Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2020


Αναρτώνται μέσα στο Σαββατοκύριακο στους λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2020.
Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ και οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Ο φετινός λογαριασμός περιλαμβάνει μειώσεις 10%-30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, εκπτώσεις 50% ή ακόμη και 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων και ακινήτων, αλλά και επιβαρύνσεις για όσους έχουν τακτοποιήσει αυθαίρετες επιφάνειες το 2019, καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι αυξημένος αφού θα υπολογιστεί με βάση τη νέα, μεγαλύτερη επιφάνεια του ακινήτου που έχει δηλωθεί στο Ε9.
Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2019, ενώ όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο εντός του 2019 θα δουν αυξομειώσεις στο ποσό του φόρου. Σημειώνεται ότι για άλλη μια χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι σήμερα, 180 νέα κρούσματα


21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πέντε νέοι θάνατοι, 180  νέα κρούσματα.
«Σήμερα ανακοινώνουμε 180 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13420, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.
2419 (18.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5789 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
59 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 173 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος,  έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και  έχουμε 310 θανάτους συνολικά στη χώρα. 112 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα


Ποιοι οι δικαιούχοι του εποχικού βοηθήματος

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, στις 08:00, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα του έτους 2020, ενώ η υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στις 14:00.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση.
Συγκεκριμένα, η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ. Επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.
Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 508,20 ευρώ έως 1.016,40 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων και μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας από την Ελληνική Αστυνομία

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας μοίρασαν αστυνομικοί, σε μικρούς μαθητές και γονείς κατά την προσέλευση τους στα σχολικά συγκροτήματα των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.
Μέσα από τα συγκεκριμένα φυλλάδια, όπου πρωταγωνιστούν δύο μικροί μαθητές ο Σωτήρης και η Ζωή,  δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πως να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια. Επιπλέον, περιέχουν χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, έτσι ώστε να παρέχουν τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα.
Παράλληλα, από σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των αυξημένων μέτρων τροχαίας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία.
Οι έλεγχοι των σχολικών λεωφορείων και άλλες παρόμοιες τροχονομικές δράσεις με ενημερωτικές διαλέξεις των αστυνομικών στα σχολεία, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με στόχο την καλλιέργεια σωστής κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής παιδείας.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα οδικής ασφάλειας και με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, υπενθυμίζει στους γονείς ότι εκείνοι είναι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί.
Γι αυτό:
• Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή, που πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του.
• Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη. 

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνασίο Παρακαλάμου


Κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες χτύπησε σήμερα το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές που επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες μετά από ένα μεγάλο διάστημα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτήθηκε από την χρήση της απαραίτητης προστατευτικής μάσκας τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Η παράδοση των μασκών πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου  καθώς η πρώτη μέρα στο σχολείο είχε στο επίκεντρο τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούνται.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γκόγκος παρευρέθηκε στον αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες θα κυλήσει η φετινή χρονιά ευχόμενος στους μαθητές οι επόμενοι μήνες να είναι γεμάτοι γνώση και εμπειρίες.
«Είναι μία χρονιά διαφορετική από τις υπόλοιπες αλλά είμαι βέβαιος ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά γιατί μπορείτε να ανταποκριθείτε σε κάθε πρόκληση. Να είστε προσεκτικοί και να τηρείτε όλα τα μέτρα προστασίας αλλά μην αφήσετε την πανδημία να επηρεάσει την εκπαιδευτική σας πορεία. Σε αυτή την πορεία θα είμαστε στο πλευρό σας ώστε από κοινού να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σας εύχομαι Καλή σχολική χρονιά, πρόοδο, υγεία και δύναμη στον αγώνα σας. Στους εκπαιδευτικούς εύχομαι δύναμη και αντοχή στο εξαιρετικά σημαντικό έργο τους που είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι με αξίες, ιδανικά και ελεύθερη σκέψη» σημείωσε ο κ. Γκόγκος.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Επτά παραβάσεις στην Ήπειρο την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (50.153) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(2) παραβάσεις και (1) σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (610) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (56) άτομα.
(3) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (159) σχετικές παραβάσεις.
(140) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
(39) στην Κεντρική Μακεδονία,
(22) στη Στερεά Ελλάδα,
(16) στα Ιόνια Νησιά,
(15) στη Θεσσαλονίκη,
(11) στην Πελοπόννησο,
(10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (7) στην Ήπειρο,
  (7) στη Θεσσαλία,
  (5) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (4) στη Δυτική Ελλάδα,
  (2) στην Κρήτη,
  (1) στην Αττική και
  (1) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (14.302) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (14.290) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (12) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (43) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ..
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία, υπό πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού

Με βασικό ζητούμενο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών στις 8:15 το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα περιλαμβάνει:
• Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
• Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (117512/ΓΔ4/08-09-2020)
• Διανομή μάσκας ανά μαθητή
• Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
• Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
• Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς

Πληρωμή επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου


Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στους δικαιούχους τα παρακάτω επιδόματα.
Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:
-την τέταρτη διμηνιαία δόση του επιδόματος παιδιού για το 2020. Η πληρωμή αυτή θα αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2020.
-Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ). Η πληρωμή αυτή αφορά όσους έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τις 31 Αυγούστου του 2020 και έχει εγκριθεί.
– Το επίδομα Ενοικίου (στέγασης). Η πληρωμή αυτή αφορά όσους έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τις 31 Αυγούστου 2020 και έχει εγκριθεί. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα την σύνθεση του νοικοκυριού.
-Ενώ την ίδια μέρα αναμένεται να καταβληθούν και τα προνοιακά και διατροφικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά και οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Θυρεοειδής: Πότε οι μικροί όγκοι θέλουν προσοχή;


Θέμα επανεξέτασης του τρόπου διαχείρισης των μικρών κακοήθων ογκιδίων στον θυρεοειδή εγείρει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων μιας νέας μεγάλης έρευνας. 
Σύμφωνα με αυτά, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών στους οποίους θα πρέπει να ακολουθείται διαφορετική προσέγγιση από την καθιερωμένη, προκειμένου να έχει εξίσου υψηλά ποσοστά θεραπείας με τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς. 
Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός, οι περισσότερες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς έχουν εξαιρετική πρόγνωση και πολύ υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης. Πάνω από το 85% των ασθενών έχουν μια μορφή που ονομάζεται θηλώδες καρκίνωμα, το οποίο θεωρείται ως μια πολύ αργά εξελισσόμενη νόσος. Από αυτούς, το 30% έχει όγκους 1 εκατοστού ή μικρότερους, πάσχει δηλαδή από θηλώδες μικροκαρκίνωμα. Η ασυμπτωματική και νωθρή φύση του έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες, αλλά και από την υψηλή συχνότητα εντοπισμού του σε αυτοψίες ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από άλλη αιτία. 
Η ύπαρξη της νόσου, δηλαδή, δεν γίνεται αντιληπτή, αφού δεν προκαλεί συμπτώματα και η εξέλιξή της είναι τόσο αργή που συχνά δεν διαγιγνώσκεται, παρά εντοπίζεται μετά τον θάνατο του ασθενή από κάποια άλλη αιτία.
Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, από παιδιά έως ηλικιωμένους, το θηλώδες μικροκαρκίνωμα του θυρεοειδούς είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα μεταξύ 30 και 50 ετών, κυρίως γυναίκες. «Με αυτά τα δεδομένα, είναι φρόνιμο να περιλαμβάνεται η εξέταση του θυρεοειδούς στο ετήσιο τσεκ-απ». Εξάλλου, η αύξηση της εμφάνισης του καρκίνου αυτού τα τελευταία χρόνια, μπορεί να αποδοθεί, ως ένα βαθμό, στην προθυμία των ανθρώπων να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις και στα προηγμένα τεχνολογικά απεικονιστικά συστήματα που εντοπίζουν πολύ μικρούς όγκους. Δεν είναι όμως αυτοί οι μόνοι λόγοι της αύξησης. Έχει βρεθεί ότι ευθύνεται η “επιδημία” της παχυσαρκίας, καθώς και η ρύπανση της ατμόσφαιρας.