Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Στόχος διαρρηκτών τα παγκάρια Ιερών Ναών σε χωριά του Άνω Καλαμά Πωγωνίου

 


Σειρά διαρρήξεων σε Ιερούς Ναούς των χωριών του Άνω Καλαμά του Δήμου Πωγωνίου καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες, πιθανότατα έδρασαν το Σάββατο και μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί διαρρήξεις σε έξι Ιερούς Ναούς στα χωριά Αρετή, Ιερομνήμη, Ρεπετίστα, Κουκλιοί, Ριάχοβο και Μαζαράκι.

Ενώ δεν αποκλείεται να έχουν διαπραχθεί κι άλλες οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές.

Στόχος των διαρρηκτών τα παγκάρια Ιερών Ναών, όμως στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στις εκκλησίες έχουν προκαλέσει αρκετές ζημιές κυρίως σε πόρτες των εκκλησιών και σε παράθυρα.

Στο πρόγραμμα "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" συμμετέχει το Λύκειο Δολιανών

 


Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους θεσμούς του Ευρωκοινοβουλίου παραχώρησε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης στους μαθητές του Λυκείου Δολιανών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Αντιπροσωπεία των μαθητών, συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Καρβούνη Γεωργία και την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Τάτση Σωσσάνα, επισκέφθηκαν το πρωί το Δήμαρχο με μία μεγάλη ατζέντα ερωτήσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο των Δήμων.  Το «δημοσιογραφικό δαιμόνιο» των μαθητών επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε μία σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν τα σχολεία αλλά και το Δήμο Πωγωνίου γενικότερα.

Δήμος Πωγωνίου: Συγκινητική η ανταπόκριση των δημοτών στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία και Συρία

 

Κάτι παραπάνω από συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των δημοτών στο κάλεσμα του Δήμου Πωγωνίου και της ΠΕΔ Ηπείρου για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας σε Τουρκία και Συρία.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή άρχισαν να συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ρούχα και κλινοσκεπάσματα αποδεικνύοντας ότι η αλληλεγγύη αποτελεί πρώτη αξία.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σιούτης ευχαριστεί ιδιαίτερα όσους ανταποκρίθηκαν σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η άμεση ανταπόκριση των δημοτών μας είναι αξιοσημείωτη. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες συγκεντρώθηκε μία μεγάλη ποσότητα από είδη πρώτης ανάγκης που θα ανακουφίσουν, έστω και για λίγο, τους συνανθρώπους μας που συνεχίζουν να βιώνουν αυτή την τεράστια καταστροφή. Η σκέψη μας είναι μαζί τους και θα είμαστε παρόντες σε ό, τι μπορούμε να συνδράμουμε».

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσουν οι αγρότες για το 2023

 


Με εγκύκλιο του ο e-ΕΦΚΑ, καθορίζει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες για το 2023.

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στην 1η κατηγορία ανέρχεται στα 137,06 ευρώ, στην 2η στα 164,47 ευρώ, στην 3η στα 197,37 ευρώ, στην 4η στα 236,84 ευρώ, στην 5η στα 285,09 ευρώ και στην 6η κατηγορία στα 371,70 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα «με τις διατάξεις των άρθρων 31, 35, 36, 37 και 45 του Ν.4670/2020, από την 1.1.2023 έως 31.12.2024 οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων για όλους τους κλάδους ασφάλισης προσαυξάνονται κάθε χρόνο, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε περίπτωση αρνητικής τιμής παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους».

Πυρκαγιά σε οικία στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων

 


Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε διπλοκατοικία, στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος έντεκα (11) πυροσβέστες με τέσσερα (4) οχήματα.

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές στην οικία.

Για το ανωτέρω περιστατικό, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Εξιχνιάσθηκε κλοπή, που έγινε σε χωριό της Πρέβεζας

 


Εξιχνιάσθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας κλοπή, που έγινε το μεσημέρι της 10/02/2023 σε χωριό της Πρέβεζας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τρεις ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, δύο από τους κατηγορούμενους εισήλθαν σε σπίτι ηλικιωμένων, από όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό -850- ευρώ και διάφορα χρυσαφικά.

Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο, στο οποίο τους ανέμενε ο τρίτος κατηγορούμενος και τράπηκαν σε φυγή.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Σπύρος Ριζόπουλος: «Μπούσουλας» μέχρι το Π.Δ. Παμβώτιδας η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, το προκάτ ο λόγος που ο κ. Καχριμάνης την απορρίπτει εξ’ ολοκλήρου

 


Με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθάρισε σήμερα σε δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος, το τι αφορά η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Νατούρα που είναι σε διαβούλευση και τη σχέση που έχει με το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα.

Ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι η μελέτη αυτή ουσιαστικά συγκεντρώνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις αποφάσεις δήμων, περιφέρειας και υπουργείων αλλά και τους υφιστάμενους νόμους δημιουργώντας έναν «μπούσουλα» προκειμένου να φτάσουμε τελικά στην ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος.

Παράλληλα, έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στην βασική αιτία που έχει οδηγήσει τον Περιφερειάρχη στην πλήρη απόρριψη της μελέτης και η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το προκάτ στον Κατσικά δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει με όλες εκείνες τις χρήσεις που εκείνος επιθυμεί να έχει.

«Ο κ. Καχριμάνης θεωρεί ότι το κέρδος που παράγεται από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ουσιαστικά η κωδικοποίηση όλων των νόμων, αποφάσεων κτλ που αφορούν την λίμνη, δεν είναι αρκετό μόνο και μόνο γιατί δεν εξυπηρετεί τα σχέδιά του για το προκάτ στο κτήμα Κατσικά. Ακόμα όμως και να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος για να «χωρέσει» το προκάτ στο σχέδιο αυτό αποκλείεται να λειτουργήσει στο βαθμό που το φαντάζονται. Άρα πληρώσαμε κάτι που είναι παντελώς άχρηστο, όπως το έχω δηλώσει από την αρχή», είπε ο επικεφαλής της παράταξης.

«Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει σε Natura ,  άρα λοιπόν παρανόμως θα τοποθετηθεί εκεί και ο πρώτος που θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να εκπέσει θα είμαι εγώ » ,  είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Σε  ότι αφορά το περιβαλλοντικό κομμάτι και την καθαρότητα της λίμνης, ο κ. Ριζόπουλος ήταν κι εδώ ξεκάθαρος.

«Χρειάζεται να αλλάξει η κινητικότητα του νερού και απαιτούνται δραστικές αλλαγές, που αναπόφευκτα οδηγούν σε αποφάσεις που θα δημιουργήσουν συγκρούσεις. Για να έχουμε μια λίμνη όπως όλοι την φανταζόμαστε όμως πρέπει να σπάσουν αυγά», υπογράμμισε.

Αναλύοντας το σκεπτικό του, ανέφερε ότι η απόφαση που πάρθηκε πριν πολλές δεκαετίες για να αποστραγγιστεί κομμάτι της λίμνης και να δημιουργηθεί ο κάμπος της Λαψίστας πάρθηκε με γνώμονα την ανάγκη επιβίωσης του κόσμου σε περιόδους δύσκολες.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 

Το 73% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 5 έως 11 Φεβρουαρίου 2023, διενεργήθηκαν 85.635 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 17.327 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

• 3.119 στην Αττική,

• 2.584 στη Θεσσαλονίκη,

• 1.797 στην Κεντρική Μακεδονία,

• 1.772 στη Δυτική Ελλάδα,

• 1.634 στην Κρήτη,

• 1.420 στη Θεσσαλία,

• 1.250 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

• 1.045 στην Ήπειρο,

• 760 στην Πελοπόννησο,

• 550 στη Δυτική Μακεδονία,

• 493 στα Ιόνια Νησιά,

• 401 στη Στερεά Ελλάδα,

• 283 στο Βόρειο Αιγαίο και

• 219 στο Νότιο Αιγαίο.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις 17 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.00 το μεσημέρι , στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ.374/2022(αρ.πρωτ. 39135/30-05-22) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών , το άρθρο 78 του Ν.4954/2022(ΦΕΚ 136/09-07-2022) καθώς και την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 51236/09.09.2022 (ΦΕΚ 4756/09.09.2022 τεύχος Β') όπως ισχύει σήμερα, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Έκθεση πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Πωγωνίου Β΄ εξαμήνου 2022.

2. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 1η υποχρεωτική αναμόρφωση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) Δήμου Πωγωνίου έτους 2023.

3. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 2η Αναμόρφωση (υποχρεωτική) του προϋπολογισμού οικον. έτους 2023 Δήμου Πωγωνίου».

4. Καθορισμός όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού αγρού (αρ.46) στη θέση «Σέχη» οικισμού Χρυσόδουλης Κοινότητας Μαυροπούλου -Δήμου Πωγωνίου (αχετ.05/23 Α.Δ.Σ.–ΑΔΑ: Ψ7ΝΔΩ1Ω-8ΡΖ).

5. Έγκριση της αρ. 01/23 μελέτης που συνέταξε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για την κατασκευή του έργου «Οδοποιία Δ.Ε. Άνω Καλαμά Πωγωνίου» προϋπολογισμού 74.000,00 ευρώ.

6. Έγκριση 1ου πρακτικού επιτροπής διεξαγωγής διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του έργου «Αγροτική οδοποιία Κοινοτήτων Καλπακίου, Βροντισμένης Δήμου Πωγωνίου» προϋπολογισμού  500.000,00 ευρώ με Φ.Π.Α.%.

7. Ακύρωση ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού της προμήθειας με τίτλο «Κατασκευή επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Πωγωνίου (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)» προϋπολογισμού 662.192,55 ευρώ.

8. Αποδοχή ή μη γνωμοδότησης σχετικά με την απόδοση χρημάτων από οφειλόμενα του Δήμου Πωγωνίου που διεκπεραίωσε ο κος Ζ…Γ… (σχετ. αρ. 02/23 Α.Ο.Ε.)

9. Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για την αποβολή μισθώτριας δημοτικού ακινήτου στον οικισμό Κάτω Λάβδανης – Κοινότητας Λάβδανης.

10. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης με τίτλο «Προμήθεια πάγιου εξοπλισμού για υποδομές Δήμου» για την προμήθεια πυροσβεστήρων και φωτιστικών ασφαλείας δημοτικών καταστημάτων.

11. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης με τίτλο «Έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων» για αποκριάτικες εκδηλώσεις 2023-Δήμου Πωγωνίου.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Γεύσεις, Χρώματα και Αρώματα στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνδιοργάνωση με το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων και με τη συμμετοχή των καταστημάτων εστίασης του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων διοργανώνουν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 από τις 19:00 στον πεζόδρομο της οδού Καλάρη εκδήλωση, με αφορμή την Ημέρα των Ερωτευμένων.

Στην εκδήλωση, που έχει τίτλο “Γεύσεις, Χρώματα και Αρώματα” θα προσφερθούν γλυκά και ποτά που έχουν παραχθεί από τοπικά προϊόντα, με τη φροντίδα εκπαιδευτών και σπουδαστών του Δημοσίου ΙΕΚ Ιωαννίνων, ενώ όλοι όσοι παραβρεθούν στην εκδήλωση θα μπορούν να βγάλουν και τη δική τους αναμνηστική φωτογραφία στο ειδικό insta corner που θα έχει στηθεί από το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του Δημοσίου ΙΕΚ.

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης θα υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Ανεξαρτησίας στο τμήμα από την οδό Αβέρωφ έως την οδό Κάνιγγος, από ώρα 19:00 έως 21:00.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου

 


Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Πέρδικα, Παλαιό ΚΕΠ, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δελβινάκι, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Metropolitan Hospital: Επεμβάσεις αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου με το πιο προηγμένο ρομποτικό σύστημα

 


Για να καταλήξει κάποιος στη λύση της αρθροπλαστικής επέμβασης, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μη επεμβατικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος της άρθρωσης και του πόνου που προκαλεί.

Αυτό συμβαίνει διότι έχουν καταστραφεί οι αρθρικές επιφάνειες και έχει αρχίσει η καταστροφή του οστού που κάλυπταν οι επιφάνειες αυτές.

Αυτό για το γόνατο μεταφράζεται σε οξύ πόνο, δυσκαμψία, κριγμό (το λεγόμενο «κρακ»), μείωση της κινητικότητας με αποτέλεσμα κακή ψυχολογία και ποιότητα ζωής του πάσχοντος ατόμου.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ισχίο. Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος στην περιοχή που αντανακλά μέχρι το γόνατο, πρόβλημα στο περπάτημα που, με τη σειρά του, γίνεται πρόβλημα στη μέση και στο άλλο ισχίο λόγω ατροφίας των μυών και πάλι κακή ψυχολογία και ποιότητα ζωής. 
«Όταν, λοιπόν ένα άτομο με κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα προχωρά στην ανάλογη αρθροπλαστική περιμένει πλήρη ή τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό απαλλαγή από αυτά. Και πράγματι στις μετεγχειρητικές ακτινογραφίες, αυτές που ελέγχουν το αποτέλεσμα μετά από μια επιτυχημένη συμβατική αρθροπλαστική, τα πράγματα μπορεί να δείχνουν καλά. 

Η πραγματικότητα των ασθενών όμως δείχνει ότι το 12% όσων υποβάλλονται σε συμβατική αρθροπλαστική ισχίου και το 20% των ασθενών που υποβάλλονται σε συμβατική αρθροπλαστική γόνατος δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκαν», τονίζει ο κ. Διονύσιος Χίσσας, Διευθυντής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital, Διεθνής Εκπαιδευτής στο σύστημα Mako και επικεφαλής Αθλητιατρικού Κέντρου ΣΕΓΑΣ.
Αυτά τα ποσοστά ήταν μια ουσιαστική αιτία για την ανάπτυξη της ρομποτικής ορθοπαιδικής και τη δημιουργία συστημάτων όπως το Mako, το πιο προηγμένο ορθοπαιδικό ρομπότ στον κόσμο. Ένα σύστημα στο οποίο μοιάζει να βρίσκει εφαρμογή αυτό που είπε κάποτε ο Στιβ Τζομπς (ο ιδρυτής της Apple): «Κάπου-κάπου έρχεται ένα επαναστατικό προϊόν και τα αλλάζει όλα».