Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποκαθίστανται οι ζημιές σε οδικό δίκτυο - καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Συνεχίζεται η αποκατάσταση των ζημιών από την Περιφέρεια Ηπείρου μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το σύνολο της περιφέρειας - κυρίως όμως την Π.Ε. Ιωαννίνων - το απόγευμα της Τρίτης. Οι έντονες καταιγίδες, οι ισχυροί άνεμοι και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές και προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και σε καλλιέργειες.
Από νωρίς σήμερα το πρωί συνεχίζεται η αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ιωαννίνων. Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, για αρκετές ώρες παρέμεινε κλειστό το τμήμα Κόνιτσα - Δίστρατο (θέση Άρματα), ενώ στον οδικό άξονα Ιωάννινα - Κοζάνη (μετά την Κόνιτσα) προβλήματα προκλήθηκαν από φερτά υλικά στο οδόστρωμα. Υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων εργάστηκαν από το απόγευμα της Τρίτης για την διασφάλιση της πρόσβασης στο οδικό δίκτυο, ενώ σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης.
Επίσης, ζημιές σε καλλιέργειες καταγράφηκαν κυρίως στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων (περιοχές Μπάφρας και Νεοκαισάρειας), στην Κόνιτσα και την περιοχή Ζαγορίου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Βήσσανη Πωγωνίου: Γιορτή του δάσους 2016

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου ο Δήμος Πωγωνίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βήσσανης διοργάνωσαν την «Γιορτή του Δάσους 2016».
Συνδιοργανωτές ήταν επίσης η Εκκλησιαστική Επιτροπή Βήσσανης, ο Δασικός Συνεταιρισμός Βήσσανης «Η πλάκα», φορείς του χωριού, η 5η Κυνηγητική Ομοσπονδία Ιωαννίνων, ο Κυνηγητικός Σύλλογος Πωγωνίου και  Α.Σ. Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η βράβευση των κ.κ. Πέτρου Λούκα και Βασίλη Κώστα για τη συνεισφορά τους στη διάδοση της Πωγωνήσιας Ηπειρώτικης μουσικής.

Ακολούθησε παραδοσιακή δημοτική βραδιά με τον Βησσανιώτη δεξιοτέχνη στο λαούτο Βασίλη Γ. Κώστα και το συγκρότημα του Πέτρου Λούκα.  




Ελεούσα Ιωαννίνων: Συνελήφθη 55χρονος ημεδαπός διακινητής ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν (21.250) γραμμάρια κάνναβης μέσα σε αυτοκίνητο

Χθες (23-08-2016) το απόγευμα, στο 7,5ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Καλπακίου (στο ύψος της Ελεούσας Ιωαννίνων), συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 55χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για διακίνηση και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.
Αναλυτικότερα, χθες το απόγευμα εντοπίστηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 55χρονος δράστης και μετά από έρευνα, βρέθηκαν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, δύο ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν είκοσι δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -21- κιλών και -250- γραμμαρίων.
Τα ναρκωτικά, το παραπάνω αυτοκίνητο καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα, κατασχέθηκαν.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, βρέθηκε στην κατοχή του 55χρονου καθώς και στο σπίτι του στα Ιωάννινα, συνολικά το χρηματικό ποσό των (8.720) ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις απάτης στα Ιωάννινα

Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορείται μία 33χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο υποθέσεις απάτης σε βάρος δύο ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 64 και 80 ετών, που διαπράχθηκαν την 19 και την 22-08-2016 αντίστοιχα, στην πόλη των Ιωαννίνων.
Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορείται μία 33χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία, για απάτη.
Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης της, η 33χρονη, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο προσέγγισης, εξαπάτησε δύο γυναίκες, ηλικίας 80 και 64 ετών, στην πόλη των Ιωαννίνων, παραθέτοντας τους ψευδή γεγονότα ως αληθή, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Συγκεκριμένα, προσέγγισε τις δύο γυναίκες και με το πρόσχημα ότι ενεργούσε για λογαριασμό συγγενικών τους προσώπων και ότι δικαιούνται επιστροφής χρηματικού ποσού από την εφορία, απέσπασε από αυτές χρηματικό ποσό και κοσμήματα, για την αγορά υποτιθέμενων «παραβόλων» που ήταν αναγκαία για την είσπραξη.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση τυχόν συνεργών της 33χρονης.


Καναλλάκι Πρέβεζας: Συνελήφθη 29χρονη ημεδαπή για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών

Στο σπίτι της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (18,8) γραμμάρια ηρωίνης σε μορφή βράχου

Επίσης, συνελήφθη και ένας 31χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθες (23-08-2016) το απόγευμα στο Καναλλάκι Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, δύο ημεδαποί (μία 29χρονη και ένας 31χρονος), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της πώλησης, αγοράς και κατοχής ναρκωτικών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, αξιοποιώντας στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά τους, συνέλαβαν τους δυο ημεδαπούς, καθότι η 29χρονη, πούλησε έναντι χρηματικού ποσού, στον 31χρονο, μία συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους (0,2) γραμμαρίων.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι της 29χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
ποσότητα ηρωίνης σε μορφή βράχου, βάρους (18,8) γραμμαρίων
διάφορα αντικείμενα κοπής – συσκευασίας των ναρκωτικών ουσιών
τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου.

Οργώνουν κυριολεκτικά το Νομό Ιωαννίνων οι αδελφοί Φούσσα προετοιμάζοντας το έδαφος ενόψει εθνικών εκλογών

Μεγάλες καταστροφές από την ξαφνική νεροποντή σε ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων

Φωτό: Oaeratos Palioselli
Η δυνατή νεροποντή που  έπληξε το απόγευμα της Τρίτης το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Ιωαννίνων δημιούργησε πολλά προβλήματα σε επαρχιακούς δρόμους και στις καλλιέργειες.
Οι δρόμοι  μετατράπηκαν σε χείμαρρους, με αποτέλεσμα να διακοπεί σε πολλά σημεία η συγκοινωνία αλλά και να καταστραφούν καλλιέργειες.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις, ενώ στο έργο της αποκατάστασης επιστρατεύτηκαν τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς επίσης και μηχανήματα των δήμων.

Σοβαρότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κόνιτσας, καθώς σημειώθηκε μεγάλης έκτασης κατολίσθηση στην περιοχή Παλιοσελλίου.

Νέα δεδομένα για το έντομο Tuta absoluta που καταστρέφει τις τομάτες

Μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων για τον έλεγχο του εχθρού της τομάτας Τuta absoluta

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, Τμήμα Αμπέλου Λαχανοκομίας Ανθοκομίας & Φυτοπροστασίας Κρήτης προχώρησαν στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των εγκεκριμένων εντομοκτόνων για τον έλεγχο του εχθρού της τομάτας Τuta absoluta. H διερεύνηση της αποτελεσματικότητας έγινε στο Εργαστήριο Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας με υπεύθυνο της μελέτης τον Δρ. Εμμ. Ροδιτάκη.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τις παρακάτω ομάδες δράσης :
Διαμίδια (flubendiamide, chlorantraniliprole)
Φυσικό πύρεθρο, πυρεθρίνες, πυρεθροειδή
όπου τα επίπεδα αποτελεσματικότητας σε εργαστηριακές βιοδοκιμές ήταν τόσο χαμηλά που δεν μπορούν ουσιαστικά να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του εντόμου (η παρατηρούμενη θνησιμότητα στην συνιστώμενη δόση εφαρμογής ήταν μικρότερη του 15%).
Οι οξαδιαζίνες (indoxacarb) και ημικαρβαζόνες (metaflumizone) παρουσίασαν ενδείξεις μειωμένης αποτελεσματικότητας και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με εξαιρετική προσοχή για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.
Η μελέτη είναι υπό εξέλιξη και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα για περισσότερες ομάδες εντομοκτόνων.
Για την διαχείριση της ανθεκτικότητας του εντόμου στα εντομοκτόνα απαιτείται:

Αγώνας δρόμου για τις αλλαγές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Αναβρασμός επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση της ηγεσίας για την ομαλή έναρξη της χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου.
Μπορεί το μεγάλο στοίχημα που έχει τεθεί να είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά εκπαιδευτικών, ωστόσο, επίσης μεγάλη πρόκληση είναι η ταυτόχρονη «πρεμιέρα» του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού, καθώς και η εφαρμογή των αλλαγών στο γυμνάσιο.
Ειδικότερα, το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο προβλέπει για όλα τα νηπιαγωγεία ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος Το υποχρεωτικό ωράριο θα ξεκινά στις 8:30 και θα τελειώνει στις 13:00, ενώ το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργεί ως τις 16:00.
Αντίστοιχα, το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό προβλέπει για όλα τα δημοτικά ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος. 

Το πρωί της Τετάρτης θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2016

Στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φϊλης σε συνέντευξη τύπου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Από τις 11 η ώρα το πρωί της Τετάρτης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας:
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ίδιας ημέρας.
Επίσης, 11 η ώρα αύριο το πρωί θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε., μη ελληνικής καταγωγής. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει να ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής την Πέμπτη ωστόσο σήμερα το πρωί στις 10 σε δοκιμή που έγινε ήταν όλα έτοιμα και γι αυτό το λόγο αποφάσισε να επισπεύσει κατά μια μέρα την ανακοίνωσή τους.