Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 11,6% στις τιμές των οικοδομικών υλικών τον Νοέμβριο

 


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, περαιτέρω άνοδο της τάξης του 11,6%, σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά φέτος τον Νοέμβριο.

Παρά τη μείωση στην ηλεκτρική ενέργεια, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες των υλικών, «ωθούμενες» από το πετρέλαιο κίνησης.

Ειδικότερα, ανατιμήσεις υπήρξαν σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (28,4%), Τούβλα (27,2%), Παρκέτα (17,3%), Σίδηρο οπλισμού (16,3%), Ξυλεία οικοδομών (14,1%), Γκαραζόπορτες (13,8%), Αγωγούς χάλκινους (12,6%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (11,7%), Έτοιμο σκυρόδεμα (11,5%), Ντουλάπες ξύλινες (11%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (10,6%), Μαρμαρόπλακες (9,8%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (9,8%), Παράθυρα ξύλινα (9,1%), Πόρτες εσωτερικές (9%), Κουφώματα αλουμινίου (8,9%), Θερμαντικά σώματα (8,5%), Τσιμέντο (8,2%), Ανελκυστήρες (6%) και Σωλήνες χαλκού (4,6%). Μείωση τιμών υπήρξε μόνο στην Ηλεκτρική ενέργεια (5,3%).

Ιωάννινα: Συνελήφθη για ανθρωποκτονία από πρόθεση

 


Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, ένας άνδρας  διότι όπως προέκυψε, σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του  Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης -9- ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση που τελέστηκε με παράληψη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός Αρμάγος Γεωρ. Μανούσος

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 75 ετών,  ο συγχωριανός Αρμάγος Γεωρ. Μανούσος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022  και ώρα 5:00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Στους λογαριασμούς των αγροτών και η εξισωτική αποζημίωση

 


Αργά το βράδυ της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου πιστώθηκαν τελικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και οι εξισωτικές αποζημιώσεις, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, συνολικού ύψους 235,5 εκατ. ευρώ.

Από αρχές Φεβρουαρίου 2023 η υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση της κάρτας αγορών

 


Την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα οι καταβολές στους δικαιούχους της κάρτας αγορών

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση της κάρτας αγορών ενώ από το τέλος του ίδιου μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές οι οποίες και θα ολοκληρωθούν έξι μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2023.

Να σημειωθεί ότι οι καταβολές θα γίνονται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα.

Όπως ανακοινώθηκε και ψηφίστηκε με σχετική τροπολογία, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Ας δούμε τις βασικές παραμέτρους της παρέμβασης, η οποία αφορά περίπου 8,5 εκατ. πολίτες.

Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Επτάμηνη παράταση για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

 


Επτά μήνες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κτηματογράφησης χωρίς την επιβολή των κλιμακωτών προστίμων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δόθηκε παράταση, και συγκεκριμένα έως τις 31.7.2023, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2022, που οριζόταν έως τώρα, προκειμένου οι πολίτες στο ενδιάμεσο διάστημα να δηλώσουν τις περιουσίες τους και να αποφύγουν τις χρηματικές ποινές που θα κυμαίνονται από 300 – 2.000 ευρώ.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας δίνεται οριζόντια 7μηνη παράταση στη δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης χωρίς την επιβολή προστίμων. Έτσι, η διάταξη ουσιαστικά παρατείνει την προθεσμία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης ανά περιοχή της χώρας, τις δηλώσεις για τα εμπράγματα δικαιώματά τους.

Δήμος Πωγωνίου: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 6:00 μ.μ. και 6:30 μ.μ. στο Δημαρχιακό Κατάστημα Δελβινακίου

 


ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διπλή συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 6μ.μ. και 6:30μ.μ.

Έχοντας   υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  78  του  Ν. 4954 / 2022  και της  εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ. αριθμ.  375 / Α.Π.39167 /  2-6-2022  καθώς και τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ.,  για  τη σύγκληση του Δημοτικού  Συμβουλίου,  σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα διεξαχθεί   την  ΤΕΤΑΡΤΗ   28η  Δεκεμβρίου  2022 και ώρα  18.00.  [1Η  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ]

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ-ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ.

ΜΟΝΟ  ΘΕΜΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Ψήφιση και έγκριση  Προϋπολογισμού Δήμου Πωγωνίου, οικ. Ετ. 2023.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!  Η  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΘΑ  ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ  ΣΤΟ  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ

***

  Έχοντας   υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  78  του  Ν. 4954 / 2022  και της  ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ του ΥΠ.ΕΣ.  αριθμ.  375 / Α.Π.39167/  2-6-2022  καθώς και τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ.,  για  τη σύγκληση του Δημοτικού  Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα διεξαχθεί   την  ΤΕΤΑΡΤΗ   28η  Δεκεμβρίου  2022  και ώρα  18.30.  [2Η  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ]

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ-ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!  Η  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΘΑ  ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ  ΣΤΟ  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ

Έως τις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού

 


Ανοιχτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Επίδομα Παιδιού – Α21 προκειμένου οι πολίτες να υποβάλλουν την αίτηση τους για το 2022.

Η πλατφόρμα θα κλείσει οριστικά στις 15-1-2023 και ώρα 23:59.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλλει αίτηση Α21 για το έτος 2022 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν οριστικοποίησαν την υποβολή της.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 στον σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου 2023.

Στέφανος Φούσας: Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, 7 λόγοι που ο κίνδυνος μεγαλώνει τις γιορτές

 


Άρθρο Στέφανου Φούσα

Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο: 7 λόγοι που ο κίνδυνος μεγαλώνει τις γιορτές

Επτά είναι οι κύριοι παράγοντες, που αυξάνουν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά την εορταστική περίοδο:

1. Απότομη μεταβολή θερμοκρασίας

2. Διακοπή φαρμάκων λόγω εορτών

3. Ακατάστατη διατροφή

4. Έναρξη απότομης άσκησης λόγω διακοπών

5. Υπερβολικό κόστος και οικονομική αδυναμία

6. Διακοπή φαρμάκων λόγω οικονομικής κρίσης

7. Κατάθλιψη σε μοναχικά άτομα

1. Απότομη μεταβολή θερμοκρασίας

Από βιβλιογραφικά δεδομένα έχει παρατηρηθεί αύξηση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών κατά την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, που συνήθως συμβαίνει το χειμώνα. Αυτό πιθανόν οφείλεται σε ρήξη των αθηρωματικών πλακών και εν συνεχεία σχηματισμός θρόμβου και απόφραξη της αντίστοιχης αρτηρίας. Με την εμφάνιση του εμφράγματος, ο ένας στους πέντε ασθενείς πεθαίνει αιφνιδίως ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις πρέπει να πάρουν υπογλώσσια μία ασπιρίνη και με ασθενοφόρο να μεταφερθούν σε νοσοκομείο με Αιμοδυναμικό Εργαστήριο τις πρώτες δύο ώρες από την εμφάνιση του πόνου. Η ασπιρίνη είναι απαραίτητη για να λυθεί ο θρόμβος, που σχηματίζεται, η δε μεταφορά με ασθενοφόρο είναι αναγκαία γιατί την πρώτη ώρα συμβαίνουν θανατηφόρες αρρυθμίες και στο ασθενοφόρο υπάρχει απινιδωτής για να ανατάξει την αρρυθμία, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομείο και εκεί θα γίνει η διάκριση εάν είναι αιμορραγικό ή θρομβοτικό με Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου και μετά θα ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπεία.

2. Διακοπή φαρμάκων λόγω εορτών

Κατά τη διάρκεια των διακοπών παρατηρείται διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς καρδιοπαθείς. Ασθενείς, που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακή αγωγή μετά από αγγειοπλαστική ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη, συχνά δεν είναι τακτικοί κατά τη διάρκεια των διακοπών και αυτό έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

3. Ακατάστατη διατροφή

Έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών η ακατάστατη και υπερβολική διατροφή και η κατανάλωση αυξημένου ποτού. Έτσι, ασθενείς με ρυθμισμένη καρδιακή ανεπάρκεια εύκολα μεταπίπτουν σε οξύ πνευμονικό οίδημα και κυρίως με αυξημένη ποσότητα άλατος στη διατροφή.

4. Έναρξη απότομης άσκησης λόγω διακοπών

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των διακοπών αρκετοί καρδιοπαθείς ξεκινούν έντονη σωματική δραστηριότητα (όπως πεζοπορία ή αθλήματα). Η απότομη σωματική δραστηριότητα πολλές φορές και σε άτομα χωρίς καρδιοπάθειες μπορεί να προκαλέσουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Συνιστάται η έναρξη της σωματικής δραστηριότητας να ξεκινά σταδιακά και με καθημερινή αύξηση της άσκησης των 5-10′.

5. Υπερβολικό κόστος και οικονομική αδυναμία

Αρκετοί καρδιοπαθείς, που πηγαίνουν διακοπές δεν υπολογίζουν το οικονομικό κόστος και με το λογαριασμό, που συνήθως είναι αυξημένος έχουν υπερβολικό άγχος να ανταπεξέλθουν και το άγχος επιβαρύνει τις καρδιοπάθειες και είναι μία από αιτίες, που προκαλεί έμφραγμα και εγκεφαλικό.

6. Διακοπή φαρμάκων λόγω οικονομικής κρίσης

Παρατηρείται επίσης διακοπή φαρμάκων λόγω οικονομικής κρίσης, που ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως στη χώρα μας.

7. Κατάθλιψη σε μοναχικά άτομα

Τα μοναχικά άτομα τις ημέρες αυτές των εορτών έχουν αυξημένη κατάθλιψη.

*Ο Στέφανος Γρ. Φούσας MD, FESC, FACC, είναι Συντονιστής/Διευθυντής Τομέα Καρδιάς METROPOLITAN GENERAL, Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας. Τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου δίπλα στα παιδιά της Μονής Ντουραχάνης

 


Λίγες ώρες πριν από τον εορτασμό των Χριστουγέννων, αντιπροσωπεία παικτών και παραγόντων της Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της Μονής Ντουραχάνης για να προσφέρουν στιγμές χαράς στα παιδιά που φιλοξενεί.

Οι παίκτες της ομάδας μας, Μπιστιόλης Βαλάντης, Πότσης Στέργιος μαζί με τον Αντιπρόεδρο, Ζυγούνα Βασίλη και τον Γενικό αρχηγό μας Γκαρτζονίκα Παναγιώτη μοίρασαν δώρα στα παιδιά, γλυκά και ευχές για τις μέρες που έρχονται!

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιο

 

Χριστούγεννα 2022

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 246η

Ρυτίδες λαιμού: Γιατί εμφανίζονται ακόμη και σε εφήβους;

 




Λεπτότερο, πιο ευαίσθητο και πιο επιρρεπές στις ρυτίδες, συγκριτικά με του προσώπου, τείνει να είναι το δέρμα στο λαιμό. Με την αύξηση της ηλικίας, η εμφάνισή τους επιδεινώνεται ταχύτατα, δεδομένου ότι η φυσική διαδικασία της γήρανσης συμβάλλει στην απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης και στη χαλάρωση των μυών.

Η κατάσταση επιταχύνεται ακόμα περισσότερο από τη λανθασμένη στάση του κεφαλιού. Η συνεχής κάμψη του αυχένα και η αναδίπλωση του δέρματος στο λαιμό γίνεται αιτία ρυτίδων και διπλοσάγονου.

Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται όμως μόνο στα άτομα προχωρημένης ηλικίας όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά και σε ενήλικες κάτω των 35 ετών, ακόμα και σε πολύ νεαρότερους, εξαιτίας της … τεχνολογίας!
Οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα και τα
tablet έχουν γίνει απαραίτητα τα τελευταία χρόνια, γιατί πράγματι προσφέρουν πολλά στους χρήστες τους. Και οι μεγαλύτεροι fan τους είναι άτομα από 16 έως 35 ετών, οι οποίοι περνούν ώρες σκυμμένοι πάνω σε αυτά, επικοινωνώντας, δουλεύοντας ή παίζοντας.

Η έρευνα δείχνει ότι ο μέσος άνθρωπος περνάει πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα στις κινητές συσκευές του. Συνολικά πάνω από 5 χρόνια από τη ζωή του ξοδεύονται μόνο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Κατά την ενασχόληση με τα smartphones, τα laptop και τους φορητούς υπολογιστές υποχρεώνουμε το περίπου 10 κιλών κεφάλι μας να βρίσκεται σε κάμψη, ασκώντας υπερβολική πίεση στα οστά και τους μυς γύρω από το λαιμό, ο οποίος δεν έχει τις προδιαγραφές για να τα αντέχει.