Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Ιωάννινα: Μουσική συνάντηση χορωδιών, το Σάββατο 22 Απριλίου, ώρα 17:30, στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία

 

Μουσική συνάντηση χορωδιών, το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, ώρα 17:30, στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων.

Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος και θεία λειτουργία στο εξωκκλήσι της Παναγίας, το Σάββατο της Διακαινησίμου 22 Απριλίου

 


Το Σάββατο της Διακαινησίμου 22 Απριλίου 2023 θα τελεστεί Όρθρος και θεία λειτουργία στο εξωκκλήσι της Παναγίας (8:00-10:30).

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπή μοτοποδηλάτου

 


Συνελήφθη χθες (20-04-2023) το απόγευμα σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή, που έλαβε χώρα πρώτες πρωινές της ίδιας ημέρας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε από το χώρο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δίκυκλο μοτοποδήλατο.

Το μοτοποδήλατο ανευρέθηκε στην πυλωτή της κατοικίας του και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην πόλη των Ιωαννίνων

 


Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποίησε την Πέμπτη 20  Απριλίου εξόρμηση στην πόλη των Ιωαννίνων. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι υποψήφιοι βουλευτές Αλμπάνης Τριαντάφυλλος, Γρίβας Χρήστος, Μάκη Κωστούλα και Στέφος Ιωάννης και μέλη του συντονιστικού της Οργάνωσης Μελών Κέντρου. Στην εξόρμηση το κλιμάκιο επισκέφθηκε και τα καταστήματα της περιοχής Ν. Ζέρβα και την περιοχή Ζευγαριών και συνομίλησε με τους καταστηματάρχες και πολίτες. Το βασικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις  είναι το μεγάλο κόστος λειτουργίας. 

Ταυτόχρονα η κίνηση είναι περιορισμένη γιατί οι πολίτες έχουν χάσει μεγάλος μέρος της αγοραστικής τους δύναμης, εξαιτίας της ακρίβειας και των χαμηλών εισοδημάτων.

Τόσο οι καταστηματάρχες όσο και οι πολίτες ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πανηγυρική θεία λειτουργία για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, στην Παλιογκρίμπιανη Πωγωνίου

 

Φωτό: Ioannis Kollios

Την Παρασκευή 21 Απριλίου πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και Αγιασμός στην Παλιογκρίμπιανη για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής.

Ακολούθησε τραπέζι με παραδοσιακά φαγητά.

Δήμος Ζίτσας και Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να δώσουν και πάλι ζωή στο δασικό φυτώριο στην Κοινότητα Λαψίστας

 


Δήμος Ζίτσας και Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να δώσουν και πάλι ζωή στο δασικό φυτώριο στην Κοινότητα Λαψίστας που σταμάτησε να λειτουργεί τα τελευταία δεκατρία χρόνια.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, και ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος το μεσημέρι της Πέμπτης στο χώρο του δασικού φυτωρίου υπέγραψαν για το σκοπό αυτό μνημόνιο συνεργασίας  που προβλέπει την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ανενεργού δασικού φυτωρίου Λαψίστας.

Η αξιοποίηση - αναμόρφωση θα υλοποιηθεί σε έκταση 56 στρεμμάτων, που αποτελεί τμήμα της συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων του δασικού φυτωρίου με βάση σχετικές μελέτες, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία βοτανικού κήπου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ο βοτανικός κήπος θα προσφέρει:

● ενημέρωση και περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών γύρω από τη χλωρίδα

● επιστημονική έρευνα σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς

Δήμος Πωγωνίου: Δημοπρατείται το νέο μεγάλο έργο αγροτικής οδοποιίας 1 εκατ. ευρώ

 


Σε εξέλιξη είναι η δημοπρασία ενός ακόμη μεγάλου έργου αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Πωγωνίου προς στήριξη του αγροτικού κόσμου της περιοχής, λύνοντας προβλήματα προσπελασιμότητας και προσβασιμότητας σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Η «Αγροτική Οδοποιία Δήμου Πωγωνίου Α’ Φάση» είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντίστοιχων έργων και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», Άξονας Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» με τίτλο «Ανάπτυξη της υπαίθρου – Αγροτική Οδοποιία», με προϋπολογισμό 1.017.700,00€ με Φ.Π.Α.24%.

Παρακάλαμος: Θεία λειτουργία για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγή στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής


Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στον Παρακάλαμο.

Πόσα μέλη έχουν και πως εκλέγονται τα Κοινοτικά Συμβούλια και ο πρόεδρος τους , σύμφωνα με την πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΣ

 


Αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων στις δημοτικές κοινότητες θεσπίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ως ν. 5043/2023 με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού- Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς- Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα- Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ειδικότερα, με το άρθρο 18 προβλέπεται ότι από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους.

Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:

Οι δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως 200 κατοίκους διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, ενώ µε πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.

Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:

Στα 15,9 σεντς/kwh το τιμολόγιο της ΔΕΗ το Μάιο

 


Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την Πέμπτη 20 Απριλίου, περαιτέρω μείωση ανά κιλοβατώρα για το τιμολόγιο ρεύματος του Μαΐου στα 15,9 σεντς.

Συγκεκριμένα, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Μάιο είναι 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (έναντι 16,5 σεντς τον Απρίλιο) και 17,1 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 17,7 σεντς τον Απρίλιο).

Για το νυχτερινό ρεύμα, η χρέωση θα είναι 11,8 σεντς, από 12,4 όπου ήταν τον Απρίλιο.

ΑΑΔΕ: Χορήγηση ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023

 


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του νέου της Επιχειρησιακού Σχεδίου σχεδιάζει τη χορήγηση ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023 που στόχο έχει τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο όλων των φορολογουμένων.

Παράλληλα, μεταξύ των δράσεων που έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ είναι η νέα διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ και κλειδαρίθμου και ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας ακόμα και για περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση.

Ακόμη ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διασύνδεση του Μητρώου ακινήτων με το κτηματολόγιο, μια νέα εφαρμογή για τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η προσυμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος από τα στοιχεία του myDATA.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για ειδική άδεια ταξί

 


Από τη Διεύθυνση Μεταφορών Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις για Ειδική Άδεια ταξί θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 Μαΐου 2023 και ώρα 8.00 π.μ. στην αίθουσα εξετάσεων της Διεύθυνσης, Δομπόλη 30.

 Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπογράψουν μέχρι την Παρασκευή  21 Απριλίου 2023, ώρα 12 το μεσημέρι την κατάσταση συμμετεχόντων που έχει καταρτισθεί στη Διεύθυνση Μεταφορών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2023

 


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε 1.035.580 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, τον Μάρτιο του 2023, καταγράφοντας μείωση κατά 56.929 άτομα (5,2%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους Μάρτιο του 2022 και μείωση κατά 38.993 άτομα (3,6%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο του 2023.

Ειδικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ, τον Μάρτιο του 2023, ανήλθε σε 1.035.580 άτομα.

Από αυτά, 533.314 άτομα (ποσοστό 51,5%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 502.266 άτομα (ποσοστό 48,5%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανήλθαν σε 370.903 άτομα (ποσοστό 35,8%) και οι γυναίκες σε 664.677 άτομα (ποσοστό 64,2%).

Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών ο οποίος ανέρχεται σε 344.426 άτομα (ποσοστό 33,3%).

Το εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμπεριλαμβάνεται και η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση) συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων, ο οποίος ανέρχεται σε 493.662 άτομα (ποσοστό 47,7%).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 21 Απριλίου

 


Την Παρασκευή 21  Απριλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Αιμορροΐδες: Ένα «μικρό-μεγάλο» πρόβλημα

 


Οι αιμορροΐδες, είναι ένα σύμπλεγμα αγγείων, -το αιμορροϊδικό πλέγμα-, που έχει κάθε άνθρωπος και μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα να προπίπτουν μέσα από τον πρωκτικό δακτύλιο.

Γιατί όμως όταν συμβαίνει αυτό αποτελεί ένα «μικρό μεγάλο» πρόβλημα; Στο ερώτημα απαντά ο κ. Διαμαντής Ε. Θωμάς M.D. Ph.D. F.A.C.S., ειδικός στη Λαπαροσκοπική Ρομποτική Ογκολογική Χειρουργική, Διευθυντής -Γενικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital ο οποίος τονίζει: «Όπως δείχνουν οι αριθμοί ένα στα τρία άτομα ή/και 4.000 άτομα που εισάγονται ετησίως στα ελληνικά νοσοκομεία λόγω αιμορροΐδων γνωρίζουν ότι, οι αιμορροΐδες παρόλο που δεν είναι κατά κανένα τρόπο απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα, είναι πρόβλημα βασανιστικό για την καθημερινότητα».

Πώς προκαλούνται οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων, όπως το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), διάρροια (συχνή χαλαρή, υδαρής κένωση), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία, κίρρωση του ήπατος.

Τα συμπτώματα μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα, φαγούρα και πόνος στον πρωκτό ή/και γύρω από αυτόν ή/και αίμα στο εσώρουχο ή στο χαρτί τουαλέτας.