Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Εκδήλωση: “Ακρίβεια: υπάρχει άλλος δρόμος;” την Τετάρτη 29 Μαρτίου, ώρα 18:30, στο Πνευματικό Κέντρο "Γιάννης Ρίτσος", Αιγάλεω

 


Πώς μας προέκυψε η ακρίβεια; Τι έφταιξε; 

Ποιες είναι οι τρομερές επιπτώσεις που έχει στη ζωή των νοικοκυριών;

Πώς έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπιστεί; Τι μπορεί να γίνει τώρα; 

Είναι επαρκή τα κουπόνια για τροφή, ρεύμα και κίνηση;

Τι απέδωσε το "καλάθι του νοικοκυριού";

Ο καλπάζων πληθωρισμός ροκανίζει το εισόδημα και την ελπίδα για οικονομική σταθερότητα των νοικοκυριών.

Αυτά και άλλα πολλά, θα συζητηθούν από 7 σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής, της αγοράς, της κοινωνίας.

Μην χάσετε τη συζήτηση που διοργανώνει η Εφημερίδα ΑΙΓΑΛΕΩ, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:30, στο Πνευματικό Κέντρο "Γιάννης Ρίτσος", Κουντουριώτου 22 & Δημαρχείου, Αιγάλεω

Στην εκδήλωση με θέμα: “Ακρίβεια: υπάρχει άλλος δρόμος;” θα μιλήσουν:

- Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ & πρώην υπουργός

- Νάντια Γιαννακοπούλου, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

- Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής ΜέΡΑ25

- Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

- Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)

- Γεώργιος Λεχουρίτης, Πρόεδρος Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ)

- Διονύσης Τεμπονέρας, Εργατολόγος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τη συζήτηση συντονίζει ο εκδότης Στέλιος Βασιλειάδης.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο άτομα, που μετέφεραν με αυτοκίνητο 32,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

 


Έως τις 81.435 ευρώ υπολογίζεται το οικονομικό όφελος από τη διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας

Από τις αρχές του έτους έχουν εντοπιστεί από την παραπάνω υπηρεσία 6 φορτία ναρκωτικών και έχουν κατασχεθεί συνολικά 335 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Στην κατάσχεση ακόμη μίας σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών προχώρησαν σήμερα (28-03-2023) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν αλλοδαπός και ημεδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών και απείθεια.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων δράσεων της παραπάνω υπηρεσίας για την αποτροπή της εισαγωγής στη χώρα και διακίνησης ναρκωτικών, εντοπίστηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας της κατηγορούμενης, στο οποίο επέβαινε η ίδια ως συνοδηγός, με οδηγό τον αλλοδαπό.

Αξιολογώντας το όχημα ως ύποπτο μεταφοράς ναρκωτικών, οι αστυνομικοί επιχείρησαν να το ελέγξουν και ενώ ο οδηγός προσποιήθηκε αρχικά ότι συμμορφώνεται στις υποδείξεις των αστυνομικών, στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, προσπάθησε να διαφύγει τον έλεγχο.

Οι αστυνομικοί ακολούθησαν το όχημα, το οποίο τελικά ακινητοποιήθηκε μετά από λίγο, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχό του και προσέκρουσε σε προστατευτική μπάρα της οδού.

Τα δύο άτομα συνελήφθησαν, ενώ κατά τον έλεγχο του οχήματος βρέθηκαν στο εσωτερικό του και κατασχέθηκαν 2 σάκοι με 32 δέματα, που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -32- κιλών και -574- γραμμαρίων.

Ακόμη, κατασχέθηκαν το παραπάνω αυτοκίνητο, χρηματικό ποσό 400 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν αφιχθεί από περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με σκοπό την παραλαβή, μεταφορά και περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών στην εγχώρια αγορά.

Το εκτιμώμενο όφελος από τη διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικών ανέρχεται έως το χρηματικό ποσό των 81.435 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, έχουν εντοπιστεί (6) φορτία ναρκωτικών και έχουν κατασχεθεί συνολικά 335 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.

ΠΕΔ Ηπείρου: Σαφείς δεσμεύσεις για χρηματοδοτήσεις από συγκεκριμένες πηγές αλλά και για αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των συγκοινωνιακών έργων στην Ήπειρο

 


Σαφείς δεσμεύσεις για χρηματοδοτήσεις από συγκεκριμένες πηγές αλλά και για αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των συγκοινωνιακών έργων στην Ήπειρο, τόσο των οδικών συνδέσεων όσο και για το μέλλον της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου, ζητά από το κεντρικό κράτος η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου.

Με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου αποδέχτηκε την εισήγηση του προέδρου κ. Χρήστου Ντακαλέτση που είχε ως αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Σιδηροδρομική Εγνατία είναι ένα έργο που μπορεί να ενταχθεί μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ο κ. Ντακαλέτσης χαρακτήρισε «απρόκλητη» τη συγκεκριμένη δήλωση σε σχέση με το τρένο και ακολούθως, μίλησε για τα μεγάλα οδικά έργα της Ηπείρου που έχουν «βαλτώσει» και που δεν παρουσιάζουν κάποιο σημαντικό βαθμό εξέλιξης, ως προς την υλοποίησή τους.

Εθνικές εκλογές 2023: Με ποιον τρόπο μπορείτε να ψηφίσετε ως ετεροδημότες

 


Για τη μεταφορά των εκλογικών σας δικαιωμάτων, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο τρόπους:

να γίνετε ετεροδημότης ή να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία της μεταδημότευσης.

Η αίτηση για να γίνετε ετεροδημότης συμπληρώνεται εύκολα μέσω διαδικτύου μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr  και μέσω αυτής οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς αποκτούν τη δυνατότητα να εγγράφονται ηλεκτρονικά στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειάς τους.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Η αίτηση ετεροδημότη γίνεται στην κρατική ιστοσελίδα «gov.gr». Θα χρειαστείτε τους κωδικούς Taxisnet, καθώς και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) σας.

-Για να πάτε κατευθείαν στην σελίδα όπου πραγματοποιείται η αίτηση, πατήστε https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/login

Παρακάλαμος: Σεμινάριο πρώτων βοηθειών, την Παρασκευή 7 Απριλίου, ώρα 16:00, αίθουσα ΚΔΑΠ

 


Φίλοι συγχωριανοί - συνδημότες,

Με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθούμε την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 στην Κοινότητά μας, τον Διοικητή του ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας  κ. Τσοβίλη Μιχάλη καθώς και διασώστες - πληρώματος Ασθενοφόρου, όπου θα μας διδάξουν τον σωστό τρόπο να δίνουμε πρώτες βοήθειες εάν παραστεί ανάγκη.

 Πραγματικά αγαπητοί φίλοι, είναι  σπουδαίο για όλους μας να

 γνωρίζουν  άνθρωποι που μένουν μόνιμα στην ακριτική περιοχή μας την σωστή χρήση Πρώτων βοηθειών, γιατί έτσι σώζονται Ζωές.

* Σε όλους τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα  δοθούν επίσημες βεβαιώσεις.

Εάν κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει το σεμινάριο, θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μου γιατί ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος μετά από οδηγία του ΕΚΑΒ.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Εθνικές εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις

 


Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις 21 Μαΐου 2023, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Για να δείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές του 2023 θα χρειαστεί να μπείτε στην διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους Gov.gr.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε:

είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)

είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Για να μπείτε στην εφαρμογή του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις» https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Κωνσταντίνα Παππά: Επικροτώ την άποψη του κ. Σκαρώνη

 


Διάβασα την δήλωση του κ. Μιλτιάδη Σκαρώνη, τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά, αλλά πληροφορήθηκα ότι διετέλεσε αντιδήμαρχος στον τέως Δήμο Άνω Καλαμά και επικροτώ την άποψή του ότι νέα πορεία στον Δήμο Πωγωνίου, δεν νοείται να γίνει με αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, είτε διοίκησαν, είτε με τη στάση τους έδωσαν την δυνατότητα στους διοικούντες να "αλωνίζουν"  και να διαλύσουν τα πάντα.

Τις μεγάλες ευθύνες έχει η δημοτική αρχή αλλά και αυτοί έχουν τις δικές τους.

Νέο ξεκίνημα μπορεί να γίνει με άφθαρτα, ανιδιοτελή πρόσωπα και με επικεφαλής ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, εντιμότητας και ικανότητας.

Ας αναζητηθεί απ΄ όσες και  όσους νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο, και να επιστρατευθεί στην κοινή προσπάθεια σωτηρίας του.

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, αποφασιστικότητα απαιτείται.

Συλλήψεις διωκόμενων προσώπων σε Γιάννενα και Φιλιάτες

 


Στο πλαίσιο αναζητήσεων και ελέγχων για τον εντοπισμό διωκόμενων προσώπων, συνελήφθησαν χθες (27-03-2023) στην Ήπειρο δύο άτομα.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

Αλλοδαπός, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών Θεσπρωτίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις των Μονομελών Πλημμελειοδικείων Φλώρινας και Θεσσαλονίκης, με συνολική ποινή φυλάκισης -9- μηνών και χρηματική ποινή -6.500- ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Αλλοδαπός, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου Αιτωλοακαρνανίας, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Ιωάννινα: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για έργα στην Περίβλεπτο και την Καστρίτσα

 


Τις συμβάσεις για την υλοποίηση δύο νέων έργων υπέγραψε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Το πρώτο έργο αφορά στη βελτίωση και τη συντήρηση υποδομών και κοινοχρήστων χώρων στην Κοινότητα Περιβλέπτου με προϋπολογισμό 170 χιλιάδες ευρώ.

Επικεντρώνεται στην διαμόρφωση οικοπέδου όπου βρίσκεται το κτίριο που λειτουργούσε ως Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.

Σύμφωνα με την μελέτη προβλέπονται εργασίες στερέωσης, επισκευής και συντήρησης. Το κτίριο έχει εμβαδό στο ισόγειο 150,30τμ. και στο υπόγειο 30,00τμ.

Επίσης προβλέπεται πλακόστρωση τμήματος του περιβάλλοντα χώρου με φυσικές χονδρόπλακες καθώς και επισκευή τμήματος της περίφραξης αυτού με κατασκευή τοιχείου από σκυρόδεμα.

Αλέξης Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη τον λογαριασμό που δε βγαίνει

 


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά την περιοδεία του στην αγορά της Λειβαδιάς δήλωσε:

 «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης μας λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ωστόσο ότι «αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει». «Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται.

Γιάννενα: “Η Συμβουλευτική στην εκπαίδευση”, εκδήλωση με τη συμμετοχή του Γυμνασίου Παρακαλάμου, την Πέμπτη 30 Μαρτίου, ώρα 18:30

 

Τα Γυμνάσια Παρακαλάμου και Μπιζανίου σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης “Σχεδία” διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα “Η Συμβουλευτική στην εκπαίδευση”, την Πέμπτη 30 Μαρτίου, ώρα 18:30, στην αίθουσα Δ. Χατζή. 

Τη Σερβία επισκέφτηκαν μέσω του Erasmus+ οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου

 


Συνεχίζονται για το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής οι διακρατικές κινητικότητες μέσω του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+, που αφορούν συμπράξεις με σχολικές μονάδες από χώρες της Ευρώπης και ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα στους μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο και συμμαθητές τους από το εξωτερικό. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το διάστημα από 13 έως 19 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Πάντσεβο της Σερβίας, η πέμπτη κατά σειρά εκπαιδευτική συνάντηση του έργου με θέμα: "SmARTourism" στο οποίοι συμμετέχουν μαθητές Λυκείου του Ζωγράφειου Σχολείου αλλά και συμμαθητές τους από Λύκεια της Σερβίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Οι μαθητές συμμετέχοντας στην πενθήμερη εκπαιδευτική συνάντηση με θέμα: “6 Digital Tours Around the Attractions & Museums of Europe” είχαν τη δυνατότητα να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στην Αγγλική γλώσσα και τις νέες τεχνολογίες, να γνωρίσουν συμμαθητές τους από το εξωτερικό, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και τον πολιτισμό της Σερβίας. Ταυτόχρονα, για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής συνάντησης δημιούργησαν μια διαφημιστική ταινία και ένα ντοκιμαντέρ για το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων, προβάλλοντας στο εξωτερικό την πλούσια ιστορία και τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του Ζωγράφειου Σχολείου ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα του Πάντσεβο και του Βελιγραδίου, ενώ ξεχωριστή ήταν  η εμπειρία της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στην Ελληνική Πρεσβεία στη Σερβική πρωτεύουσα, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόξενος κ. Κωνσταντίνος Ανδρουλάκης και τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας της Πρεσβείας, το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, καθώς και για τον παροικιακό ελληνισμό στη Σερβία κατά τους περασμένους αιώνες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνικές εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου

 


Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου.

Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές θα γίνουν το αργότερο έως αρχές Ιουλίου.

Ξεκινώντας την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησής του, λέγοντας πως κατά τη διάρκεια της θητείας του ψηφίστηκαν 402 νόμοι που καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής, όπως η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, οι μειώσεις φόρων, η αύξηση των συντάξεων αλλά και του κατώτερου μισθού που από τα 650 ευρώ έφτασε στα 780 ευρώ. «Και όλα αυτά την ώρα που αντιμετωπίσαμε αλλεπάλληλες κρίσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και παρά τα αντίθετα σενάρια οι εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί». Και αφού ανακοίνωσε την 21η Μαΐου ως της ημέρα των εκλογών, σημείωσε: «και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Στο «Πάνθεον» το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης μετά από πρόσκληση του Δήμου Ηγουμενίτσας

 


Εξαιρετική υποδοχή, με καθολική και εκδηλωτική παρουσία των βουλευτών αλλά και των Δημάρχων της Θεσπρωτίας, επιφύλαξε η φιλοξενία του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», μετά από πρόσκληση του Δήμου Ηγουμενίτσας και του ΚΕΠ Υγείας, με την αρωγή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και του Συλλόγου Βελλαϊτών. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάχθηκε «στο πλαίσιο του συμμετοχικού σχεδιασμού του Δήμου στην μετά covid εποχή», όπως επισήμανε ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Λώλος, «προκειμένου –με τη βοήθεια του εκλεκτού επιστήμονα κ. Στέφανου Φούσα και των συνεργατών του αλλά και άλλων ενημερωτικών δράσεων διαμέσω του ΚΕΠ Υγείας- η πρόληψη να αποτελέσει μέρος της κουλτούρας των δημοτών και να καταστεί τρόπος ζωής τους».

 Ο βουλευτής της Κυβέρνησης στο Νομό κ. Βασίλης Γιόγιακας ευχαρίστησε τον κ. Συντονιστή Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General αλλά και τον κ. Γιάννη Γουδέβενο εξομολογούμενος «ότι ο Στέφανος και ο κουμπάρος μου Γιάννης χάραξαν την πορεία μου στην ιατρική», αναφέρθηκε στη συνεχή αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού και ευχαρίστησε τους επιστήμονες του Οδοιπορικού για την παρουσία τους στην Ηγουμενίτσα.

 Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μάριος Κάτσης ευχαρίστησε τον κ. Φούσα για τη συμβολή του στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, το Δήμο και τον Ιατρικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία και –μεταξύ άλλων- επισήμανε: 

«Ο covid αποτέλεσε ένα σημείο τομής για την κοινωνία καθώς έθεσε νέες προτεραιότητες για το ρόλο που πρέπει όλοι μας να διαδραματίζουμε».


Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μάκης Κιάμος, παρευρισκόμενος στην εκδήλωση με τους κ.κ. Μαρίκα Γκόνη, Α΄ Αντιπρόεδρο, Σωτήρη Κολιούση, Γενικό Γραμματέα, Δημήτριο Σούκη και Κώστα Ζηκόπουλο, τόνισε: «Θα ήθελα ως Θεσπρωτός, να συγχαρώ για την πρωτοβουλία τους διοργανωτές αλλά και τον Στέφανο που συνεχίζει σθεναρά το Οδοιπορικό, μια ιδέα του αείμνηστου συναδέλφου μου και π. Υπουργού Αντώνη Φούσα και να του ευχηθώ να συνεχίσει το σημαντικό του έργο στην Ήπειρο». 

Ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς χαρακτήρισε την ημερίδα «σπουδαία εκδήλωση με εκλεκτούς ομιλητές» και εκθείασε τη διαχρονική προσφορά του κ. Φούσα και στο Δήμο του τονίζοντας: «γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια τον Καθηγητή, ο οποίος φιλοξενήθηκε και στο Δήμο μας, με την εξαιρετική ομάδα των επιστημόνων του Οδοιπορικού και μας ενημέρωσε σε μία κατάμεστη αίθουσα με λόγια απλά και απολύτως κατανοητά για όλα όσα πρέπει να μαθαίνουμε και να υιοθετούμε για την πρόληψη».

Ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στον Καθηγητή για τη φιλοξενία του Οδοιπορικού και στο Δήμο του, ευχαρίστησε τον κ. Φούσα για την προσωπική επικοινωνία και τους διοργανωτές και υπογράμμισε: «Η πανδημία μας έδειξε ότι η αλληλεγγύη και η αγάπη πρέπει να συνοδεύουν αλλά και να προστατεύουν την υγεία».

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση χαρακτήρισε «εξαιρετικό» τον τίτλο «Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης», ευχαρίστησε τον κ. Φούσα για τη σημαντική προσφορά του καθώς «την οικονομική κρίση διαδέχθηκε η κρίση στην υγεία, απόρροια της οποίας και η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής». 

Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Πέτρος Οικονομίδης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον π. Πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Στέφανο Φούσα για το έργο που επιτελεί αλλά και για την αποδοχή της πρόσκλησης να αποτελέσει η πόλη μας στάση του Οδοιπορικού καθώς το μήνυμα είναι πλέον σαφές, πρόληψη σημαίνει ίαση». 

Το κλείσιμο της ημερίδας εκ μέρους του Δημάρχου πραγματοποίησε η. κ. Χριστίνα Τζέλλου, υπεύθυνη δημοτική σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Διοικητής του 628 ΤΠ Φιλιατών Αντισυνταγματάρχης κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος,  η υπολιμενάρχης Ηγουμενίτσας κ. Μαρία Κατσάρη, ο Διοικητής του Γ.Ν. Φιλιατών κ. Χρήστος Τσουράς, ο π. Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Βελλαΐτης κ. Γιώργος Κάτσενος, ο π. Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, κ. Κλέανδρος Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων.

Στη θεματική ενότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης ο Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας αναφέρθηκε στους τρόπους αξιοποίησης των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων ανά περιοχή στο Νομό Θεσπρωτίας και στη ανάγκη καθιέρωσης «νέων ακριτών» για την εφαρμογή τους.

Την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής-Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Metropolitan General («Η σημερινή κατάσταση των λοιμώξεων»), ο κ. Γιάννης Γουδέβενος, Καθηγητής Καρδιολογίας, π. Πρόεδρος ΕΚΕ («Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μια δια βίου πρόκληση»), ο κ. Χρήστος Γιάγκας, Αγγειοχειρουργός («Αγγειοπάθειες»), ο κ. Σωτήριος Γιάκης, Dr. Χειρουργός Οδοντίατρος-Εμφυτευματολόγος («Οδοντιατρική πρόληψη»), η κ. Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος (Θλίψη και κατάθλιψη»), η κ. Αικατερίνη Μακατσώρη, MD, PhD, FEBU, Ουρολόγος («Παθήσεις του προστάτη»), η κ. Ανδομάχη Πετσίνη, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος ΜΑΦ Γ.Ν. Φιλιατών («Καρκίνος του πνεύμονα»), η κ. Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ενδοσκόπος («Πρόληψη καρκίνου παχέως εντέρου»), η κ. Λαμπρινή Τάτση, Συντονίστρια 2ης ΤΟΜΥ, Γενικός Ιατρός («Καρκίνος μαστού και τραχήλου της μήτρας»), η κ. Μιρέλα Κυριάκου, Μαία, Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού, Μέλος Ελληνικής Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας («Η σημασία του μητρικού θηλασμού»), ο κ. Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος, («Νομική Προστασία στην υγεία») και ο κ. Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Ο εθισμός στο Διαδίκτυο στη διάρκεια της πανδημίας»).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 28 Μαρτίου

 


Την Τρίτη  28 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κ.Υ Βουτσαράς, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Ρινική απόφραξη: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

 


Ο ρόλος της μύτης είναι να φιλτράρει, να εφυγραίνει και να θερμαίνει τον αέρα και γενικά να τον προετοιμάζει προτού αυτός κατέβει στους πνεύμονες. Οτιδήποτε, συνεπώς, εμποδίζει τη συγκεκριμένη λειτουργία, προκαλεί προβλήματα. Ρινική απόφραξη έχουμε όταν για κάποιο λόγο περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα και έξω από τις ρινικές κοιλότητες, επηρεάζοντας τη μία ή και τις δύο από αυτές, δημιουργώντας δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη.

«Συνήθως, η ρινική απόφραξη προκαλείται, είτε από οίδημα του ρινικού ιστού, είτε από ανατομική απόφραξη, που έχει ως αποτέλεσμα τη στένωση των ρινικών κοιλοτήτων και την αίσθηση της συμφόρησης» τονίζει η κα Όλγα Χ. Παπαδοπούλου Διευθύντρια Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου στο Metropolitan Hospital. «Συχνά, η ρινική απόφραξη οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή βλέννας, ή καταρροή και τις περισσότερες φορές υποχωρεί από μόνη της. Όταν όμως επιμένει, μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων αιτιών και αποτελεί μια κατάσταση που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση», προσθέτει.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ρινικής απόφραξης είναι η βουλωμένη μύτη, οι οπισθορρινικές εκκρίσεις, ο πονοκέφαλος, η προσωπαλγία, η αλλαγή της χροιάς της φωνής και ο βήχας. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η ξηροστομία, που προκαλείται λόγω της αναπνοής από το στόμα, και όχι τη μύτη, και γίνεται περισσότερο αντιληπτή το πρωί, η οποία μπορεί και να εξελιχθεί σε φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα.