Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Εξιχνιάσθηκαν μία υπόθεση κλοπής και μία απόπειρα κλοπής από κατάστημα στα Ιωάννινα

Συνελήφθησαν, χθες (30-03-2017) μετά τα μεσάνυκτα στην Κακαβιά Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, δύο υπήκοοι Αλβανίας, μία 41χρονη γυναίκα και ένας 52χρονος άνδρας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Ειδικότερα, προχθές αργά το απόγευμα, οι δύο δράστες, εισήλθαν σε εμπορικό κατάστημα στα Ιωάννινα και αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν ένα ατμοσίδερο, η πράξη τους όμως έγινε αντιληπτή από υπαλλήλους του καταστήματος και τράπηκαν σε φυγή επιβιβαζόμενοι σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, οι οποίοι εντόπισαν λίγες ώρες αργότερα στην Κακαβιά Ιωαννίνων το παραπάνω όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο δράστες και τους συνέλαβαν.
Επίσης, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η 41χρονη συλληφθείσα, εμπλέκεται και σε μία υπόθεση κλοπής που έγινε την 25-02-2017 από το ίδιο εμπορικό κατάστημα, απ’ όπου αφαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο όχημα των δύο δραστών βρέθηκε πλήθος προϊόντων (ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια, καλλυντικά), την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν και η προέλευση των οποίων εξετάζεται.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Άρτα: Σύλληψη 33χρονου ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη, χθες (30-03-2017) το απόγευμα στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ένας 34χρονος ημεδαπός, για καταδικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του 34χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας, σύμφωνα με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών, για κλοπή.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Πριν από το Πάσχα η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ

Όπως διαβεβαιώνει η διοίκηση του ΟΓΑ πριν από το Πάσχα θα δοθεί η πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος στις 740.000 οικογένειες που το δικαιούνται.
Η διοίκηση του ΟΓΑ, διευκρινίζει τα εξής: 
Εδώ και τέσσερα χρόνια το Οικογενειακό Επίδομα χορηγείται με την υποβολή της αίτησης Α21 μετά την συμπλήρωση της φορολογική δήλωσης, οπότε και ελέγχονται μέσω του συστήματος του TAXIS NET τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Όμως, όπως είναι γνωστό η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και το σύστημα του taxisnet παραμένει κλειστό.
Επειδή το Οικογενειακό Επίδομα αφορά σε περισσότερες από 740.000 οικογένειες που βρίσκονται κατά τεκμήριο σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο ΟΓΑ χορηγεί την 1η δόση με μορφή προκαταβολής με βάσει τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.
Μάλιστα, για τον περιορισμό των ποσών που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους εδόθη ήδη από το 2016 ως προκαταβολή η πληρωμή του 50% της πρώτης δόσης των Οικογενειακών Επιδομάτων του Α’ τριμήνου του 2016, που περιόρισε σημαντικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. 
Η διαδικασία χορήγησης που προετοιμάζει ο Οργανισμός είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που ακολουθήθηκε το 2016.

Συνάντηση του Προεδρείου της ΠΣΕ με την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπα


Αριθ. Πρωτ.   Αθήνα  31-3-2017
Δελτίο Τύπου
Στις 30 Μαρτίου 2017 το προεδρείο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος συναντήθηκε με την Υφυπουργό Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου, προκειμένου να συζητηθούν φορολογικά θέματα όπως αυτά είχαν τεθεί εδώ και καιρό υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών σε συνάντηση που είχαν οι κορυφαίες πολιτιστικές οργανώσεις της Ελλάδας  Πανηπειρωτική, Παναρκαδική, Πανμακεδονική, Ένωση Επτανησίων, Παμποντιακή, Πανθρακική, Ένωση Δωδεκανησιακών Σωματείων, και Πανκαλαβρυτινή Ένωση.
Τα αιτήματα είχαν τύχει επεξεργασίας από τις υπηρεσίες και τους συμβούλους της Υπουργού και εναπόκειτο η έγκριση για την προώθηση λύσεων.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και η Υφυπουργός υποσχέθηκε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης  να προωθηθούν για λύση, ιδιαίτερα το θέμα της συστέγασης των πολιτιστικών συλλόγων με τις Ομοσπονδίες και τις Συνομοσπονδίες καθώς και  μεταξύ τους χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις.  Είμαστε σε επαγρύπνηση για την οριστική τακτοποίηση  των θεμάτων μας.


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Προς ενεργοποίηση, δύο ακόμη φυλάκια στο Δήμο Πωγωνίου

Την ενεργοποίηση δύο ακόμη φυλακίων, μετά από αυτό στο Πληκάτι, αναμένουν οι κάτοικοι του Δήμου Πωγωνίου, καθώς όπως φαίνεται η πολιτεία έτεινε ευήκκον ους στα αιτήματά τους, για ενίσχυση της ασφάλειας, στις ακριτικές περιοχές.
Οι προετοιμασίες για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του φυλακίου στην Τοπική Κοινότητα Πληκατίου, στο οποίο είχε μπει «λουκέτο» εν μια νυκτί, το 2012, έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου σύντομα να γίνει η πλήρης ενεργοποίησή του.
Ανάλογες αποφάσεις, αναμένονται και για το φυλάκιο στο Αργυροχώρι που ήδη είναι έτοιμο από άποψη κτιριακής υποδομής μετά τη συντήρηση που έγινε από τον Δήμο Πωγωνίου και για το φυλάκιο της Κασάνιανης.
Η προοπτική αυτή συζητήθηκε το προηγούμενο διάστημα και συγκεκριμένα πριν από ένα μήνα στην επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Δημ. Βίτσα στην Κόνιτσα, καθώς και του αρχηγού ΓΕΣ, που τον συνόδευε.

Εξιχνιάσθηκαν μία υπόθεση ληστείας και δεκατέσσερις υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών σε σπίτια, που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου και της Κόνιτσας Ιωαννίνων

Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορούνται τρείς αλλοδαποί, δύο εκ των οποίων είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας, για παρόμοια αδικήματα

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε συμπληρωματική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και αλλοδαπών
Εξιχνιάστηκαν μετά από έρευνα που διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, μία υπόθεση ληστείας και δεκατέσσερις υποθέσεις διαρρήξεων - κλοπών, που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου και της Κόνιτσας Ιωαννίνων.
Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορούνται τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 27, 22 και 27 ετών αντίστοιχα, από τους οποίους οι δύο βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας, για παρόμοια αδικήματα.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε συμπληρωματική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και αλλοδαπών.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής διερεύνησης που διενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι οι δράστες, μεμονωμένα ή από κοινού κατά περίπτωση, ενέχονται συνολικά στις ακόλουθες εγκληματικές πράξεις:
· υπόθεση ληστείας που έγινε την 07-12-2015 μετά τα μεσάνυκτα στο Βασιλικό Ιωαννίνων, όπου οι δράστες αφού διέρρηξαν την κύρια είσοδο σπιτιού 86χρονης ημεδαπής, την ακινητοποίησαν με την απειλή τσεκουριού και της αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και ένα χρυσό δακτυλίδι.
· δεκατέσσερις υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών σε σπίτια που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη του 2014 έως τον Μάρτιο του 2016, στα χωριά Τεριάχι, Παλαιόπυργος, Μερόπη, Κακόλλακος, Άγιος Κοσμάς, Βασιλικό και Αηδονοχώρι Ιωαννίνων.
Σημειώνεται ότι δύο μέλη της σπείρας (27χρονος και 22χρονος) είναι ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, καθώς είχαν συλληφθεί την 14-04-2016 στην Κρυσταλλοπηγή Θεσπρωτίας, για σωρεία κλοπών και διάπραξη ληστειών που έγιναν την 15-01-2016 και την 01-03-2016, στο Βασιλικό Ιωαννίνων (Σχετικό το από 17-04-2016 δελτίο τύπου της Υπηρεσίας μας).

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.

Λυκόστομο Ιωαννίνων: Συνελήφθησαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, τέσσερις ημεδαποί, μέλη εγκληματικής ομάδας, που μετέφεραν οργανωμένα, με δύο αυτοκίνητα, μεγάλη ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

Κατασχέθηκαν (230) κιλά και (150) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και δύο αυτοκίνητα

Η αυτόφωρη σύλληψη τεσσάρων εμπόρων ναρκωτικών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (31-03-2017) μετά τα μεσάνυκτα στο Λυκόστομο Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, απέτρεψε την εισαγωγή και διοχέτευση στο εσωτερικό της χώρας περισσοτέρων από (230) κιλών κάνναβης.

Πρόκειται για τέσσερις ημεδαπούς, δύο γυναίκες ηλικίας 25 και 54 ετών και δύο άνδρες ηλικίας 22 και 24 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης σε συνδυασμό με τα αδικήματα της εισαγωγής στη χώρα, μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, εντοπίστηκαν σήμερα μετά τα μεσάνυκτα στο Λυκόστομο Ιωαννίνων, δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και ακινητοποιήθηκαν για έλεγχο.
Όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, στο ένα όχημα επέβαιναν οι δύο γυναίκες, οι οποίες μετέφεραν προς το εσωτερικό της χώρας, (77) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (230.150) γραμμαρίων, ενώ στο δεύτερο όχημα, επέβαιναν οι δύο άνδρες που λειτουργούσαν ως προπομποί, ελέγχοντας το δρομολόγιο και διευκολύνοντας τη μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.
Συνολικά, κατασχέθηκαν:
(77) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (230) κιλών και (150) γραμμαρίων,
δυο οχήματα
δύο ναρκωτικά χάπια
το χρηματικό ποσό των (80) ευρώ και
τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

27η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Απριλίου στη Β΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά- Π.Α.Σ. Αλμυρός 1-04-17/17:30), και πωγωνίσιο ντέρμπι στο Δελβινάκι (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 2-04-17/17:30)

ΣΑΒΒΑΤΟ 1  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ   
ΩΡΑ: 17:30

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 17:30

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 

Το πρόγραμμα της 27ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 1 Απριλίου 2017
Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (17:15)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (17:30)
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (17:30)
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (17:30)
Κυριακή 2 Απριλίου 2017
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:30)
ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (17:30) 
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ (17:30) 
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (17:30) 

"Νέος" μετά τα 50: είναι εφικτό;

Η ηλικία των 50 είναι «σταθμός» για κάθε άνδρα. Είναι η ηλικία που αναλογίζεται τι έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του και ταυτόχρονα πώς θα πορευτεί στα χρόνια που έπονται.
Πρωταρχικός στόχος σε αυτή την ηλικία πρέπει να είναι η διατήρηση ή η βελτίωση της υγείας. Στην εποχή μας, πλέον, οι 50άρηδες εντάσσονται στην κατηγορία των νέων. Όμως, αναπόφευκτα, με το πέρασμα των χρόνων γίνονται διάφορες βιοχημικές, ψυχολογικές, μηχανικές αλλαγές - μεταβολές και «φθορές χρήσης» στον οργανισμό.
«Αυτές οι αλλαγές συνήθως είναι αναπόφευκτες. Σε συνδυασμό με το οικογενειακό ιστορικό (κοινό γενετικό υλικό) μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση της υγείας», εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γουδέβενος.
Σε ορμονικό επίπεδο έχουμε μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, μείωση του μεταβολισμού και άλλα.

Νέα φάρμακα χοληστερόλης: Θέατρο του παραλόγου με πανάκριβο εισιτήριο! Θα το πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ;

Ευγένιος Ιονέσκο: «Λογική είναι η τρέλα των δυνατών»

Τα φάρμακα υψηλού κόστους για τη μείωση της χοληστερόλης, Repatha (Evolocumab) της Amgen, και Praluent (Alirocumab) της Sanofi, βρίσκονται ήδη στην ελληνική «αγορά». Ανήκουν στη νέα κατηγορία των PCSK9 αναστολέων και πρωταγωνιστούν τα τελευταία 2 χρόνια σε μια παγκόσμια παράσταση, που σίγουρα ανήκει στο θέατρο του παραλόγου, καθώς δεν έχει από την αρχή της μέχρι σήμερα καμιά σχέση με τη λογική, τουλάχιστον τη λογική της ιατρικής «που βασίζεται σε ενδείξεις».  Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης FOURIER για το Repatha,1 της πρώτης προοπτικής μελέτης αυτής της νέας κατηγορίας φαρμάκων (PCSK9 αναστολείς), που υπόσχεται να μειώσει μέχρι εξαφανίσεως την LDL χοληστερόλη από τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού θεωρείται από «ειδικούς», χωρίς καμιά βέβαια λογική απόδειξη, κατασκευαστικό λάθος της φύσης ή του Θεού. Μόνο που μια τόσο σοβαρή δουλειά στοιχίζει ακριβά: 14 χιλιάδες δολάρια το χρόνο στην Αμερική και 540 ευρώ το μήνα στην Ελλάδα, που θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για κάθε ασθενή! Η αντίστοιχη μελέτη για το Praluent, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
Τα αποτελέσματα της FOURIER για το Repatha εκτιμώνται από ανεξάρτητους αναλυτές ως απογοητευτικά.2,3 Ούτε η ολική, ούτε η καρδιαγγειακή θνητότητα μειώθηκαν, κατά κάτι μάλιστα αυξήθηκαν (!), ενώ η αναφερόμενη μείωση στα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι κλινικά ασήμαντη, παρά την πρωτοφανή δραστική μείωση της LDL χοληστερόλης! Ακόμα, εγγυήσεις για την μακροχρόνια ασφάλεια ενός τέτοιου φαρμάκου δεν υπάρχουν, καθώς πολύ χαμηλές τιμές χοληστερόλης συσχετίζονται με νόσο του Αλτσχάιμερ, καρκίνο και άλλες σοβαρές διαταραχές. Όμως, οι χρηματοδοτούμενοι από την παρασκευάστρια εταιρεία ερευνητές της μελέτης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα, δίνοντας το σύνθημα μιας νέας καμπάνιας προώθησης του φαρμάκου! 

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 24χρονος, για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας

Συνελήφθη, χθες (30-03-2017) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 24χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 24χρονο, διότι χθες το απόγευμα εισήλθε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, που βρίσκεται στην πόλη της Ηγουμενίτσας και αφαίρεσε το παγκάρι.
Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε χρηματικό ποσό, το οποίο και αποδόθηκε στον ιερέα του παραπάνω Ιερού Ναού.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Υπουργείο Οικονομικών: Νέο σύστημα διασταυρώσεων καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων

Νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων και των φορολογικών τους δηλώσεων το οποίο μπορεί να εντοπίζει αδήλωτα εισοδήματα με διαδικασίες εξπρές - μέσα σε μία μόλις εβδομάδα - θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών, ενισχύοντας σημαντικά το οπλοστάσιο του στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το νέο σύστημα θα αξιοποιηθεί καταρχήν για τον έλεγχο των 1.270.000 φορολογουμένων που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες καταθετών που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Επίσης, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρομοίωσε το νέο νόμο με το «καρότο» λόγω των μικρότερων ποινών που προβλέπει για όσους εντάσσονται σε αυτόν. Αλλά, όπως τόνισε, το νέο λογισμικό είναι το «μαστίγιο» που δίνει το μήνυμα σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα δηλώσουν γιατί το υπουργείο Οικονομιών έχει πλέον τον μηχανισμό για να τους εντοπίσει. Προέβλεψε, επίσης, ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει από τις διασταυρώσεις θα συμβάλει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% το ΑΕΠ και θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.