Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ήπειρο συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου, τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων και της Αδελφότητας Κερασοβιτών

Με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ήπειρο και στο Νομό Ιωαννίνων ειδικότερα συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 6 Ιουνίου 2017 σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου συνοδευόμενο από το Δήμαρχο Πωγωνίου κύριο Κώστα Καψάλη, το Δημοτικό Σύμβουλο από τα Κτίσματα κύριο Βασίλειο Μάτσια, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κύριο Γρηγόριο Άρμπυρο και αρκετούς Κερασοβίτες. Τους Πωγωνήσιους δέχτηκαν εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας ο Διοικητής όλων των δυνάμεων της Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων κύριο Ιωάννη Βασιλάκο. Η συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Κερασοβιτών, η οποία είχε την αμέριστη συμπαράσταση τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων. Κεντρικό ζήτημα στην όλη συνάντηση ήταν το οξύ πρόβλημα της αυξανόμενης εγκληματικότητας στην ευαίσθητη παραμεθόρια επαρχία Πωγωνίου, η οποία εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των λιγοστών, συνήθως ηλικιωμένων κατοίκων των χωριών μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πρόσφατα περιστατικά σοβαρού τραυματισμού ηλικιωμένου Κερασοβίτη, στις δολοφονίες ανθρώπων στα Κτίσματα αλλά και στα επαναλαμβανόμενα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων τόσο στο Κεράσοβο όσο και σε άλλα χωριά.
      Οι δυο ανώτατοι αξιωματικοί υποδέχτηκαν τους εκπροσώπους των μόνιμων κατοίκων της επαρχίας μας και των οργανώσεων της αποδημίας με ευγένεια και διέθεσαν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους για να τους εξηγήσουν τις προσπάθειες που καταβάλουν οι αστυνομικές δυνάμεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών αλλά και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω του ορεινού ανάγλυφου του εδάφους και της πυκνής βλάστησης στα σύνορα με την Αλβανία. Τόνισαν ότι κατέβαλλαν και θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι διέπραξαν τα τελευταία εγκλήματα στο Πωγώνι, ωστόσο αυτές θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικές αν είχαν τις προβλεπόμενες θερμικές κάμερες και άλλα σύγχρονα μέσα. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι πολίτες και εξέθεσαν σύντομα τις εμπειρίες τους, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή τους γιατί οι υποσχέσεις που κατά καιρούς δόθηκαν για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων δεν τηρήθηκαν. 
     Αξιολογώντας το αποτέλεσμα της παραπάνω συνάντησης κρίνεται ιδιαίτερα θετική η προθυμία της ανώτατης ηγεσίας της αστυνομίας της περιοχής μας να δεχτεί τους κατοίκους του Πωγωνίου και τους εκπροσώπους τους και να συνομιλήσει μαζί τους. Παράλληλα, διαφάνηκε πως υπάρχει καλή πρόσθεση και σχεδιασμός για την πάταξη της εγκληματικότητας, πλην όμως η πολιτεία οφείλει να είναι συνεπής προς τις υποσχέσεις της και να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της ευαίσθητης ακριτικής μας επαρχίας με το αναγκαίο προσωπικό και μέσα. ώστε να περιοριστεί η εγκληματικότητα και οι κάτοικοί της να αισθάνονται ασφαλείς.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Καλπακίου επισκέφθηκαν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου

Καλύτεροι κι από τον πιο έμπειρο οδηγό αποδείχτηκαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Καλπακίου που επισκέφθηκαν σήμερα το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου.
Τα παιδιά φάνηκε να γνωρίζουν πολλά για τα σήματα και την οδηγική συμπεριφορά, είχαν όμως την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας από τον Αστυνόμο Α’ και υπεύθυνο για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής κ. Επαμεινώνδα Ζήκο.
 Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής δέχεται σε ετήσια βάση δεκάδες σχολεία από όλο το Νομό Ιωαννίνων κι όχι μόνο. Οι εκατοντάδες μαθητές φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για την κατάσταση του Πάρκου όσο και για τα οχήματα που έχει διαθέσει ο Δήμος Πωγωνίου για την εξάσκησή τους στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου μπορούν να προγραμματίσουν την εκδρομή τους στο τηλ. 2653360129 και στην κ. Σοφία Τσέπα. 

Αντώνης Φούσας: «Επικίνδυνη εγκατάλειψη της επαρχίας Πωγωνίου»

Μετά τα τελευταία επαναλαμβανόμενα εγκληματικά γεγονότα από Αλβανούς λαθρομετανάστες, ο πρώην Υπουργός κ. Αντ. Φούσας προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Θεωρώ υποχρέωσή μου να συμπαρασταθώ δημόσια στο Δήμο Πωγωνίου και να ενώσω τη φωνή μου διαμαρτυρίας, για την τραγική κατάσταση έλλειψης πλήρους και αποτελεσματικής ασφάλειας σε όλα τα ακριτικά και ορεινά χωριά, τόσο του Δήμου Πωγωνίου, όσο και των άλλων ακριτικών Δήμων της Ηπείρου, ήτοι της Κόνιτσας Ιωαννίνων και των Φιλιατών Θεσπρωτίας.
  Στη Δήμο Πωγωνίου, του οποίου τα περισσότερα χωριά είναι επιμεθόρια ή πολύ κοντά στα σύνορα και επίσης υπάρχει και ο Μεθοριακός Σταθμός Κακαβιάς, αλλά και όλη η μεθοριακή ορεινή γραμμή είναι πλέον αφύλακτη, σχεδόν καθημερινά παρουσιάζονται κρούσματα εγκληματικών πράξεων (φόνοι, σωματικές βλάβες, ληστείες, κλοπές κ.λ.π.) από λαθρομετανάστες Αλβανούς.
  Οι εναπομείναντες ελάχιστοι κάτοικοι στην επαρχία Πωγωνίου και κατά το πλείστον ηλικιωμένοι, είναι καταθορυβημένοι και απελπισμένοι, ενώ ζουν με το μόνιμο φόβο επιθέσεων από εγκληματικά Αλβανικά στοιχεία, δεδομένου ότι, σχεδόν καθημερινά  βρίσκονται αντιμέτωποι με ληστρικές επιδρομές. Πολλοί από τους κατοίκους και ιδίως ηλικιωμένους, εγκατέλειψαν τα χωριά τους και πήγαν στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις κοντά στα παιδιά τους και το χειρότερο, φοβούνται να έλθουν στα χωριά του Πωγωνίου, ακόμη και τους θερινούς μήνες. Μέγα είναι το πρόβλημα και στις εκεί κτηνοτροφικές μονάδες, καθόσον και αυτές δέχονται πολλές φορές ληστρικές επιθέσεις από αλβανικές συμμορίες. Πολύ δε περισσότερο, με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει λόγος και για ανάπτυξη της περιοχής.
Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι διαχρονικό, αλλά τον τελευταίο καιρό η κατάσταση έχει επικίνδυνα επιδεινωθεί. Οι ελάχιστοι Αστυνομικοί, που έχουν αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, αλλά είναι πολλοί λίγοι εν σχέσει με τις ανάγκες και έτσι η φύλαξη είναι τελείως ανεπαρκής και σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι αισθάνονται πλήρως εγκαταλελειμμένοι, απολύτως ανασφαλείς και καταθορυβημένοι.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή η  επαρχία Πωγωνίου (όπως και οι επαρχίες Κόνιτσας και Φιλιατών) είναι μια ιστορική ακριτική περιοχή, που έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην πατρίδα και οι κάτοικοί της έχουν δώσει πολλούς αγώνες για την εθνική και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, ενώ τώρα βρίσκονται προ του κινδύνου της πλήρους ερήμωσης, καλείται η Κυβέρνηση (όπως και κάθε Κυβέρνηση διαχρονικά) να κατανοήσει το μέγιστο αυτό πρόβλημα της επαρχίας Πωγωνίου και να πάρει άμεσα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας (ενίσχυση των αστυνομικών, περισσότερα αστυνομικά τμήματα, συχνότερες περιπολίες, κ.λ.π.), ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους ακρίτες κατοίκους της ιστορικής και ακριτικής αυτής περιοχής».

Δήμος Πωγωνίου: Ανακοίνωση για κοπή χόρτων

Ένθερμη η υποδοχή του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού στη Λάρισα


Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχτηκε το κοινό της Λάρισας το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Τραγουδιού «Elato Folk Festival», στο οποίο συμμετείχε ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Ο Σύλλογος αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την τιμητική πρόταση της ομάδας «Elaton» και παρουσίασε στο ένθερμο κοινό οκτώ τραγούδια τα οποία συγκίνησαν όσους παρευρέθηκαν στο Κηποθέατρο «Αλκαζάρ», ενώ το αποτέλεσμα γινόταν ακόμη πιο εντυπωσιακό από τις παραδοσιακές στολές που φορούσαν τα μέλη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η κομπανία Θάνου & Νίκου Ρούμπου, με Κώστα Τσόκα & Κώστα Παπαδημητρίου από τους Καλαρρύτες Ιωαννίνων, Βορειοπειρώτικη 4μελής κομπανία των Artan Majko, Ηλία Τσουμάνη, Luan Huse & Ηλία Μούτσο από το Δέλβινο Αργυροκάστρου και η Ηπειρώτικη 5μελής κομπανία Βέρδη, με τους Κώστα Βέρδη, Βαγγέλη Βέρδη, Γιάννη Νίνη, Στέφανο Βέρδη & Μιχάλη Βέρδη από τη Δερόπολη Πωγωνίου.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης πολλοί παρευρισκόμενοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ιστορία του πολυφωνικού τραγουδιού και έλαβαν σημαντικές πληροφορίες από το δάσκαλο του Συλλόγου και Μουσικολόγο κ. Κώστα Λώλη ενώ  δήλωσαν την επιθυμία τους να επισκεφθούν την περιοχή του Πωγωνίου και να ακούσουν τα τραγούδια στα όμορφα χωριά της περιοχής.
Το Σύλλογο αντιπροσώπευσαν οι εξής: Βιλτανιώτης Θανάσης, Βιρβίλης Σταύρος,    Γιούνης Τάσος, Γκόγκος Χρήστος, Γκούβα Ελευθερία, Δέσσης Σωτήρης, Ζώτου Ιωάννα και Τσέπα Σοφία.   
Ο Σύλλογος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον κ. Κώστα Τρικαλιώτη και την ομάδα «Elaton» για την πρόσκληση και την φιλοξενία καθώς και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κεφαλοβρύσου και Πωγωνιανής για τη διάθεση των παραδοσιακών στολών.   

"Στ' Αχνάρια του Ηπειρώτη της Αχαΐας": H ομιλία της φιλολόγου Βασιλικής Ευθυμίου-Μαγκλάρα, Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας, στην παρουσίαση του βιβλίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα, στις 22 Μαΐου 2017

"Στ' Αχνάρια του Ηπειρώτη της Αχαΐας": H ομιλία της φιλολόγου Βασιλικής Ευθυμίου-Μαγκλάρα, Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας, στην παρουσίαση του βιβλίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα, στις 22 Μαΐου 2017. 
Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας,
Είμαι εδώ ως εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας. Όμως, παράλληλα, άδραξα την ευκαιρία για να εκφράσω στον Μανόλη τον απέραντο θαυμασμό μου και τη βαθιά εκτίμησή μου, γιατί, χωρίς να το γνωρίζει ίσως, υπήρξε το πρότυπό μου και ο εμπνευστής μου, καθώς, λόγω της συγγένειας που μας συνδέει, στα μικρά ή μεγαλύτερα βήματα της ζωής μου συχνά άκουγα στο Μαγκλαραίικο την επωδό: «Μπράβο σου, σαν τον Μανόλη και εσύ!» Τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.
Έτσι, από τα δικά μου πατήματα στα χνάρια του Μανόλη Μαγκλάρα, περνάμε «Στ’ Αχνάρια του Ηπειρώτη της Αχαΐας» μέσα από το ομώνυμο πνευματικό του δημιούργημα.
Το παρόν βιβλίο αποτελεί προϊόν συγκροτημένης έρευνας και μελέτης της ιστορικής παρουσίας και δράσης των Ηπειρωτών στην Αχαϊκή πρωτεύουσα με χρονική αφετηρία το 1828, έτος απελευθέρωσης της Πάτρας.
Ο συγγραφέας με άξονα τον χρόνο ξεδιπλώνει και παρουσιάζει τη συνεχή μετοίκηση Ηπειρωτών προς την Πάτρα, οι οποίοι, κρατώντας το πουγκί με τις οικονομίες τους, την ευφυία, την εργατικότητα και την επίμονη μαχητικότητά τους, αναζήτησαν πρόσφορα έδαφος και κατάλληλες συνθήκες, για να διοχετεύσουν τον σφοδρό τους πόθο για δράση και δημιουργία σε ξένο τόπο, και κατάφεραν να μεγαλουργήσουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις οικογένειες Πράτσικα, Τζίνη, Κρεμμύδη, Λάππα, Ντζούκου, Πετσάλη, Παραμυθιώτη, Στρούμπου, Κομπότη, Γεροκωστόπουλου, Καραμπίνη, Κατσίφη, Βότση, Παπαδιαμαντοπούλου, Πάνου, Παππά, Νικολάου, Πανταζή, Γιάκου, Μουστάκη και άλλων, πληροφορίες για τις οποίες μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο.
Πρόκειται για δραστήριους ανθρώπους που μεταναστεύοντας στην πόλη των Πατρών από την Ενιαία Ήπειρο αναδείχτηκαν σε σπουδαίους εμπόρους, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, μεγαλοκτηματίες, σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες του τόπου, εισχώρησαν στην οικονομική και κοινωνική ελίτ της αναδυόμενης αστικής τάξης και τη λάμπρυναν με την παρουσία τους και την πολύπλευρη δράση τους. Είναι οι ανήσυχοι και δραστήριοι, κυρίως πλούσιοι, Ηπειρώτες που οσμίστηκαν σπουδαία κερδοσκοπική λεία στο πρόσφορο εμπορικό λιμάνι της Πάτρας και έσπευσαν να αναζητήσουν σ’ αυτό νέο ζωτικό χώρο για τις επενδυτικές τους επιχειρήσεις, να διεισδύσουν στην Αστική Τάξη των Πατρών, να ενσωματωθούν σ’ αυτή και να γίνουν ρυθμιστές της δικής τους ζωής και εν πολλοίς της καινούριας πατρίδας.
Οι συνθήκες στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα ήταν γι’ αυτούς ιδανικές. Η βιομηχανική επανάσταση βρίσκει την Πάτρα ελεύθερη και το λιμάνι της αναδεικνύεται σε ένα από τα σπουδαιότερα και πιο εύρωστα εμποροναυτικά κέντρα εισαγωγικού και κυρίως εξαγωγικού εμπορίου. Η κορινθιακή σταφίδα, η μαυρομάτα κόρη, αποτελεί το κυρίαρχο εξαγωγικό προϊόν και κατακλύζει τις αγορές του Λονδίνου, του Λίβερπουλ και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Την εμπορική επιχειρηματική πρωτοβουλία στην Πάτρα απαρτίζουν ως επί το πλείστον ετερόχθονες αυτοδημιούργητοι μέτοικοι από τη σκλαβωμένη ακόμα Ήπειρο, που παράλληλα επηρεάζουν την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Καθώς η πλειοψηφία των αυτόχθονων Πατρινών προσβλέπει κέρδη μάλλον από τη γνώριμη σ΄ αυτούς συστηματική ανάμειξη στο χώρο της πολιτικής, αποφεύγοντας την αβεβαιότητα και τις σκοτούρες του εμπορίου, οι Ηπειρώτες κρατούν τα σκήπτρα στις εμπορικές δραστηριότητες και επενδύουν στο χρηματιστηριακό και τραπεζικό πεδίο αλλά και στην αγροτική παραγωγή με την αγορά μεγάλων εκτάσεων γης. Γίνονται, έτσι, σημαντικοί παράγοντες στην όλη ανάπτυξη της Αχαΐας, γίνονται χρήσιμοι και παραγωγικοί με πλούσια κοινωνική προσφορά για τον τόπο, όπου ζουν, κρατώντας συγχρόνως ζωντανές τις ηπειρώτικες παραδόσεις τους.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών ηλικίας 20, 27 και 28 ετών, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν για τον καθένα ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό την παράνομη έξοδο τους από τη χώρα.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Αιμορροΐδες: Όλοι τις έχουν, ακόμα και εσύ!

Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι θέμα ταμπού για την πλειονότητα των ανθρώπων, η αλήθεια όμως είναι ότι όλοι τις έχουν. Ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τους μυς του πρωκτικού σφιγκτήρα και να κλείνουν σε στιγμές αυξημένης κοιλιακής πίεσης. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες φλεγμαίνουν. Στατιστικά, μέχρι την ηλικία των 50 ετών, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού θα παρουσιάσει αυτές τις φλεγμονώδεις μάζες που προκαλούν φαγούρα στον πρωκτό. Μα τι είναι τελικά οι αιμορροΐδες;
«Ο πρωκτός ελέγχεται από έναν από τους πολλούς σφιγκτήρες του οργανισμού, οι οποίοι είναι μύες που βρίσκονται σε πολλά ανοίγματα μέσα στο σώμα και που όταν χαλαρώνουν επιτρέπουν την είσοδο ή την απελευθέρωση υγρών και στερεών. Τέτοιοι είναι, για παράδειγμα, ο σφιγκτήρας του πυλωρού και ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας. Ο πρωκτικός σφιγκτήρας προστατεύεται από τις αιμορροΐδες, που είναι αιμοφόρα αγγεία τα οποία μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού, σχηματίζοντας ένα σύμπλεγμα αγγείων που ονομάζεται “αιμορροϊδικό πλέγμα”. Κατά τη διάρκεια της κένωσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα στο τελευταίο μέρος του εντέρου, αλλά και επιτρέπει τη δίοδό τους κατά την αφόδευση», μας εξηγεί ο  γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής www.axiarchos.gr

Με επιτυχία υλοποιήθηκε εκπαιδευτική ημερίδα διαπραγματευτών Ελληνικής Αστυνομίας στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου

Την ημερίδα παρακολούθησαν -5- διαπραγματευτές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας καθώς και ο ψυχολόγος του Επιτελείου μας υπό τον συντονισμό Αξιωματικού της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (Υ.Δ.Ε.ΖΙ./Δ.Α.Α.)
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα (08.06.2017) εκπαιδευτική ημερίδα διαπραγματευτών Ελληνικής Αστυνομίας στα Ιωάννινα, έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής ημερίδας παρακολούθησαν συνολικά πέντε (5) στελέχη – διαπραγματευτές, οι οποίοι φέρουν το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου μέχρι και του Αστυνομικού Υποδιευθυντή και υπηρετούν σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας.
Στην ημερίδα συμμετείχε ο ψυχολόγος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου ως παρατηρητής, ενώ τον συντονιστικό ρόλο είχε Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (Υ.Δ.Ε.ΖΙ./Δ.Α.Α.)
Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η επικαιροποίηση των γνώσεων των διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα αντιμετώπισης περιστατικών ιδιαίτερου χειρισμού, καθώς και η ανάλυση διαχείρισης περιστατικών στο πλαίσιο της αστυνομικής δράσης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ανάλογων υποθέσεων στην καθημερινή αστυνομική πρακτική.

Εορτασμός της «Ημέρας των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας»

Στις 11 Ιουνίου 2017, Κυριακή των Αγίων Πάντων, θα εορταστεί πανελλαδικά η καθιερωμένη «Ημέρα τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας».
Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου σας ενημερώνει ότι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου στα Ιωάννινα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και ώρα 10.00, θα ακολουθήσει δέηση υπέρ των αποστράτων αστυνομικών και στη συνέχεια θα αναγνωστεί η Ημερήσια Διαταγή του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα:
Στην Ηγουμενίτσα, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και ώρα 10.00.
Στην Πρέβεζα, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους και ώρα 10.00.
Στην Άρτα, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και ώρα 10.30.

Στις εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν εκπρόσωποι των Θρησκευτικών, Πολιτικών, Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών των Περιφερειακών Ενοτήτων, συνδικαλιστικοί φορείς, απόστρατοι αστυνομικοί, εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε καθώς και όσοι επιθυμούν.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 22,5% η ανεργία τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 74.515 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2016 (μείωση 6,5%) και κατά 19.400 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2017 (μείωση 1,8%).
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.068.469 άτομα, ενώ παραμένει το πρόβλημα της αύξησης της ανεργίας, λόγω απολύσεων, σε άτομα που προσεγγίζουν την ηλικία συνταξιοδότησης.
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.682.416 άτομα και οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 31.154 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2016 (αύξηση 0,9%) και κατά 11.439 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2017 (αύξηση 0,3%).
Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.270.865 άτομα και αυξήθηκε κατά 6.875 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2016 (αύξηση 0,2%) και κατά 5.143 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2017 (αύξηση 0,2%).
Η ανεργία στις γυναίκες (26,7% τον Μάρτιο 2017 από 28,6% τον Μάρτιο 2016) παραμένει σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με εκείνη στους άνδρες (19,1% από 20%).
Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (46,6% τον Μάρτιο 2017 από 50% τον Μάρτιο 2016) και 25- 34 ετών (29,5% από 30,3%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (19,6% από 20,8%), 55- 64 ετών (19% από 19,2%), 45- 54 ετών (18,2% από 19,8%) και 65- 74 ετών (12,7% από 12%).

Δήμος Δωδώνης: Εκδήλωση Μνήμης της Μάχης των Σουλιωτών, την Κυριακή 11 Ιουνίου, στις δώδεκα το μεσημέρι, στη θέση "Λιβάδι" στη Βρυτζάχα

Ο Δήμος Δωδώνης, η Τοπική Κοινότητα Ζωτικού και ο Σύλλογος Απανταχού Κατοίκων Ζωτικού "Η Βρυτζάχα" διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη Μάχη των Σουλιωτών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου  στις δώδεκα το μεσημέρι, στη θέση "Λιβάδι" στη Βρυτζάχα.
Πρόκειται για το σημείο, όπου δόθηκε μία από τις κρισιμότερες μάχες των Σουλιωτών ενάντια στα στρατεύματα του Αλή Πασά.
Σήμερα η περιοχή, διακρίνεται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και την άγρια ομορφιά, ενώ αποτελεί ένα από τα "καταφύγια" των άγριων αλόγων που ζουν στα βουνά του Σουλίου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
12:00 Επιμνημόσυνη δέηση
12:15 Κατάθεση στεφάνων
12:25 Χαιρετισμοί
12:30 Ομιλία από την Λιάνα Μπακογιάννη, συγγραφέα- ερευνήτρια της ιστορίας του Σουλίου

12:45 Εθνικός Ύμνος

22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής

Στην Αθήνα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τις 11 έως και τις 15 Ιουνίου 2017, θα διεξαχθεί το 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής “ΕUROMEDLAB 2017”.
Το συνέδριο, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Χημείας και Κλινικής Βιοχημείας, τη Διεθνή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής.
Απευθύνεται στην τοπική και διεθνή κοινότητα των βιοχημικών, βιολόγων, εργαστηριακών ιατρών, κλινικών χημικών, χημικών και φαρμακοποιών καθώς και σε όλους όσους απασχολούνται σε διαγνωστικά και ερευνητικά κέντρα με συναφές αντικείμενο.
Στόχο έχει τη διεύρυνση του γνωστικού πεδίου και την εμβάθυνση σε θέματα αιχμής, μέσα από δημιουργικό διάλογο, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων πάνω στις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες στην Εργαστηριακή Ιατρική.
Το “ΕUROMEDLAB 2017” αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 5.000 διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
«Θεωρούμε ότι η διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού Συνεδρίου στην Αθήνα θα συμβάλει όχι μόνο στην προβολή της πόλης μας, αλλά και στην προβολή και αναγνώριση του επιστημονικού και κλινικού έργου που συντελείται στη Ελλάδα», επεσήμανε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξανδρος Χαλιάσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Χημείας-Κλινικής Βιοχημείας (Ε.Ε.Κ.Χ. – Κ.Β.), Δρ. Ιατρός, Κλινικός Χημικός, EurClinChem και πρόεδρος του 22ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής “ΕUROMEDLAB 2017”.
Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 33 συμπόσια, έξι συνεδρίες “meet the expert”, ένα workshop για το πώς συντάσσεται μια επιστημονική εργασία, 35 workshops χορηγούμενα από εταιρείες διαγνωστικών μηχανημάτων και εξετάσεων, την εναρκτήρια ομιλία και τέσσερις διαλέξεις.