Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης) την Παρασκευή 26 Αυγούστου, ώρα 09:30

 


Την 26-08-2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ Α΄136), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Έγκριση του από 19-08-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες πλήρους αποκατάστασης ευρύτερης περιοχής Μπαλντούμας μετά την αρχική διάνοιξη από Χ.Θ 25+000 έως Χ.Θ 27+700 της παλαιάς Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων», προϋπολογισμού € 136.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

2.      Έγκριση του από 17-08-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Πηγών Άρτας», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

3.     Έγκριση χορήγησης επιμήκυνσης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού πρόσβασης στα Λουτρά Καβασίλων» αναδόχου «R-V-R ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Π.Ε..», μέχρι την 30-12-2022, σύμφωνα με το άρθρο 153 του Ν. 4938/2022.

4.      Έγκριση χορήγησης επιμήκυνσης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή κόμβου στην Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (θέση Λυγιά)», αναδόχου «Κ-ΞΙΑ ΜΑΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ε. – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΚΑΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ», μέχρι την 30-12-2022, σύμφωνα με το άρθρο 153 του Ν. 4938/2022.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ημεδαπός που κατηγορείται για παραβάσεις περί ναρκωτικών και όπλων

 


Κατασχέθηκαν 110 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και κυνηγητική καραμπίνα

 

Συνελήφθη χθες (24-08-2022) νωρίς το πρωί στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.



Ειδικότερα, ο ημεδαπός εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του και κατά τις έρευνες που ακολούθησαν, με τη συνδρομή και του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών «Lussy», βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του, στο όχημα και στο σπίτι του:

ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 110 γραμμαρίων,

δενδρύλλιο κάνναβης ύψους 2,70 μέτρων,

κυνηγετική καραμπίνα και

4 φυσίγγια

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Παρακάλαμος: Εκκλησιασμός και φανουρόπιτες στην Αγία Παρασκευή, την Παρασκευή 26 Αυγούστου και ώρα 6:00 μ.μ.

 


Εκκλησιασμός και φανουρόπιτες  στην Αγία  Παρασκευή, την Παρασκευή 26 Αυγούστου και ώρα 6:00 μ.μ.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να κρατούν την  φανουρόπιτα  τους.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, ώρα 8:00 μ.μ.

 


Συνεδριάζει τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 και ώρα 8:00 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου.

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Έγκριση 6ης  Αναμόρφωσης  προϋπολογισμού

Έγκριση 3ης κατανομής  ΣΑΤΑ

Έγκριση επέκτασης δικτύων  Φ.Ο.Π.

Έγκριση διαδικασίας για την αποδοχή δωρεάς αγρού στην Κοινότητα Καλπακίου, για την επέκταση του Κοιμητηρίου.

Κόνιτσα: Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού

 


Την Τρίτη 23 Αυγούστου και Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και το Δήμο Κόνιτσας προς τιμήν του Εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου τελέστηκε πολυαρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός και την Τετάρτη 24 Αυγούστου πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Δήμαρχος παρέθεσε δεξίωση στο Δημαρχείο Κόνιτσας για τους πολίτες και τις αρχές, όπου τέθηκαν πολλά θέματα που αφορούν στην περιοχή.  

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Να ενημερωθούν άμεσα οι βουλευτές εάν παρακολουθούνται τα κινητά τους τηλέφωνα»

 


Επιστολή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στον Πρόεδρο της Βουλής

Την άμεση ενημέρωση των βουλευτών σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης των κινητών τους τηλεφώνων, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στους πολιτικούς αρχηγούς και στους βουλευτές όλων των κομμάτων, επισημαίνει ότι «διάφορες εξωθεσμικές, παράνομες και παρακρατικές δυνάμεις εκμεταλλευόμενες τις τεχνολογικές δυνατότητες, μπορούν να προβαίνουν στην παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων δημόσιων προσώπων για ίδιον όφελος. Αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των ως άνω προσώπων. Οι εν λόγω τεχνολογικές δυνατότητες ενίοτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από κρατικές υπηρεσίες προς όφελος των εκάστοτε ασκούντων την εξουσία. Για το λόγο αυτό η Δημοκρατία μας θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς και αδιαλείπτως σε θεσμική εγρήγορση προκειμένου να προλαμβάνονται τα θεσμικά κενά που δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας».

Οδηγίες για τη διαδικασία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α ́136)

 


Οδηγίες για τη διαδικασία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α ́136)


Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευσης σε Τοπικές Κοινότητες

 


Έκδοση τελών ύδρευσης σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου. 

Τριάντα τέσσερα νέα έργα αγροτικής οδοποιίας στην Ήπειρο

 


Μετά από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά,   του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Γιώργου Στύλιου και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε στις 24/08/2022, με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της με αριθμ. πρωτ. 5474/23-12-2021 πρόσκλησης της Δράσης 4.3.4: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, αρχικού προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ. και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

Με τελευταία καταληκτική ημερομηνία 30.03.2022 υποβολής και συμπλήρωσης των αιτήσεων, η αξιολόγηση αντί των δύο ετών (που διαρκούσε συνήθως άνω των δύο ετών) σήμερα ολοκληρώθηκε σε διάστημα ολιγότερο των έξη μηνών, ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια.

Τα έργα της Ηπείρου που περιλαμβάνονται στον προσωρινό πίνακα των εγκεκριμένων είναι τα ακόλουθα:

-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ

-Βελτίωση Βατότητας Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ζίτσας

-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΟΠ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΕΙΜΑΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΑΠΟ Χ.Θ 0+000,000 ΈΩΣ Χ.Θ 3+285,000, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ

-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΤΚ ΚΛΕΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΚ ΠΕΤΡΑΣ

-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΤΚ ΡΕΤΣΙΑΝΩΝ

Η ΕΛΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών σχετικά με τις προσπάθειες επιτήδειων να τους εξαπατήσουν με μηνύματα από «δήθεν» Europol, Interpol, Αστυνομία

 


Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών σχετικά με τις προσπάθειες επιτήδειων να τους εξαπατήσουν με τη χρήση στοιχείων του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol, Jérôme Bonet, καθώς και εντυπώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Europol, της Interpol αλλά και της Αστυνομίας Πόλεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, οι δράστες σε επιστολή δήθεν αρμοδίων ελεγκτικών Αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ.

Το μήνυμα αυτό, καθώς και άλλα παρεμφερή, αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Σπατάλη φαγητού: Πώς θα την περιορίσουμε

 


Το φαινόμενο της κατασπατάλησης των τροφίμων έχει άμεση συνέπεια και με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, στο άμεσο μέλλον θα σημειωθούν, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, λιμοί οι οποίοι θα οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στο όριο της ασιτίας. Ενώ παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μεγάλη σπατάλη φαγητού, σε χώρες κυρίως του δυτικού κόσμου, η οποία και βαίνει αυξανόμενη.
Ο FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) έχει υπολογίσει ότι τουλάχιστον το 30% του φαγητού που παράγεται παγκοσμίως, αξίας περίπου 940 δις, χάνεται κάθε χρόνο.

«Το εντυπωσιακό δε είναι», επισημαίνει ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital, «ότι η σπατάλη αυτή δεν αφορά µόνο στα απορρίμματα των νοικοκυριών (μέσω των οποίων και έγινε αρχικά αντιληπτό το φαινόμενο), αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα που προηγείται της κατανάλωσης: στα στάδια της παραγωγής, της επεξεργασίας, της διανομής, της χονδρικής και της λιανικής. Δεν πετάμε δηλαδή μόνο “περισσότερο απ’ όσο πρέπει”, αλλά καλλιεργούμε, επεξεργαζόμαστε, τυποποιούμε, διαθέτουμε και πουλάμε “περισσότερο απ’ όσο πρέπει”».

Τι σημαίνει «περισσότερο απ’ όσο πρέπει»

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 25 Αυγούστου

 


Την Πέμπτη 25 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.