Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

ΕΟΔΥ: Σαράντα έξι θάνατοι σήμερα, 8.613 νέα κρούσματα

 


19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα έξι θάνατοι σήμερα  8.613 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.613, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 801.208 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 140 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.341 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (61.3% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 408 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (16.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.364 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 411 (ημερήσια μεταβολή +0.98%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 373 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Άρτα: Συνελήφθη μια γυναίκα για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

 


Συνελήφθη χθες (8-11-2021) στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας μια γυναίκα, που κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Ειδικότερα, χθες το πρωί στην Άρτα, ανήλικος, την εποπτεία του οποίου έχει η κατηγορούμενη, επιχείρησε να αφαιρέσει χρήματα από ταμείο καταστήματος και λίγο αργότερα αφαίρεσε τσαντάκι ημεδαπού από εργασιακό χώρο, που περιείχε χρηματικό ποσό -85- ευρώ.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ο ανήλικος εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας και οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε το χρηματικό ποσό των -60- ευρώ, το οποίο αποδόθηκε στον κάτοχό του.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχος για τον διπλό κυκλικό κόμβο επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας

 


Τον οριστικό ανάδοχο του έργου κατασκευής διπλού κυκλικού κόμβου στη συμβολή της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας με την Περιφερειακή οδό Ιωαννίνων ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Ανάδοχος αναδείχτηκε  η ΓΙΓΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.Ε. με το συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 2.354.000 ευρώ.

Επίσης αναδείχτηκαν οριστικοί ανάδοχοι και τα έργα:

· «Άμεση αποκατάσταση - καθαρισμός περιοχής Μύτικα Πρέβεζας και προστασία από πλημμύρες», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Ο.Ε.

· «Κατασκευή τεχνικών έργων για την διευθέτηση των όμβριων και την αποκατάσταση φθορών του οδοστρώματος στο επαρχιακό οδικό δίκτυο έως τα όρια νομού με Γρεβενά», προϋπολογισμού € 99.200, Ανάδοχος ΑΚΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.

Επίσης αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος  (ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ) για το έργο  «Αποκατάσταση ζημιών της επαρχιακής οδού στο τμήμα Άνω - Κάτω Ζάλογγο», προϋπολογισμού 80.000 €.  

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Άρτα: Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός για την εμπλοκή του σε υπόθεση διαδικτυακής απάτης με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing)

 


Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση διαδικτυακής απάτης με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης με υπολογιστή.

Ειδικότερα, την 13/09/2021 ημεδαπή έλαβε μήνυμα στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, φερόμενο δήθεν ως αποσταλθέν από γνωστή τράπεζα, με το οποίο ενημερώνονταν ότι η χρεωστική της κάρτα είχε απενεργοποιηθεί για λόγους αναβάθμισης των διαδικτυακών μέτρων ασφαλείας.

Το μήνυμα περιείχε υπερσύνδεσμο (link) προκειμένου να επανενεργοποιηθεί η κάρτα και αφού ακολούθησε τη διαδικασία διαπίστωσε ότι εν αγνοία της είχε πραγματοποιηθεί μεταφορά χρηματικού ποσού -2.000- ευρώ από τον τραπεζικό της λογαριασμό σε άλλον.

Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συστήνεται στους πολίτες:

Να είναι καχύποπτοι όταν τους ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.

Να μη συμπληρώνουν φόρμες με προσωπικά τους στοιχεία όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μέσω υπερσυνδέσμων (links)

Να πληκτρολογούν στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να μη μπαίνουν σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων.

Πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την ανάγκη αύξησης στα επιδόματα των αναπήρων

 


Ερώτηση για την επιτακτική ανάγκη αύξησης των καθηλωμένων επιδομάτων των αναπήρων κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια που η χώρα μας δεν υπόκειται σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, τα επιδόματα των αναπήρων παραμένουν καθηλωμένα στο ποσό των 330 ευρώ περίπου και το όποιο επιχείρημα της κυβέρνησης για μη αύξηση αυτών, κρίνεται τελείως ανεδαφικό. Εν συνεχεία υπογραμμίζουν ότι «τη στιγμή που η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη της τάξεως του 6%, στον νέο προϋπολογισμό του 2022 δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι 170.000 περίπου ανάπηροι. Η δε συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων αυτών των επιδομάτων, εντάσσεται στην κατηγορία της πιο ακραίας φτώχειας». Ταυτόχρονα τονίζουν την απαράδεκτη άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να απαντήσει σε αίτημα για συνάντηση που έχει υποβάλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να συζητηθεί το καίριο αυτό ζήτημα.

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: Προτίθεστε, έστω και τώρα, ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού και δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, να προχωρήσετε σε ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων των προσώπων με αναπηρία, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης; 

Περιφέρεια Ηπείρου: Κυκλοφοριακές αλλαγές λόγω εργασιών στην περιοχή Οδού Νιάρχου, από την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου


 Από την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 τίθενται σε ισχύ κυκλοφοριακές αλλαγές επί της οδού Νιάρχου και συγκεκριμένα στο τμήμα κόμβος Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου – Κόμβος Πεδινής. 

Η κυκλοφορία των οχημάτων κατά κατεύθυνση θα διεξάγεται αναλόγως μέσω βοηθητικών οδών ή της περιφερειακής οδού, σύμφωνα με την προσωρινή σήμανση που θα τοποθετηθεί. 

Οι αλλαγές θα ισχύσουν για όλο το διάστημα των εργασιών που θα εκτελεστούν, ήτοι μέχρι την 13 Μαρτίου 2022.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ζητά την κατανόηση και τη συνεργασία των οδηγών για το διάστημα αυτό, ώστε να ολοκληρωθούν με τον ταχύτερο και ασφαλέστερο δυνατό τρόπο οι εργασίες, έχοντας υπόψη ότι πρόκειται για πρόσκαιρη ταλαιπωρία για ένα έργο που θα λύσει κυκλοφοριακά προβλήματα για τις επόμενες δεκαετίες.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών και Νεγράδων

 


 Σας ενημερώνουμε ότι έχουν εκδοθεί τα τέλη ύδρευσης Κοινοτήτων Δολιανών και Νεγράδων Α' εξαμήνου 2021 με ημερομηνία λήξης 31/12/21.

Είκοσι τρία παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊου

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 86.498 έλεγχοι, από τους οποίους οι 42.013 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 367 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

175 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 174 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

48 στη Θεσσαλονίκη,

29 στη Δυτική Ελλάδα,

23 στην Ήπειρο,

22 στη Θεσσαλία,

13 στην Πελοπόννησο,

13 στην Κεντρική Μακεδονία,

  9 στο Βόρειο Αιγαίο,

  7 στη Δυτική Μακεδονία,

  5 στη Στερεά Ελλάδα,

  2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  2 στα Ιόνια Νησιά,

  1 στο Νότιο Αιγαίο και

  1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 73.676 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 70.429 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.247 των 150 ευρώ.

2 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.136 ομοειδείς παραβάσεις.

186 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη εστιατορίου, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 4 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες,

- 29 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων και λαϊκών αγορών,

- 4 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, για μη αναγραφή κανόνων λειτουργίας,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε οδηγό οχήματος για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε δύο καφετέριες, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας στην καθεμία, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 2 παραβάσεις στους πελάτες,

- 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- μία παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κρήτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ- μπαρ, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και μία παράβαση στον πελάτη,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 3 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη εστιατορίου, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση δύο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας από επιβάτες Ι.Χ.Ε.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 8.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη και προσωρινά υπεύθυνη επιχείρησης, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν μία παράβαση, για μη χρήση μάσκας, σε όχημα και μία σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ.

Στη Θεσσαλία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και μία παράβαση στον πελάτη,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ήπειρο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και μία παράβαση στον πελάτη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- μία παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Βόρειο Αιγαίο,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση κανόνων λειτουργίας.

Στη Δυτική Ελλάδα, 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Αττική, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 21.373 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.655 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 429 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 9 Νοεμβρίου

 


Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISOBOX), Ζάρρα Αλεξάνδρου 2, 09:00-15:00

Άρτα, Καταρράκτης Άρτας, 10:00-13:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Φιλιάτες, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δημαρχείο Δωδώνης, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ.Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-12:00.

Ρομποτική υστερεκτομή: Τι είναι και ποια τα οφέλη της

 


Η αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας ονομάζεται υστερεκτομή και μπορεί να περιλαμβάνει και τα εξαρτήματα αυτής, δηλαδή τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Όταν αφαιρείται και το κατώτερο τμήμα της μήτρας που λέγεται τράχηλος, η επέμβαση ονομάζεται ολική υστερεκτομή, ενώ αν ο τράχηλος παραμείνει ονομάζεται υφολική υστερεκτομή.

«Εάν γνωρίζετε ότι πρέπει να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση η οποία ονομάζεται υστερεκτομή θα πρέπει να γνωρίζετε και τις επιλογές σας. Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης μέσω ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών που χρησιμοποιούν μικρές τομές στο δέρμα», εξηγεί ο κ. Νικόλαος Πλεύρης, PhD, Γυναικολόγος, Διευθυντής Α’ Γυναικολογικής Κλινικής - Τμήμα Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Metropolitan General.

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται μέσω της υστερεκτομής

Οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν μία ασθενή στο να υποβληθεί σε υστερεκτομή είναι αρκετοί με κυριότερους:

·         Ινομυώματα μήτρας

·         Ενδομητρίωση

·         Καρκίνος ή προκαρκινικές αλλοιώσεις ενδομητρίου

·         Καρκίνος ή προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασίες) τραχήλου μήτρας

·         Πρόπτωση μήτρας

·         Αιμορραγίες μήτρας

·         Πυελικός πόνος.

Μετά την υστερεκτομή, η ασθενής δεν θα έχει περίοδο, και δεν θα μπορεί να μείνει έγκυος. Ανάλογα με την πάθηση οι ωοθήκες μπορεί να διατηρηθούν εξασφαλίζοντας ορμονική κάλυψη στην ασθενή. Για αυτούς τους λόγους η υστερεκτομή προτείνεται ως ύστατη λύση, ειδικά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.