Να μην ξεχάσουμε ποτέ», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ ο οποίος υπογράμμισε πως «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ιδιαίτερα τώρα που με την εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε ένας νέος Αρμαγεδδόνας, ιδιαίτερα σήμερα η διευθέτηση των διαφορών με στόχο τη συμφιλίωση αλλά και τη διαχείριση της τραυματικής μνήμης είναι επιτακτικότερη από ποτέ άλλοτε. Και οι επέτειοι σαν τη σημερινή  ας επωμιστούν και αυτό το έργο.

Κάθε εποχή χρησιμοποιεί το οπλοστάσιο της ιστορίας για να νομιμοποιήσει τις όποιες επιλογές του δικού της παρόντος. Το χρέος μας σήμερα είναι οι επιλογές από το παρελθόν να υπηρετήσουν το μέλλον μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι βουλευτές Σταύρος Καλογιάννης και Μερόπη Τζούφη, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Πανεπιστημίου, μαρτυρικών χωριών και πόλεων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από το νέο σύστημα επιδοτήσεων για λογαριασμούς ρεύματος

 


Το νέο σύστημα κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου με κομβική αλλαγή την εισαγωγή bonus για την εξοικονόμηση ενέργειας έχει κερδισμένους και χαμένους.

Οι επιβαρύνσεις των λογαριασμών κατανάλωσης Οκτωβρίου συγκριτικά με το σύστημα Σεπτεμβρίου της οριζόντιας επιδότησης ξεκινούν από τα 3 ευρώ για μηνιαία κατανάλωση 300KWh και κλιμακώνονται έως και τα 95 ευρώ (1.500KWh) για νοικοκυριά που δεν θα πετύχουν μείωση 15% στην κατανάλωση ενέργειας.

Αν το νοικοκυριό πετύχει τον στόχο εξοικονόμησης 15%, τότε η επιβάρυνση συγκριτικά πάντα με τον Σεπτέμβριο θα κυμαίνεται από 3 ευρώ για μηνιαία κατανάλωση 300KWh και θα φτάνει έως και 42 ευρώ για κατανάλωση 1.500KWh.

Αντίστοιχα το όφελος από το bonus εξοικονόμησης ξεκινά από τα 5,3 ευρώ για καταναλώσεις 600KWh το μήνα και φτάνει έως τα 53 ευρώ για κατανάλωση 1.500KWh.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας οι 56 μετανάστες που διασώθηκαν δυτικά της Κεφαλονιάς

 


Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεταφέρθηκαν οι 56 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά και 5 γυναίκες, που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος και περισυνελέγησαν χθες το απόγευμα από παραπλέον δεξαμενόπλοιο, 33 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε χθες το πρωί μέσω του Olympia Radio ότι σκάφος με μετανάστες βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω δυνατών ανέμων έντασης 5 με 6 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Χθες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας οι εν λόγω αλλοδαποί δεν δέχονταν οποιαδήποτε αρωγή από τα παραπλέοντα, καθώς και από τις ελληνικές Αρχές, δηλώνοντας το ταυτόχρονα και μέσω του Olympia Radio.

Βραδινές ώρες χθες, και ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή έτειναν να γίνουν δυσμενέστερες, οι ανωτέρω αλλοδαποί τελικά δέχτηκαν την παροχή συνδρομής.

Για το συγκεκριμένο συμβάν είχαν δεσμευτεί από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού και Έρευνας τρία παραπλέοντα πλοία και μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Προσφορά από τη Μονάδα Μαστού Metropolitan Hospital: 6 έλεγχοι σε προνομιακές τιμές

 


Το Κέντρο Μαστού του Metropolitan Hospital, η πρότυπη, ολοκληρωμένη δομή που παρέχει εξειδικευμένες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας υψηλού επιπέδου σε κάθε γυναίκα, τον Οκτώβριο, μήνα κατά του καρκίνου του μαστού, προχωράει για 120 ημέρες στην προσφορά ειδικών, ολοκληρωμένων πακέτων προληπτικών εξετάσεων, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να κάνουν έναν απαραίτητο για την υγεία τους έλεγχο.

Από 1/10/2022 έως και 31/1/2023.

Οι εξετάσεις είναι οι εξής:

·         Υπέρηχος μαστών: 30€

·         Ψηφιακή μαστογραφία: 35€

·         Τομοσύνθεση: 50€

·         Ψηφιακή μαστογραφία & τομοσύνθεση: 60€

·         Ψηφιακή μαστογραφία & υπέρηχος μαστών: 50€

·         Ψηφιακή μαστογραφία, υπέρηχος μαστών & τομοσύνθεση: 90€

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων και για λόγους ασφαλείας, οι εξετάσεις γίνονται κατόπιν ραντεβού στο 210 48 09 150 και στο 210 48 09 160.

Έως 31 Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

 


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Κ.Ο.Τ..

Υπενθυμίζεται ότι για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο ΚΟΤ θα πρέπει:

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του.

Η παροχή ρεύματος να είναι στο όνομά του ή στο όνομα του/της συζύγου του.

Η κατανάλωση της κύριας κατοικίας του να είναι τουλάχιστον 200 kWh ανά 4μηνο και η 4μηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για την κατηγορία δικαιούχου ΚΟΤ στην οποία ανήκει.

Επίσης επισημαίνεται πως επιδότηση 485 ευρώ/MWh έχουν για τον μήνα Οκτώβριο τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ξεκινούν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια

 


Ξεκινούν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5, της μετάλλαξης Όμικρον του SARS-COV2.

Η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης άνοιξε στις 27 Σεπτεμβρίου και μέχρι 28 Σεπτεμβρίου είχαν προγραμματιστεί 12.185 ραντεβού. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν από τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται πλέον μόνο με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την ενίσχυση της ανοσίας και την πρόληψη της σοβαρής νόσου, τονίζοντας ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερο από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου

 


Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Δημαρχείο Κατσικά, 09:00-14:00.

Ενδοστεφανιαία λιθοτριψία: Σύγχρονη αντιμετώπιση στεφανιαίων βλαβών

 


Η αγγειοπλαστική σε στεφανιαίες αρτηρίες με σημαντική ασβέστωση στο τοίχωμά τους ήταν πάντα μια πρόκληση για τον επεμβατικό καρδιολόγο. Άλλωστε, ιδιαίτερα ασβεστωμένες στεφανιαίες αρτηρίες παρατηρούνται σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με επιβαρυντικούς παράγοντες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η νεφρική ανεπάρκεια.
Οι επεμβάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία, χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας, υψηλότερο ποσοστό διεπεμβατικών επιπλοκών, αλλά και χειρότερη απώτερη έκβαση, λόγω υψηλότερου ποσοστού θρόμβωσης και επαναστένωσης των stents.

«Ο κυριότερος λόγος για τα προβλήματα στις επεμβάσεις αυτές είναι η κακή διαστολή της σκληρής αθηρωματικής πλάκας από τα συμβατικά μπαλόνια αγγειοπλαστικής, με αποτέλεσμα αφενός τη μη δυνατότητα προώθησης και εμφύτευσης stents ή τη μη ικανοποιητική έκπτυξή τους. Η ύπαρξη σοβαρής ασβέστωσης στην στεφανιαία αρτηρία που υποβάλλεται σε αγγειοπλαστική συσχετίζεται με χειρότερη έκβαση των ασθενών, λόγω αύξησης όλων των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, σε στατιστικά σημαντικό βαθμό. Η ατελής έκπτυξη των stents έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια στο 1ο έτος μετά την αγγειοπλαστική», αναφέρει ο κ. Διονύσιος Αχτύπης, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, Metropolitan General.

Μέχρι πρόσφατα, η φαρέτρα των επεμβατικών καρδιολόγων περιλάμβανε συμβατικά μέσα όπως τα μπαλόνια υψηλών πιέσεων, τα scoring και τα cutting balloons, αλλά και ειδικές τεχνικές όπως η περιστροφική αθηρεκτομή (rotablation).


Όλα τα παραπάνω μέσα συνοδεύονται από σημαντική πιθανότητα επιπλοκών, πολλές εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες (διαχωρισμός – ρήξη ή οξεία απόφραξη αγγείου, αιμοπερικάρδιο, καρδιακό επιπωματισμό κ.α.). Η περιστροφική αθηρεκτομή αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τον επεμβατικό καρδιολόγο, ειδικά για τις στενώσεις, όπου είναι αδύνατη η προώθηση ακόμα και μικρών μπαλονιών (uncrossable lesions). Χρησιμοποιούνται ειδικές μύλες, καλυμμένες με κρυστάλλους από διαμάντι που περιστρέφονται με πολύ υψηλή ταχύτητα ~150.000 στροφές/λεπτό και προκαλούν επιλεκτική εξάχνωση του ασβεστωμένου ιστού. Η περιστροφική αθηρεκτομή μπορεί να συνοδευτεί από σοβαρές επιπλοκές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις βλαβών που και μετά από επιτυχή περιστροφική αθηρεκτομή δεν μπορούν να διασταλούν (undilatable lesions).