Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

ΕΟΔΥ: Ενενήντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 1.667 νέα κρούσματα

 


9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενενήντα οκτώ νέοι θάνατοι, 1.667 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων υπόθεση κλοπής τρέιλερ αυτοκινήτου

 


Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία

 

Εξιχνιάστηκε ύστερα από τη μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων υπόθεση κλοπής τρέιλερ αυτοκινήτου, η οποία έγινε το χρονικό διάστημα 5-7/11/2020 επί της Εγνατίας Οδού.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο αλλοδαπός αφαίρεσε το τρέιλερ από αυτοκίνητο, το οποίο βρίσκονταν ακινητοποιημένο λόγω μηχανικής βλάβης πλησίον του Σταθμού Διοδίων Μαλακασίου επί της Εγνατίας Οδού.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.   

Σε εξέλιξη έργα όμβριων 3,3εκ. ευρώ σε Ζωοδόχο και Ελεούσα του Δήμου Ζίτσας


Με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα αποχέτευσης όμβριων σε Ζωοδόχο και Ελεούσα συνολικού προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020». Με την κατασκευή τους, θωρακίζονται από πλημμυρικά φαινόμενα, τόσο ο οικισμός της κοινότητας Ζωοδόχου, όσο και πολεοδομικά τετράγωνα της κοινότητας Ελεούσας που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα λιμνάζοντα όμβρια νερά.

Η συμβασιοποίηση των έργων έγινε στις αρχές Φθινοπώρου και οι παρεμβάσεις που εκτελούνται από τους αναδόχους (ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ ΑΤΕΕ & ΠΑΠΠΑΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ) είναι οι ακόλουθες:

Στο έργο, «Αποχέτευση όμβριων υδάτων τμήματος οικισμού Τ.Κ. Ζωοδόχου» με προϋπολογισμό 2.200.000 ευρώ,  κατασκευάζεται εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης όμβριων το οποίο θα συνδεθεί με την περιμετρική τάφρο δικτύου όμβριων της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων μέσω της κατασκευής εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης όμβριων. Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι 3.610 μ. περίπου.

Στο έργο, «Διευθέτηση όμβριων Δ.Κ. Ελεούσας» προϋπολογισμού 1.120.000 ευρώ, κατασκευάζεται  δίκτυο αποχέτευσης όμβριων συνολικού μήκους 2.440 μ. σε τμήματα του οικισμού της Ελεούσας, και συγκεκριμένα στις οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ναπ. Ζέρβα, Γ. Παπανδρέου, Ηρούς Κωνσταντοπούλου, Μ. Κοτοπούλη, Π. Μελά, Βεργίνας, Άρη Βελουχιώτη, Σουρή, Ευτ. Πρίντζου, 21η Φεβρουαρίου, Φιλίππου, το υπόλοιπο τμήμα της Σ. Σιάπκα καθώς επίσης και τμήματα των οδών 25ης Μαρτίου, 28ης Οκτωβρίου, Σουλίου και Σκουφά.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ζητήσουμε και την κατανόηση των κατοίκων της Ελεούσας και της Ζωοδόχου καθώς λόγω των έργων, μερικές φορές, ίσως δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στις κατοικίες τους ή ταλαιπωρούνται από αιφνίδιες διακοπές νερού.

Στέλιος Πέτσας: Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας,  ξεκαθάρισε ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης και στους λόγους για τους οποίους δεν έχουν αποδώσει στο μέγιστο τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τονίζοντας ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν στον βαθμό που απέδωσαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο».

«Ο δείκτης θετικότητας μειώνεται, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα ήθελαν οι ειδικοί», τόνισε. Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, οι οποίοι παρακολουθούν μια σειρά από δείκτες σχετικούς με την πορεία της πανδημίας, ενώ ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια εισήγηση για ξεχωριστές γεωγραφικές ζώνες και ξεχωριστά μέτρα.

 Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι «δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προετοιμασία του εμβολιασμού», ώστε να ξεκινήσεις με το που έρθουν στη χώρα μας τα εμβόλια και συμπλήρωσε ότι «είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει μείωση στις κατειλημμένες απλές κλίνες κορωνοϊού στα νοσοκομεία», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «οι ΜΕΘ πιέζονται ακόμα».

Τριάντα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (59.208) έλεγχοι, από τους οποίους οι (5.710) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.780) παραβάσεις και συνελήφθησαν (6) άτομα, ως ακολούθως:

(1.278) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

( 413 ) στην Αττική,

( 156 ) στη Θεσσαλονίκη,

(100 ) στη Στερεά Ελλάδα,

(98) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

( 92 ) στη Θεσσαλία,

( 86 ) στην Κρήτη,

( 78 ) στη Δυτική Ελλάδα,

( 73 ) στην Κεντρική Μακεδονία,

( 49 ) στο Βόρειο Αιγαίο,

( 38 ) στην Πελοπόννησο,

( 36 ) στην Ήπειρο,

(25 ) στα Ιόνια Νησιά ,

( 21 ) στη Δυτική Μακεδονία και

( 13 ) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (32.065) ομοειδείς παραβάσεις.

(496) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν (460) πρόστιμα των 300 ευρώ και (36) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

( 158 ) στην Αττική,

( 55 ) στη Θεσσαλονίκη,

( 48 ) στην Κρήτη,

( 44 ) στο Βόρειο Αιγαίο,

( 43 ) στην Κεντρική Μακεδονία,

( 43 ) στη Στερεά Ελλάδα,

( 23 ) στη Θεσσαλία,

( 23 ) στη Δυτική Ελλάδα,

(16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

( 15 ) στην Πελοπόννησο,

( 13 ) στα Ιόνια Νησιά,

( 8 ) στην Ήπειρο,

( 5 ) στη Δυτική Μακεδονία και

( 2 ) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (14.690) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (13.769) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (921) των (150) ευρώ.

(5) παραβάσεις και (6) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, κ.α).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων:

στην Αττική, 5.000 ευρώ και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα λιανικής,

στα Ιόνια Νησιά, 5.000 ευρώ και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε πολυκατάστημα και

στο Βόρειο Αιγαίο, 5.000 ευρώ σε μίνι μάρκετ για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (237) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (268) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων


 Η Περιφερειακή Αρχή έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας διάφορα προγράμματα ενίσχυσής τους, υπερβαίνοντας στα περισσότερα κατά πολύ τους αρχικούς προϋπολογισμούς.

Αντίστοιχη είναι και η εξέλιξη του προγράμματος για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid -19, του οποίου ο αρχικός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 50% ανερχόμενος πλέον σε 45 εκ. ευρώ δεσμεύοντας πόρους του ΕΣΠΑ από την τρέχουσα, αλλά και την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Η Περιφερειακή Αρχή, εκτός της αύξησης του προϋπολογισμού, έχει υποβάλλει αίτημα για ένταξη στην πρόσκληση και νέων Κ.Α.Δ., για το οποίο δεν έχει υπάρχει απάντηση από την Ε.Ε.. Αυτός  είναι  ο λόγος για τον οποίο δόθηκε η τελευταία παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων.

ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα, «Οικονομία, Κοινωνία και Πανδημία - διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς – Δεξιάς» την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, ώρα 18.30

 


Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων διοργανώνει ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Οικονομία, Κοινωνία και Πανδημία - διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς – Δεξιάς», την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη και ώρα 18.30.

Κεντρικοί ομιλητές:

Ευκλείδης Τσακαλώτος (Βουλευτής & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ).

Κατερίνα Παπανάτσιου (Βουλευτής και αναπλ. τομεάρχης Οικονομίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

Διονύσης Τεμπονέρας (Νομικός-Εργατολόγος, μέλος της ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

- Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μερόπη Τζούφη, Βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

- Συντονίζει ο Άρης Σπέγγος, Συντονιστής της ΝΕ Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από:

- Τη σελίδα στο FB ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ https://www.facebook.com/syrizaioanninon/live/

- την ιστοσελίδα του LEFΤ: www.left.gr

(στην ενότητα: Διαδικτυακές εκδηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ)

Όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στην παρακολούθηση της εκδήλωσης και να υποβάλλουν ερωτήσεις στη σελίδα του facebookΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Πράσινο τέλος, 0,03 ευρώ το λίτρο, από την 1η Ιανουαρίου 2021 στο πετρέλαιο κίνησης diesel

 


Επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2021 πράσινο τέλος 0,03 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης diesel ως αντικίνητρο επιλογής του ρυπογόνου αυτού καυσίμου για χρήση από τον τομέα των μεταφορών, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βασικές ρυθμίσεις της τροπολογίας έχουν ως εξής:

1. Επιβάλλεται, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί από τις 13 Νοεμβρίου, έκτακτη ειδική εισφορά σε όλους τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν τεθεί σε λειτουργία έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 6% επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα 1η Ιανουαρίου-31η Δεκεμβρίου 2020. Καθορίζονται επίσης η διαδικασία και ο τρόπος είσπραξης της προαναφερθείσας εισφοράς, τα ποσά της οποίας υπολογίζονται και παρακρατούνται από τον ΔΑΠΕΕΠ για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και από τον ΔΕΔΔΗΕ για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

2. Επιβάλλεται έκτακτη χρέωση για το 2021 ίση με 2 ευρώ/Μεγαβατώρα στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τις εκκαθαρίσεις για το χρονικό διάστημα 1η Ιανουαρίου 2020 – 31η Δεκεμβρίου 2020. Καταργείται επίσης από 1η Ιανουαρίου 2021 η υποχρέωση των προμηθευτών να αποδίδουν χρέωση που υπολογίζεται με βάση το μεσοσταθμικό κόστος των θερμικών συμβατικών σταθμών (ΜΜΚΘΣΣ).

Παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, τα μέτρα στα σύνορα

 


Παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα  14 Δεκεμβρίου τα μέτρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα τα οποία έχουν ληφθεί στο πλαίσιο περιορισμού μετάδοσης της πανδημίας.

Οι μετακινήσεις από και προς την Αλβανία θα συνεχίσουν να γίνονται μόνο από τον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς.

Η Κρυσταλλοπηγή θα παραμείνει κλειστή, ενώ κλειστά εδώ και μήνες είναι τα Τελωνεία σε Μέρτζιανη και Μαυρομάτι.

Οι κακές συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά τα μάτια

 


Βγαίνετε να περπατήσετε χωρίς να φοράτε γυαλιά ηλίου. 

Κοιμάστε φορώντας φακούς επαφής. Δεν τρώτε καθημερινά φρούτα και σαλάτες.

Οι συνήθειες αυτές και πολλές άλλες είναι επικίνδυνες για τα μάτια και την όραση, διότι ανοίγουν τον δρόμο στην εκδήλωση πολλών οφθαλμοπαθειών, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School), εξηγεί ποιες συνήθειες πρέπει να προσέχετε και γιατί.

Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα και τον οφθαλμικό φακό. Αυτό μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. 

Όταν, λ.χ., τα μάτια εκτεθούν απροστάτευτα στην UV που αντανακλάται από το χιόνι, τον πάγο, το νερό ή την άμμο, η συνέπεια μπορεί να είναι η φωτοκερατίτιδα, μια επώδυνη κατάσταση σαν ηλιακό έγκαυμα στην επιφάνεια του ματιού (στον κερατοειδή χιτώνα). 

Στους εφήβους και τους 20άρηδες μια συχνή συνέπεια της συστηματικής έκθεσης των ματιών στον ήλιο είναι η εμφάνιση μορφωμάτων, όπως το πτερύγιο. Τα μορφώματα αυτά είναι πολύ συνηθισμένα στους σέρφερ, τους σκιέρ, τους ψαράδες, τους αγρότες και γενικώς σε όσους περνούν ώρες ατέλειωτες κάτω από τον ήλιο, στα βουνά ή/και δίπλα σε νερά. 

Αργότερα στη ζωή υπάρχει κίνδυνος για εκδήλωση καταρράκτη ή ακόμα και για καρκίνο στα μάτια. 

Συνεπώς, μην βγαίνετε ποτέ από το σπίτι χωρίς να φοράτε ένα καλής ποιότητας, προστατευτικό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, που θα έχετε προμηθευτεί από κατάστημα οπτικών ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι για την ποιότητά του.