Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Συνελήφθησαν άμεσα δύο ημεδαποί για υπόθεση ληστείας, στην Άρτα

Οι συντονισμένες και μεθοδικές έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, οδήγησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο ημεδαπών, για υπόθεση ληστείας, στην πόλη της Άρτας.
Πρόκειται για έναν 35χρονο και έναν 32χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της ληστείας κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, χθες (13-10-2016) το πρωί στην Άρτα, ο 35χρονος δράστης απώθησε με τη χρήση σωματικής βίας 39χρονο ημεδαπό και αφαίρεσε από το σταθμευμένο όχημά του δύο φιάλες υγραερίου, τις οποίες στη συνέχεια ο 32χρονος συνεργός του φόρτωσε στο όχημά τους και τράπηκαν σε φυγή.
Εκδόθηκαν άμεσα αστυνομικές αναζητήσεις, στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκαν οι δύο δράστες το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην πόλη της Άρτας και συνελήφθησαν.
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν τα κλοπιμαία και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως τέλος Οκτωβρίου η καταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης αγροτών

Όπως  δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γιώργος Αποστολάκης έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να μπει στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.
Όπως είπε, τέλη Οκτωβρίου θα πιστωθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017 και περί τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τέλος του 2016 το υπόλοιπο της βασικής, δηλαδή το 30% και το «πρασίνισμα», πληρωμές που συνολικά θα φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ.
Έως τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εκκρεμότητες πληρωμών όλων των καθεστώτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2015, δηλαδή βασικής ενίσχυσης, πράσινης ενίσχυσης, γεωργών νεαρής ηλικίας και όλων των συνδεδεμένων καθεστώτων.

Μέχρι τις 15/10 θα έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές των αιτημάτων που θα έχουν υποβληθεί για τα προγράμματα εργασίας των ελαιουργικών φορέων (ΟΕΦ), καθώς και για τα επιχειρησιακά προγράμματα οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών, τα προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων και οίνων και τα προγράμματα μελισσοκομίας.

Τέλος οι πλαστικές σακούλες

Αλλάζει ο νόμος για την ανακύκλωση

Αλλαγές στο νόμο περί ανακύκλωσης προωθεί το υπουργείο περιβάλλοντος με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε και θα είναι σε διαβούλευση για 30 ημέρες.
Πλέον οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν πρόστιμο μέχρι και 500 ευρώ σε πολίτες που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα το οποίο έχει αποφασιστεί, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και να αφαιρεί άδειες από συστήματα ανακύκλωσης που έχουν προβλήματα με το νόμο και υποθέσεις με παράνομη διακίνηση αποβλήτων.
«Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του ΟΤΑ Α' Βαθμού, που δημοσιεύεται στην ΕτΚ, μπορούν να εξειδικεύονται τα μέτρα και να προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 20 έως 500 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, σε βάρος του καταναλωτή ή του τελικού χρήστη που δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα αυτά», σημειώνεται στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου.
Επιπροσθέτως, ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προανήγγειλε και νομοθετική ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αποθεματικό των συλλογικών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35% των ετήσιων εσόδων τους και το υπόλοιπο 65% θα πρέπει να το αξιοποιούν σε δήμους για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, ώρα 18:30, στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  την  Τετάρτη   19η   Οκτωβρίου  2016   και ώρα  18.30  
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  Καλπάκι, στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων  του Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΜΑΤΣΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1.    Έγκριση  8ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου  έτους 2016.
2.    5η  Κατανομή  ΣΑΤΑ  έτους 2016.
3.    Aποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2014ΕΠ53000007 «Aντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ειδικών δράσεων Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2016 (π.κ 2010ΕΠ03000014)» για το υποέργο: «Αποκατάσταση  πρώην Αρρεναγωγείου Βήσσανης.»
4.    Aποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2014ΕΠ53000007 «Aντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ειδικών δράσεων Περιφέρειας    Ηπείρου 2014-2016 (π.κ 2010ΕΠ03000014)» για το υποέργο: «Ολοκλήρωση Αναψυκτηρίου Ρεπετίστας.»
5.       Aποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2014ΕΠ53000003 «Συντήρηση – αποχιονισμός – αποκατάσταση εθνικού, επαρχιακού και λοιπού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου (π.κ 2010ΕΠ03000011)» για το υποέργο: «Αποκατάσταση βατότητας οδού στην Τ.Κ. Χρυσόρραχης.»
6.      Έγκριση διοργάνωσης εκδηλώσεων Εθνικής Επετείου 28-10-1940 [Καλπάκια 2016] – Έγκριση δαπανών – ψήφιση πιστώσεων.
7.    Έγκριση σύνταξης έκθεσης  Α΄  -  Β΄  &  Γ΄ τριμήνου 2016, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. 
8.    Έγκριση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Δήμου Πωγωνίου.
9.    Επί αιτήσεως Τσιάβου Χριστίνας Τ.Κ. Κτισμάτων , για λύση μισθώματος Δημοτικού Ακινήτου, λόγω θανάτου και διαγραφή μισθωμάτων που έχουν βεβαιωθεί.
10.    Έγκριση λύσης συμβάσεων Δημοτικών εκτάσεων για χρήση κινητής τηλεφωνίας και έγκριση νέα δημοπράτησής τους.
11.    Επί αιτήσεως Κόρακα Ελευθερίας Τ.Κ. Δολιανών, για διαγραφή μέρους τελών ύδρευσης, για το έτος 2015.
12.    Έγκριση της μελέτης: «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης έκτασης στη θέση «πύργος» στην Τ.Κ. Κάτω Μερόπης».
13.    1η παράταση προθεσμίας έγκρισης της μελέτης: «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης έκτασης στη θέση «πύργος» στην Τ.Κ. Κάτω Μερόπης».
14.    1η παράταση προθεσμίας έγκρισης της μελέτης: «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης έκτασης στη θέση Αγ. Γεώργιος στην Τ.Κ. Δολιανών».
15.    Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου: «Διευθέτηση ομβρίων Δημοτικού Καταστήματος Παρακαλάμου – Αποκατάσταση ασφάλτου.
16.    Έγκριση 1ου Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Αποκατάσταση περιοχής στη θέση «Συρτό» της Τ.Κ. Παλαιοπύργου»
17.    Έγκριση 3ου Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Αξιοποίηση περιοχής νερόμυλου Ιερομνήμης Δ.Ε. Άνω Καλαμά»
18.    Έγκριση 2ου Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην Τ.Κ. Δελβινακίου»
19.    Έγκριση 2ου Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην Τ.Κ. Κτισμάτων»
20.    Έγκριση συμμετοχής στη δαπάνη επέκτασης δικτύου ΦΟΠ με ένα στύλο, στις Τ.Κ. Παρακαλάμου & Κεφαλοβρύσου [ έγγραφα ΔΕΔΔΗΕ]. 
21.    Προέγκριση ίδρυσης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος  στην Τ.Κ.  Παλαιοπύργου.  
22.    Aποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2014ΕΠ53000007 «Aντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ειδικών δράσεων Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2016 (π.κ 2010ΕΠ03000014)» για το υποέργο: «Προμήθεια Υλικών για ανάγκες στη Στρατίνιστα Πωγωνίου.»
23.    Έγκριση άδειας απουσίας Δημοτικού Συμβούλου.   
24.    Συγκρότηση Επιτροπής ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής.

Εξιχνιάστηκε κλοπή από σπίτι στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 29χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, υπόθεση κλοπής από σπίτι στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας και σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος ενός 29χρονου ημεδαπού.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την αξιοποίηση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, ο 27χρονος δράστης, χθες (13-10-2016) το μεσημέρι αφαίρεσε από μονοκατοικία στη Νέα Σελεύκεια διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, με σκοπό τη μεταπώλησή τους και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κλεμμένα αντικείμενα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 29χρονου θα διαβιβαστεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Η ομιλία του Πρόεδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γεωργίου Δόση, στην παρουσίαση του βιβλίου «Καλυβοδάσκαλος»

Από τη μεριά της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Σαρακατσάνου δασκάλου Θεόδωρου Γιαννακού, που συνδιοργανώνουμε με την αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων και με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας «Οι σταυραετοί».
Εδώ και έξι χρόνια η χώρα μας δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση μία κρίση διάρκειας, μια οικονομική κρίση που δεν έχει τελειωμό γιατί πέρα από όλα τα άλλα οι Έλληνες έχουμε και ένα βασικό ελάττωμα, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, με αποτέλεσμα η μια χρονιά να είναι χειρότερη από την άλλη.
H οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα πολιτιστικά μας σωματεία, η μάλλον είναι τα πιο ευάλωτα γιατί εξαρτώνται οικονομικά κυρίως από τα μέλη τους, οι επιχορηγήσεις είναι ελάχιστες έως μηδαμινές και οι χορηγίες ανύπαρκτες.
Επίσης συντελεί στην απομαζικοποίηση των συλλόγων με ολέθριες συνέπειες για τον πολιτισμό. Οι όποιες φιλότιμες προσπάθειες των αφιλοκερδώς αγωνιζόμενων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων πέφτουν στο κενό. Καλούμε την πολιτεία να σκύψει και να δει λίγο το πρόβλημα γατί τα μέλη μας θα καταντήσουν να είναι οργανώσεις σφραγίδες με αποτέλεσμα το έργο μας της διάσωσης, διατήρησης, διάδοσης και μεταλαμπάδευσης στις νέες γενιές της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα είναι γράμμα κενό.

Θέλω να καλωσορίσω και να συγχαρώ ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας «Οι Σταυραετοί» που είχε την πρωτοβουλία να εκδώσει τούτους τους δύσκολους καιρούς το βιβλίο αυτό που αναφέρεται στην εκμάθηση ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής κυρίως από τα Σαρακατσανόπουλα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της Ελληνικής νομαδικής φυλής των Σαρακατσαναίων..
Η Πανηπειρωτική η μεγαλύτερη οργάνωση της Ηπειρωτικής αποδημίας στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στέκεται αρωγός στην προσπάθειά τους για την διατήρηση, διάσωση, διάδοση της παράδοσης μας και του πολιτισμού μας.
Η φυλή των Σαρακατσαναίων στην οποία ανήκω και εγώ μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων, είναι Ελληνική νομαδική φυλή, ήταν μια κλειστή κοινωνική ομάδα μέχρι τη δεκαετία του 1960 δεν είχε μόνιμη εγκατάσταση και μετακινείτο ανάλογα με το που τον πήγαινε το κοπάδι, η προβατίνα ή όπως ακριβώς την έλεγε «πρατίνα». Όπου εύρισκαν καλύτερες βοσκές.  Ήταν όμως οργανωμένη σε τσελιγκάτα. Το τσελιγκάτο ήταν η βάση της οργάνωσης της κοινωνικής ζωής των Σαρακατσαναίων ήταν μια μικρή κοινωνία αποτελούμενη από 20 ως 50 οικογένειες.

6η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτωβρίου στη Β΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Σ. Απείθαρχος-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 16-10-16/17:15), εντός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Π.Α.Σ. Αλμυρός 16-10-16/15:30), εκτός η Αναγέννηση (Πανζαγορισιακός-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 16-10-16/15:30)

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ     
ΩΡΑ: 17:15  

Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:30
 
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ
 
ΓΗΠΕΔΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟΥ 
ΩΡΑ: 15:30  

ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:30)  
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (15:30)  
Α.Ε.ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (15:30)  
Κυριακή 16  Οκτωβρίου 2016
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:30)  
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (15:30)  
ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (15:30)  
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (15:30)  

Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (17:15)   

Καναλλάκι Πρέβεζας: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για παραβάσεις του νόμου περί παιγνίων

Συνελήφθησαν, χθες (13-10-2016) το μεσημέρι στο Καναλλάκι Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 37 και 55 ετών, κατηγορούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί παιγνίων.
Αναλυτικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ – μπαρ), οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα ηλεκτρονικό παιγνιομηχάνημα με κερματοδέκτη, σε λειτουργία, στο οποίο είχε εγκατασταθεί παράνομο τυχερό παίγνιο.
Κατά τον έλεγχο συνελήφθη ο 37χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος καθώς και ένας 55χρονος ημεδαπός, ο οποίος συμμετείχε ως παίκτης στο τυχερό παίγνιο, ενώ κατασχέθηκε επίσης και το χρηματικό ποσό των (35,5) ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Αναφορά του Γιάννη Στέφου για τα Προβλήματα προσβασιμότητας στον Κόμβο Κοσμηράς Ιωαννίνων εξαιτίας της κατασκευής της Ιόνιας Οδού

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος κατέθεσε ως αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επιστολή του Δημάρχου Ιωαννιτών με θέμα τα προβλήματα προσβασιμότητας στον Κόμβο της Κοσμηράς Ιωαννίνων εξαιτίας της κατασκευής της Ιόνιας Οδού.
Στον Κόμβο της Κοσμηράς Ιωαννίνων, στην σύνδεση Εγνατίας και Ιόνιας Οδού, αποκόπτεται η επικοινωνία ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των δύο τμημάτων, καθώς η διάβαση που προϋπήρχε έχει κλείσει λόγω των εργασιών που πραγματοποιούνται. Σημειώνεται επίσης πως η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως βοσκήσιμη και οι κτηνοτρόφοι για να προσεγγίσουν την περιοχή με το κοπάδι τους είναι αναγκασμένοι να διανύσουν μεγάλη απόσταση και να εισέλθουν στις Περιφερειακές Οδούς Ιωαννίνων – Δωδώνης και Γραμμένου – Πεδινής. Αυτό έχει ως επακόλουθο να επιβαρύνονται οι περιφερειακές οδοί και να δημιουργούνται προβλήματα ασφάλειας για τους οδηγούς και τους κτηνοτρόφους.

Με την αναφορά ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει γνώση του προβλήματος και να απαντήσει αν προτίθεται να παρέμβει ώστε να βρεθεί λύση.

435 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση Ιόνιας, Ολυμπίας και Ε65

Τα βασικά σημεία της ιστορίας, των προβλημάτων, της λύσης και της συμφωνίας ολοκλήρωσης για τους 6 μεγάλους αυτοκινητόδρομους παρουσίασε προχθές ο Διονύσης Μακρής, Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείο Υποδομών κατά τη διάρκεια της 1ης ετήσιας συνάντησης εργασίας του Υπουργείου Υποδομών με τη Hellaston (είναι η ένωση αυτοκινητόδρομων με διόδια της χώρας).
Στο θέμα που καίει δηλαδή την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Ιόνια Οδός, Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Μορέας και Ε65 τα βασικά στοιχεία των Συμφωνιών ολοκλήρωσης σύμφωνα με τον κο Μακρή ήταν τα παρακάτω:
1. Περιορισμός τόσο των απαιτήσεων των Παραχωρησιούχων όσο και των εκτιμώμενων αποζημιώσεων από τους Ανεξάρτητους Μηχανικούς.
2. Πρόβλεψη δαπάνης αποκατάστασης καθυστερήσεων
3. Αποδοχή εκ μέρους των Παραχωρησιούχων της μη ύπαρξης άλλων γεγονότων καθυστέρησης.

«Παραθεριστικό» θέλουν το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής!

Σε «Παραθεριστικό Κέντρο» για όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας θέλουν τελικά να μετατρέψουν το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής, μεταφέροντας τα παιδιά και τους εργαζόμενους στους Φιλιάτες. 
Και αυτό χωρίς καν να έχουν ενημερώσει την τοπική κοινωνία και τον Δήμο Πωγωνίου.
Η αλλαγή χρήσης του Κέντρου προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στα Δημόσια Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος εκφράζει την αντίθεσή του σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η συγκεκριμένη αιφνιδιαστική απόφαση, όπως αναφέρει,  παρουσιάστηκε στους εργαζόμενους ως άμεσης υλοποίησης, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΚΠΠΗ) αποτελούσε πρόταση χωρίς γραπτή εισήγηση, που δεν κατέληξε και σε γραπτή απόφαση.

Το τουριστικό μοντέλο που ταιριάζει για το Πωγώνι είναι ο Οικοτουρισμός

Την πρόταση μου την έχω αρκετές  φορές δημοσιεύσει.
Μπορείτε να τη βρείτε στο ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ Σταύρος Ζηκόπουλος  ή στο Η  ΑΛΛΗ   ΠΡΟΤΑΣΗ Σταυρός  Ζηκοπουλος.

Τώρα υπάρχει και  το  ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ που ξεμπλοκάρει τον ιδιοκτήτη από το Πωγώνι από το φόβο μη χάσει το σπίτι του.

Πώς μπορείς να κάνεις το σπίτι σου ξενοδοχείο
 Όποιος επιθυμεί να ενοικιάσει το σπίτι του σε ξένους τουρίστες, είτε για μία μέρα, είτε για μία εβδομάδα, είτε για ένα 20ήμερο, μπορεί να το πράξει και κυρίως χωρίς να θεωρηθεί (το ακίνητο) τουριστικό κατάλυμα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 4276/2014, καθώς και στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993, όπως τροποποιήθηκε με την περ. 2 της υποπαραγράφου ΙΔ1 του ν. 4254/2014, «ακίνητο που εκμισθώνεται για προσωρινή διαμονή του μισθωτή για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριάντα (30) ημερών θεωρείται τουριστικό κατάλυμα». 
Αυτή η απαίτηση εδώ και λίγες εβδομάδες δεν ισχύει, με αποτέλεσμα τόσο οι δημοφιλείς πλατφόρμες διαμοιρασμού», όπως, για παράδειγμα, η Airbnb, όσο και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν πάρτι, αφού η αγορά φαίνεται να απελευθερώνεται άνευ όρων.
Εφόσον το προς μίσθωση ακίνητο δεν θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να εξασφαλίσει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ (Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) που απαιτείται στην περίπτωση επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζομένων δωματίων, ούτε να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία ως επαγγελματίας που ασχολείται με τον τουρισμό.
Σημειώνεται, πάντως, πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου και ενδιαφέρονται να εκμισθώσουν το ακίνητο τους έχουν την ελάχιστη υποχρέωση, σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, να προχωρήσουν στην εμπρόθεσμη ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων της μισθώσεως αυτής μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr  και την εντεύθεν λήψη του μοναδικού αριθμού καταχώρησης της μίσθωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτές από το εξωτερικό μπορούν ήδη να συνάψουν συμβόλαια μισθωτηρίου χωρίς τη χρήση ΑΦΜ, παρά μόνο με την επίδειξη του διαβατηρίου τους.

Μαζαράκη Πωγωνίου 10-10-2016
Ζηκόπουλος Σταύρος
Οικονομολόγος –Αμπελουργός

Σύλληψη λαθροκυνηγών, εντός του Καταφυγίου στα Ανατολικά Τζουμέρκα

Εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στη θέση «Βρυζοκάλαμο» στα Ανατολικά Τζουμέρκα, εντοπίστηκαν και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη νομοθεσία σε βάρος τους, δύο άτομα, που ασκούσαν παράνομη θήρα.
Στο πλαίσιο περιπολίας κλιμακίου της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, εντοπίστηκαν τα δύο άτομα να βρίσκονται εντός των ορίων του Καταφυγίου, ασκώντας το κυνήγι της πέρδικας.
Έπειτα από διακριτική παρακολούθηση ωρών, τα δύο άτομα σταμάτησαν σε σήμα ελέγχου και σε βάρος τους ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.
Τα όπλα που είχαν μαζί τους, όπως και τα φυσίγγια κατασχέθηκαν, ενώ δε βρέθηκαν θηράματα.
Σε ένα δεύτερο περιστατικό, επίσης στην Άρτα και συγκεκριμένα στη θέση «Αγκάθι» στους Μελισσουργούς, ο οδηγός ενός Ι.Χ δε σταμάτησε σε σήμα στάσης και ελέγχου από Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες.
Μετά από λίγη ώρα, ο οδηγός του οχήματος εντοπίστηκε από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες όμως και πάλι αρνήθηκε τον έλεγχο και σε βάρος του υποβλήθηκε μήνυση για άρνηση ελέγχου.

Και τα δύο περιστατικά είναι εξαιρετικά σοβαρά και το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση, επισημαίνοντας την απόλυτη ανάγκη να τηρούνται οι κείμενες διατάξεις που ρυθμίζουν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους κανόνες άσκησης της θήρας.