Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Η AEGEAN συνδέει τα Ιωάννινα με το Τελ Αβίβ


 Μία νέα σελίδα ανοίγει για τα Ιωάννινα και το αεροδρόμιο της περιοχής. Κι αυτό γίνεται από την AEGEAN η οποία ανακοίνωσε επίσημα την απευθείας σύνδεση των Ιωαννίνων με το Τελ Αβίβ, με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις.

Με τον τρόπο αυτό, όπως τονίστηκε και στη συνάντηση εργασίας που είχαν διευθυντικά στελέχη της εταιρείας με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, η AEGEAN αυξάνει την δραστηριότητά της από και προς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης της πόλης όσο και της Ηπείρου συνολικά.

Το νέο δρομολόγιο θα εκτελείται κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με ένα από τα νέα αεροσκάφη Α320neo της AEGEAN. Οι  πρώτες πτήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαΐου του 2023, ενώ προβλέπεται να διαρκούν έως και το τέλος της θερινής περιόδου τον Οκτώβριο.

Στη συνάντηση εργασίας που έγινε στο αεροδρόμιο συζητήθηκε εκτενώς η ανάγκη συνεχούς συνεργασίας με όλους τους φορείς της περιοχής ώστε το νέο εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία.

Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη τα φετινά Καλπάκια

 


Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη οι φετινές εκδηλώσεις, της αναπαράστασης της ιστορικής Μάχης του Καλπακίου στο πλαίσιο της οποίας τα ελληνικά στρατεύματα με τη σθεναρή τους αντίσταση έβαλαν φρένο στην επίθεση της φασιστικής Ιταλίας, κορυφώνονται το απόγευμα της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου,  οι εορτασμοί στο Δήμο Πωγωνίου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον  Πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα και τοπικούς βουλευτές.

Tο Μνημείο του Μαχητή, στο Καλπάκι θα είναι το επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Πωγωνίου.

Στις 6:10 μ.μ. θα γίνει έπαρση σημαίας και θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και τοπογραφική ενημέρωση από Αξιωματικό της 8ης Ταξιαρχίας.

Πρώτη βαριά ήττα για την Αναγέννηση (Θύελλα Ελεούσας-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 5-2)

 


*Η Θύελλα Ελεούσας πήρε το πρώτο τρίποντο στο γήπεδο «Θεόδωρος Λώλης» αφού επικράτησε σε ένα αγώνα πραγματικό ντέρμπι της Αναγέννησης  Κεφαλοβρύσου με το ευρύ 5-2.

Η Αναγέννηση προηγήθηκε στο 23' όταν μετά από κόρνερ του Πότση Στέργιου, ο Καπίας Στέφανος με κεφαλιά έκανε το 0-1.

Η Θύελλα κέρδισε πέναλτι στο 30' σε χέρι του Λάμπρου μετά από σέντρα του Καρασά.

Ο Ραγιάς εκτέλεσε εύστοχα και ισοφάρισε.

Ένταση μεταξύ των δύο πάγκων με τον  διαιτητή να αποβάλλει με κόκκινη τον προπονητή του Αναγέννησης Γιώργο Πότση και τον βοηθό της Θύελλας Ελεούσας Στέφανο Κουμπή.

Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 50' μετά από σέντρα του Λάμα, ο Ρίζος με προβολή έκανε το 2-1 για τους γηπεδούχους.

Το 3-1 έγινε με αυτογκόλ του Τερζή μετά από σουτ του Παπαρούνα.

Η Αναγέννηση μείωσε σε 3-2 στο 70΄ με κοντινή προβολή του Αλεξίου μετά από σέντρα του Λάμπρου.

Νέο πέναλτι για τη Θύελλα στο  79΄ σε ανατροπή του Ρίζου από τον Ταχιά.

Ο Παπαρούνας  εκτέλεσε εύστοχα για το 4-2.

Το τελικό 5-2 έκανε στο 87΄ ο Δημήτρης Βελτίστας.

Θύελλα Ελεούσας:

Αρχοντάκης Δημήτριος, Μαρμούτας Φίλιππος (Κερασιώτης Σπύρος 84΄), Καράσας Σταύρος, Πότσης Γεώργιος, Νάσιος Άγγελος, Ράγιας Κωνσταντίνος (Οικονόμου Πέτρος 68΄), Ρίζος Κωνσταντίνος, Μαλλάτος Στέφανος, Μουχάνης Ευάγγελος Μιλτιάδης (Στάμος Βασίλειος 65΄), Παπαρούνας Αθανάσιος, Λάμα Ηλίας (Βελτσίστας Δημήτριος  84΄)

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Γιώργος Πότσης):

Γεωλδάσης  Γεώργιος, Λάμπρος Μάριος Σταμάτης, Κούτρας Απόστολος (Μακολλάρι Ντοριάν 57΄), Καπίας Στέφανος (λτ Μπιστιόλης Χρισοβαλάντης), Τερζής Μάριος, Μπάσιος Χρήστος (Καμονάς Ιωάννης 48΄), Πότσης Στέργιος, Ταχιάς Γεώργιος, Ντόντης Βασίλειος (Αλεξίου 66΄), Τσάγκας Ιωάννης (Μακολλάρι Μαρικέν 57΄),

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής στην  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ   3-2               

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 0-0

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Α.Σ.ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 1-2    

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 6-0     

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 3-2

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ  5-1        

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 0-4

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ  2-1

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 5-2

Βαθμολογία  Hall of Brands στην Α΄  ερασιτεχνική κατηγορία

1.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 6  

2.  Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 6 

3.  ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 6

4.  ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 6

5.  Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 4

6. Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 4 

7.  ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 3

8.  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 3 

9.  Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 3

10. Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 3

11. Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  3 

12. ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ 3 

13. Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 1

14. Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 1

15. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 1 

16. Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 0

17. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 0

18. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 0

Υποστηρίζει και τα φετινά «Καλπάκια» η Energean, τιμή στους Ήρωες του Έπους του ΄40

 


Για μια ακόμη χρονιά η Energean αποτίει φόρο τιμής στους Ήρωες που συνέθεσαν το Έπος του ’40 στα βουνά της Ηπείρου, υποστηρίζοντας τα «Καλπάκια 2022», τις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που περιλαμβάνουν και την αναπαράσταση στο Μνημείο Μαχητή της ιστορικής νικηφόρας Μάχης του Καλπακίου, στην οποία πρωταγωνίστησε η θρυλική 8η Μεραρχία υπό τον αείμνηστο Στρατηγό Χαράλαμπο Κατσιμήτρο.

Την Energean θα εκπροσωπήσει στις εορταστικές εκδηλώσεις ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, αντιπρόεδρος για τις δραστηριότητες του ομίλου Energean στην Ελλάδα. Από την πλευρά της, η κ. Ίλια Ρήγα, υπεύθυνη του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean δήλωσε τα εξής:

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για νέα έργα για οδική ασφάλεια, πολιτισμό, τουρισμό, αγροτικές υποδομές και Δημόσια Υγεία

 


Ένας νέος αριθμός μεγάλων, αλλά και μικρών, έργων βελτίωσης βασικών υποδομών για την οδική ασφάλεια, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις αγροτικές υποδομές και τη Δημόσια Υγεία, ως και την αποκατάσταση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα προωθείται από την Περιφέρεια Ηπείρου με σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Μεταξύ άλλων:

Οριστικός ανάδοχος για τα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου

Στην κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμού του κτιρίου των ιαματικών λουτρών Αμαράντου,  προέβη σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Το έργο, με προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG V-A «Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020» και θα το υλοποιήσει η Π.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΣΙΑ Ο.Ε.

Κατακύρωση διαγωνισμών για οδικά, αρδευτικά και έργα πολιτισμού

 Από  την Ο.Ε. κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί  και για τα παρακάτω έργα:

·         Αποκατάσταση βατότητας στην Επ. οδό Μπαλντούμα- Μικρή Γότιστα- Κράψη, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.

·  «Άμεση αποκατάσταση βατότητας συνδετήριας οδού Ανήλιου – Χιονοδρομικού κέντρου», προϋπολογισμού 550.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.

·   «Άμεση κατασκευή χώρου αναμονής επί του επαρχιακού οδικού δικτύου στα όρια του Ανηλίου», προϋπολογισμού € 65.720. Ανάδοχος: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΦΟΙ.

Ιωάννινα: Ολοκληρώθηκε ο κόμβος στο κέντρο, ξεκινούν εργασίες στη Λεωφόρο Γράμμου

 


Στη διάθεση των πολιτών είναι πλέον τα έργα στο κέντρο της πόλης με σημαντικότερο τον κυκλικό κόμβο που κατασκευάστηκε.

Οι εργασίες σχεδόν στο σύνολό τους έχουν ολοκληρωθεί και θα αποπερατωθούν εντός των επόμενων ημερών με την τοποθέτηση των νέων φωτιστικών.

Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τη μικρότερη δυνατή όχληση. Η Δημοτική Αρχή θέλει να απευθύνει τις ευχαριστίες της στον ανάδοχο για την συνέπεια που έδειξε όπως και σε όλες τις υπηρεσίες της που συνέβαλαν στην ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών.

Κυρίως όμως θέλει να ευχαριστήσει τους πολίτες για την κατανόηση που έδειξαν όλο το διάστημα εκτέλεσης των εργασιών.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Προχωρούν οι διαδικασίες για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά

 


Θέμα χρόνου είναι η δημοπράτηση του έργου για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Όπως είπε- απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε- έχουν σχεδόν παραδοθεί όλες οι μελέτες. «Η αρχική δημοπράτηση θα γίνει για το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι και με προαίρεση το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά. 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναμένεται να παραδοθεί σε δέκα ημέρες».

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι ο οδικός άξονας θα είναι τρίιχνος, κλειστός με ανισόπεδους κόμβους και με προοπτική διαπλάτυνσής του μελλοντικά.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Περιφέρεια Ηπείρου: Ολοκληρώθηκε το γραφειοκρατικό σκέλος για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

 


Την ολοκλήρωση του γραφειοκρατικού σκέλους για την έκδοση της άδειας για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε ξεκαθαρίστηκε το τοπίο από την Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων όσον αφορά τη χρηματοδότηση, καθώς έχει το δικαίωμα η Περιφέρεια να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,  που σημαίνει ότι έχει διασφαλιστεί το 75% της συνολικής χρηματοδότησης του έργου. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και  Καινοτομίας  κ. Αθαν. Κυριαζής υπέγραψε την απόφαση θετικής γνωμάτευσης για το έργο, η οποία έχει προωθηθεί πλέον προς τα «ανωτέρα» κλιμάκια.

«Αυτό είναι πολύ ευχάριστο – συνέχισε ο Περιφερειάρχης- γιατί ίσως είναι από τα λίγα έργα της κατηγορίας που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει έτοιμη και την αδειοδότηση. Αντίστοιχα άλλα έργα, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, μέχρι στιγμής έχουν μόνο συμβόλαια ενοικίασης εκτάσεων», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ανακοινώνοντας παράλληλα την εκδήλωση ενδιαφέροντος και άλλων μεγάλων εταιριών να στεγαστούν στο Πάρκο:

«Εκτός από τις αρχικές γερμανικές εταιρείες, έρχονται και άλλες. Καταλαβαίνετε ότι ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια, βρισκόμαστε  σε ένα δρόμο αγωνίας για την υλοποίηση αυτού του έργου που για εμένα αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής. Και θα μπορεί, όχι μόνο αυτό αλλά και άλλα πολλά, όπως τα Data center που ζητούνται αυτή τη στιγμή, να γεμίσουν την ευρύτερη περιοχή και να δώσουνε ποιοτική δουλειά σε πάρα πολύ κόσμο στην περιοχή μας».

Δήμος Κόνιτσας: Επετειακή έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το Έπος του ‘40» από 27/10/2022 έως 1/11/2022

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι στο ισόγειο του Δημαρχείου θα λειτουργήσει επετειακή έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το Έπος του ‘40» από 27/10/2022 έως 1/11/2022.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα –Παρασκευή: 9:00 – 14:00.

                           Από το Γραφείο Δημάρχου

“Νεαροί Πρεσβευτές” πόλεων της Ευρώπη συναντήθηκαν στα Ιωάννινα

 

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Το μέλλον της Ευρώπης: Οραματιστείτε ένα λαμπρό μέλλον για νέους, μετανάστες, ηλικιωμένους, παιδιά σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο «ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 2014-2020», ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τους πρεσβευτές του έργου – νέους συμπολίτες μας που συμμετέχουν σ’ αυτό – πραγματοποίησε τριήμερη εκδήλωση με θέμα «O πλούτος της διαφορετικότητας στην Ευρώπη και τα μαθήματα του παρελθόντος σχετικά με τις φυλετικές πολιτικές του 1930 στην Ευρώπη και την καταστροφή της πολιτιστικής και οικονομικής κληρονομιάς».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Δήμοι από έξι ευρωπαϊκές χώρες, το Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής και το Γυμνάσιο των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η κατανόηση του μείζονος αυτού ζητήματος με τον εποικοδομητικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων των νέων.

Η επομένη συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Μακεδονία.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Συνελήφθη ημεδαπή για κλοπή από νοσοκομείο στην Άρτα

 


Είχε αφαιρέσει τσάντα ημεδαπής από θάλαμο νοσηλείας

 

Συνελήφθη χθες (25-10-2022) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για κλοπή.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν την κατηγορούμενη εξωτερικά του νοσοκομείου και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή της τσάντα, η οποία περιείχε -850- ευρώ και προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα.

Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι την τσάντα είχε αφαιρέσει προηγουμένως μέσα από θάλαμο από συνοδό ασθενούς.

Η τσάντα με όλο το περιεχόμενό της αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Σε ισχύει από την 1η Νοεμβρίου το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα

 


Ο ΔΕΔΔΗΕ υπενθυμίζει ότι από την 1η Νοεμβρίου θα ισχύσει το χειμερινό ωράριο για το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος.

Συγκεκριμένα το ωράριο από 1 Νοεμβρίου 2022 έως 30 Απριλίου 2023, είναι:

02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών.

02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών.

Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τον προμηθευτή τους.

Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό) συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00.

Κάτω Ραβένια Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή, o συνδημότης Σταύρου Χρ. Κωνσταντίνος

«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 91 ετών, o συνδημότης Σταύρου Χρ. Κωνσταντίνος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022  και ώρα 12:00 το μεσημέρι, από το Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Κάτω Ραβενίων  Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Πολιτιστική Ένωση "Διώνη": Μουσικοχορευτική παράσταση για τις δίγλωσσες διαλέκτους στον ελλαδικό χώρο το Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 18:30, στο θέατρο Δαΐς


 Η Πολιτιστική ένωση ‘’Η Διώνη’’, γιορτάζει 10 χρόνια συνεισφοράς στη διατήρηση της μουσικοχορευτικής παράδοσης της χώρας μας.

Ο χορός ενώνει, γλώσσες, θρησκείες, παραδόσεις.

Μια μουσικοχορευτική παράσταση για τις δίγλωσσες διαλέκτους στον ελλαδικό χώρο. Η Πολιτιστική ένωση ‘’Η Διώνη’’ θα μας δώσει στοιχεία για τους: Σλαβόφωνους, Βλάχους, Αρβανίτες, Μουσουλμάνους, Εβραίους και Ρομά.

Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 18:30 το απόγευμα, στο θέατρο Δαΐς, Εκπαιδευτήρια Δούκα, Μεσογείων 151, Μαρούσι, θα γίνει το σημείο συνάντησης με ένα σύνολο χορευτών και μουσικών υπό τη συνοδεία της ορχήστρας του Γιώργου Κωτσίνη.

Θα πραγματοποιηθούν διαφορετικές παραστάσεις ανά ημέρα.

Την Κυριακή το απόγευμα από τις 4 και πριν την παράσταση, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου θα λάβουν μέρος καταξιωμένοι καθηγητές πανεπιστημίων και λαογράφοι, και θα γίνει ανάλυση των θεμάτων της παράστασης.

Προπώληση εισιτηρίων:

 https://www.ticketservices.gr/.../o-xoros-enonei-glosses.../

  Ο χορός ενώνει γλώσσες, θρησκείες, παραδόσεις: Υπηρεσία Εισιτηρίων - TicketServices.gr

Η Πολιτιστική ένωση ''Η Διώνη'', γιορτάζει 10 χρόνια συνεισφοράς στη διατήρηση της μουσικοχορευτικής παράδοσης της χώρας μας.

www.ticketservices.gr

https://www.youtube.com/watch?v=0KsXXVxMp5Q

ΟΠΕΚΑ: Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα

 


Από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα καταβληθούν  τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022,  τα προνοιακά επιδόματα.

   Το συνολικό ποσό, που θα καταβληθεί σε 735.256 δικαιούχους, ανέρχεται σε 181.586.569 ευρώ.

   Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, τα επιδόματα είναι τα εξής:

   - Επίδομα στέγασης: Δικαιούχοι 272.606 - 32.820.737 ευρώ

   - Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δικαιούχοι 225.699 - 48.139.332 ευρώ

   - Αναπηρικά επιδόματα: Δικαιούχοι 174.135 - 73.179.493 ευρώ

   - Στεγαστική συνδρομή: Δικαιούχοι 802 - 299.897 ευρώ

   - Επίδομα ομογενών: Δικαιούχοι 6.021 - 212.165 ευρώ

   - Σύνταξη ανασφ. υπερηλίκων ν. 1296/1982: Δικαιούχοι 17.170 - 5.826.803 ευρώ

   - Επίδομα Κοινωνικής Αλληλ. Υπερηλίκων: Δικαιούχοι 17.965 - 5.834.174 ευρώ

   - Έξοδα κηδείας: Δικαιούχοι 194 - 154.091 ευρώ

   - Επίδομα γέννησης: Δικαιούχοι 11.800 - 11.861.590 ευρώ

   - Ορεινών Μειονεκτικών περιοχών: Δικαιούχοι 4.943 - 2.504.700 ευρώ

   - Κόκκινα δάνεια-Συνεισφορά Δημοσίου: Δικαιούχοι 2.756 - 225.338 ευρώ

   - Πρόγραμμα Γέφυρα πρώτης κατοικίας-Συνεισφορά Δημοσίου: Δικαιούχοι 692 - 289.955 ευρώ

   - Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: Δικαιούχοι 5 - 5.000 ευρώ

   - Επίδομα αναδοχής: Δικαιούχοι 468 - 233.294 ευρώ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου

 

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9,Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Καρκίνος θυρεοειδούς: Μπορεί να φταίει η παχυσαρκία;

 


Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς είναι το μεταβολικό σύνδρομο και η παχυσαρκία. Τελευταίες μελέτες που αξιολόγησαν τη συσχέτιση της μεταβολικής υγείας και της παχυσαρκίας με τον κίνδυνο ανάπτυξής του, κατέληξαν ότι και τα δύο αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κακοήθειας στον αδένα. Μία εξ αυτών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με κεντρική παχυσαρκία και μεταβολική διαταραχή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμα κι όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι υψηλός. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων θα πρέπει να ενταχθεί στις ομάδες-στόχους που ελέγχονται πιο επισταμένως για τον εν λόγω καρκίνο.

«Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι o έβδομος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η διάγνωσή του στις μέρες μας είναι πιο συχνή. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νέες διαγνωστικές τεχνικές (όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία), οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες επιτρέποντας την ανίχνευση μικρότερων όγκων του θυρεοειδούς, που πραγματοποιούνται συνήθως για λόγους διαφορετικούς από τον έλεγχο του θυρεοειδή. 

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι οι νέες διαγνώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς φέτος θα πλησιάσουν τις 44.000, με την πλειονότητα αυτών να εμφανίζεται στις γυναίκες (περίπου 12.000 σε άνδρες και 32.000 σε γυναίκες).

Τα καλά νέα είναι ότι παρά τη διάγνωση μεγαλύτερου αριθμού περιστατικών ανά έτος, η θνησιμότητα από καρκίνο του θυρεοειδούς φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια μετά την αύξηση που είχε παρατηρηθεί από το 2009 έως το 2018», εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.