Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός φυγόποινος

 


Από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου συνελήφθη μετά τα μεσάνυχτα ένας αλλοδαπός.

Κατά την είσοδο του συγκεκριμένου στη χώρα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις των Μονομελών Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και Φλώρινας, με τις οποίες του επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές 1.500 και 3.000 ευρώ, αντίστοιχα, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


 Πέντε άτομα συνελήφθησαν κατά το τελευταίο 10ημερο από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, στο πλαίσιο καθημερινών ελέγχων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης (σε ακατέργαστη και κατεργασμένη μορφή) και πιο αναλυτικά πρόκειται για:

• 2 ημεδαπούς και αλλοδαπό, που συνελήφθησαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας και

• 2 ημεδαπούς, που συνελήφθησαν από Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. στα Ιωάννινα και την Πρέβεζα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Στην Κωνσταντινούπολη το Ζωγράφειο Σχολείο για εκπαιδευτική συνάντηση του Erasmus+

 


Στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη την πόλη των δύο ηπείρων, που αποτελεί εδώ και αιώνες σταυροδρόμι πολιτισμών αλλά και μία εμβληματική πόλη του ελληνισμού, βρέθηκε το διάστημα 5-11 Νοεμβρίου 2023 αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, αποτελούμενη από επτά μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή στις εργασίες της 5ης και καταληκτικής εκπαιδευτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου: “Good School, good business”, που υλοποιείται τη διετία 2021-23 με τη συμμετοχή δύο ακόμα ευρωπαϊκών σχολείων.

Η εκπαιδευτική συνάντηση είχε ως θέμα: “Turkish economy and startups in outdoor activities and sports” και οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, επισκέψεις, συναντήσεις με τοπικούς επιχειρηματίες, μελέτη σχετικών case studies και εκπόνηση εργασιών, ήρθαν σε επαφή με την τουρκική οικονομία, γνώρισαν επιχειρήσεις αθλητικού ενδιαφέροντος και πρότειναν λύσεις για να ξεπεράσουν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε να έχουν μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, πρόβαλαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες το οικονομικό προφίλ, την ιστορία και τις ομορφιές των Ιωαννίνων, ήρθαν σε επαφή με τους συμμαθητές τους από την Τουρκία και τη Πολωνία, ανέπτυξαν πνεύµα συνεργασίας και συλλογικότητας, ενώ βελτίωσαν την Αγγλομάθειά τους και τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Επίσης, γνώρισαν νέους πολιτισμούς και νέα εκπαιδευτικά συστήματα και εμπέδωσαν τη συνείδηση του ευρωπαίου πολίτη  µε την ταυτόχρονη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και της πολιτισµικής µας αυτογνωσίας. Ξεναγήθηκαν σε όλα τα παγκόσμιας αναφοράς αξιοθέατα της Βασιλεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, γεύτηκαν Πολίτικες συνταγές και εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική, τα χρώματα και τα αρώματα της Κων/πολης, η οποία σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Στο περιθώριο της εκπαιδευτικής συνάντησης, οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής συναντήθηκαν με τον κ. Volkan Vural, εκπρόσωπο της κοινότητας των Τουρκογιαννιωτών στην Κων/πολη και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σχετικά με το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης μας.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη τριών αλλοδαπών για παράνομη μεταφορά

 


Στη σύλληψη τριών  αλλοδαπών προέβησαν, τις βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 55χρονος οδηγός του Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε τους δύο αλλοδαπούς.

Οι συγκεκριμένοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα–επικαθήμενο.

Ιωάννινα: Ενημερωτικές διημερίδες νεοεκλεγμένων αιρετών, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου (HOTEL DU LAC)

 


Έξι ενημερωτικές διημερίδες για τους δημάρχους της νέας δημοτικής περιόδου 2024- 2028 διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, με πρώτη αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο 21 και 22 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ η οποία υλοποιείται συστηματικά από το 2002 με στόχο την έγκυρη πληροφόρηση των δημάρχων που αναδείχθηκαν από τις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτού του επιμορφωτικού προγράμματος θα διοργανωθούν έξι περιφερειακές διημερίδες, κατά τη διάρκεια των οποίων ειδικοί επιστήμονες, στελέχη της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, αλλά και στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσουν ζητήματα που αφορούν στο ρόλο και τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας στις σημερινές συνθήκες.

Οι διημερίδες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

Στις 20 και 21 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης (AQUILA ATLANTIS HOTEL)

Στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2023  στην Αθήνα με συμμετέχοντες τους αιρετούς των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (DIVANI CARAVEL HOTEL)

Στις 29 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα με συμμετέχοντες τους αιρετούς των Περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου (DIVANI CARAVEL HOTEL)

Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2023 στα Ιωάννινα με συμμετέχοντες τους αιρετούς των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας  (HOTEL  DU LAC)

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη με συμμετέχοντες τους αιρετούς των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2023 στη Λάρισα με συμμετέχοντες τους αιρετούς των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. (DIVANI LARISSA HOTEL)

Τα θέματα που θα παρουσιασθούν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού αφορούν στα εξής:

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητικό Σύστημα της χώρας

Το Σύστημα Διακυβέρνησης

Καταστατική θέση Αιρετών

Οι 100 πρώτες ημέρες της Δημοτικής Αρχής

Οικονομικά των ΟΤΑ – Οικονομική Διοίκηση και Δημοσιονομική Διαχείριση

Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου

Ηγεσία και Management στους ΟΤΑ

Χρηματοδοτικά εργαλεία περιόδου 2023-2028

Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ – Εφαρμογή ν. 5056/2023

Οργάνωση ΟΤΑ – Προσαρμογή Ο.Ε.Υ. Δήμων

Ανθρώπινο Δυναμικό Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κλιματική Αλλαγή και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων

Επικοινωνιακή Πολιτική και Διακυβέρνηση

ΠΗΓΗ: https://kede.gr/

Τουρνουά Τζούντο στο Κλειστό Καλπακίου στις 18 & 19 Νοεμβρίου

 


Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Τουρνουά Τζούντο θα φιλοξενηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2023.

Το Τουρνουά διοργανώνεται από τον Αθλητικό Σύλλογο «ΠΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» υπό την αρωγή του Δήμου Πωγωνίου.

8η αγωνιστική το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική, εκτός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου- Θύελλα Ελεούσας 19-11-23/17:15)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ

ΩΡΑ: 17:15

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ   

Το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ (15:00)

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (15:00)

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (15:00)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (19:30)

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (15:00)

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ  (17:15)

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Π.Α.Σ.ΑΛΜΥΡΟΣ (17:30)

ΕΜΥ: Θυελλώδεις άνεμοι, ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

 


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στη Θράκη.

9η αγωνιστική το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Σ. Φλόγα Πετσαλίου 19-11-23/15:00)

 


ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ

 

Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2023

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ - Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:00)

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (15:00)

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ (15:00)

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (17:15)

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (15:00)

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (15:00)

Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ(15:00)

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ (15:00)

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ(15:00)

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (15:00)

Ιωάννινα: Hμερίδα με θέμα «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια», τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, ώρα 17:30

 


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σας προσκαλεί στην ημερίδα με θέμα «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια». Το έργο «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια» αφορά στις διατροφικές συνήθειες στον χώρο της Ηπείρου από την παλαιολιθική εποχή έως και τα οθωμανικά χρόνια. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οι τέσσερις μουσειοσκευές, το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό και το ψηφιακό παιχνίδι.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της ομώνυμης ταινίας του έργου και θα ακολουθήσει μπουφές με φαγητά εμπνευσμένα από την παλαιολιθική έως την οθωμανική εποχή στην Ήπειρο.

Η Πράξη «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου

 


Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Ψωρίαση: Πώς επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα;

 


Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της σοβαρής ψωρίασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων βρέθηκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς με τη δερματοπάθεια διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Dermatology και πραγματοποιήθηκε από Ιταλούς και Έλληνες επιστήμονες, ενέκυψε στους συγκεκριμένους μηχανισμούς που διέπουν αυτόν τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, ερεύνησαν τη στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία και τα ευρήματα έδειξαν ότι είναι ένας πιθανός μηχανισμός με τον οποίο η ψωρίαση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών στους πάσχοντες. Και γι’ αυτό πιστεύουν ότι το υψηλό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους, ποσοστό των ατόμων με σοβαρή ψωρίαση που έχουν ασυμπτωματική στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία, θα πρέπει να παραπέμπονται σε  έγκαιρη αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία.

«Η ψωρίαση είναι μία από τις πιο συχνές, μη μεταδοτικές, φλεγμονώδεις διαταραχές, με τις εκτιμήσεις για τον επιπολασμό παγκοσμίως να κυμαίνονται από 0,91% (Ηνωμένες Πολιτείες) έως 8,5% (Νορβηγία). Χαρακτηρίζεται από δερματικές βλάβες που μπορεί να καλύπτουν ακόμα και το σύνολο του σώματος, περιλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων.