Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Λήγουν την Τρίτη 21 Απριλίου οι προθεσμίες για την καταβολή φόρων με έκπτωση 25%


Λήγει την Τρίτη 21 Απριλίου η προθεσμία καταβολής με έκπτωση 25% φορολογικών υποχρεώσεων και οφειλών από τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους τους που επλήγησαν από την πανδημία, καθώς και η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
Η πρώτη προθεσμία αφορά την καταβολή με δικαίωμα έκπτωσης 25% των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοιό καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής οι οποίες έληγαν την 30.03.2020 και την 31.03.2020, των εκμισθωτών των ακινήτων τους, καθώς και των φυσικών προσώπων που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Η δεύτερη προθεσμία αφορά την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για τον μήνα Απρίλιο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Θα επεκταθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ


Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, προανήγγειλε την επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ με τροπολογία που θα έρθει μετά το Πάσχα.
1. Επέκταση της έκπτωσης ενοικίου 40% και για τους φοιτητές.
2. Επέκταση της χορήγησης των 800 ευρώ και στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχολεί από 5 έως 20 εργαζόμενους
Σύμφωνα με τον υπουργό, η τροπολογία αυτή αφορά περίπου 200.000 επιχειρήσεις.
Επίσης τη Δευτέρα ή την Τρίτη του Πάσχα θα γίνε νέα διεύρυνση των δικαιούχων των 800 ευρώ, η οποία θα καλύψει 160.000 εργαζόμενους που είναι εκτός μισθωτής απασχόλησης.
Μεταξύ άλλων θα καλύπτει οικοδόμους, ξεναγούς, δασεργάτες, μουσικούς, ηθοποιούς, μισθωτούς του τουριστικού τομέα.
Η συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων θα λάβει τα 800 ευρώ μετά το Πάσχα. Αναμένεται να πιστωθούν τα χρήματα στα τέλη Απριλίου  και έως 5 Μαΐου.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο έως και τις 27 Απριλίου»


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε την ξεχωριστή αποφασιστικότητα, πειθαρχία και υψηλό αίσθημα ευθύνης του.
«Οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά» τόνισε σχολιάζοντας την ανταπόκριση του λαού στα έκτακτα μέτρα.
Όπως ανέφερε  «οι παραβάτες ήταν λίγοι» αλλά επανέλαβε ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως και τις 27 Απριλίου» καθώς όπως τόνισε, «ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει».
Χαρακτηριστικά είπε:
«Υπενθυμίζω ότι τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο έως και τις 27 Απριλίου. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Βήμα-βήμα, με σταθερές κινήσεις. Υπομονή ώστε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη οριστικά, τίποτα δεν έχει κριθεί, χρειάζεται εγρήγορση και επιφυλακή».

Σωτήρης Τσιόδρας: 116 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 10 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε  10 νέα κρούσματα, και 116 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 2.245 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 61 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Σεισμική δόνηση 3,2 R, 26 χλμ δυτικά των Ιωαννίνων


Σεισμική δόνηση έντασης 3,2 R σημειώθηκε στις 11:11 το πρωί της Δευτέρας 20 Απριλίου, με επίκεντρο 26  χλμ δυτικά των Ιωαννίνων.
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χλμ.

Τρεις οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (106) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
 (54) στην Αττική,
 (19) στη Θεσσαλονίκη,
 (13) στην Κρήτη,
   (5) στην Κεντρική Μακεδονία,
   (3) στη Δυτική Ελλάδα,
   (3) στη Θεσσαλία,
   (3) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
   (2) στην Ήπειρο,
   (2) στη Δυτική Μακεδονία,
   (1) στην Πελοπόννησο και
   (1) στο Νότιο Αιγαίο.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (95) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (835) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (515) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (279) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(115) στην Αττική,
 (37) στη Θεσσαλονίκη,
 (27) στην Κρήτη,
 (19) στην Κεντρική Μακεδονία,
 (16) στο Νότιο Αιγαίο,
 (13) στην Πελοπόννησο,
 (12) στο Βόρειο Αιγαίο,
 (11) στη Στερεά Ελλάδα,
 (11) στη Θεσσαλία,
   (9) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
   (3) στη Δυτική Ελλάδα,
   (3) στην Ήπειρο
   (2) στα Ιόνια Νησιά και
   (1) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (46.420) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις και δεν συνελήφθησαν άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (482) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (463) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΕΜΥ: Τοπικές βροχές από το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα


Σύμφωνα με την ΕΜΥ, μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με τοπικές βροχές στα δυτικά από το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα.
Αναλυτικά στα Νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη  δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχτούν αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και προς το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ τη νύχτα είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

12 Mύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε


Έχει από καιρό αποδειχτεί ότι ένας από τους πλέον αποφασιστικούς παράγοντες για τη θεραπεία κάποιου ζητήματος υγείας είναι το ίδιο το πάσχον άτομο και η αντίδρασή του. 
Το πόσο γρήγορα θα αντιληφθεί το πρόβλημα, το πόσο γρήγορα θα πάει στον γιατρό, το αν ο γιατρός θα είναι ο κατάλληλος για την περίσταση, όλα παίζουν τον ρόλο τους για την τελική έκβαση και πιο πολύ το αν θα ακούσει τις συμβουλές του γιατρού με «ευήκοα ώτα», αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες δοξασίες τις σχετικές με το πρόβλημά του. 
Μια σειρά από τέτοιες δοξασίες, μύθους αν προτιμάτε, για την οστεοαρθρίτιδα έρχεται να διαλύσει το άρθρο που ακολουθεί, για αυτόν ακριβώς το λόγο που πρέπει να διαλύεται κάθε μύθος σχετικός με νόσο. Για καλύτερη υγεία.
Η οστεοαρθρίτιδα σε αριθμούς
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας στη μέση και τρίτη ηλικία.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2016 έπασχε από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο το 3,8% του πληθυσμού (265 εκατομμύρια άνθρωποι), ενώ σχεδόν το 1% είχε οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο (πάνω από 68 εκατομμύρια άνθρωποι). Από τους ασθενείς αυτούς, περισσότεροι από ένας στους έξι έχουν μέτρια έως σοβαρή αναπηρία εξαιτίας της νόσου.
Παρότι όμως η οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν διάφορες δοξασίες γι' αυτήν. Μερικές από τις πλέον διαδεδομένες είναι οι παρακάτω, αναφέρει ο Δρ. Φώτης Τσούκας, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Metropolitan Hospital, Πιστοποιημένος Χειρουργός Ρομποτικής Ορθοπαιδικής γόνατος και ισχίου με εξειδίκευση σε: Ρομποτική Χειρουργική Γόνατος – Ισχίου ΜΑΚΟPlasty, Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος με πλοήγηση μέσω υπολογιστή CAS (Computer Assisted Surgery), Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική.